ALLE E-BOOKS VOOR BIJNA NIKS

 

NothingUPDATE: De site met illegale e-books is inmiddels offline gehaald.

 

Er is een site geopend waar je Nederlandse e-books kunt kopen voor drie euro per stuk.

Ja, dat lees je goed, 3 euro.

Dat e-books in Nederland te duur zijn, vind ik ook. Om mijn eigen boek als voorbeeld te nemen: Superhelden2.nl kost 14,95 op papier en 10,95 als digitaal exemplaar. Dat is natuurlijk van de zotte en het wordt tijd dat uitgeverijen dat in gaan zien. Maar het is aan de uitgever (of schrijver) om te bepalen wat de prijs is! Daarna beslist de consument om of hij het boek koopt of niet.

Ik zal jullie niet vermoeien met de prijsopbouw van een (e-)book, maar de brutowinst wordt verdeeld over een veelheid aan kanalen. De schrijver krijgt meestal rond de 10%, de verkoper 40% en dan gaat er nog een deel naar het Centraal Boekhuis voor distributie. Daarnaast worden er natuurlijk kosten gemaakt voor redactie, vormgeving en het drukken van een boek. Al die mensen worden niet betaald voor hun inspanningen als het aan ReadaBook ligt. Zij hebben een site geopend waar je e-books kan kopen voor drie euro.

(Moet ik er nog bij zeggen dat dit illegale bestanden zijn?).

Die drie euro vloeien volledig in de zakken van de mensen achter de site. Geen cent gaat naar de schrijver, de uitgever of de verkoper. Ter vergelijking: ik verdien gemiddeld rond de 1 euro aan een digitaal gedownload boek. Dat is bruto, daar gaat nog inkomstenbelasting vanaf. Daar heb ik een jaar voor geschreven. Deze mensen krijgen drie keer zoveel voor een boek waar ze niets aan gedaan hebben.

Dat dit niet mag, lijkt mij duidelijk. Dat het een klap in het gezicht is van al die mensen die hard werken om hun boeken te schrijven en uit te geven, waarschijnlijk ook. Maar weet je wat ik nou het allerergste vind?

Dat hun website en Twitterbio vol met spel- en taalfouten staan. Deze mensen hebben niet alleen totaal geen respect voor schrijvers, ze kunnen zelf niet eens schrijven.

#fail

Reacties

 1. Helemaal goed Marcel! Heb de VVL ook al ingelicht.

 2. Maar als je zelf je e-book maakt, en je eigen cover, dan kunnen je inkomsten hoger zijn. Toch? Overigens zou ik het distribueren via de bekende kanalen zoals Amazon. Je marge ligt dan ook hoger, het is legaal en je wordt er dus niet slechter van.
  Maar toch wel grappig, want juist boeken download ik niet illegaal. Maar als ik kan kiezen tussen 14,95 en 10,95, dan neem ik toch het papieren boek. 10,95 vind ik inderdaad veel te duur.
  Ter vergelijking… een spel, waar ik meer dan een jaar aan gewerkt heb wordt verkocht voor 89 cent. Netto opbrengst is weliswaar iets hoger, maar grosso modo komen mijn inkomsten ver onder die van een e-book. En zeer waarschijnlijk word ik ook aan alle kanten gekopieert ๐Ÿ™‚ Dus uiteindelijk moet je iets maken omdat je het leuk vindt, niet om rijk van te worden. Die droom heb ik jaren geleden al laten varen ๐Ÿ™‚
  Deze site is trouwens erg leuk http://www.gutenberg.org/ Klassiekers voor helemaal niks

  • Tuurlijk kan het goedkoper, Raymond, dat beoog ik ook in de eerste alinea. Maar ik mag natuurlijk niet zelf een e-book maken van een boek dat ik al verkocht heb aan een uitgever. En een ander mag dat al helemaal niet.

   • Nee, maar ik bedoel het zelf maken uit handen nemen van de uitgever, voordat je het aanbiedt. Je kunt het namelijk heel makkelijk zelf en dan kan je percentage omhoog.
    Overigens een e-book maken van een boek van iemand anders is een beetje raar. Maar er zit dus geld achter.
    In ieder geval heb ik wel eens boeken gehad van iemand. Wel 10.000, dus het zwerft wel rond op het net. Ik lees ze niet. Ik ga gewoon naar de bieb om ze te lenen en dat vind ik een prima legale manier.

 3. Raymond: “Dus uiteindelijk moet je iets maken omdat je het leuk vindt, niet om rijk van te worden. Die droom heb ik jaren geleden al laten varen ”

  En als andere mensen WEL rijk worden van jouw werk? Vind je dat dan wel ok?

