ILLEGALE E-BOOKS ZIJN WÉL POPULAIR IN NEDERLAND, SCHRIJVERS NIET.

Kobo_ereader_touch_black_frontIk vermijd het onderwerp ‘illegale e-books’ normaal als de spreekwoordelijke pest op mijn blogs of in mijn tweets/updates. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste ken ik alle argumenten inmiddels wel. Downloaders roepen dat e-books te duur zijn, dat ze het boek anders toch niet gekocht hadden, en dat het eigenlijk gratis publiciteit is waar je als schrijver blij mee moet zijn. Schrijvers en uitgevers spreken over broodroof en vragen of je ook bolletjes bij de bakker steelt als je dat te duur vindt.

Ik heb aan die discussie weinig bij te dragen.

Daarnaast zie ik dat de reacties op dit soort blogs over het algemeen van onaardig tot onbeschoft zijn. Zo schrijft Bas Steman in Trouw: ‘Het illegaal downloaden van boeken is een regelrechte minachting van de schrijver en de literaire kunst.’ Dat levert dit soort pareltjes op als reactie:

‘Vroeger had je ook mandenvlechters, kuipers, leerlooiers, touwslagers etc. Die zijn er nu niet meer. Voor schrijvers gaat het dezelfde kant op: er is nauwelijks behoefte meer aan. Advies: zoek een ander beroep of hobby, mandenvlechten bijvoorbeeld. Of schrijf gewoon voor jezelf, omdat je dat leukt (sic) vindt.’

Of:

‘Je zou gelijkhebben (sic)  als Bas van zijn boeken moest leven, maar hij heeft betaald werk en heeft een boek geschreven in ‘ieder vrij uur dat hij vond’. Die ‘vrije uren’, daar gaat het mij om. Het is misschien misplaatst om het schrijven van een boek dan een hobby te noemen, maar het komt in de buurt. En jouw en mijn hobby worden ook niet betaald door anderen.’

En mijn favoriet:

‘Tegenwoordige schrijvers zijn over het paard getilde jammerplanken en zeurders. Grote hoeveelheden MS Word gebruikers denken dat ze schrijvers zijn en kunnen nauwelijks nog een pen vasthouden. Dat was honderd jaar geleden wel anders. Dat waren èchte schrijvers. Die schreven zich jaren eelt op de vingers zonder de garantie dat hun boeken ooit het daglicht zagen. Alleen goede literaar (sic)  werd gedrukt.’

De derde reden waarom ik er zelden over schrijf, is omdat ik zelf ook veel heb gedownload. En hoewel ik tegenwoordig slechts niet-op-dvd-verkrijgbare series download, heb ik ook muziek en films binnengehaald zonder er voor te betalen. Wie ben ik dan om er iets negatiefs over te zeggen?

Maar vandaag liep ik tegen iets aan, wat mij toch in de pen deed kruipen. Ik kreeg een uitnodiging voor een Facebookgroep van ene Vincenza Sammarco die een gratis e-bookbibliotheek online heeft staan. Daar bleken meer dan 6.000 leden honderden e-books met elkaar te delen via een gezamenlijke dropbox.

Moet ik nog toevoegen dat daar geen auteur of uitgever geld van ziet?

Ik meldde mij aan voor de groep en vroeg vriendelijk en beleefd of er niemand kwaad in zag. De bekende argumenten kwamen weer langs en hoe vriendelijk ik ook bleef, de reacties werden steeds grimmiger en persoonlijker. Na een uur werd ik uit de groep geknikkerd en mijn post gedelete. Via via hoorde ik dat men daarna e-books van mij ging zoeken om toe te voegen aan de dropbox.

Ik was met name verbouwereerd. Iedereen in de branche klaagt dat de verkoop van e-books maar niet van de grond komt in Nederland. ‘De Nederlander houdt van papier’ hoor ik menig uitgever roepen.

Maar dat is helemaal niet waar! De Nederlander houdt van gratis! En als het niks kost, dan is een e-book ineens wél gewild! En nee, het gaat niet alleen om de cd-tjes met 1.000 titels. Ik ken genoeg mensen die van betaalde papieren boeken overgestapt zijn op illegale e-books.

En ja, kopers ervaren e-books als te duur. En ja, DRM zit legaal kopen in de weg. En ja, we leren als branche niks van de muziekindustrie. Maar als je voor trol (en erger) wordt uitgemaakt omdat je aandacht vraagt voor de hardwerkende schrijver die royalties misloopt als er maar lukraak gekopieerd en gedeeld wordt, wat zegt dat dan over de lezer?

