DRM #FAIL

Ik wilde het boek ‘Description & Setting’ kopen en surfte naar Bol.com. Tot mijn verbazing kon ik kiezen uit het boek (15,95), een ongelezen ‘tweedehands’ versie (9 euro) of een digitale versie voor 12,99. Ik koos voor het laatste, omdat ik meteen wilde lezen en de tweedehands versie met verzendkosten nauwelijks goedkoper was. Ik betaalde en klikte op de downloadlink.

Wat een drama.

Eerst download je een ASCM file op je laptop. Die open je – zonder problemen – met Adobe Digital Editions. Leuk, maar e-books lees ik niet op mijn beeldscherm, maar op mijn iPad. Volgens de Bolpagina is dat niet mogelijk. Letterlijk staat er:

“Apple heeft haar eigen DRM-systeem, welke niet compatibel is met het beveiligingssysteem dat de meeste Nederlandse ebookshops hanteren. Veel fabrikanten werken er hard aan om hun apparaten geschikt te maken voor Adobe formaten. Als u een apparaat heeft dat nu nog niet geschikt is, dan is het mogelijk dat deze later aan de lijst toegevoegd zal worden.”

Boos twitterde ik mijn ongenoegen en werd meteen door meerdere tweeps gewezen op de Bluefire reader en Bols eigen app Boekenbol. Let wel. Hier staat dus niets over vermeld op de downloadpagina van Bol.com.

Ik kopieerde de ASCM file via Dropbox naar mijn iPad en opende het met Boekenbol. Daar werd ik welkom geheten door het bekende dikke mannetje en de boodschap dat ik eerst een Adobe ID aan moest maken om de digitale content te mogen lezen. Omdat ik niet zeker wist of ik ooit eerder een Adobe ID had aangemaakt, vulde ik mijn mailadres is. ‘We cannot find the e-mail address you entered’ was het antwoord. Oké, dan maken we een ID aan.

Adobe wil alles van mij weten. In welk land ik woon en welke postcode ik heb. Zuchtend vulde ik mijn gegevens in, drukte op continue en kreeg de volgende boodschap:

‘This e-mail address is already in use. Please try a different e-mail address.’

Zucht.

Gelukkig heb ik een gmailadres voor dit soort gevallen en die werkte wel. Terug naar de Boekenbol app, Adobe ID invullen en klaar. Ik mocht mijn boek lezen.

Niet dus. Zodra mijn boek geladen was, kreeg ik de volgende boodschap:

‘Adobe login gestopt. Dit apparaat is al geactiveerd.’

WTF?

Hoe dan? Waar dan?

De tweede app dan, die van Bluefire. Helaas ook hier nul op het rekest: ‘Another user has already licensed this item. It can no longer be accessed.’

Die andere user ben ik waarschijnlijk, op mijn laptop. Waar ik hem niet wil lezen.

Als ik hetzelfde boek via mijn Kindle App bij Amazon had gekocht, had ik meteen kunnen lezen en was ik $ 10.59 (€ 7,50) kwijt geweest.

Kan iemand mij uitleggen hoe dit goed is voor de schrijver, uitgever, Bol.com of consument? En hoe kom ik nu bij de tekst?

Achteraf blijkt de titel van het boek ‘Description & Setting’ nog aardig te passen bij dit onderwerp. DRaMa.

Update: Bol.com reageerde direct via twitter en telefoon op dit blog en vergoedde de schade met een tegeodbon.

Reacties

 1. philipine vinke zegt

  Beste marcel, ik heb iets dergelijks meegemaakt op vakantie toen ik niet het originele snoertje van mijn Sony ereader in de koffer had gestopt. Zucht. Moest toen ook het boek op de laptop lezen……

 2. Goed om te weten. Zeker als je een afweging moet maken waar je je boek/ e-book wilt verkopen!

 3. Dag Marcel,

  In je Adobe Digital Editions is al een Adobe id van je in gebruik want ADE doet het niet zonder. Als je in ADE kijkt bij het menu kopje Bibliotheek zie je een optie Computer autoriseren staan. Daar zie je vervolgens het mailadres staan dat ook je Adobe ID is.

  Dit Id is gekoppeld aan je gedownloade ebook van Bol. Vergeet de ACSM nu want die zorgde in eerste instantie voor de koppeling van het ebook aan je id. Wat je nu nodig hebt is het gedownloade ebook zelf, het epub bestand. Je vindt die in de map van ADE, namelijk in je Mijn documenten\My Digital Editions map.

  Op de iPad neem je de Bluefire Reader app en daar heb je de optie om je te registreren met je Adobe ID. Dat doe je dus met het mailadres dat je zonet gevonden hebt in ADE.

  Vervolgens kun je het ebook (het epub bestand) via iTunes, Dropbox of mail openen op je iPad en zorgen dat het geopend wordt door Bluefire. Dan heb je -eindelijk- het ebook op je iPad staan.

  Waarom BOL het nodig vindt om al meer dan een jaar lang totaal geen uitleg hierover te geven is me ook een raadsel maar goed, dit helpt je hopelijk verder.

