Een van mijn lezers is dood

FionVoor mij was Fion veel meer dan alleen een fan en een lezer en nu is ze dood en dat is raar en stom en gemeen en oneerlijk.

Ik leerde haar kennen op de Haagse Kinderboekenmarkt waar ze met haar zoon boeken kwam laten signeren en kwam vragen wanneer deel drie zou verschijnen van de Superheldentrilogie. We raakten aan de praat en het klikte. Ik signeerde de boeken en we werden vrienden op Facebook. Het jaar daarop zagen we elkaar weer, zelfde beurs, zelfde stand, zelfde gesprek: waar blijft deel drie?

Vorig jaar moest ik verstek laten gaan, omdat ik aan de andere kant van Nederland was geprogrammeerd om de kinderboekenweek af te sluiten. Volgend jaar beter, zeiden we, maar voor Fion bleek er geen volgend jaar meer te zijn.

Ze had kanker en vertelde daar open over op haar FB-pagina. Ze had net als ik een bloedhekel aan kreten als ‘vecht tegen kanker’ en het idee dat het überhaupt iets is waar je tegen vechten kon. Zo postte ze onder andere het artikel ‘Wie kanker krijgt, heeft botte pech’ dat onlangs in Trouw stond. Ze zei daarover: ‘Ik werd soms zo moedeloos van al die gezondheid tips. Ik had geen overgewicht, sportte veel, lette op mijn voeding, snoepte niet, gebruikte veel soja producten, geen alcohol, had kleine borsten en heb 18 maanden borstvoeding gegeven en toch kreeg ik borstkanker. Het is gewoon pech. En dan steekt het als je een foldertje in de bus krijgt waar staat dat je minder suiker moet gebruiken, lekker moet bewegen en gezond moet eten ‘om kanker te voorkomen’ ammahoela dat deed ik allemaal en toch werd ik ziek. Daarom ben ik blij dat dit nu in science staat eindelijk erkenning dat kanker krijgen in veel gevallen gewoon pech is.

bakpoederTijdens ons laatste gesprek zei ik dat als ze maar genoeg zou bewegen, geen suiker zou eten en bakpoeder (of zuiveringszout) zou gebruiken, ze het wel zou redden. ‘O die bakpoeder kende ik nog niet,’ reageerde ze. Ik stuurde haar het linkje en ze kwam niet meer bij. ‘You just made my day,’ zei ze. ‘Galgenhumor, ik hou ervan.’

Het ging beter met haar en toen weer slechter en toen weer beter en toen hoorde ik niks meer. Het duurde drie weken voordat ik doorhad hoe stil ze op FB was. ‘Gaat het nog allemaal?’ vroeg ik. Het was haar man die antwoordde: Nee. Fion was drie weken geleden plotseling overleden.

Social Media heeft mijn leven verrijkt. Ik spreek mijn lezers, mijn fans. Fion en haar zoon waren proeflezers van het derde Superheldendeel. Maar steeds vaker zijn ze veel meer dan dat. Mensen zoals Fion zijn gewoon mensen die ik ken, spreek, waar ik mee huil en lach en vloek en geniet van het leven.

En soms, heel soms, zijn ze er ineens niet meer. En dat is volkomen kut. En ben ik verdrietig omdat de wereld een prachtig mooi en grappig mens heeft verloren. Iemand die ik maar heel kort heb leren kennen, iemand die het leven nog zoveel te bieden had.

Ik wens haar man en haar zoon en de rest van de familie veel sterkte met hun verlies.

Reacties

 1. Ik wens ook jou veel sterkte. Want volkomen kut is het.

 2. Marjolein zegt

  Wouw,, ik ben stil van dit artikel. Tijdens het lezen een lach, slikken en een traan. En ik ben heel blij dat ze Superhelden 3 heeft kunnen lezen.

  Sterkte Marcel, en familie van Fion.

 3. Judith Oostra zegt

  ongelofelijk zwaar en toch waar…….ik snap zo goed dat het even heel poep is.
  Knuf neef….

 4. Keihard is het. Veel mensen krijgen door vette pech kanker of een andere ziekte. Het is een groot verlies. Veel sterte. Vanzelfsprekend ook voor haar man en zoon.

 5. Charlie zegt

  Stil van. Verdrietig en toch mooi.

