EINDE VAN HET BOEK IS NABIJ

Als ik de visionairs moet geloven, is het papieren boek binnen enkele jaren verdwenen. Als ik uitgevers, boekhandelaren (en sommige lezers en schrijvers) moet geloven, maken e-books geen kans omdat ze niet naar papier ruiken. Dat de waarheid in het midden ligt is inmiddels wel duidelijk, maar waar is het midden? En nog veel belangrijker: wanneer komt het omslagpunt?

Van Superhelden.nl zijn er in de afgelopen zes weken tien (10!) e-books verkocht (tegen meer dan 4.000 aan-de handel-geleverde exemplaren). Collega Reggie Naus heeft het over 1 e-book op de 1.000 papieren exemplaren. De aantallen uit Amerika (Amazon.com verkoopt meer e-books dan hardcovers) worden hier dus duidelijk nog niet gehaald. Maar in De Verenigde Staten doen ze twee dingen ook daadwerkelijk anders dan hier:

 1. Er is (heel) veel meer aanbod.
 2. De prijs van e-books ligt structureel (veel) lager dan die van de papieren versie.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat er ook in Nederland een elektronische doorbraak gaat plaatsvinden. Maar dan? Verdwijnt het boek?

Ik denk het niet. Erg interessant in deze kwestie is de blog van Werner Schlosser ‘Doodverklaring cd nogal prematuur’ waar hij zegt dat 81% van de totale muziekomzet wordt gegenereerd door fysieke cd’s. In een tijd waarin iedereen praat over Spotify, over al dan niet legale downloads en over losse nummers kopen via iTunes, blijkt de meeste muziek nog steeds op een fysieke drager te worden gekocht. Maar – en dit is cruciaal voor de markt – de totale muziekomzet in tien jaar wel gedaald van 466 miljoen dollar naar 177 miljoen nu. Er wordt dus veel minder geld uitgegeven aan muziek dan vroeger. Dat komt deels door illegale downloads, maar ook en vooral omdat de prijzen enorm gedaald zijn.

Werner komt tot dezelfde conclusie als ik, dat vooral het middensegment het gaat ontgelden. Als ik een (Engelstalig) boek wil lezen, bedenk ik mij van te voren of ik het vaker wil lezen of niet. Zo niet, dan schaf ik het goedkope e-book aan, (die ik na het lezen weer van de iPad wis), zo ja, dan koop ik de hardcover voor in de boekenkast. De midprice boeken of paperbacks laat ik steeds vaker staan.

Ik verwacht dat ‘leesvoer’ steeds vaker elektronisch gelezen gaat worden – tegen behoorlijk lagere prijzen dan nu in Nederland gebruikelijk is – en dat mooie boeken in luxe uitgave gaan verschijnen, net als een artiest die naast MP3’s en cd’s een album op vinyl uitbrengt met een echte platenhoes die je zo aan de muur kan hangen. Wanneer dit echter gaat gebeuren blijft koffiedik kijken. En welke uitgevers en boekhandels de verwachte omzetdaling gaan overleven weet niemand.

 

Reacties

 1. Silvester zegt

  He die Marcel,

  Leuke blog. Mijn reactie: Ik denk dat alles vervangbaar is … ook het boek. Maar dat het wachten is op een apparaat dat zo gebruikersvriendelijk is dat we het gewone boek niet eens meer willen.

  Er is niemand die nu nog cassette bandjes gebruikt, simpelweg omdat er meer gebruikersvriendelijke dragers zijn gekomen. Het stenen tablet heeft ook het loodje gelegd met de komst van het boek. Dat gaat met het fysieke boek ook gebeuren. Het zal alleen nog niet met de E-reader zijn, omdat die naast een aantal voordelen ook een aantal nadelen kent.

  Maar er komt binnen nu en 30 jaar (dit is mijn eigen ruime en zeer subjectieve voorspelling) een apparaat dat het boek EN de E-reader overbodig maakt. Waarvan iedereen zal zeggen, ‘Waarom is dit apparaat niet veel eerder bedacht?’ en dan stapt iedereen over en zal het boek niet meer/ of in uiterst beperkte mate bestaan.
  Gelukkig zal de vraag naar verhalen onveranderd groot blijven. En dat is het vak waar jij en ik ons in begeven.

  gr

  Silvester

  • Dat is interessant wat je daar zegt. Deels ben ik het met je eens, niet de Walkman, niet de Discman, maar de iPod veranderde de muziekwereld. Toch wordt nog steeds 81% van de muziek aangeschaft op CD, een aantal dat mij verbaasde. Een ultieme e-reader, dat kunnen we inderdaad op wachten, maar of die het boek totaal gaat vervangen weet ik niet. De cassette werd tenslotte vervanger door de cd (meer van hetzelfde) de cd (nog) niet door de mps-speler.

