‘Illegale’ e-books is niet het probleem. Wij zijn het probleem.

superhelden-nlIk kreeg een melding dat ‘Superhelden.nl’ ‘gratis’ te downloaden was op een torrentsite. ´Moet ik daar nou wat mee doen?’ vroeg ik aan mijn echtgenote. ‘Nee, hoor,’ was haar antwoord, ‘je boek is nu kennelijk bekend genoeg om ook illegaal aangeboden te worden, dat is een compliment.’

Dat was een verfrissende reactie.

De afgelopen week is actie ‘Ik lees legaal’ begonnen. En ik krijg daar jeuk van. En ik ben niet de enige. ‘Jarenlang is er alles aan gedaan om het e-book zo impopulair mogelijk te maken en als we zien dat mensen hun eigen weg vinden naar gratis boeken, gaan we jammeren en met het vingertje wijzen,’ schrijft digitaal uitgever Bert Vegelien op in uitstekende blog. Ook informatiespecialist Raymond Snijders doet een terechte duit in het zakje op zijn blog ‘Over illegale e-books, legaal lezen en veel drogredenen.’

Het is hun reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat er voor slechts 10% van de e-books op een e-reader is betaald.

Goh, hoe zou dat nou komen? Misschien omdat de prijzen torenhoog zijn? Misschien omdat lezers van legale e-books meer technische problemen tegenkomen dan de lezers van de ‘gratis’ versie?

Superhelden kost op papier € 9,99 en als e-book 6,99. Ik wéét waarom de prijs zo hoog is (en voor wie dat niet snapt, legt Timo Boezeman het hier nog een keer uit). Maar ik weet ook dat ik deze prijs er zelf nooit voor zou betalen.

Nooit.

Ik koop gemiddeld twee Engelstalige e-books per maand, op mijn Kindle via Amazon.com. Principieel betaal ik niet meer dan 10 dollar. Dat is € 7,35 per boek. Is het e-book duurder (wat bij nieuwe titels de laatste tijd steeds vaker voorkomt), dan wacht ik tot de prijs is gezakt, of ik koop de papieren versie. Die kan ik tenminste na het lezen nog weggeven.

Ik lees legaal.

Maar ga ik de campagne nou ondersteunen? Nee. Ten eerste: Gratis downloaden mag in Nederland, dus je leest altijd legaal, ook als je niet voor het boek betaald hebt. Alleen uploaden mag niet. Ten tweede: het levert helemaal niets op, deze actie, alleen een goed gevoel. Een ‘kijk mij eens legaal lezen’-gevoel. Ondertussen lacht de rest van Nederland zich rot en leest gewoon lekker verder op hun e-reader.

Vind ik het dan oké dat er voor e-books niet betaald wordt? Nee, natuurlijk niet. Maar de branche heeft maar één keuze en dat is het probleem aanpakken bij de bron. Kijk naar de muziekindustrie. Het sluiten van Napster versnelde het downloadprobleem maar. Pas met Spotify en iTunes werd er weer geld verdiend. Hoe?

Lage prijzen en gebruikersgemak.

netflixFilmindustrie: zelfde verhaal. Netflix en Video-on-Demanddiensten (VOD) waren het enige dat de niet-betaalde downloads wisten te remmen.

Lage prijzen en gebruikersgemak.

Het tegenovergestelde van hoe e-books in Nederland worden aangeboden. Collega Astrid Harrewijn is wel een fan van de ‘Ik lees legaal’-actie, maar daarom niet minder kritisch. ‘Dat de boekenbranche roomboter op zijn hoofd heeft, lijkt me duidelijk. Dat het systeem in zijn huidige vorm geen bestaansrecht heeft, staat buiten kijf,’ schrijft ze in haar blog. Volgens een vage kennis is het zelfs gratis publiciteit dat haar boek op een USB-stick terecht is gekomen. ‘Het is toch een eer dat je daar tussen mag staan?’ zegt hij.

Superhelden.nl is nu ‘gratis’ te downloaden. Het is een bedenkelijke eer. Ik heb liever dat je het koopt. Maar mocht je toch kiezen voor de torrentversie, dan wens ik je alsnog veel leesplezier. Het wijzende vingertje bewaar ik voor onze branche: Wanneer gaan we de consument nou eens wat anders aanbieden dan e-books met hoge prijzen en laag gebruikersgemak?

Graag voordat de e-markt helemaal instort, aub.

Reacties

 1. Eens. Wat ik nog niet veel lees in de argumentaties: een gebruikt gedrukt boek is al snel goedkoper dan het e-book. Door het als je het uit hebt weer te verkopen (ik gebruik hier Bol.com voor), lees je bijna gratis. Internet brengt boekenvraag en -aanbod erg effectief bij elkaar. En een e-book doorverkopen, dat kan niet.

