GELD GEZOCHT

Hoewel ik al behoorlijk wat ervaring heb met het fenomeen crowdsourcing, was crowdfunding nieuw voor mij. Mijn projecten zijn eigenlijk altijd gefinancierd door sponsoring en worden vooral gedragen door vrijwilligers. Om er meer over te leren, bezocht ik het Crowdfunding Evenement van Fast Moving Targets van Erwin Blom én participeerde ik in een korte film via het Cinecrowdplatform.

Om met het laatste te beginnen, Il Luster Producties is een club uit Utrecht die al jaren prachtige (korte) animatiefilms maakt. Een aantal maanden geleden benaderden ze mij – en vele anderen – of we mee wilden financieren aan hun kortfilm ‘Ex Mime’. Zowel het idee achter de film, als het crowdfunding aspect sprak mij aan, dus ik storte mijn eigen bescheiden bijdrage en wachtte af.

Tijdens de productie werden we keurig op de hoogte gehouden en vermaakt met komische filmpjes. 10 november ging de film in première, offline en online. En het is een absolute aanrader, kan ik je vertellen!

Bekijk hier de film Ex Mime (6 minuten): http://vimeo.com/31949390 (wachtwoord ‘glazen kast’)

Wat mij opviel aan het project van Il Luster dat er veel aandacht werd besteed aan de ‘donateurs’. We werden tussentijds op de hoogte gehouden, vermaakt een aangemoedigd om het project te delen. Tijdens het Crowdfunding Event werd mij duidelijk waarom. Crowdfunding is namelijk:

  1. vreselijk hard werken. ‘Work hard, play hard’ is het motto.
  2. niet iets dat je er ‘even bij doet’, zoals blijkt uit Eddie Terstalls Tweetflics.
  3. heeft niets met donaties te maken, of investeren. De gever krijgt er meer voor terug dan alleen een goed gevoel, maar het gaat niet per se om rendement of ROI.
  4. mislukt net zo vaak als het lukt.

Ronald Kleverlaan zette één en ander op een rijtje en plaatste de Slideshow online.

Ik heb mijn plannen voor een internettelevisieserie even in de ijskast gezet tot mijn twee nieuwe boeken af zijn. Want schrijven en crowdfunding doe je er allebei niet even bij, dat is mij intussen wel duidelijk.

Wil je ook aan een geweldig project bijdragen? Kijk dan eens op de site van Voordekunst.nl naar het prijswinnende toneelstuk ‘Kelder | Bye Bye World’, een hele mooie voorstelling die jouw steun goed kan gebruiken. En je krijgt er letters voor terug!

Laat wat van je horen

*