DE MYTHE VAN HET UNIVERSUM

Het Universum‘Never expect. Never assume. Never ask. And never demand. Just let it be. If it’s meant to be, it will happen.’

Deze quote zag ik vandaag langskomen op Twitter. En mijn nekharen gingen er recht van overeind staan. Niks verwachten en niks aannemen kunnen op zich gezonde manieren om je leven te leiden. Verwachtingen die niet worden ingelost, kunnen tot grote teleurstelling leiden. Vooral als mensen geen idee hebben dat je iets van ze verwacht. Wil je iets van iemand, dan zal je het eerst moeten vragen. Dan krijgen mensen namelijk de mogelijk om ‘ja’ of ‘nee’ tegen je te zeggen. Daarna mag je uiteraard wel wat verwachten. Of zelfs eisen. Dat men een belofte nakomt, bijvoorbeeld.

‘Never ask. Just let it be. If it’s meant to be, it will happen.’

Wat een bullshit.

Als je iets wilt bereiken in het leven, zul je daar voor in actie moeten komen. Als je iets van iemand wilt, zul je het moeten vragen. Als je wilt dat het ‘universum’ voor je aan het werk gaat, dan zul je je plannen moeten delen. Met mensen van vlees en bloed. Want dat het universum – wat dat voor jou ook betekent – jouw dromen uit laat komen, alleen maar omdat het ‘zo bedoeld is’ is, is een sprookje! Het is een excuus om niet in actie te zijn. Het is een excuus om te kunnen roepen ‘dat dit kennelijk nog niet het moment is’. Het is een van de vele manieren om geen verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst van jouw plannen.

Daar is overigens niets mis mee. Niemand is verplicht om zijn of haar ooitdromen om te zetten in Waanzinnige Plannen. Maar kies daar dan voor. Wees er eerlijk. En roep niet: ‘If it’s meant to be, it will happen.’ Want dan gebeurt er helemaal niks.

Echt niet.

Reacties

  1. Marein Baas zegt

    Er is een verschil tussen iets van een ander vragen (en wisselgeld bieden) en iets van ‘het bestaan / God / Krishna / etc vragen. Ik denk dat de strekking van die uitspraak is dat je niets van het onzegbare moet vragen. Daar ben ik het mee eens. En met jou ook :).

Laat wat van je horen

*