EN TOEN WERD HET STIL

Ik was al een beetje schor die ochtend. Dat kwam natuurlijk doordat ik al een week voorstellingen gaf aan grote groepen, waarbij ik soms wat harder moest praten om ze te bereiken. En de avond ervoor was het Kinderboekenbal met veel lawaai en veel collega’s en veel gesprekken. Ik fietste naar een school in Leidsche Rijn om daar de Kinderboekenweek te openen. Ik las voor, maakte grappen en zong liedjes over Bino de pinguïn. Het viel mij op dat ik de hoge noten niet haalde, maar besteedde er niet al teveel aandacht aan. The show must go on.

De middenbouw las ik voor uit een Huis vol Herrie en de stemmetjes van de karakters gingen probleemloos. De bovenbouw kwam als laatste. Het was een leuke, maar grote en rumoerige groep met een aantal jongens die wat moeite hadden om zich te focussen. Ik haalde alle trucjes uit de kast die ik kende: stil zijn en wachten, fluisteren, harder praten, voorlezen voor de neus van de stoorzenders. Het werkte, maar kostte veel inspanning. En ik begon een beetje last van mijn keel te krijgen.

Direct na de laatste voorstelling racete ik naar de studio van Radio M waar ik geïnterviewd zou worden over Superhelden.nl. Maar onderweg kocht ik nog even een broodje bij de viswinkel, want ik had nog niet gegeten.

En toen werd het stil.

Ik stond voor de toonbank, opende mijn mond, maar er kwam geen geluid uit. Uiteindelijk heb ik fluisterend mijn bestelling gedaan. Met mijn hart in mijn keel in plaats van mijn stem, begaf ik mij naar de studio.

Ik heb het interview fluisterend afgehandeld, daarna stilzwijgend gesigneerd in de Utrechtse Kinderboekhandel en mijn optredens voor de rest van de week afgezegd. Ik mag de komende dagen niets zeggen, zelfs niet fluisteren en drink thee met honing.

Het is niet hoe ik bedacht had de Kinderboekenweek door te brengen.

Reacties

 1. Aaah, sneu hoor. Hopelijk voelt je stem zich snel beter. Tot die tijd een snelcursus picto’s tekenen? Veel sterkte.

 2. Shit man. Net op dit moment. Heb je geen superhelden die het tot die tijd van je over kunnen nemen?

 3. Neeeee, dat was niet de bedoeling van deze week! En toch heeft het iets: het boek is er, de schrijver valt stil, nu moet het werk zijn werk doen. En schrijven kun je, dat bewijst deze column weer.

 4. Fanny Koerts zegt

  Hey,

  Jeetje das stom… De leukste week van het jaar voor een kinderboekenschrijver.

  Nou ja… je kan 2 dingen doen. Lief zijn voor jezelf, rust nemen en veel honing, dropjes etc eten.

  Offf… een spoedcursus gebarentaal doen en spontaan voorstellingen geven op scholen voor dove kinderen! Hoe cool zou dat zijn?

  Hmm misschien toch maar optie 1 voor nu… Sterkte!

 5. Balen man! Ik heb zelf inmiddels voor dat soort gevallen een ‘stil programma’ achter de hand, maar daar heb jij nu niks aan… Thee met honing helpt goed, Propolis nog beter schijnt:

  http://people.zeelandnet.nl/ahdewilde/propolis.html

  Fluisteren is niet zo goed, beter helemaal stil zijn. Zennnnnn…

  Sterkte,

  Jeroen

 6. Heb erg met je te doen!!!!
  Mondje dicht deze week
  Volgende week beter!

 7. aah wat balen!! Precies in deze week :S hopelijk mag je snel weer praten..

 8. Hoe is het nu? Gaat het beter met je stem?
  En ik maar grapjes maken op het Kinderboekenbal, dat ik de dag erna niet zou kunnen praten….

Laat wat van je horen

*