Het zwarte gat in mijn hoofd

Black_Hole_in_the_universeHet is niet zo dat ik in een zwart gat val wanneer er weer een boek af is, een leegte waaruit de karakters uit het laatste manuscript gevlucht zijn, een ruimte wachtend om opgevuld te worden met nieuwe verhalen en personages. Het is eerder andersom. Ik heb een zwart gat in mijn hoofd, gevuld met karakters die vechten om aandacht!


Superhelden3.nl
Vorige week mailde ik de laatste versie van Superhelden3.nl naar mijn redacteur en een viertal proeflezers. Het is de eerste versie in anderhalf jaar waar ik meer dan tevreden over ben. En niet onterecht als ik de reacties van de eerste proeflezers mag geloven:

F: ‘Het is echt een heel geslaagd boek geworden. Het is vanaf het begin spannend en dat blijft het ook.’

L: ‘Best of all!’

N: ‘Wauw, wat een boek!!  Mijn complimenten voor het ijzersterke verhaal.’

Omslag Superhelden3.nlVolgende fase
Maar ik ben nog niet klaar! Want de proeflezers hadden ook pagina’s vol opmerkingen, somden inconsistenties op tussen de drie boeken en gaven aan wat er eventueel verbeterd kon worden. In februari krijg ik het manuscript terug van de redacteur en dan heb ik een maand om alle kritiek te verwerken en het manuscript te herschrijven.

Maar wat een doet een schrijver in de tussentijd?

Schrijven natuurlijk.

Schrijven
Iedere ochtend schrijf ik een aantal pagina’s aan Trippel Trappel, het sinterklaasboek-van-de-film. ’s Middags werk ik aan het plot van Nachtmerrieman. Tegelijkertijd probeer ik Scrivener– een wordprocessor speciaal voor boeken – uit te vogelen. Dat doe ik door alle losse ideeën voor NMM op te slaan in mapjes met karakters, plots, research en locaties.

One flewCrowded House
Het resultaat? In mijn hoofd vechten op dit moment Iris, Alex, Fiber en YunYun (uit de Superheldentrilogie) met Fretje, Takkie, Bello en Kari (de dieren uit Trippel Trappel) en Madeline Finn, haar dochter, drie lijken en een moordenaar (uit Nachtmerrieman) om een plekje in mijn hoofd. En dat gaat er niet zachtzinnig aan toe, want dat soort karakters schrijf ik nou eenmaal niet. Geloof me, het is ellebogenwerk daarbinnen.

Had ik maar een leeg, zwart gat in mijn hoofd, dan was het tenminste rustig. Zou lobotomie een optie zijn?

(Nee, hoor, het is een feestje :))

Reacties

 1. Mark Meinema zegt

  Heh… In sommige verhalen van vooral superhelden (maar dan die van Marvel en niet van jou dus) pleuren ze de diverse helden in een nieuw verhaal gewoon lukraak bij elkaar. Misschien hadden de schrijvers daarvan wel hetzelfde probleem.

  Meestal vind ik hun oplossingen niet zo heel geweldig overigens… 😉

 2. Deliana Wannet zegt

  Beste marcel, ik ben een zeer grote fan van uw boeken (vooral Superhelden.nl) en ik heb 2 vragen voor u 1. Wanneer komt Superhelden.nl 3 uit? 2. Als uw derde boek gepubliceerd is stopt u dan met Superhelden.nl of gaat u dan er nog mee door? Vele groeten van Deliana Wannet

  • Marcel van Driel zegt

   Hoi Deliana (mooie naam!) Dank voor het compliment! Superhelden3.nl komt eind september uit. Dan is dit verhaal afgelopen. Wie weet ga ik later nog nieuwe delen schrijven.

 3. Lisanne zegt

  Eind september pas?? Hoe lang duurt het eigenlijk voor een boek uitkomt?

  • Marcel van Driel zegt

   Wanneer een auteur klaar is, is de uitgever meestal nog vier maanden bezig. Dan wordt het boek helemaal nagekeken op fouten, netjes opgemaakt en klaargemaakt voor de drukker. Drukken gebeurt vaak in het buitenland, omdat dat goedkoper is, maar daarna moeten de boeken ook weer naar Nederland worden vervoerd. En daarna naar alle winkels, wat vaak ook weer een week duurt.

   • Lisanne zegt

    Ik snap het, maar wel jammer, dat vreselijke lange wachten. Weet iemand nog andere leuke boeken voor iemand rond de 12?

Laat wat van je horen

*