 2. Ik vind Spotify erg gebruikersonvriendelijk en heb het er weer afgegooid, dus ik zoek het toch liever via een Bol.com of via Pottermore waar HP voor een prikkie verkocht werd.
  Astrid had overigens over een punt ongelijk en dat is over de betaalde krachten bij de bieb; die zijn er namelijk bijna niet (meer). Alles wordt overgenomen door vrijwilligers die zo hun liefde voor de boeken delen.
  Ik geloof wel in de actie. Een druppel op de gloeiende plaat is nog steeds een druppel. Zeggen dat het geen zin heeft (wat veel gebeurt in Nederland) is nog veel passiever. Maar illegaal downloaden van boeken zal ik niet doen. Films (nog) wel, maar ook dat heb ik een hele tijd niet gedaan. Toen ik mijn baan verloor en niets meer kon huren, ben ik er aan begonnen. Tel daarbij op het gebrek aan goede programma’s op de tv en je weet waarom ik dus wel films download. Maar Video Unlimited (zelfde principe als Netflix) gebruik ik nu ook, en zo kijk ik weer (oude) films legaal.
  Dus Netflix, of eigenlijk liever gewoon films bekijken via je tv werkt wel. Maar alsjeblieft geen spotify of een andere online constructie.

 3. Ik weet dat het hier eigenlijk niet over gaat, maar hoe kun je Spotify nou gebruiksonvriendelijk vinden? Ik lig op de bank en heb op mijn ipad in 5 seconden vrijwel elk nummer opgezet dat ik kan bedenken! Dat zou toch een droom zijn als dat voor alle boeken zou gelden!

 4. Je kunt ook denken in termen als omzetverlies. Die 90 % illegale downloads ven e-books is niet hetzelfde als 90 % minder verkoop voor de boekenbranche. Die downloads staan dan wel op die e-readers of usb-sticks, maar worden ze ook gelezen dan? Ik denk het niet. De eigenaars er van downloaden het alleen maar voor de heb, om te laten zien hoeveel e-books ze al verzameld hebben. Sjonge jonge wat interessant. Ik ken iemand die trots vertelde dat ze 3000 ebooks op een stick had staan. Nou succes er mee denk ik dan. Die 90 % is echt een loos getal zonder inhoud waar je als schrijver niet wakker van moet liggen, maar dat de markt in beweging is is duidelijk genoeg, en welke kant het op gaat is nog niet goed te overzien.

  • Marcel van Driel zegt

   Deels waar. Maar ik ken veel mensen die gemiddeld vijf tot tien boeken per jaar kochten/voor hun verjaardag kregen en die nu geen cent meer uitgeven aan boeken, omdat hun titels tussen het enorme aanbod zitten.

 5. Hotfield zegt

  Betaalde krachten bij de bibliotheek zijn er bijna niet niet meer… nou vlak ons alsjeblieft nog niet helemaal uit zeg. Ook al wordt er veel bezuinigd in Bibliotheekland , Raymond, wij zijn nog steeds een echte beroepsgroep! En geen vrijwilligersorganisatie. Net als schrijvers hebben wij ook onze ‘eer’.

  • Marcel van Driel zegt

   Je was mij voor. Wat Raymond schetst is op sommige plekken waar, maar in de meeste bibliotheken werken gelukkig nog steeds voornamelijk betaalde krachten.

 6. “Het is hun reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat er voor slechts 10% van de e-books op een e-reader is betaald.”
  Hoe kom je daarbij? De AD journalist die me belde over de actie wist nog niet van dit onderzoek en ik op dat moment ook nog niet. Dat kon je opmaken uit de Twitterconversatie waar je zelf deel van uitmaakte. De actie is dus geen reactie op dit onderzoek, maar er door een journaliste bijgehaald.

  “Gratis downloaden mag in Nederland, dus je leest altijd legaal, ook als je niet voor het boek betaald hebt. Alleen uploaden mag niet. ” Juist, de slogan was kort door de bocht. Heb je vaker bij slogans. Heb ik inmiddels ook uitgelegd op http://www.buzzboeken.com/opinie-er-is-niks-mis-met-legaal-lezen/.

  “het levert helemaal niets op, deze actie, alleen een goed gevoel. Een ‘kijk mij eens legaal lezen’-gevoel. Een ‘kijk mij eens legaal lezen’-gevoel. Ondertussen lacht de rest van Nederland zich rot en leest gewoon lekker verder op hun e-reader.” Je heb liever dat mensen die betalen voor hun ebooks het idee krijgen dat ze eigenlijk wel gek zijn? Het lijkt erop dat je dat zelf ook vindt. Ik vind het super dat mensen ondanks alles de prijs betalen voor ebooks die de winkel hen vraagt. De bedoeling van de actie is hoe dan ook niet om mensen die downloaden uit illegale bron terecht te wijzen en wie onze site goed bekeken heeft, weet dat ook.

