GOEDE VOORNEMENS GESLAAGD

1 januari 2010 keken iets meer dan 100.000 mensen naar het tv-programma ‘ Goede Voornemens, Slechte Voornemens‘. Het ging over mensen die het roer om wilden gooien. Ze wilden stoppen met roken, afvallen, op het rechte pad blijven, meer tijd vrijmaken voor hun kinderen.

Eén van de deelnemers  wilde orde op zaken stellen met zijn financiën. Dat was ik. Want eind 2009, toen het programma werd opgenomen, zat ik behoorlijk aan de grond. We waren een jaar daarvoor verhuisd naar een groter – en behoorlijk duurder – huis. Ik was na vijf jaar noodgedwongen gestopt met mijn PR-bureau (mijn enige overgebleven klant was door de kredietcrisis getroffen.) Ik stond voor de keuze: actief acquireren voor nieuwe klanten, of kiezen voor mijn droom en fulltime kinderboekenschrijver worden.

Ik koos voor het laatste.

In eerste instantie ging het best goed: ik werd het hele jaar door gevraagd om op te komen treden op scholen en in bibliotheken en ik schreef en publiceerde minimaal drie boeken per jaar. Toch waren mijn inkomsten wel geslonken. En daar zat hem de kneep.

Ik gaf namelijk nog steeds net zoveel uit als voorheen. Strips, boeken, games, dvd’s, muziek, eten, … ik gaf geld uit alsof ik de loterij gewonnen had. Dat ging een tijdje goed en toen kwam de zomer.

Tijdens de zomer had ik altijd een grote PR-klus te doen. Maar een schrijver kan in de zomer weinig anders dan schrijven. Scholen zijn gesloten, bibliotheken zijn leger dan ooit. Mijn inkomen daalde niet, het stopte. Drie maanden lang kwam er geen cent binnen.

Na de zomer had ik helemaal niets meer, behalve een gat van drie maanden. Ik kon dat gat op geen enkele manier inlopen, ook al had ik na de zomer gelukkig weer genoeg te doen.

Op Twitter kwam een oproep langs om mee te doen aan een tv-programma over goede voornemens. Ik besloot mij op te geven en werd geaccepteerd. Er kwamen verschillende mensen bij ons thuis filmen en op het laatst werden zowel mijn vrouw als ik geïnterviewd door programmamaker Bram van Splunteren. Hij vroeg mijn vrouw: ‘ Als Marcel dit niet oplost, houdt jullie huwelijk dan nog stand?’ Mijn vrouw antwoordde ontkennend. Gelukkig voegde ze er wel aan toe dat ze er alle vertrouwen had dat ik dit op ging lossen. (Jammer dat ze dat stukje niet uitzonden, zodat mijn ouders en sommige vrienden dachten dat we bijna in een scheiding lagen, maar dat terzijde).

Haar  opmerking zette mij wel aan het denken. Ik heb een gezin met twee kleine kinderen en ik breng 50% van het inkomen in. Als ik getrouwd wilde blijven met mijn favoriete vrouw van de hele wereld, moest ik hoognodig iets doen.

We deden het volgende: ik stopte met het kopen van strips, games, dvd’s etc. We namen met pijn in ons hart afscheid van onze werkster en gingen zelf schoonmaken, tussen onze drukke werkzaamheden door. We sloegen de AH voortaan over en haalden onze boodschappen bij de Nettorama. Biologisch vlees en uit eten waren verleden tijd. We gingen niet op vakantie en ik ging voor het eerst in zes jaar niet naar Lowlands.

Daarnaast begon ik hogere bedragen te vragen voor commercieel werk. Ook ging ik  actiever op zoek naar commerciële schrijfklussen. In plaats van mij te focussen op die ene grote opdracht – die meestal op het laatste nippertje niet doorging – sprak ik met meerdere potentiële opdrachtgevers onder het motto: ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt.’ Ik leerde ‘nee’ zeggen tegen heel leuke klussen die veel tijd kosten, maar weinig opleveren. Ik vroeg voorschotten aan op nog te ontvangen royalties en verkocht 100 boeken via Twitter om de belastingen te betalen. Langzaam begonnen we in te lopen en halverwege het jaar waren we bijna weer helemaal bij.