  • Het leek een goed idee, Raymond. Ik moest eerst de apps herinstalleren om opnieuw te kunnen inloggen. Nu met ‘oude’ e-mailadres, dat ik gebruikte bij de Adobe Digital Editions op de laptop. Zelfde melding: ‘Adobe Login gestopt. Dit apparaat is geactiveerd.’

   Dank voor het meedenken!

 4. En het erge is dat deze beveiligingen juist het illegale circuit een stimulans geven. Dit is een goed stuk erover; http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/09/28/alle-e-books-uitgeleend/
  Een gekraakt e-book doet het overal.

 5. Meer dan een goed idee, dit had moeten werken. Ik doe het zelf namelijk op precies dezelfde manier. Je hoeft trouwens de app niet te herinstalleren .. bij Info (icoon rechtsonderaan) zie je de Adobe sectie bovenaan staan met het bijbehorende id. Als die niet hetzelfde is als op je laptop, dan kun je Deauthorize selecteren en daarna een andere -de correcte- Adobe id toevoegen.

 6. Anita Dapperens zegt

  Ik heb nog nooit eboeken via Bol.com gekocht. Ben ik gelijk een stuk wijzer (alhoewel voor zover ik weet mijn Sony prima met Adobe Digital overweg kan)

  Mijn probleem met drm is Amazon. Mijn Sony kan een hoop, maar Kindle format lezen dus niet … en die krengen zijn, schijnbaar, alleen illegaal te converteren. Daar waag ik me toch maar niet aan.
  Ik koop het gros van mijn eboeken dus direct bij de publishers – die zijn gelukkig voornamelijk drm vrij.

  Koop ook niet vaak nederlandse eboeken.

  • De Sony ereaders zijn het ‘huismerk’ van Bol.com dus daar zul je zeer zeker niet al te veel problemen mee hebben.

   Amazon boeken kun je in beginsel alleen maar op een Kindle of 1 van de Kindle apps (Android, Apple of pc) lezen hoewel je ook die kunt ‘bevrijden’ van hun DRM met wat handig googelen. Mijn Bebook ereader kan Mobipocket formaat lezen als er geen DRM op zit en het Kindle formaat is precies dat. Op die manier kan ik dus ebooks kopen bij Amazon en toch lezen op mijn eigen ereader.

   Het blijft belachelijk dat je al die moeite moet doen om een gekocht boek te lezen op een eigen apparaat maar ja, dat zal vooralsnog niet veranderen vrees ik.

 7. Ronny Lam zegt

  Misschien is dit een goede reden om je eigen boek DRM-vrij te gaan aanbieden? Wellicht is het ook één van de redenen waarom jouw eboek minder goed loopt dan je gewone boek, zoals je in een ander blog schrijft.
  Uiteindelijk volgt het ebook hetzelfde pad als al het andere waar DRM ondertussen vanaf is. iTunes is daar misschien nog wel het beste voorbeeld van.

  • Geloof me, als ik daar iets over te zeggen had, had mijn boek geen DRM …

   • Ronny Lam zegt

    Ik begrijp dat als je met een uitgever in zee gaat het vaak een package deal is waar je weinig invloed op hebt. Ik begrijp ook dat het vinden van een uitgever niet altijd even makkelijk is en je daarom nadelen als DRM accepteert. Ik heb me onvoldoende in die wereld verdiept, maar er zijn gelukkig uitgevers, zoals Réunion in een andere reactie, die heel bewust afzien van DRM. Uitgevers én auteurs kunnen hier samen verandering in brengen.

    Naast DRM speelt er natuurlijk het probleem van de verschillende formaten. Als je het DRM probleem overwonnen hebt moet je nog maar een boek van bol.com op je Kindle zien te krijgen bijvoorbeeld. Hier is altijd weer een conversieslag voor nodig, die ik aan mijn oma niet uit wil leggen. Ook deze standaardisatie is nog ver te zoeken waar bij Amazon volgens mij op dit moment het meeste dwarsligt.

    Als je binnen een eco-systeem blijft, waarbij Amazon en Apple het goed voor elkaar hebben, is het een geweldige ervaring. Het is nog even wachten op voldoende Nederlandse content binnen die systemen of een Nederlandse aanbieder die een goede totaaloplossing ontwikkelt.

 8. Ik lees je omzwervingen helaas nu pas. (Ik ben die @Studea waar CF naar verwees). Niet dat ik een oplossing voor je zou hebben, maar ik weet hoe prettig het is om in dit soort digitale doolhoven ergens in een hoekje wat simpele troost van een lotgenoot aan te treffen…

  Wil je mijn horror-story’s over digitaal lezen weten ? Vooruit eentje: het betreft de titel “The Mind’s Eye” van Oliver Sacks. Die wilde ik graag tijdens vakantie in het Engels op mijn iPad lezen. Eens kijken bij Amazon ? Nope, ik ben geen Amerikaan (getuige mijn Nederlandse credit-card) dus mag dit digitale boek niet bij hen kopen danwel afrekenen. Waarom ? De lokale uitgever blokkeert “grijze import” maar verhandelt die Engelse digitale uitgave zelf liever niet in Nederland. Hoezo ? Weet ik veel. Uiteraard verkopen ze de Engelse hier wel op papier, maar niet digitaal. De Nederlandse vertaling is wèl digitaal in NL te koop, o.a. bij Van Stockum. Maar alleen op computers, met DRM. En na aanschaf en downloaden blijkt de ePub niet op de iPad te werken (zoals bij van Stockum destijds evenmin bleek uit hun web-aanwijzingen). “Sorry, excuus, jammer, misschien later, wie weet.”

