I Love Lucy

lucy-bar-banner‘The average person uses 10% of their brain capacity. Imagine what she could do with 100%.’

Lucy – gespeeld door Scarlett Johansson – is een drugskoerier tegen wil dank. Wanneer de drugs door een gewelddadige aanval op haar lichaam in haar bloedstroom terechtkomt, verandert ze in een supervrouw die gradueel leert om haar volledige hersencapaciteit te gebruiken. Dit wordt subtiel in beeld gebracht door regisseur Luc Besson die om de paar scènes beeldvullend het percentage laat zien dat Lucy’s brein inmiddels bereikt heeft.

lucy-2014-movie-screenshot-red-eyeHet was één van de eerste keren dat ik alleen in Amsterdam was. Ik was een jaar of 17 vermoed ik en vond de Kalverstraat nog leuk. Iemand drukte een flyer in mijn hand waarvan de tekst claimde dat ik maar 10% van mijn breincapaciteit gebruikte. Er werd mij een cursus aangeboden waarin zou leren de andere 90% te benutten.

Ik weigerde. Hoewel ik nog niet eerder gehoord had van Scientology, vertrouwde ik het niet en liep door. Maar het idee dat ik maar een klein deel van mijn hersencapaciteit gebruikte fascineerde mij wel. Zou het echt zo zijn?

Nee, dus, zoals neurowetenschapper Nienke van Atteveldt in dit uitstekende artikel op De Correspondent uitlegt. Maar uit een recente wetenschappelijke studie blijkt dat bijna 50 procent van de Nederlandse en Britse docenten* (!) in deze mythe geloven. Ik ben bang dat na het zien van ‘Lucy’ dat percentage alleen maar groter wordt.

In ‘Lucy’ leert Scarlett in een uur Chinees, kan ze mentaal contact leggen met tv’s en computers, en weet zo binnen enkele seconden hoe ze een machinegeweer afvuurt, uiteraard zonder te missen.

limitlessHet idee van drugs die ons slimmer maakt, is niet nieuw. Het was onder andere de premisse van de film ‘Limitless’ waarin een schrijver met writers block (Bradley Cooper) in een financieel genie veranderde. Toch is ‘Lucy’ een ander soort film. ‘Limitless’ ging over verslaving en over een man die niet meer wilde zijn wie hij ooit was. Voor Lucy is er geen weg terug. De drugs hebben een poort geopend die niet meer te sluiten is en doet daarom meer denken aan films als ´The Matrix´ en ´Her´ (waarin het karakter van Scarlett Johansson een vergelijkbare spirituele weg aflegt.)

lucy_movie_film_luc_besson_scifi-660x371Maar Besson zou Besson niet zijn als ´Lucy´ niet ook een behoorlijke hoeveelheid actie bevatte. Een shoot-out, een (volkomen misplaatste) auto-achtervolging – inclusief overdekopslaande politieauto’s – en hand-to-hand combat wordt afgewisseld met opnames van National Geopgraphic, beelden die zo uit Koyaanisqatsi hadden kunnen komen en scènes die duidelijk geïnspireerd zijn door ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick. Het levert een fascinerende en volkomen schizofrene film op, waar je je compleet door mee laat slepen of waarvan je meewarig het hoofd schudt over zoveel pseudowetenschappelijke onzin.

Of misschien wel allebei.

Lucy scriptBesson zelf omschreef zijn film als een kruising tussen zijn eigen ‘Leon,’ ‘Inception’ en ‘2001: A Space Odyssey’ zoals op deze pagina uit het script van ‘Lucy’ te zien is. Ondanks de ridicule premisse heb ik genoten van de film én van Scarlett Johanssen die voor eens en altijd laat zien dat er wel degelijk een markt is voor vrouwelijke superhelden.

Are you listening, Marvel?

 

* die aan het onderzoek meededen

Reacties

  1. Miriam Wesselink zegt

    Ik kon dat artikel van De Correspondent ook zeer waarderen, omdat veel mensen daar nog in geloven (ook zoveel docenten?!) maar ook omdat het zo helder wordt uitgelegd waarom dat idee zo idioot is. Ik kijk zeker uit naar Lucy, want pseudowetenschappelijke onzin hindert mij meestal in het geheel niet om van een film te genieten en ik ben dol op mooie actie, inclusief spannende auto-achtervolgingen, misplaatst of niet.

Laat wat van je horen

*