2016 – Het jaar van het boek

2016 jaar van het boek2016 is door het CPNB uitgeroepen tot het jaar van het boek. Volgens de website betekent dit dat er ‘extra aandacht is voor het boek in bibliotheken, boekhandels, bedrijven, onderwijs en andere (literaire) instellingen. Van boekbesprekingen tot prijsuitreikingen, van (lees)acties tot exposities. Voor jong en oud, rijk en arm, van laaggeletterd tot boekenwurm.’ Een mooi initiatief, wat mij betreft!

Nu is het voor een schrijver natuurlijk altijd jaar van het boek, maar 2016 wordt ook voor mij wel heel speciaal. Niet alleen is dit het jaar waarin ik Nachtmerrieman inlever bij uitgeverij Meulenhoff (yeah, baby!), maar er verschijnen ook maar liefst drie nieuwe boeken van mijn hand, schrijf ik evenveel korte verhalen voor een nog te verschijnen verhalenbundel, plus een kort Superhelden.nl-verhaal voor Plot26 én liggen de Duitse vertalingen van Superhelden dl 1 en 2 in die Buchhandlung!

Maar in het jaar van het boek wil ik ook iets speciaals doen. Iets dat niet over mijn eigen boeken gaat. Daarom ga ik in 2016 meer boeken lezen van mijn Nederlandse collega’s, minimaal vijftien. Dat is iets wat ik voor mijn gevoel veel te weinig doe. Deels omdat ik ter ontspanning het liefst genrefiction voor volwassenen lees, maar ook omdat ik het soms lastig vind om Nederlandse boeken te lezen als ik zelf in het Nederlands schrijf. Ik ben altijd bang dat ik andermans stijl overneem.

Helaas mis ik daardoor wel een paar prachtige boeken! Want wat ik vorig jaar las, waren absolute pareltjes. ‘Gips’ van Anna Woltz, ‘Elke dag een druppel gif’ van Wilma Geldof, ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ van Annet Huizing, wat heb ik genoten van dit drietal. En ik wil meer! Vandaar dat ik het jaar van het boek aangrijp om minstens een keer per maand een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek te lezen.

Ik gebruik daarvoor de Hebban Reading Challenge. Hoewel de Engelse naam anders doet vermoeden (wat is er mis met het woord ´uitdaging´?), is de challenge alleen voor Nederlandse boeken (vertaald mag  wel), dus ik kan mijn Engelse en Nederlandse leeslijst helaas niet combineren. Daarom gebruik ik Goodreads om bij te houden wat ik lees dit jaar. Mijn Nederlandse uitdaging heb ik in ieder geval op vijftien boeken gezet, te beginnen met ‘Truth or Dare’ van Wieke van Oordt. En ja, dat is – ondanks de Engelse titel – een Nederlands boek…

Hoe gaat jouw jaar van het boek eruit zien? Ga je eindelijk zelf dat boek schrijven? Doe je mee aan een #boekperweek uitdaging van de Bibliotheek of vul je de Hebban Reading Challenge in? Ga je een leesclub organiseren of word je lid van de voorleesexpres? Ga je overbodige boeken doneren aan de stichting zwerfboek of kom je met een innovatie die het boekenvak gaat veranderen?

Reacties

 1. Ik ga geen specifieke leesuitdaging aan dit jaar om te voorkomen dat ik lezen als moeten ga zien en dat wil ik niet. Daarnaast is het wel de bedoeling wat ongelezen exemplaren uit mijn kast te lezen.
  Ik wens je een jaar vol mooie boeken van jezelf maar ook van anderen!

 2. Ik ga mijn boek schrijven! Misschien nog niet af, maar zeker een heeeeeel eind gevorderd!

 3. Voor mij is het altijd jaar van het boek! Maar ik ga dit jaar beginnen aan mijn 3e seizoen bij de VoorleesExpress. Ga heel veel boeken lezen voor de Goodreads Reading Challenge (en dus ook deels voor de Hebban Reading Challenge). En ik hoop dat mijn website dit jaar net zo goed bezocht zal worden als afgelopen jaar & dat er weer heel veel nieuwe recensies over jeugdboeken bij komen.

 4. Ingeborg zegt

  Tjee, wat een hoop keuzes.
  Dat ik van lezen blij wordt is zeker, nu nog mijn formule vinden.
  Wil graag een persoonlijke leeslijst gaan samenstellen. Das stap 1

 5. Allereerst de beste wensen voor jou en alle dierbaren in 2016. Ik kijk uit naar ‘Nachtmerrieman’! Ook ik doe mee met de Hebban Reading Challange (100 boeken). Dat moet lukken! In 2015 schreef ik ruim 130 recensies op mijn blog.

Trackbacks

 1. […] las ik bij Marcel van Driel dat 2016 het jaar van het boek wordt. Schitterend initiatief natuurlijk en daar sluit ik me graag bij aan. Op het boekenfront […]

 2. […] 2016 het Jaar van het Boek is, organiseerde de Kinderboekwinkel Utrecht een Nieuwjaarsborrel voor Utrechtse […]

Laat wat van je horen

*