Toen  kwam de zomer van 2010. Het gevreesde gat in het midden van het jaar. De grote opdrachten waar ik mee bezig was, leken geen van allen door te gaan en de stress sloeg toe. Mijn echtgenote wilde dat ik een baan ging zoeken en ik wilde alles op alles zetten om fulltime schrijver te blijven. Net toen ik er geen gat meer in zag, gebeurde er van alles.

Bino werd verkocht aan China en Thailand . Er werden bescheiden maar welkome voorschotten overgemaakt. De Waag vroeg mij om hoorspelen te schrijven rond de Forten van Amsterdam, een goedbetaalde klus waarmee ik de hele zomer doorbracht. Meer opdrachtgevers dienden zich aan, voor vertalingen, audioboeken voor de vakantie, workshops schrijven en lezingen voor volwassenen. Ik mocht een biodiversiteitsprookje schrijven en met een groep kinderen en een boswachter het bos in op de Dag van de Biodiversiteit. De Kinderboekenweek zat overvol en de maand daarna ook. Ineens leek iedereen te weten wat ik deed, waar ik goed in was, én wat ik kostte. Ik zeg niet dat we ineens stinkend rijk waren, maar voor het eerst sinds het beëindigen van mijn PR-bureau zat er weer balans tussen inkomen en uitgaven.

Het is nu 1 januari 2011. Precies een jaar geleden zaten wij voor de televisie en keken we naar onszelf, strijdvaardig, maar ook een beetje wanhopig, hopend op betere tijden. Onze werkster begint deze week weer met het schoonmaken van ons huis en ik heb zowaar vier maanden inkomen apart staan, zodat ik de komende tijd zonder zorgen kan schrijven aan mijn nieuwe boek. Boodschappen doen we nog steeds bij de Nettorama, maar ook af en toe weer bij de AH. En wie weet gaan we dit jaar zelfs weer op vakantie.

Waarom lukte mij dit wel, terwijl de meeste goede voornemens een vroege dood sterven? Ten eerste omdat er iets op het spel stond. Als ik dit niet oploste, dan zou alles wat ik de afgelopen jaren had opgebouwd, zowel privé als zakelijk, teniet worden gedaan. Ten tweede heb ik het in de wereld gezet. Iedereen die ik kende (en velen die ik niet kenden) wisten waar ik op uit was en wat ik wilde bereiken. Ten derde liet ik mij ondersteunen, door een coach, door mijn vrouw, door mijn vrienden. En als laatste en misschien wel belangrijkste, omschreef ik mijn doelen en gaf ik mijzelf deadlines.

Ik kan nu met gepaste trots en veel dankbaarheid terugkijken op een enerverend maar ook mooi 2010 waarin mijn goede voornemens realiteit zijn geworden. Ik kan nieuwe doelen stellen en nieuwe voornemens creëren die meer in lijn liggen met mijn dromen dan met mijn angsten.

Hoe zit dat met jou?

Wat zijn jouw dromen? Welke angsten wil jij onder ogen zien? Welke goede voornemens ga jij in de wereld zetten voor 2011? Welke doelen ga je helder maken en welke deadlines ga je stellen? Hoe ga jij je laten ondersteunen in het behalen van je doelen? Voornemens gaan niet over wensen. Voornemens gaan over resultaten.

Wat ga jij creëren om succesvol te zijn?

Reacties

 1. Fantastisch verhaal, Marcel, eerlijk en positief. Ik denk dat veel mensen er iets aan zullen hebben (ik ook). Heel veel succes met je nieuwe boek en al je andere activiteiten!

 2. Mooi stuk, Marcel! Zonder Twitter was ik hier nooit gekomen….
  Het wordt vast een prachtig 2011!

 3. Mooie blog Marcel. En zo fijn om te lezen dat het vooral ook gelukt is met dat wat je zo graag doet.
  Ik heb mogen genieten van je optredens afgelopen jaar en heb gezien dat het voor jou meer dan geld verdienen is. Je geniet er zelf ook van. Geld verdienen met dat wat je graag doet is de ultieme combinatie!
  Ga lekker zo door en ik wens dat 2010 ‘slechts’ het begin was van de vele mooie dingen die gaan komen!
  Liefs, Linda

 4. Geweldig Marcel dat je dit met de wereld deelt. Je zo kwetsbaar en krachtig tegelijk tonen is bewonderigswaardig. Ik bevind me op een vergelijkbaar punt als jij een jaar geleden. Ik had een slecht (financieel) jaar en moet alle zeilen bijzetten om er bovenop te komen. Ik investeer wel in hulp vragen de laatste maanden, laat me ook coachen in mijn ondernemerschap. Heb het volste vertrouwen dat het zich herstelt. Voel me daarom gesterkt door jouw verhaal! Dankjewel!