 6. Om stil van te worden. Heel stil. Wat moeten we toch in het moment leven. Pakken wat we pakken kunnen. Genieten. Van de zonn maar ook de wind en de regen. Van mensen (zoals jij) die op ons pad komen. Sterkte Marcel. En heel veel sterkte voor Fion’s man en zoon. X

 7. Bernadet zegt

  Oef Marcel alsof ik het verhaal van mijn lieve vriendin Hanneke lees, vorig jaar aan die k-ziekte overleden. Ook iemand die botte pech had! Sterkte met alles, lieve groet Bernadet

 8. Manja Verbeek zegt

  Ik las vandaag een Tweet van je: ‘ Ik ben kapot….’ Toen ik dit stuk op Fb las, moest ik gelijk aan jouw zin van eerder op de dag denken…….. Sterkte

 9. Marielle zegt

  Ja kutkanker. Dank voor het schrijven en delen. Was fijn om te lezen en geraakt te worden.
  Sterkte en liefs! X

 10. Indrukwekkend geschreven. Leest zo alledaags, maar over een verdrietig onderwerp.
  Ik deel deze blog morgen graag op de FB pagina van Stichting Onzichtbaar Ziek.
  Sterkte!

 11. het is inderdaad volkomen kut! Ik heb Fion leren kennen toen onze kinderen samen mee mochten spelen in Peter pan in het ziggo dome en jouw boeken heb ik leren kennen toen je op de school van onze kinderen kwam tijdens de Kinderboekenweek. En toen kwam ik er later achter dat Fion en Dylan net zoveel, al dan niet nog meer, van jouw boeken hielden als wij, weer een interesse die we deelden. We kwamen elkaar nog regelmatig tegen bij audities en ze kwam met haar man en zoon bij mijn oudste dochter kijken toen zij in Hij Gelooft in Mij speelde. En ook ik volgde haar verhaal en hoopte na die domme pech op dom geluk… Helaas kwam dat niet en kreeg ook ik een berichtje van haar man dat Fion er niet meer was. En dat is raar en oneerlijk en stom en inderdaad volkomen kut! Deze mooie, sterke, goedlachse, positieve vrouw met domme pech is er niet meer… En elke keer als ik in Superhelden 3 lees (ja, mama is eindelijk ook aan de beurt) denk ik nog even terug aan haar en jullie mooie conversaties via twitter die ik graag volgde. Dank voor dit mooie, herkenbare verhaal!

 12. Mooi geschreven Marcel.
  Zo herkennen we Fion en missen haar enorm.

 13. Arthur Swart zegt

  Inderdaad, wat iedereen al zegt. Monumentaal onmenselijk, de loterij waar geen nee-sticker voor bestaat. En dat je gaat is al erg genoeg. Dat je mensen achter laat die je zo graag over een paar jaar met de vent/vrouw ziet binnenlopen die het helemaal is is al erg genoeg.
  Maar dan die opgewekte eikels met vage oplossingen die gegarandeerd gaan werken. De mensen die vertellen dat ze met je mee voelen. De sociopaten die opeens de ene na de andere lompheid debiteren, omdat we vanaf nu eerlijk tegen elkaar gaan zijn. De sukkel met zijn belachelijke bosje tulpen uit de entreehal die terwijl je van de chemo kotsend hoopt dat je dood mag gaan informeert of het al beter gaat. Dat alles maakt het zo veel erger.
  Ik spreek niet uit eigen ervaring, ik heb twee vrienden langzaam op zien lossen die dergelijke horizonvervuiling maar niet bij hun bed weg konden krijgen omdat het toevallig een broer was.
  Het is inderdaad niet eerlijk. Maar als de mensen die het donker maken weg blijven kun je in ieder geval zien waar je naar onderweg bent.

 14. Jennifer zegt

  Hi Marcel,
  Jij kent mij niet maar ik jou en superhelden wel, dankzij Fion.
  Ze was een heel bijzondere vrouw en ik ben blij dat ze gemist wordt want dat heeft ze meer dan verdient.

 15. Wendy van Schoorl-Plakké zegt

  Je beschrijft heel goed en heel mooi hoe Fion in het leven stond. Laten we daar allen een voorbeeld aan nemen. Vergeten doen we haar NOOIT.

 16. Het is verschrikkelijk ja, dat de wereld zo’n bruisend mens maar zo kort heeft mogen meemaken en het zou niet moeten mogen. Ze wordt op heel veel plaatsen heel erg gemist.

 17. Jeannine zegt

  Wat een prachtig en verdrietig verhaal Marcel. Heel veel sterkte voor jou, maar vooral voor haar man en zoon.

 18. Cora Bastiaansen zegt

  Sprakeloos, Marcel. Sterkte. XXX

 19. Fijn dat je woorden gevonden hebt, dat de woorden jou gevonden hebben, voor het akelige, vaak lastig verwoordbare, Marcel. Mooi en droevig au.
  Dank voor het delen!
  xCarolien

 20. Soms, heel soms raakt een ‘fan’ je meer dan gewoonlijk. En dan raakt het gemis en het bijbehorende verdriet ook extra hard. Fijn dat ze het 3e deel nog heeft gelezen! Fijn dat je haar opgemerkt hebt!!

