30 tips om de NaNoWriMo te overleven én te winnen!

 

Tijdens de NaNoWriMo schrijf je in 30 dagen een roman van minimaal 50.000 woorden. Ieder jaar beginnen er meer dan 150.000 schrijvers-in-spe vol goede moed aan hun boek. Toch haalt slechts één derde de eindstreep. Hier volgen 30 tips van Nanowrimofinalisten en een paar van mijzelf:

1. Accepteer dat je een slecht boek gaat schrijven met goede stukken (of een goed boek met slechte stukken). Laat los dat alles in één keer perfect moet zijn. Een Nanowrimoboek is een first draft!

2. Schrijf als het even kan iedere dag. Als dat niet lukt, schrijf nooit langer dan twee dagen niet.

3. Zorg voor genoeg snoep, koffie, chocola en chips om de dagen en nachten door te komen. (Die lijn komt volgend jaar wel weer). Of zorg voor niet dikmakende beloningen, als dat beter voor je werkt.

4. Weet dat de tweede week heel erg zwaar wordt, en dat daar de meeste schrijvers afhaken.

5. Weet ook dat de derde week heel erg gaaf wordt en dat je niet weet wat je mee gaat maken in week vier.

6. Begin op 1 november om precies 0.00 en schrijf 1.667 woorden. Ga daarna slapen. Begin de volgende dag (nog steeds 1 november) gewoon weer aan je 1.167 woorden van die dag. Nu loop je alvast een dag voor.

7. Parkeer het stemmetje in je hoofd (dat vertelt dat het niet goed is, je het toch niet kan, dat je net zo goed kan stoppen) voor een maand en omarm alles wat je schrijft.

8. Corrigeer niks. Noppes. Nada.

9. Herschrijf niks. Heb je een idee dat een aanpassing verreist in een eerder hoofdstuk? Omschrijf dan in je document wat je in de tweede versie wilt gaan veranderen. En die woorden tellen ook mee!

10. Ga iedere dag naar nanowrimo.org en voer je woordenaantal van die dag in.

11. Licht je omgeving in dat je iedere dag ca. anderhalf uur weg bent (en dat je in december extra tijd voor ze hebt).

12. Gebruik Write or Die als je in tijdnood zit. Dat is een briljant programma waarin je binnen een beperkte tijd een van te voren bepaald aantal woorden schrijft. Anders wordt je scherm rood. En gaan er kinderen huilen.

13. Doe WordWars met andere deelnemers. Spreek af hoelang je schrijft (meestal 30 minuten). De winnaar is degene met de meeste woorden. De tijd gaat nu in!

14. Gebruik loze tijd om te schrijven ipv te lezen/twitteren/tv te kijken.

15. Ga als het even kan 1 x per week naar een locale write-in, of organiseer er zelf een. In zo’n middag schrijf je gauw het driedubbele aan aantal woorden. Kijk op het forum waar de write-ins worden georganiseerd.

17. Schrijf het aantal woorden dat bij je past. Ik schrijf het liefst mijn 1.667 woorden in één keer. Anderen schrijven vier keer per dag 500 woorden in sessies van 20 minuten. Whatever works.

18. Tweet tussendoor met je maatjes om de spirit erin te houden. (via @CoachCaroline) en Volg andere nano-ers op twitter en maak twitter in november 1 grote peptalk! (via @veratalens)

19. Heb schijt aan wat anderen ervan zullen denken. Je hoeft het niet te laten lezen als het af is. (via @raaphorst) Schrijf wat je nooit hebt durven schrijven!

20. NaNoWriMo is topsport. Topsport gaat niet vanzelf. Echte sporters geven niet op. Die gaan door, juist als het moeilijk wordt. (Via Yuri van Gelder)

22. Probeer niet te stoppen als je even niet meer weet wat je moet schrijven, maar vlak daarvoor. Dan kun je de volgende dag meteen weer verder. (via @yskaya quote van Stephen King)

23. Zet up-tempo muziek aan. Langzame muziek vertraagt je schrijfritme. (Je kunt een uitzondering maken voor een langzame/emotionele scene)

24. Sluit een weddenschap af met mensen. Vertel ze wat je gaat doen, als je het NIET haalt. Bijvoorbeeld het hele huis schrobben. Met een tandenborstel. En Frans Bauer op de radio. Hoe verschrikkelijker, hoe beter!