  Gratis illegale downloads vind ik ook niet leuk, maar als een ander geld verdient aan mijn werk en ik vang daar niets voor, dan is het toch echt een ander verhaal

  • Ik kan het niet na gaan, maar zolang ik wel films kijk die ik gedownload heb, moet ik niet vreemd opkijken als dat ook met mijn eigen spullen gebeurt. Zou hypocriet zijn.
   Die paar dingen die ik wel gevonden heb, daar heb ik inderdaad niet tegen opgetreden. Waren hele vage sites met mijn spel, maar kon niet zien hoe het werkte en of het een download was. Overigens kan ik het ook aan niemand melden. Spellen zijn internationaal en dan is het echt een wild west avontuur aan het worden.
   Maar we zullen zien. Binnenkort nieuw spel uit via Apple.

 4. Super en wederom bizar, heb er een scoopit van gemaakt en ben benieuwd of dit mensen wakker schud.

 5. Oplichting, diefstal!
  Aangifte doen.
  De site is dermate amateuristisch dat de “goeden” in een oogopslag zien dat dit niet kan kloppen.
  Maar ja, de consument gaat tegenwoordig voor goedkoop en gratis.

 6. De uitgever kan er wel achteraan gaan. De verkoper is vrij om een eigen prijs te bepalen (geen WVB op e-books) desnoods onder het bedrag dat de uitgever vaststelt als hij dat graag wil. Maar de verkoper mag niet een illegaal gedownload exemplaar verkopen of zelf dupliceren.

  Bij de paar e-boeken die ik zelf uitgeef hanteer ik trouwens 50-50 verdeling uitgever/auteur van de opbrengst na aftrek van de kosten voor het maken van de ePub/pdf.
  En met een lagere prijs stijgt de verkoop en bovendien daalt de verleiding om illegaal te downloaden. (Nee, nog nooit aan toegegeven.)

 7. Lagere prijs is zeker een aanrader. Maar dat is meer een opmerking tegenover de uitgever. Ik als consument vind 10,95 te duur voor een e-book, tenzij deze extra meerwaarde krijgt.
  En Hilda een 50/50 deal klinkt al veel beter. Ik weet hoe de prijsopmaak zit, maar 10% voor de schrijver blijft gewoon weinig aangezien die het meeste werk doet. Zonder hem of haar ook geen uitgever.
  Met mijn spellen probeer ik altijd een 30/50 deal te bewerkstelligen. Tenzij de verschillen in werk erg groot zijn. Maar anders is evenredig verdelen wel zo eerlijk.
  En dat is ook wat ik bedoel met niet rijk worden. Als ik rijk zou willen worden, dan moet ik als bedenker, tekenaar en facilitator zeker 80% voor mijzelf rekenen. Maar dat zit niet in mij.

 8. Opdrachtgevers betalen voor mijn teksten en ik dus voor ebooks, muziek en films. Want ik wil ook niet dat iemand mijn werk steelt.

 9. Is bekend hoe de site offline is gehaald? Wie heeft er succesvol waar aan de bel getrokken?

  Overigens zijn er talloze boeken gratis illegaal te downloaden, dus waarom je er dan โ‚ฌ3 voor zou willen betalen ontgaat me.

  En verder vind ik de prijs van e-Boeken over het algemeen veel te laag. Het is net of ze niets waard zijn. Of het wegwerpproducten zijn. Dan moet je je ook niet verwonderen dat je boeken zo worden behandeld.

 10. Manda Heddema zegt

  Een deel van het geringe prijsverschil tussen papieren boeken en digitale boeken zit hem in het verschillende BTW tarief. Papieren boeken vallen onder het lage, 6%, tarief, e-boeken nog steeds onder het hoge tarief van 21%.Reken maar uit.

 11. Wij van BoekBoek hebben geprobeerd om legale e-boeken ter beschikking te stellen voor een prijs die de auteur zelf kiest. De auteur krijgt ook 80% van de vergoedingen. Oordeel zelf over het concept op http://boekboek.be , of bekijk is op Youtube hoe het werkt. https://www.youtube.com/watch?v=lzGxtKUzgd0 … Wij zijn klaar voor deze 21e eeuw en haar toekomst.

Trackbacks

 1. […] over. Om de week schijnt er een boekhandel te sluiten, e-books worden nauwelijks verkocht (maar wel gedownload), bibliotheken moeten het met minder filialen doen, schrijvers verkopen (veel) minder boeken of […]

Laat wat van je horen

*