Voor alle duidelijkheid: Ik scheer niet alle lezers over één kam. En ik heb ook geen oplossing. Dat is de voornaamste reden waarom ik hier niet eerder een blog aan wijdde. Maar ik zie inmiddels wel een probleem. Een probleem dat misschien wel groter is dan ik vermoedde. Want als de consument een e-book geen waarde toedicht, waar staan wij dan als schrijvers?

Reacties

 1. Christine zegt

  Liever Marcel, meld de groep. Als jouw boeken aangeboden worden, heb je het recht ertoe. Je doet het niet alleen voor jezelf of andere schrijvers, je geeft ermee een signaal. Als de groep verboden is, en andere groepen verboden worden, beginnen misschien enkele mensen toch anders erover na te denken. Een dief zonder straf te laten lopen, omdat hij het toch niet inziet, lijkt bv. ook maf. Te gaat over het duidelijk maken wat mag en wat niet. Misschien moeten e-books in toekomst gewoon beter beschermd worden, dat ze bv allen nog met een code geïnstalleerd, en na invullen van bv -Apple-ID en wachtwoord geopend kunnen worden? Wie zijn boeken gratis aan wil bieden, doet het. Wie ervoor kiest, ze te verkopen, heeft een recht op vergoeding. Zo zie ik dat… Groetjes, Christine

  • Marcel van Driel zegt

   Lieve Christine,

   Volgens mij is de groep inmiddels meerdere malen gemeld bij Brein. Maar ik heb geen enkele illusie dat daarmee het probleem wordt opgelost. Net zo min als het blokkeren van The Pirate Bay ervoor zorgde dat er minder werd gedownload in Nederland. Verbieden en blokkeren – hoe terecht misschien ook – heeft uiteindelijk maar weinig effect.

 2. Patrique Schreurs zegt

  Eens! Maar wel een moeilijke! Ik hou namelijk van het papier van boeken, maar wil ze tegelijkertijd altijd mee kunnen nemen en overal lezen. En dat is dan weer vaak lastig. En dan zijn die downloads wel weer handig. Zo is het net met mijn bioscoopbezoek en het downloaden van films. Ik ben nog nooit in mijn leven zo vaak naar de bios geweest, maar ik download óók films. En soms gaat het ook andersom… zie ik een download en besluit ik later de dvd te kopen. Of een CD met een mooie soundtrack.
  Voordeel trouwens bij het lezen van de ebooks ten opzichte van papier: De boeken blijven mooi onbeschadigde paperbacks houden! Hahaha.
  Maar troost je, Marcel, ik denk dat het nog lang zal duren voordat de illegale ebooks je tot de bedelstaf veroordelen. Daar is toch echt meer voor nodig!

 3. Arjen van Trigt zegt

  Dag Marcel,
  Wat gigantisch frustrerend om dit te lezen. Ik krijg de laatste weken de indruk dat illegaal downloaden veel omvangrijker is in Nederland dan we tot nu toe dachten. Ik vind wel dat we dit moeten blijven bestrijden, het effect van niets doen is erger. Tegelijk zinnen op andere strategieën als uitgevers en auteurs, maar dat kan alleen collectief.
  Arjen

  • Marcel van Driel zegt

   Ja, Arjan, enorm frustrerend. En ik denk dat collectief e-books aanbieden, zonder DRM, voor een prijs die de consument als rechtvaardig ervaart, de enige weg is. Zelfs al weet ik dat e-books niet echt te duur zijn, als je naar de kostprijs kijkt. Maar als branche zijn we nu vooral strijd aan het voeren, tegen elkaar, tegen de goedwillende consument, tegen de techniek, in plaats van dat we de handen ineen slaan.

 4. Robert Jan Eggens zegt

  Laatst keek ik voor een ebook bij Bol.com. Het ebook zou 15 euro kosten. De paperback kostte 6 euro (of iets vergelijkbaars, de precieze bedragen weet ik niet meer, maar de verhouding klopt). Dan zakt mij de broek op de enkels. Hoe kan het, dat een boek dat niet hoeft te worden gedrukt, niet vervoerd, niet opgeslagen toch meer dan twee keer zo duur is.

 5. Het is inderdaad bijzonder ontmoedigend om je boeken, waar je keihard voor hebt gewerkt, voor nop door de panelen te zien vliegen. Ik weet er ook geen oplossing voor. Het enige lichtpuntje in deze rare tijd dat het standaard auteurscontract met de beruchte 10 procent op zijn kont is gegaan / aan het gaan is.
  Maar goed, daar heb je weinig aan als vervolgens je werk wordt verkwanseld.

