Eternal Newcomer – Daisy Cools

Eternal newcomerEternal Newcomer
De afgelopen week begin ik iedere ochtend met hetzelfde liedje. Het heet ‘Eternal Newcomer’ en het is van de Nederlandse Singer-Songerwriter Daisy Cools. En ik vind het om meerdere redenen te gek! Het is niet alleen een catchy liedje, maar de tekst sluit ook aan bij de vragen die ik mijzelf momenteel stel.

City’s new, every time I cross the bridge
It’s like I see it for the first time
It is promising and never too bright
For my eyes, and to my surprise

Daisy Cools
Daisy Cools is een verhaal op zich. Voor een serie van zes EP’s – ‘The Europe Files’ genaamd – reist ze van stad naar stad, leeft daar voor aan aantal maanden, maakt kennis met de bewoners en schrijft er haar liedjes. De eerste twee mini-albums (The Paris File en The Palermo File) zijn al verschenen en deze maand komt haar derde EP uit: ‘The Lisbon File’. ‘Eternal Newcomer’ is de eerste single en die is vandaag verschenen.

Haar eerdere liedjes doen mij een beetje denken aan die van zangeressen als Aimee Mann, Allison Kraus en zelfs Stevie Nicks. Mooi, klein en breekbaar, met als mijn persoonlijke favoriet ‘Breathe’ van het album ‘The Secrets we Keep’, dat ze hier live in Rotterdam speelt.

Eternal Newcomer
Maar ‘Eternal Newcomer’ is anders! Poppier, ritmischer, moderner – met een heerlijk catchy gitaarriff! – en vooral: met een eigen geluid dat ik een beetje miste bij haar vorige werk.

But what can I say
I am eternally new here
And I’m at the sidelines of my life
But what can I say
I’m the eternal newcomer
The eternal newcomer

Is there somewhere I am dying to go
Somewhere I don’t know where it is
I just know it is so easy
To always be fresh in
And always ready to go

I am eternally new here,’ zingt ze op het nummer. Daisy Cools is natuurlijk ook de eeuwige nieuwkomer, de artiest die steeds weer een nieuwe stad – en daarmee zichzelf – ontdekt. En ik vroeg mij af: is dat niet de beste manier om te leven? Niet doen alsof je het leven helemaal begrijpt, alsof je alles al weet en alles wat er kan gebeuren precies kan voorspellen, maar juist leven alsof alles en iedereen om je heen nieuw is. Alsof jij nieuw bent.

Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. En toch. Als schrijver ben ik ooit altijd bezig om mijzelf te ontwikkelen, om mijzelf niet in het hokje ‘kinderboekenschrijver’ te stoppen, maar continu te onderzoeken in welke vorm ik mijn verhalen kan vertellen en voor wie. En 2014 is voor mij het jaar waarin ik mijzelf weer opnieuw ontdek, opnieuw uitvind wat ik wil en hoe ik dat wil doen.

Voorlopig heb ik daar een soundtrack bij.

Got my keys, got my balcony
A great view of the unknown
They say it’s never too late to participate, can’t leave well-enough alone
So here I go

‘Eternal Newcomer’ van Daisy Cools is nu te koop op iTunes. Uiteraard hoorde ik de song voor het eerst bij Carte Blanche van Werner Schlosser.

Laat wat van je horen

*