 21. Max Davidse zegt

  Knap dat je dit zo kon schrijven. Kanker is een vreselijk oneerlijke ziekte die vaak precies de mensen treft die er helemaal niet door getroffen zouden mogen worden, want ze leven juist zo gezond. Het feit dat het je zo raakt maakt je mens, een mooi mens, een krachtig mens..en dat je er kapot van bent doet hier absoluut geen afbreuk aan.

  Ik weet zeker, zonder dat ik Fion heb gekend, dat je een verrijking bent geweest in haar leven zoals je dat in het leven van heel veel mensen bent. Door je manier van doen, je openheid, je betrokkenheid en al die andere dingen die jou dé Marcel van Driel maken. (sorry, kon een referentie aan één van je eerdere schrijfsels niet achterwege laten)

  En ja, dan ben je kapot, dan ben je verslagen, want er is iemand overleden die ook in jouw leven een impact had, net zoals jij die ook in die van haar had. Dat is iets moois, en dat mag zeer zeker gevoeld worden.

  Heel veel sterkte Marcel,
  Max.

 22. Wat een prachtig eerbetoon aan een prachtige, bijzondere vrouw….. Fion, wat word je gemist !!

 23. Dank voor dit mooie eerbetoon aan een opmerkelijke vrouw.

 24. Een mooie ode aan Fion…sterkte voor haar familie, maar ook voor jou, Marcel!

 25. Fion, zo gewoon en toch zo bijzonder. Zij heeft vele harten geraakt en het gemis is groot. Bedankt voor dit mooie eerbetoon!

 26. Hoi Marcel. Mooi; je zult veel mensen raken.
  Natuurlijk, het gaat helemaal niet om dat artikel in Trouw, ook niet om dit “stukje” van jou maar wel over de boodschap die er ook achter zit: schei uit met dat kleinburgerlijke gedrag. Durf de feiten onder ogen te zien: kanker is een ellendige ziekte waaraan je ook vandaag de dag nog heel vaak doodgaat. Denk er eens over na maar begin alsjeblieft niet te lullen over voeding en aanverwante onzin.
  Er is weer een mooi mens heengegaan.

 27. Je schrijft: “Ze had net als ik een bloedhekel aan kreten als ‘sta op tegen kanker’ en het idee dat het iets waar je tegen vechten kon”.

  De actie “Sta op tegen kanker” heeft niets te maken met het gevecht van een patiënt tegen kanker of het idee dat je er als mens iets tegen kunt ondernemen of het kunt voorkomen. Het is een actie om mensen (iedereen) te bewegen iets te ondernemen om geld in te zamelen (sponsor-acties, benefieten) voor het KWF. De bedoeling is dat met dat geld onderzoek wordt gedaan naar kanker, bijvoorbeeld naar medicijnen en therapieën om kanker te bestrijden. Dat lijkt mij geen verkeerde inzet voor een ziekte die iedereen kan treffen die de pech heeft – tenzij je het als een straf van God ziet, die je met alle pijn van dien moet ondergaan om gezuiverd te worden en toegang tot de hemel te krijgen, of leven met gedachten als “leerproces; karma; waar je niet dood van gaat, wordt je sterker van”. Zie de KWF-website: https://www.staoptegenkanker.nl/home of de resultatenpagina: http://www.kwf.nl/onderzoek/resultaten-onderzoek/Pages/default.aspx.
  De vraag is dus: wat ga jij tegen kanker of voor kankerpatiënten doen, wat wèl zoden aan de dijk zet in plaats van blogs schrijven?

  • Marcel van Driel zegt

   Je hebt gelijk, daar had ‘vecht tegen kanker’ moeten staan in plaats van ‘sta op tegen kanker’. Ik heb het aangepast.

 28. Stefan zegt

  Wow! Wat heb je mooi geschreven over iets verschrikkelijk verdrietigs. En ik ken haar niet, maar Fiona lijkt mij erg bjzonder!
  Groet, Stefan

  • Marcel van Driel zegt

   Dank je, Stefan. Ja, dat was ze inderdaad.

   • Ze is nog steeds bijzonder, overal kom ik haar nog tegen. Ik mis haar wijze woorden, haar koppigheid, haar steun, haar lach….
    Nooit zal ik haar vergeten. Vriendschap stopt niet bij de dood. In 2004 kwam ze op mijn pad, we hebben dezelfde ziekte…. zij had meer pech, ik meer mazzel….ik had die mazzel graag met haar gedeeld……
    Mis je Fion…..

Laat wat van je horen

*