BLIJ MET MIJN UITGEVERIJ

 

Mijn droom was een eigen uitgeverij beginnen. De naam had ik al: Stoerboek. Ik zag de stapels met mijn logo al liggen in de boekhandels, want dat ben ik: een dromer.

Maar mijn wens kwam niet voort uit een drang tot vernieuwen, maar uit frustratie. Frustratie met redacteuren die te snel tevreden waren, die door hun eigen drukte  deadlines misten (waardoor boeken te laat in de winkel lagen). Met uitgevers die concepten belangrijker leken te vinden dan de boeken zelf, met boeken die achteraf vol fouten bleken te zitten.

Sinds ik bij De Fontein zit, zijn mijn frustraties grotendeels verdwenen. Ik heb een redacteur die (veel!) kritischer is dan ik, waardoor ik als schrijver een enorme sprong kon maken. Een sprong  die niet alleen opgemerkt werd door mijn lezers, maar ook door recensenten en – het allerbelangrijkste! – door mijn echtgenote, die vond dat ik al veel te lang stilstond. Mijn boeken worden nu door meerdere mensen uitgekamd op fouten, worden ondersteund tijdens het schrijven én het productieproces en aan de man/vrouw gebracht door een geweldig marketing- en pr-team, waardoor ik tegenwoordig twee keer zoveel boeken verkoop.

Dat is waarom ik Nachtmerrieman ook niet in eigen beheer ga uitbrengen. Jazeker, de donateurs krijgen een collectors item dat ik zelf laat drukken, maar daarna ligt het boek gewoon in de winkel. Omdat ik er allang achter ben, dat ik mijn beste boeken niet alleen schrijf – laat staan in mijn eentje de boekhandel in krijg! Ik heb het eerste gesprek met een uitgever inmiddels achter de rug en zelfs in dat korte gesprek werd het verhaal van Nachtmerrieman al beter door hun suggesties.

En ja, ik ken de argumenten: al die diensten kun je ook zelf inhuren. Maar zou een ingehuurde redacteur tegen haar opdrachtgever durven zeggen: ‘Superhelden2.nl is net zo goed als deel 1 en daar nemen we geen genoegen mee’?

Ik denk van niet. Om het nog maar niet te hebben over de schrijftijd die je inlevert wanneer je je eigen uitgever bent.

Dat wil overigens niet zeggen dat het systeem perfect is (of dat ik tegen self-publishing ben). 10% royalties voor de auteur is en blijft veel te weinig, zeker als hij/zij die moet delen met een illustrator (die ook recht heeft op meer dan nu gebruikelijk is). En dat als je boek in januari verschijnt, je de royalties pas vijftien maanden later op je rekening krijgt gestort, is ook niet van deze tijd. Maar ik ga liever die discussie aan, dan dat ik alles zelf ga doen. Want uiteindelijk ben ik geen uitgever, maar schrijver.

En dromer.

De Collectors Edition van Nachtmerrieman kun je nu bestellen. Superhelden2.nl ligt vanaf 1 november in de winkel.

Reacties

 1. Elly van der Meer zegt

  Marcel, als leerkracht heb ik delen van Subroza.nl aan een groep 7 voorgelezen. Omdat ik niet alle dagen voor de klas stond, miste ik de samenhang van het boek. Omdat ik je nu volg via Twitter heb ik het boek via Twitter geleend en ga het snel lezen. Ik zou er zelfs al aan begonnen zijn , als er niet een proefleesboek tussendoor gekomen was. Ik sta nu op maandag voor groep 8 en probeer kinderen enthousiast aan het lezen te krijgen. Ik ben ook erg benieuwd naar je Nachtmerrieman. Heel veel succes met schrijven.
  Gr. Elly van der Meer

  • Dank je wel, Elly. Dat is heel herkenbaar, wat je vertelt. Mijn echtgenote en ik lezen iedere avond voor, maar meestal omstebeurten. Dan is er de volgende dag soms geen touw aan vast te knopen.

   Als de kinderen subroza.nl leuk vinden, kan ik zeker Superhelden.nl aanraden. Dat is een veel beter boek 🙂

 2. Anneke Gerbrands zegt

  Geeft u ook kinderboeken uit?
  Ik heb de tekst voor een prentenboek waar an de illustraties nog gemaakt moeten worden.
  Groeten,
  Anneke

Laat wat van je horen

*