IK KAN NIET ALLES VOOR JE DOEN

Samen doenIk doe graag dingen voor andere mensen. Ik geloof in Sociale Overwaarde, zoals Nils Roemen dat noemt. Het kost mij bijvoorbeeld weinig tijd om mensen aan elkaar te koppelen (en het is prachtig om te zien wat voor fantastische dingen daar uit voortkomen). Een actie voor je onder de aandacht brengen op social media doe ik ook voor je. Zoals bijvoorbeeld die van Bies van Ede, die zich vrijwillig op laat sluiten om aandacht te vragen voor meisjes die in India in de prostitutie worden gedwongen.

(Heb jij trouwens al gedoneerd? Doen hoor!)

Heb je een Waanzinnig Plan en je wil je dat even ‘tegen mij aanhouden’? Dat kan bijna altijd (al moet je soms even wachten tot ik tijd vrij kan maken). Ik doe dat graag en met plezier. Jullie doen tenslotte ook veel voor mij (al is het geen ‘voor-wat-hoort-wat’ situatie). Recensies, RT’s, donaties voor mijn crowdfunding, proeflezers, vertalers en researchers, het is ongelofelijk wat jullie allemaal te bieden hebben. Het minste dat ik kan doen, is de favor returnen, zoals de oude Grieken zeiden.

Toch zijn er een aantal dingen die ik niet kan doen. En ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben.

Ik kan niet jouw verhaal of manuscript lezen en beoordelen. Niet alleen ontbreekt mij daar de tijd voor, ik ben er ook domweg niet goed in.

Ik kan je niet introduceren bij een uitgever. Een uitgever bepaalt zelf wat hij of zij wil publiceren, en houdt daarbij geen enkele rekening met mijn mening. En terecht.

Ik kan ook geen quote leveren voor je boek. Daarvoor moet ik namelijk je boek lezen, en de stapel ongelezen boeken die ik zelf aangeschaft heb, is al torenhoog.

Ik kan ook geen Bekende Nederlander uit mijn netwerk vragen of hij/zij een quote voor je wil aanleveren. Als je een quote wilt van iemand, zul je die persoon zelf moeten aanspreken.

Ik wil graag bij je komen optreden of een lezing geven, maar niet voor niks. Ook niet als het mij promotie oplevert. Sorry, mijn werk is waar ik mijn geld mee verdien en waarvan ik mijn hypotheek betaal.

Ik kan ook je Waanzinnige Plan niet voor je uitvoeren. Ik kan je ook niet helpen bij de uitvoering ervan. Ik hoop dat ik je met mijn boek, lezing of aanmoedigingen kan inspireren om aan de slag te gaan, maar de uitvoering zal je toch echt zelf moeten doen.

Heb jij een vraag of verzoek? Is het iets wat jou enorm veel oplevert en mij weinig tijd kost? Schroom dan niet om je vraag aan mij te stellen! Wie weet kan ik je verder helpen met het behalen van je doel. Maar mocht het antwoord je teleurstellen, wordt dan niet boos, maar heb begrip dat ik zoveel mogelijk probeer te doen in mijn schaarse tijd, maar niet overal ja op kan zeggen.

En heb je een vraag gesteld en krijg je geen antwoord? Dan heb ik de vraag waarschijnlijk gewoon niet gezien. Voel je niet genegeerd, maar stel de vraag gewoon nog een keer. Het liefst via een PB op FB, of een DM of Twitter.

Dank je wel voor je begrip. En ga alsjeblieft geld doneren voor Bies en zijn mooie actie.

Reacties

 1. Maar jij bent toch ook een bekende Nederlander? Daar ben ik al blij mee. Dus mij help je juist met verhalen over hoe je schrijft en waarover. Gewoon het leven van een schrijver dus. En de rest, dat is inderdaad voor onszelf om te doen. Dus nee hoor, ik word niet boos.

 2. Marcel van Driel zegt:

  Dank je Raymond. Nee, een BN’er ben ik niet, maar ik blijf wel delen over mijn beroep 🙂

 3. Beste Marcel,

  Wat zou ik ontzettend graag mensen met Waanzinnige PLannen voor de gelijknamige website interviewen! Naar aanleiding van je lezing van 21 mei bij Think Tank in Utrecht heb je een enthousiast vuur in mij ontstoken wat niet te doven is (cliché, maar zo waar). Het zou veel voor mij (als persoon én als journalist) betekenen en jou weinig tijd kosten. Een win-winsituatie dus.
  Ik hoor graag van je!

  Anna van Haastrecht

Trackbacks

 1. […] 30 redenen om niet mee te doen aan de Nanowrimo […]

Laat wat van je horen

*