DE WIJSHEID VAN SPIGT

De verlossende mail arriveerde op de valreep van de donderdagmiddag: uitgeverij De Fontein wil graag dat ik een vervolg schrijf op Superhelden.nl!

Ik moest meteen aan Frédérique Spigt denken.

Ik interviewde haar in 2002 voor het muziekblad Heaven over haar muziek, haar dromen en haar ambities. Ze vertelde dat zij iedere keer weer dankbaar was dat ze een nieuw album mocht maken. ‘Als je het maar lang genoeg volhoudt, en je blijft jezelf echt ontplooien, dan blijkt toch dat er steeds meer mensen zijn die dat oppikken en begrijpen. En dat is fijn, want dat betekent dat ik nog een plaat mag maken. En zolang ik dat kan blijven doen en ik daarbij het idee heb dat ik een soort proces doormaak, vind ik een nieuw album legitiem,’ aldus Fré.

In mijn vak worden mensen met een zekere staat van dienst soms woedend als een uitgever een manuscript van ze weigert. Ik heb dan altijd de neiging om ze met de Wijsheid van Spigt om de oren te slaan: “Niets is zeker in dit vak! Het enige dat je kan doen is proberen jezelf te ontplooien en hopen dat er genoeg mensen zijn die dat begrijpen.”

Voor velen was het een uitgemaakte zaak dat er een vervolg kwam op Superhelden.nl, maar voor mij niet. Niet omdat ik het geen goed boek vind. Ik durf zonder arrogantie te zeggen dat ik mijn beste werk tot nu toe heb geproduceerd. Maar niets zeker is in deze onzekere tijd en zeker niet in deze worstelende boekenmarkt. Een boek uitgeven is een enorm commitment van een uitgeverij en succes is op geen enkele manier gegarandeerd.

Ik ben blij én dankbaar voor mijn lezers, mijn fans, mijn supporters (you know who you are!) én mijn uitgeverij voor deze kans. Ik zal jullie niet teleurstellen.

P.S. Frédérique Spigt heeft net een schitterend nieuw album uit!

Reacties

 1. Gefeliciteerd Marcel! Fijn voor jou én je lezers inderdaad 🙂 Geniet er van en hup! weer aan het schrijven! (alsof ik je dat hoef te vertellen…)

 2. Gefeliciteerd! Dat wordt voor jou weer lekker hard werken en voor ons weer akelig lang wachten.

 3. Ik zat het me net vandaag af te vragen.
  Gefeliciteerd!

 4. inge heijnen bieb boxtel zegt

  Gefeliciteerd! Hopelijk kan ik jou de volgende keer weer naar de scholen begeleiden met Superhelden.nl deel 2

 5. Monique Engel zegt

  Super!
  Ik ben erg blij voor je dat er een tweede deel gaat komen.
  (Maar ook voor mezelf, want ik ben zoooo benieuwd hoe het verder gaat! 🙂

 6. Super goed nieuws, Marcel. Een goed kinderboek schrijven is niet voor elke held weggelegd. Wens je veel inspiratie en succes.

 7. Wat een leuk nieuws! Gefeliciteerd =D

 8. Ha! Wat een slimme uitgever!! Kan ik nu alvast deel 2 bestellen? Van harte gefeliciteerd Marcel, ik ben erg blij voor je, en terecht ook, want superhelden.nl is een erg goed kinderboek!

Laat wat van je horen

*