IK LEES NIET MEER

Er schijnen twee soorten schrijvers te zijn: schrijvers die andermans werk verslinden en schrijvers die enkel en alleen met hun eigen werk bezig zijn. Stephen King hoort in de eerste categorie thuis, Harry Mulisch zat in de in de tweede.

Ik ben altijd een verwoed lezer geweest. Als kind las ik gemiddeld één boek per dag – met dank aan de bibliotheek Zutphen die de nieuwe boeken achterhield totdat ik geweest was. Ook als volwassene bleef ik lezen, al zorgde gezin en werk ervoor dat frequente naar twee – drie boeken per maand ging.

Ook toen ik schrijver werd, bleef ik lezen. Van goede boeken leerde ik hoe het moest, van minder goede boeken hoe ik het niet wilde doen. Maar het belangrijkste bleef: lezen is leuk! De boeken van Stephen King, Paul Auster, China Mièville, Orson Scott Card, Haruki Murakami, Lee Child, Suzanne Collins, Marcel Möring en Harry Mulisch brachten mij naar andere werelden, leerde mij nieuwe gebruiken en vermaakte mij tot in de kleine uurtjes.

Vorig jaar ging het echter mis, tijdens het schrijven van Superhelden.nl. Ik was zo verzonken in mijn eigen boek, dat ik geen proza meer kon lezen. Comics, tijdschriften, non-fictie en biografieën waren geen probleem, maar romans? Vergeet het maar. Pas toen het boek naar de drukker was, kon ik weer een boek uit de kast pakken.

Nu – terwijl ik dagelijks aan deel twee aan het schrijven ben – zit ik weer in de tweede categorie, die van schrijvers die niet lezen. Ik weet inmiddels dat het weer over gaat, maar toch vind ik het doodzonde. Al die ongelezen boeken in de kast en op de iPad die vruchteloos zitten te wachten op een lezer.

Reacties

 1. Heel herkenbaar! Hier ook een hoge stapel boeken die schreeuwen om gelezen te worden. Bij mij is het alleen niet zozeer dat ik niet kán lezen als ik fanatiek met schrijven bezig ben, maar simpelweg dat ik er geen tijd voor wil nemen omdat alle tijd opgaat aan het schrijven van mijn eigen verhalen.

  Maar kom jij ook uit Zutphen? Ik heb er zelf 27 jaar gewoond en ben nog steeds verliefd op het stadje aan de IJssel.

 2. En als je dan weer gaat lezen, voor jou een andere ervaring van lezen, dan dat je weer een paar weken wél hebt gelezen?

 3. En leen je nu nog steeds voor jezelf boeken van de bieb, koop je tweedehands, of alles nieuw?

 4. Hai Marcel,

  Wat leuk en herkenbaar! Ik ben ook begonnen als veelvraat, en met name in mijn jaren als recensente wist ik precies wat er te koop was in boekenland. Maar nadat ik moeder werd, mijn man een hype werd, en ik als schrijfster op een lopende band terecht kwam van vijf boekenper jaar publiceren, ben ik de anderen uit het oog verloren.
  Nu, sinds ik eigen uitgever ben, is er eindelijk ook weer ruimte voor anderen gekomen. Het is nog steeds minder dan vroeger, maar het leesplezier is blijven bestaan! Ook jouw Superhelden komt er voor mij nog aan, ik heb er zoveel goeds over gehoord, dat ik niet kan wachten om te beginnen! x

 5. Jw alphenaar zegt

  Heel herkenbaar. Sinds ik dagelijks blog en momenteel de laatste hand aan mijn eerste boek leg kom ik ook niet meer aan lezen toe. Er ligt mij een hoop leeswerk te wachten voor als ik straks weer een beetje tijd heb.

 6. Hoe komt het dat je nu niet en eerder wel kon lezen in perioden dat je schreef? ‘Zo verzonken’ schrijf je, was dat eerder dan niet het geval?

  Ik ben wel blij dat er óók schrijvers zijn die niet lezen. Ik ben altijd een slechte lezer geweest. Lezen vond ik helemaal niet leuk! Een heel enkel boek had me in zijn greep, bij de rest dwaalden mijn gedachten voortdurend af en kwam ik niet voorbij pagina 10. Literatuurlijst op de middelbare school was een worsteling, met een zelfgemaakte planning van x pagina’s per dag tegen heug en meug.
  Inmiddels gaat het iets beter. Maar ik heb wel een stuk of zes boeken op mijn nachtkastje liggen waarvan ik vind dat ik ze zou moeten uitlezen. Laat mij maar schrijven, dat vind ik veel leuker.

 7. Ik heb het ook. Ik kon echt niets lezen een tijdje terug, toen ik met het schrijven van een e-book bezig was. Nu is het klaar en lees ik weer heel veel. Ik weet niet hoe het komt, maar ik wilde me denk ik gewoon concentreren op het verhaal dat ik op dat moment in mijn hoofd had en wilde vertellen / schrijven. Daar konden gewoon even geen andere verhalen bij, dat leidde te veel af…

 8. Anita Dapperens zegt

  Ik lees elke dag in ieder geval tien minuten, de tien minuten vóór mijn ogen echt dicht vallen als ik ga slapen (soms langer, maar meestal vallen mijn ogen té snel dicht)
  Verder sleep ik mijn e-reader overal mee heen, afspraken, uitstapjes, auto-ritten, wc… overal. Dus ook al kom ik soms nauwelijks toe aan lezen omdat ik druk aan ’t schrijven ben, ik heb in ieder geval die tien minuten voor ik in slaap val aan ’t einde van de dag 🙂

 9. Francisca zegt

  Ik zou zo graag willen lezen! Vroeger(voor man en 4 kids) las ik best wel veel maar nu komt het er gewoon niet meer van. Ik pak wel eens een boek op maar kom niet verder dan hoofdstuk 1 en dan blijft het liggen. Ik kan me gewoonweg niet concentreren.Ben jaloers op mijn man die zijn ereader overal mee naar toe neemt en gewoon gaat zitten lezen. Ik kan dat gewoonweg niet meer, te veel aan mn hoofd, te onrustig ik weet het niet. Voorlezen en lezen met de kinderen gaat prima, ben ook helemaal op de hoogte van jouw schrijfkunsten, maar een boek voor mezelf lukt me niet. Ik hoop dat ik in de toekomst wel weer in slaag om een boek uit te lezen…

Laat wat van je horen

*