Creatie is werk, dus behandel het ook als werk

baby-writing‘Hoe deed jij dat schrijven met een baby in huis?’ vroeg iemand mij op Facebook. Mijn antwoord was kort: ‘Niet. Crèche.’

Tuurlijk, soms schreef ik als hij sliep of ’s avonds, maar dat was echt mazzel. Over het algemeen schreef ik maar op één moment: als ik alleen thuis was. En dat is nog steeds zo.

De kinderboekenweek zit er net op en de herfstvakantie bijna en dat betekent dat ik a.s. maandag weer ga beginnen met het verder schrijven aan Nachtmerrieman. En dat doe ik wanneer de kinderen op school zitten. ’s Morgens tussen zes en zeven (wanneer iedereen hier nog slaapt) schrijf ik aan Superhelden.nl dl4 en onder schooltijd (van negen tot twee) schrijf ik aan NMM, lunch ik en beantwoord ik de belangrijkste mail. Dat doe ik op mijn eigen werkkamer, met de deur dicht en de muziek aan. En zodra ik de kinderen heb opgehaald, ben ik schrijver-af en papa-aan.

Natuurlijk is niet iedereen fulltimeschrijver en moeten velen het tussendoor doen of erbij. Maar dan nog helpt het om het als werk te beschouwen. Plan je tijd in, zorg dat je niet gestoord wordt, draag je taken en verantwoordelijkheden voor een uur of twee over en schrijf. Zorg voor een goede werkplek of ga ergens zitten waar niemand je onderbreekt. Claim je tijd en claim je plek. Als je wilt dat anderen je serieus nemen als schrijver (of illustrator, of fotograaf of wat dan ook) moet je eerst jezelf serieus nemen.

Reacties

  1. Wel Marcel, dat vind ik nu eens heel mooi gezegd. Ik zeg hier ook vaak dat schrijven een job is, maar dat geloven ze helaas niet. Dus blijf ik maar schipperen tussen schrijven en de andere verplichtingen. Maar schrijven is inderdaad een job en ik ga op mijn strepen staan 😉

Trackbacks

  1. […] mijn leven georganiseerd rond mijn gezin en werk wanneer ze op school zitten (Lees ook mijn blog: Creatie is werk, dus behandel het ook als werk). Het is een voorspelbaarheid die voor mij en voor de mensen om mij heen […]

Laat wat van je horen

*