Help een school in Paramaribo aan jeugdboeken!

(en help de wereld veranderen)

Twitter, LinkedIn, Hyves en andere Social Media gaan voor mij over Sociale Overwaarde. Daarom deze oproep: heb je kinderboeken op zolder liggen die je niet meer gebruikt? Ben je zelf schrijver van kinderboeken en wil je net als ik een aantal gesigneerde exemplaren van je boeken doneren? Werk je bij een uitgeverij en heb je nog boeken in het magazijn liggen zonder directe bestemming?

Dan weet ik een hele leuke, bijzondere school in Paramaribo, met een schoolbibliotheek-in-wording die daar heel erg veel plezier aan gaat beleven!

Marijke is docent op OBS De Nieuwe Wereld, een school in Purmerend waar ik tijdens de Kinderboekenweek mijn kunsten mocht vertonen. Marijke vertelde mij een verhaal over een basisschool in Paramaribo, die zij een aantal jaren geleden bezocht. Het is een school waar de kinderen nauwelijks toegang hebben tot (Nederlandstalige) kinderboeken. In haar eigen woorden: ‘Ik ben vooral geschrokken van wat ze daar niet hebben.’ Sindsdien stuurt ze ieder jaar een doos naar de school, gevuld met oude en nieuwe boeken. Marijke vroeg of ik misschien exemplaren van mijn boeken ter beschikking wilde stellen voor de doos die ze dit jaar stuurt.

Natuurlijk wil ik dat. Maar waarom alleen mijn boeken? En waarom één doos? Wij zijn toch met heel erg veel mensen, hier op internet én daarbuiten?

Marijke bezocht de Dr. F.N. Ansarischool tijdens een congres in Suriname. Het is een basisschool met ca. 240 leerlingen, waarvan 40 kleuters. Volgens de directeur, mevrouw Ellen, valt lesgeven daar best mee: ‘Ik ben voorzien van tafels en stoelen……… De kleuters hebben sinds kort ook tafels en stoelen….’

De overheid bekostigt de leermiddelen. Marijke denkt dat daarmee alleen de boeken worden bedoeld, want potloden en pennen hebben ze nooit genoeg. Dat geldt ook voor knutselmaterialen. En voor posters aan de muur, of andere dingen die een schoollokaal op kunnen vrolijken.

Marijke: ‘De directeur heeft een emmer verf gekregen van een of andere stichting. Omdat ze uit Nederland boeken krijgt voor haar op te zetten bibliotheek. Dan hoeven ze daar minder geld aan uit te geven? Voor mij blijven er veel vraagtekens over bij het systeem. Er komen kinderen zonder ontbeten te hebben naar school. Als de school uit is, spoeden de leerkrachten zich naar hun tweede of derde baan … Ik heb geen foto’s gemaakt. Dat vond ik gênant.’

Even voor alle duidelijkheid: jeugdboeken worden gelezen door kinderen. Kinderen die lezen krijgen andere inzichten en gaan (nog meer) nadenken over wie ze zijn en wat ze kunnen betekenen voor de wereld. Kinderen die nadenken gaan de wereld veranderen.

Daarom mijn oproep: ga naar je kast, zolder, buurman of buurvrouw, verzamel alle jeugdboeken die je kunt vinden en/of missen en stuur ze naar:

O.B.S. De Nieuwe Wereld
t.a.v. Marijke Carduck-Hoovers
Yellowstone 11
1448 XW Purmerend

En we zouden het erg op prijs stellen als je hieronder in een reactie laat weten wat we kunnen verwachten.

Reacties

 1. ronald jager zegt

  Hoi,

  Ik ben een collega van Marijke; altijd betrokken en enthousiast. Marcel van Driel was in de Kinderboekenweek onze gast; geweldige, humoristische presentaties neergezet. Kids en leerkrachten waren onder de indruk. Ik vind het een geweldig initiatief dat hij op deze manier aandacht vraagt voor de Ansarischool en Marijke steunt. Ook ik duik nog eens mijn boekenverzameling in; zie in mijn groep hoe leuk het kan zijn om een boek te lezen. Dat gun ik de kinderen in Paramaribo ook.
  Groeten,
  Ronald

 2. Ja, ik heb ook boeken beschikbaar – dank voor je mail, Marcel, ik stuur ze toe!

 3. Simone Foekens zegt

  Onlangs ben ik ten prooi gevallen aan een hevige aanval van opruimwoede met als resultaat onder andere ruim 10 kilo aan kinderboeken die weg mogen. Van W.G. v/d Hulst tot Carry Slee. Ik zal de meest ouderwetse boeken eruit halen, een gesigneerd boek van mij zelf er bij doen en het een dezer dagen opsturen.
  Succes met dit goede initiatief!

 4. Wat een mooi initiatief! Ik ga zometeen een pakketje met overschietende boeken samenstellen om naar Purmerend te sturen! Het zijn voornamelijk peuter/kleuterboeken…

 5. Wow, zo te zien gaat dit heel veel boeken opleveren! Dank jullie wel, allemaal!

 6. danielle schothorst zegt

  goed plan, er komt een stapel haar kant op! succes en vooral veel leesplezier!

 7. Marijke Carduck zegt

  Helemaal blij las ik net weer jullie lieve reacties.
  Wat goed dat Marcel dit zo voor me, voor de school in Paramaribo, heeft geregeld.
  Dank voor julle allen.
  Marijke

 8. Marijke Carduck zegt

  Ik kreeg vorige week het eerste pakket met 17 boeken voor Suriname, van Hilde Muller uit Utrecht. Hilde, heel hartelijk bedankt!!
  Marijke

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door MarcelvanDriel, Betty ten Have, Bas van der Bent, Mariska Snijders, Saskia den Otter en anderen. Saskia den Otter heeft gezegd: RT @MarcelvanDriel: Oproep! Help een schoolbibliotheek in Paramaribo aan (oude) jeugdboeken: http://bit.ly/9hrMxv RT = LIEF! […]

Laat wat van je horen

*