  Maar wat gek dat je je vrouw nodig had om je te vertellen dat het een compliment is om een boek op een torrentsite te hebben staan. Had je dat idee niet al veel eerder? Je blogt hier al zo lang over…

  • Marcel van Driel zegt

   Hoi Roos,

   Nee, ik bedoelde: de blogs van Bert en Raymond waren een reactie op het AD-bericht, niet jullie actie. Excuus als dat er niet duidelijk staat. En uiteraard vind ik het ook super als men voor e-books betaald, ik hoef daarin alleen geen actie voor te ondersteunen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie de actie van mij niet mogen/moeten voeren. Ik heb daar echter wel een mening over.

   En ja, dat van mijn echtgenote was wat kort door de bocht. Zie het maar een beetje als een slogan 🙂

   Dank je voor je reactie!

 7. E-Boeken zijn duur, onhandig en nog veel meer negatieve dingen. Goh. Nou, dan koop je ze toch niet? E-boeken zonder te betalen downloaden is e-boeken jatten. Ik vind Porsches ook maar ondingen en veel te duur – dus zal ik er nooit een kopen. Oké, ik jat wel ook wel eens iets. Maar ben daar dan eerlijk over en ga het niet verdedigen met non-argumenten.

  • Ha Jacqueline, moest erg lachen om dat “Oké, ik jat wel ook wel eens iets. Maar ben daar dan eerlijk over en ga het niet verdedigen met non-argumenten.” Al die mensen die hun eigen gedrag proberen te rechtvaardigen… Heel vermoeiend! (Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over Marcel.)

 8. Ik heb de Porsche-analogie nog even beter geprobeerd te verwoorden: http://jacquelinezirkzee.wordpress.com/2014/02/08/tasjesdieven-of-de-ups-downs-van-het-loaden/

 9. Netflixen, ‘legale’ E-boeken. Het is water naar de zee dragen. In dit digitale tijdperk is de kopie net zo goed als het origineel, en alles is gemakkelijk te digitaliseren. Waarom nog betalen? Ja. De argumentatie is dat b.v. schrijvers hun werk niet meer kunnen doen. Fout. Ze kunnen hun werk blijven doen, alleen de financiële ondergrond verdwijnt ervoor. Dat overkomt meerdere beroepen. Auteursrecht is sowieso niet meer van deze tijd. In ieder geval, met een torrentsite even intikken wat je wilt (film, boeken, muziek) en klik..binnen drie minuten staat het op mijn computer via Bittorrent. Makkelijer kan niet.

  • Marcel van Driel zegt

   Ik begrijp dat jij ook voor niks werkt?

  • Goh Carlos, je mag mij uitleggen hoe een schrijver zijn werk kan blijven doen als het geen inkomen meer oplevert? Misschien nieuw voor je, maar boeken schrijven kost veel tijd en energie.
   De tijd die aan het schrijven van een boek wordt besteed, kan niet aan werken worden besteed. En andersom.
   En het is waarschijnlijk een shock voor je, maar ook schrijvers moeten rekeningen betalen, hypotheek betalen, belasting betalen etc etc etc. Net als gewone stervelingen. Illegaal downloaden is in feit niets anders dan jatten van de mensen die iets produceren waar je graag naar kijkt/luistert/leest totdat diezelfde mensen zo leeg-gejat zijn dat ze ermee stoppen en overgaan op een 9-5 baan (ze moeten immers in tegenstelling tot wat je denkt nog steeds rekeningen betalen) en dus niet meer dat produceren wat je zo graag wilt zien/lezen/luisteren,.

   • Ik zal dat maar eens uitleggen. Een paar van de best verkopende schrijvers (in de miljoenen) zijn Paulo Coelho en Cory Doctorrow. Wat hebben deze twee gemeen?
    1. Ze schrijven wat mensen willen lezen.
    2. Ze zorgen ervoor dat mensen de boeken kunnen bereiken, legaal of niet legaal.
    Beide zijn geliefd bij het publiek, vooral omdat ze hun publiek niet criminaliseren, en misschien nog belangrijker, omdat ze publiek HEBBEN. En publiek KRIJG JE NIET als mensen je werk niet DELEN. En dat kan niet met DRM en andere vormen van digitale gemakken verkreupelen.

    Dat mensen niet betalen wil trouwens niet zeggen dat ze dat niet willen. Mensen betalen GRAAG soms zelfs best forse bedragen als ze:
    1. Er iets voor terug krijgen.
    2. De auteur waarderen.
    3. Het werkt op de apparaten waar ze het op willen lezen.
    4. Weten dat het naar de auteur gaat.

    Op dit moment wordt aan GEEN van die 4 punten voldaan in de Nederlandse eboek-industrie.

Laat wat van je horen

*