  Ik blijf je benieuwd volgen.

  hartelijke groet,
  Ed.

 6. Pimpampat zegt

  Sowieso geen frisse tante die Vincenza, doe maar eens een Google search …

  • Marcel van Driel zegt

   Weet ik en heb ik gedaan. Maar de groep had van ieder ander kunnen zijn en de reacties kwamen van veel meer mensen dan alleen van haar.

 7. Tonnie Kikkert zegt

  Weet je het is helemaal niet zo moeilijk.
  Laten alle uitgevers samen gaan werken, met elkaar en met de Bibliotheken en het Centraal Boekenhuis, aan één landelijke ePortal.
  Voor €10,- in de maand kan men lid worden. De software van de ePortal houdt bij, van welke schrijver , welke / hoeveel boeken gedownload/gestreamed worden.
  Iedere maand wordt aan de desbetreffende schrijver een X bedrag uitgekeerd al naar gelang de hoeveelheid downloads/streams van zijn/haar boeken.
  Hoeveel geld verdien je nu aan een uitlening van een boek bij de Bibliotheek?
  Dat zelfde bedrag zou voor een download/stream van een eBook kunnen gelden.
  Streaming eBooks is in dit geval wel het handigst. Desnoods vraag je voor een ouderwetse download per eBook €1,- aan de eReader-lezer omdat deze de ePub op zijn reader wil hebben.
  Dus wil je per se ePubs hebben dan betaal je €10,- per maand, en per ePub €1,- .
  Dan weet ik zeker dat het over is met het illegaal delen, men begrijpt best dat schrijvers ook moeten eten 🙂
  Bij deze dan de oproep aan de Uitgevers – schrijvers – boekwinkels en Bibliotheken en het Centraal Boekenhuis ga samenwerken! en maak één ePortal. Maar wel snél !
  Voordat Amazon dit even in Nederland regelt , want dan ben je iedereen kwijt.

  • Marcel van Driel zegt

   Ik denk niet dat de boekhandel daar mee akkoord gaat.

   • Tonnie Kikkert zegt

    Kijk dit bestaat er al voor de jeugd.
    http://www.ikleesdigitaal.nl/abonnement/

    • Manon Kant zegt

     Wat een goede tip Tonnie, dank!. Ik heb voor mijn leesverslaafde kinderen direct een jaarabonnement afgesloten.

     • @Manon: goed bezig! 🙂
      @Tonnie: bedankt dat je Boekenwolk hebt aanbevolen. Heel fijn!

      Ik ben de bedenker van Boekenwolk en kwam op het idee omdat ik mijn kinderen toegang wilde geven tot zo veel mogelijk digitale kinderboeken, maar wel op een eerlijke manier. Want als (parttime) kinderboekenauteur (geen hobby!) verdien ik net als Marcel niets aan illegale downloads. Met Boekenwolk heb ik getracht een online bieb neer te zetten die digitaal lezen voor iedereen aantrekkelijk maakt: abonnees betalen een gering bedrag per maand om onbeperkt kinderboeken te kunnen lezen en auteurs/uitgevers ontvangen een vergoeding per gelezen titel. Populaire titels verdienen meer dan ongelezen ebooks, maar de prijs van het (papieren) boek staat er dus helemaal los van.

      Helaas hebben nog niet alle auteurs/uitgevers dit nieuwe verdienmodel omarmd, maar de consument begint langzaam de weg naar Boekenwolk te vinden.

     • Tonnie Kikkert zegt

      Nu nog voor volwassenen 🙂

     • Tonnie Kikkert zegt

      Fantastisch ! nu nog iets voor volwassenen

    • Marjolein zegt

     Wat een mooi initiatief. Ik ben meteen gaan kijken.
     Wat ik zelf jammer vind, is dat je kennelijk online zit te lezen. Je hebt dus internetverbinding nodig. Als mijn zoon in zijn bed wil lezen (waar de internetverbinding bij ons niet zo best is), kan hij dan waarschijnlijk niet lekker doorlezen.
     Bovendien merk ik dat de batterij van onze tablet veel sneller op is dan die van mijn e-reader. Mijn voorkeur gaat dan ook nog (nu al ouderwets? 😉 ) uit naar de e-reader met epub bestanden. Als daar een (legaal en betaalbaar) platform voor is (komt), houd ik me van harte aanbevolen!

