Een #boekperweek lezen, doe je mee?

De Bibliotheek zette 31 december 2014 de volgende tweet online:

Boekperweek

Dat prikkelde mij wel. Want mijn e-reader staat vol met (teveel) ongelezen boeken en de laatste plank met papieren exemplaren begeeft het ook zowat onder zijn gewicht.

“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.” – Stephen King

‘Ik ben een schrijver, geen lezer.’ – Harry Mulisch

Ik ben in veel opzichten van de school van Stephen King, dus in dat opzicht past de eerste quote beter bij mij dan de tweede. Ik was ook veel eerder een lezer en ben pas op later leeftijd gaan schrijven. Maar het lezen schiet er de laatste tijd soms bij in, en dat vind ik jammer. Ik zit gemiddeld op zo´n twintig tot dertig boeken per jaar, waarvan een groot deel tijdens de vakantie.

ancillaryDat komt overigens niet per se door een gebrek aan tijd, maar vooral door een gebrek aan energie. Als ik ’s avonds moe op de bank zit, is een aflevering van de ‘The Mentalist’ kijken ontspanning, terwijl verder lezen in (het overigens fantastische) ‘Ancillary Justice’ van Ann Leckie op dat moment inspanning is. En hoe fijn ’s morgens om vijf uur opstaan ook is, voor het energieniveau in de avond is het funest.

Toch ga ik de uitdaging aan om 52 boeken te lezen in 2015. Nu mijn carrière gered is met de verschijning van Superhelden.nl dl 3, is er veel meer ruimte in mijn hoofd ontstaan voor andermans verhalen. En er ‘liggen’ hier een aantal boeken die smeekt om gelezen te worden.

En ik ben niet de enige:

Boekperweek2

Ik begin met dit weekend twee boeken uitlezen waar ik in 2014 al in begonnen was. Daarmee loop ik alvast een beetje in. En ik zal een (korte) recensie van ieder boek op mijn Goodreads zetten.

Doe je ook mee? De hashtag is #boekperweek en De Bibliotheek heeft ook een Pinterestpagina. En als je net als Wouter wilt beginnen met de Superhelden.nl trilogie, dan hou ik je natuurlijk niet tegen 🙂

Reacties

 1. Ik doe mee! Ben net begonnen in Het museum van de onschuld, van Orhan Pamuk. Want de Superhelden-trilogie is al uit en Nachtmerrieman is er nog niet. #overbruggingstijd

 2. Wij doen ook mee…! Wie weet herlezen we de superhelden wel al is de stapel-nog-te-lezen-boeken nog niet uit !

 3. Ingeborg zegt

  Tjee, aanlokkelijk, aanstekelijk, angstaanjagend , alternatief, allesomvattend, absoluutwillen…
  Mijn gevoel zegt ja, m’n rationaliteit zegt: niet haalbaar … Of ik moet korte niemendalletjes erbij zetten. Hoe realistisch of haalbaar is dit?
  Gr Ingeborg

  • Marcel van Driel zegt

   Dat vroeg ik mij ook af, Ingeborg, totdat iemand op Twitter tegen mij zei: ‘Als het haalbaar was, dan is het geen uitdaging.’ En toen deed ik maar mee 🙂

  • leo willemse zegt

   Gewoon doen, Ingeborg.Een dikke thriller heb je vaak sneller uit dan een kort niemandalletje van bv Willem Elsschot of Patrick Modiano-die schreven boeken van tussen de 50-100 pagina’s die bepaald niet “makkelijk weglezen”. Dus beide soorten boeken zijn zeer aanbevelenswaardig.Maar ook kinderboeken zijn goed te doen:Paul Biegel, Guus Kuijer, Sjoerd Kuyper-geweldige auteurs die het verdienen gelezen te worden door volwassenen. Kortom: kom bij de club! Ik lees nu een kleine roman van Eelke de Jong, Mijn naam is Kantelbeen, 1979, 130 pagina’s-en ik haal het in 4 dagen!

 4. Ik ga het zeker proberen, maar dan heel ambitieus 2 boeken per week proberen (Goodreads doel staat op 100 dit jaar!). Gewoon s avonds die computer uit en hoofd vullen met mooie verhalen. Te veel ongelezen boeken en dat is gewoon zo zonde! Zitten echt een paar tussen die ik al een hele tijd graag wil lezen.

 5. Ik doe ook mee & ik doe mee aan “Ik lees Nederlands”. Stiekem hoop ik dit jaar 120 boeken te lezen 🙂

 6. Leuk dat je het citaat van Mulisch aanhaalt.
  Vorig jaar haalde ik een boek per week ruimschoots. Nu weet ik het niet. Het stelt natuurlijk best wel weer een verplichting Deze week heb ik De grote goede dingen uit van Alma Mathijsen. De laatste week van 2014 las ik De Avonden van Gerard Reve. Volgende week misschien Euforie uit van Christiaan Weijts?

Trackbacks

 1. […] heeft al een stukje geschreven, Marcel van Driel ook. Ronald Giphart verstuurde een tweet over het […]

 2. […] Iedere week lees ik een boek in het kader van #boekperweek. Lees hier meer over het initiatief. […]

 3. […] Iedere week lees ik een boek in het kader van #boekperweek. Lees hier meer over het initiatief. […]

 4. […] Oudjaarsdag was ik echter druk met appelbeignets eten, bowlen en gezellig doen met vrienden dus liet ik de tweets een beetje langs me heen gaan. Tot afgelopen weekend toen ik op zaterdag de blog van Marcel van Driel las: Een #boekperweek lezen, doe je mee? […]

 5. […] van Driel wees mij op het voornemen elke week een boek te lezen. Het is een leuk initiatief waar op twitter lezers elkaar stimuleren wekelijks een boek te […]

 6. […] Iedere week lees ik een boek in het kader van #boekperweek. Lees hier meer over het initiatief. […]

 7. […] Iedere week lees ik een boek in het kader van #boekperweek. Lees hier meer over het initiatief. […]

Laat wat van je horen

*