  Ja, DRM – het ligt zo voor de hand, maar het bederft meer dan dan het beschermt. De muziek-branche heeft dat 12 jaar geleden al geprobeerd. Weet je nog, die audio-cd’s met DRM die in de auto en Macs haperden ? En die kreupele beveiligingssoftware van Sony, die later zelf een staaltje jatwerk bleek te zijn ? Fraaie boel. De boeken-branche wil nu graag de volgende zijn die alle fasen gaat doorlopen. Van beveiligen, via massa’s klachten en illegale circuits, naar een medium dat zich straks hopelijk frank en vrij sterk maakt voor wat de oprechte lezer haar werkelijk gunt. Een nieuwe economie, een nieuw “business-model”, een nieuwe prikkel voor uitgevers en winkels, schrijvers en lezers. Maar tot die tijd moeten we klooien en klagen. Nog even geduld a.u.b…

 9. Eerlijk? Als uitgever had ik in eerste instantie sterk de neiging om met Uitgeverij Réunion ook voor DRM te kiezen. Illegaal kopiëren mag niet, het is broodroof, en dat gaan we dus vooral ook zo moeilijk mogelijk maken, was mijn gedachte.

  Ik ben overstag gegaan doordat we inzagen dat DRM wel de eerlijke koper/lezer hindert, maar piraterij toch niet tegenhoudt. Al onze ebooks worden daarom uitgegeven zonder DRM (wat overigens, zoals Eburon’s Wiebe de Jager het al eens treffend verwoordde, NIET betekent: kopieer maar raak).

 10. De muziekbranche, maar bijvoorbeeld ook de fotografiebranche, had zich moeten afvragen: welke producten gaan mensen kopen, nu al die nieuwe mogelijkheden er zijn (losse liedjes, zelf CD’s samenstellen, kant en klare feestavondmuzieksticks of digitale fotoalbums, portable digifotoalbums om de kleinkinderen aan de buren te tonen, etc.) en hoe zorgen we ervoor dat wij, de frontrunners, die producten beter en professioneler aanbieden dan wie dan ook, zodat we frontrunners in de branche blijven.
  Uitgevers en schrijvers moeten zichzelf die vragen nu ook gaan stellen.

  Waarbij ik de eerste ben om toe te geven dat dit verschrikkelijk moeilijk is, want over muziek en foto’s praat ik met de wijsheid van achteraf. Maar misschien, met zijn allen…

 11. En dit maakt mij dus onzeker. Ik zit er aan te denken om een E reader aan te schaffen maar ik lees eigenlijk alleen Engelstalig. Als je dan gaat kijken welke e reader je het beste kunt kopen zie je door de bomen het bos niet meer. Het schijnt dat als je bv een epub reader hebt bij heel veel winkels je een Uk of US adres moet hebben. Ik kan niet bij amazon.uk e boeken kopen. Nu denk ik dat voor mij de beste optie is om een kindle te kopen. Dan ben ik wel afhankelijk van amazon en ik vind de prijzen van sommige eboeken echt enorm duur. Duurder dan een paperback! Wil ik dan toch eens een NL boek lezen dan moet ik ook illegaal gaan converteren. Belachelijk allemaal.

  • Marlene,

   je moet zelf maar kijken wat je mooi vindt maar Kindle haalt het niet bij Sony qua kwaliteit en leesbaarheid. Vooral als je de witte Sony neemt is het net of je een echt boek leest.

   enne converteren is niet illegaal hoor, je zet alleen je boek om in een formaat wat jouw reader wel kan lezen.

 12. Marcel en anderen,

  ik ben van mening dat als je een ebook koopt je dat ongeacht wat voor een merk ereader je hebt (Kindle, Sony of wat dan ook) dat je dan ten alle tijde je boek moet kunnen lezen. Zou toch van de zotte zijn als ik een papieren boek koop de verkoper mij verplicht om het alleen in de tuin te mogen lezen.

  Nu mijn oplossing:
  ebook activeren zoals boven beschreven via Adobe Digital Editions ( niet registreren) dan in Mijn documenten\My Digital Editions map het boek kopieren naar je buroblad of een ander map. Let op dit is de *.epub versie met DRM. Dan het gratis programma (tip!!) “Calibre” downloaden, boek laden en converteren naar *.epub en klaar is Kees ( of Marcel of een ander).

  Je kan hem ook gelijk naar je ereader converteren, mijn Sony wordt herkend en ik kan zo talloze formaten converteren en op mijn Sony lezen.

  En DRM erafhalen? ach, ik ben niet van plan om mijn eboeken online te sharen en wil niet afhankelijk zijn van 1 apparaat.

  succes!

Laat wat van je horen

*