   En ja, wij vertellen onze verhalen overal op, dat scheelt!

 2. Mooi stuk Marcel, en bedankt voor de verwijzing!

  Tien e-books verkocht, tjonge… Heeft de uitgever enig idee waar dat door komt? Ik hoop in ieder geval voor je dat jouw Superhelden-businessmodel vooral op de papieren uitgave gebaseerd was 😉

  Keep up the good work; ik heb veel respect voor de manier waarop je je werk aanpakt.

  • Nee, maar we kunnen wel een paar dingen bedenken:

   1. Onbekendheid met het fenomeen. Veel mensen hebben al wel van e-books gehoord, maar het komt niet in ze op om er een te kopen en ze hebben ook geen reader.
   2. Kinderen hebben al helemaal geen e-readers, en de iPad lenen van de ouders om een heel boek te lezen? Niet in mijn huishouden 🙂
   3. Prijsverschil is te klein. Kinderen herlezen boeken vaker dan volwassenen (ik krijg wekelijks mailtjes/berichtjes van kids die Superhelden.nl nu al twee keer gelezen hebben) en dan hebben ze liever een fysiek boek van 14,95 dan een elektronische versie van 10,00 euro.
   4. Het is mijn eerste e-book, dus ook mijn vaste lezers weten niet beter dan dat mijn boeken alleen fysiek te koop zijn
   5. Verkoopkanalen: e-books koop je online, kinderboeken koop je in de winkel.

 3. Hotfield zegt

  Ha Marcel,

  Ook ik moet het nog zien of het p-book gaat verdwijnen, maar voor het geval dat je de geur mist bij je e-books: http://smellofbooks.com LOL!

 4. Persoonlijk vind ik het lezen op mijn Kindle een stuk fijner dan het lezen van een boek. Ik merk dan ook dat ik nauwelijks nog op papier lees.

 5. Beste Marcel,
  Wet van de remmende voorsprong heet dit geloof ik.
  Denk dat voornamelijk de door jou genoemde eerste 2 redenen het meest bepalend zijn in dit resultaat.
  Vind wat je gemaakt heb iig erg goed, hoop dat je er mee doorgaat voorzover dat ook maar enigszins op te brengen is, in de diverse opzichten. Dit lijkt mij gewoon de toekomst.

  Zie de juiste publiciteit te krijgen; je hebt daar wel je best mee gedaan, maar om volume te krijgen -zeker richting december-
  zijn er misschien mensen in je omgeving die daar voor hebben door geleerd en willen/kunnen ze je helpen. Succes in ieder geval.

 6. Boeken worden hier aan hun ezelsoren door het huis gesleept, zodat er in alle verloren momentjes even gelezen kan worden. Dat zie ik met e-readers liever niet gebeuren.

  We kennen ook het ‘hier een boek en daar een boek’ fenomeen. Beneden leest oudste in de Griezelbus en in zijn bed vond ik zojuist de haven en de helden met een boekwijzer erin. Jongste leest zo te zien zes boeken door elkaar. Ach, garanderen dat iedereen tegelijkertijd kan lezen kost al vier e readers. Voorlopig hebben mijn kinderen nog echte boeken nodig.

 7. Eerst was er vinyl, toen kwam er een cassettebandje waarmee je zelf muziek (of vinyl) kan opnemen en op kleinere draagbar apparatuur kon afspelen. Vinyl werd vervangen door CD’s (was gewoon een drager dus werd vinyl overbodig),toen je ook op CD zelf muziek kon opnemen werd ook het cassettebandje overbodig. Ik koop nu nog alleen via iTunes, download zelfs niet illegaal omdat het me teveel gedoe is.
  Eenzelfde verloop hebben we ook gezien met beelddragers (VHS > DVD > harddisks) en met informatiedragers (floppy, syquest, CD, DVD, USB sticks, SD cards, soliddrives en nu de Cloud)
  Maar al deze dragers volgens zich op omdat ze in principe hetzelfde doen.