25. Wees niet bang als je boek een eigen leven gaat leiden. Je plot is een leidraad, laat je leiden door de karakters en accepteer dat je verhaal soms erg vreemde wendingen krijgt.

26. Gebruik situaties uit je eigen leven en dat van anderen. En verander daarna de namen.

27. Zorg dat je werkplek in orde is. Kijk waar je het beste schrijft. In een stille kamer? Of juist in een luidruchtige kroeg?

28. Zet internet uit als je schrijft. Laat je niet afleiden door twitter, MSN, email of je telefoon.

29. Zet je spellingchecker uit! (Dat geldt trouwens niet alleen tijdens de NaNoWriMo). Als je schrijft, wil je niet uit de flow raken. Spelchecken doe je achteraf.

30. Heb plezier! (Moet ik er nog bijzeggen dat dit eigenlijk de belangrijkste reden is?). De NaNoWriMo is een race naar 50.000 woorden, niet naar het perfecte boek!

Heb je nog meer tips? Betere tips? Aanvullingen? Zet ze hieronder in een reactie!

Happy NaNoWrimo!

Reacties

 1. Goede tips! Ik ben best zenuwachtig omdat ik nog heel veel belangrijke dingen uit mijn plot moet uitwerken voor ik eigenlijk echt kan beginnen. Die weddenschappen sluit ik in ieder geval af, da’s een leuk idee. Qua muziek luister ik het liefst naar muziek zonder tekst. Filmmuziek etc.

 2. Even kijken hoor, misschien dat er nog meer te binnen schieten wat ik vandaag nog moet doen…

  Van mijn twitter account:

  NaNoWriMo tip: niks is zo frustrerend dat als je inspiratie hebt, je pc om updates begint te zeuren. Dus draai ze vandaag of zet ze uit.

  #NaNoWriMo tip: Werk je met meerdere pc’s, wil je niet met usb sticks/google docs leuren? Zet dan een dropbox account op: http://db.tt/1wppD7N of https://www.dropbox.com/ (het is gratis!)

  #NaNoWriMo tip: Werk je met draadloze apparaten haal vandaag batterijen want je zult het net zien dat die leeg zijn als jij net begint.

  #NaNoWriMo tip: als je research voor je roman hebt gedaan, lees het vanavond even door en maak extra aantekeningen of schrijf ingevingen op!

  #NaNoWriMo tip: Bufferen:als je op een dag nog wel meer kan schrijven dan 1667 woorden, ga dan door zo kun je aan het eind met een gerust hart een dag spijbelen (wel handig als je kleine kinderen hebt die zo graag met jou naar de Sinterklaas intocht willen bijvoorbeeld).

 3. mooie tips. ook die opmerking over muziek.

  ik heb een vaag plan. als dat maar goed komt …

 4. Ik werd gisteren pas wakker en ontdekte (door dit blog) pas dit geweldige event. Natuurlijk doe ik mee! En wat een goede tips, dank je wel! Nu héél vlug even een plot bedenken…

  Heel veel succes iedereen!! Op naar dat 50.000e woord.

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door MarcelvanDriel, MarcelvanDriel, MarcelvanDriel, Caroline Franssen, Hennie Tibben en anderen. Hennie Tibben heeft gezegd: schrijftips! RT @CoachCaroline: Voor iedereen die meegaat doen met de #NaNoWriMO: Lees 30 tips van @MarcelvanDriel http://bit.ly/9WGJQf […]

 2. […] Als je geen idee hebt wat de Nanowrimo precies is, (of waarom je er in hemelsnaam aan mee zou willen doen), dan heb je misschien wat aan mijn blog De NanoWhatTheFuck. Zou je wel mee willen doen, maar zoek je excuses om het ook dit jaar weer uit te stellen, lees dan 30 redenen om niet mee te doen aan de Nanowrimo. Wil je wél meedoen, maar weet je niet hoe, dan heb je misschien wat aan 30 tips om de NaNoWriMo te overleven én te winnen! […]

Laat wat van je horen

*