 5. Mooi stuk Marcel. Gefeliciteerd dat het gelukt is! Goed gedaan, fijn dat je het deelt.

  Succes met je nieuwe boek!

  Martijn

 6. Heel erg goed wat je bereikt hebt! En zonder daar iets aan af te willen doen, zou ik aan je rijtje van wat nodig was toch willen toevoegen: “een dosis toeval en geluk”. En als laatste: ook wanneer je nu niet zou doen wat je nu doet, was je geslaagd, want je had een beslissing genomen en de consequenties aanvaard.

 7. Annemiek Verhoef zegt

  Eerlijk verhaal, Marcel.
  Het stemt bovendien tot nadenken. Ik ben meestal niet van de goede voornemens, maar geloof tegelijkertijd ook dat als jij het leven niet aan de hand neemt, het leven jou aan de hand neemt. Voor je het weet voert het je weg van jezelf, je dromen.

 8. Indrukwekkend! Proficiat met de geslaagde voornemens. Petje af dat je met zo’n programma meedoet, tja dan moet je wel he? Goede spreekwoordelijke stok!
  Enne op biologisch vlees mag je niet bezuinigen, dan maar geen Kinect.
  Groet! Ga zo door! Succes!

 9. Respect, Marcel. Ik wist niets van je financiele situatie. Afgelopen jaar heb ik je leren kennen via Twitter en vaak verbaasde ik me over jouw energie. Voor mijn gevoel was je zakelijk ontzettend actief en (dus?) succesvol. Toen wist ik nog niet dat je een enorme drive had. Het bewijst maar weer dat mensen echt kunnen veranderen, als ze ook daadwerkelijk iets te verliezen hebben…

  Veel succes in 2011! Ik blijf je volgen via Twitter.

 10. Hi Marcel,

  Een prachtig stuk. Ik had die uitzending gezien voordat ik je had leren kennen. Ik kwam je daarna tegen op de Durf te Vragen nieuwjaarsbijeenkomst. Ik herkende je toen van de tv uitzending. Ik vind het echt geweldig dat je door bent gegaan op je ingeslagen weg. Dit bewijst wederom dat als je er echt voor gaat en alles op alles zet het gaat lukken. Ontzettend leuk dat alles nu lekker loopt en je leven ook financieel weer op de rit is.

  Ik wens je een geweldig 2011 toe met nog veel meer verkochte boeken en prachtige verhalen.

  groetjes Martijn van Buren

 11. inspirerend! Hard werken en jezelf deadlines stellen. Op die manier wil ik in 2011 ook mijn doel bereiken.

 12. Marcel, in de tijd van goede voornemens voor 2011 is het (h)eerlijk om verse ervaringen te lezen en delen met mensen die dezelfde stappen zetten. Die realiseren of gewoon lekker op hun bek gaan! Om vervolgens vrolijk en vol vertrouwen weer verder te gaan. Het voorbeeld dat je bent, raakt vooral door de openheid en kwetsbaarheid. Daarmee enorm krachtig. Dank!

 13. Wow, wat een indrukwekkend verhaal, wat een wilskracht en drive! Gaaf dat jullie er zo uitgekomen zijn met moed en beleid – mooi voorbeeld wat het je brengt als je de tering naar de nering zet. Wel stoer zeg dat je met dat verhaal op TV durfde, je maakt je zo kwetsbaar. Maar het heeft je dus een hoop gebracht. Je hebt een geweldig verhaal voor je kinderen als ze groter zijn…

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door MarcelvanDriel, MarcelvanDriel, elsbeth witt, Jessie Mejora, Adri Mathlener en anderen. Adri Mathlener heeft gezegd: Het resultaat van een goed voornemen in 2010 en hoe het is geslaagd na een jaar. http://bit.ly/gK3AIg […]

 2. […] net als Pfeiffer heb ik mijn financiële situatie ook niet op orde, zoals degenen weten die mij vorig jaar op televisie hebben gezien. Maar door schade en schande begin ik wel steeds meer door te krijgen hoe het werkt: het is de […]

Laat wat van je horen

*