  Hoezeer ik ook geloof in het ebook, het fysieke boek zal niet verdwijnen. Maar kijk goed naar de functie van het boek. Een leesboek dat ik nu 1x lees heb ik liever als ebook, studieboeken die constant een nieuwe editie kennen heb ik liever als ebook, incl. URL’s, filmpjes, geluid, koppelingen met social media en misschien zelfs e-learning (toetsen) erin verwerkt. Dan heeft zo’n digitaal leerboek een meerwaarde.

  Maar ook een fysiek boek kan een meerwaarde hebben. Maar besteed dan wel veel meer aandacht aan het drukwerk, speciale bindwijzen, formaten, vouwwijzen etc. Op dit moment staat drukwerk teveel onder druk en moet alles goedkoper.
  Maar er is misschien nog een argument. Waarom kopen mensen een CD ipv downloaden via iTunes? De reden is vaak dat ze iets tastbaars willen hebben. Datzelfde argument kan ook voor een boek gelden. Een fysiek boek is tastbaar waardoor gevoelsmatig overduidelijk wordt dat je iets terugkrijgt voor je geld.

 8. Laatst maakte een vriend van mij de opmerking dat hij cd’s blijft kopen vanwege de extra informatie die in het boekje staat.
  Met downloaden mist hij de uitgebreide info. Dat zou een verklaring kunnen zijn.

 9. Anita Dapperens zegt

  Ik vind dat boek en ebook prima naast elkaar kunnen blijven bestaan. Sommige boeken wil je toch graag als tastbaar iets hebben 🙂
  Niek noemde het al: studieboeken/naslagboeken, al denk ik precies het omgekeerde. Naslagboeken heb ik het liefst in print, zodat ik makkelijk erdoorheen kan bladeren, bladwijzers erin kan stoppen, stukken kunnen arceren, etc.
  Leesboeken vind ik op mijn ereader fijner, en niet alleen omdat ik als ik ’s ochtends wakker wordt tenminste nog weet waar ik gebleven was (echte boeken vallen altijd dicht bij mij, kost veel tijd om goede plek weer te vinden)

  jouw redenen:
  1. Zeer zeker waar. Vooral ook in ons kikker landje.
  2. LOL mijn ereader is ook van mij maar … wisten jullie dat er op de nintendo een programma zit (gezet kan worden) waarmee je eboeken kan lezen. Heb ik ooit eens gevonden, maar zulke grote lezers zijn mijn jongens niet (en ze hebben ook mobieltjes waar ze op gelezen kunnen worden – lang leve apps)
  3. Helemaal mee eens.
  4. je ebook staat op mijn verlanglijst, Marcel, dus er komt er iig 1 bij 🙂
  5. LOL aangezien ik al heel lang engelse boeken koop, koop ik ze allemaal online … maar voor kinderboeken kan ik me voorstellen dat je liever even de winkel met ze induikt als ze hun verjaardagsgeld mogen uitgeven 🙂

  bedenk ik mij van te voren of ik het vaker wil lezen of niet. Zo niet, dan schaf ik het goedkope e-book aan, (die ik na het lezen weer van de iPad wis)

  klinkt een beetje vaag. Ik lees en herlees voornamelijk ebooks. Vind het zelfs makkelijker, want schrijvers die ik echt goed vind, delete ik niet van mijn ereader. Je weet maar nooit wanneer je zin hebt het boek nog een keer te lezen. Voor mij is herlezen dan ook niet echt een maatstaf voor kiezen tussen boek of ebook.

  Oh, en Ingrid: Ik sleep mijn ereader overal naartoe, inclusief wc 🙂 Niet aan z’n ezelsoren, maar meeslepen doe ik 🙂
  Maar ik geef je wel gelijk dat het aanschaffen van meerdere ereaders niet iets is waar je gelijk aan denkt.
  Het andere probleem is de drm. Nu zit er in het genre dat ik lees nauwelijks drm op de epubs, maar op kinderboeken (en andere boeken) hier wel, dus zou je ze niet eens van ereader naar ereader kunnen verhuizen.

 10. Haha, ja, Anita, meeslepen mag, zou ik ook doen, maar jij en ik zijn wel iets ouder dan twaalf :)!

Laat wat van je horen

*