     • @Marjolein: Klopt, je moet internetverbinding hebben om Boekenwolk te gebruiken. Het was kiezen tussen dat en downloads. Dat laatste was geen optie, want dan zou geen enkele uitgever of auteur willen deelnemen aan Boekenwolk. Er zijn trouwens ‘range extenders’ te koop waarmee je het Wifi-signaal in huis kunt versterken. Werkt goed! 🙂

 8. Tonnie Kikkert zegt

  Hoe verstaat de boekhandel zich nu tot een Bibliotheek ?
  Nu krijgen ze niets voor een uitlening van een boek bij de Bibliotheek.
  Als ze meedoen aan de landelijke ePortal pikken ze een graantje mee 😉

  • Stefan Bosmans zegt

   Boekhandels verdienen net aardig aan bibliotheken. Waar denk je dat de bibliotheken anders hun boeken vandaan halen? Voor veel boekhandels is de verkoop aan bibliotheken zelfs de grootste bron van inkomsten. In de bib waarvoor ik werk levert de boekhandel elk jaar voor meer dan 14000 euro aan kinder- en jeugdboeken. Dat zijn voor boekhandels grote bedragen.

   • Tonnie Kikkert zegt

    Centraal Boekenhuis bijvoorbeeld 🙂

    • Stefan Bosmans zegt

     Ah, gaat dat in Nederland zo? In Vlaanderen werkt elke bib met samen met een boekhandel. En veel van die boekhandeltjes kunnen alleen maar in leven blijven omdat ze een aantal bibliotheken als klant hebben.

   • Voor zover ik weet kopen de bibliotheken hun boeken in bij NBD/Biblion, waar ze ook allemaal bibliotheekklaar worden gemaakt. NBD/Biblion koopt in bij de uitgevers en/of CB. Aha, Vlaanderen, Stef Bosmans. In Nederland hebben we dus NBD/Biblion.

    • Marcel van Driel zegt

     Ja, dat klopt, wordt in de regel niet ingekocht bij de boekhandel, behalve bij bestsellers die de bibliotheek snel wil hebben.

 9. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen boeken download, ik ben nog ouderwets van het papier en alles. En nee, boeken steel ik niet. Koop ze wel veel tweedehands, maar dat is weer een ander verhaal.

  Ik heb wel een mening over e-boeken en ook waarom mensen dingen “gratis” downloaden. Het heeft namelijk geen waarde, een e-book, een MP3 (muziek) of een download van een film/serie. Het is niets, een beetje bits-en-bytes. Het is niets, dus beschouwen mensen het ook als niets. Daarbij komt dat de prijs kunstmatig hoog gehouden wordt door de uitgeverijen (of beter gezegd, zo komt het op mij over want ik weet praktisch niets van uitgeven) Het is gewoon dat de prijs voor een digitaal iets veel te hoog ligt. Een broodje van de bakker ligt in je hand, kan je vasthouden. Zoals je een boek kan vasthouden, koesteren, mooi in de kast staat. Een e-book is niets, gewoon woorden (vaak prachtige woorden, dat staat buiten kijf) op een scherm. Er zit geen gevoel bij een e-book, waardoor mensen het makkelijker vinden om het gratis ergens vandaan te halen.

  Ik denk dat wanneer de prijzen dalen er veel meer e-books verkocht gaan worden, want Nederlanders hebben geen hekel aan schrijvers. Net zo min als ze van gratis houden, mensen houden gewoon van waarde aan iets kunnen hechten en dat kan (nog) niet met een e-book.

  • Stefan Bosmans zegt

   Een diagnose, gesteld door een dokter is ook niet tastbaar. Een advocaat die je voor de rechtbank verdedigt is ook niet tastbaar. En toch begrijpt iedereen dat je daar wél voor moet betalen. Maar omdat een Eebook niet tastbaar is zou het gratis moeten?

   • Een dokter spreek je, een advocaat stuurt je papieren en laat je langskomen op het kantoor. Zitten fysieke handelingen bij, dat is een duidelijk verschil. Daarbij ga je naar een dokter, omdat je een medisch probleem hebt. Je wilt genezen worden. Zoals je naar een advocaat gaat om een civiel of strafrechtelijk probleem op te laten lossen, je maakt gebruik van hun kennis. Hun vaardigheid die in resultaat wordt omgezet (genezing, rechtspraak).

    Een boek blijft een boek. Dat lees je voor plezier of studie, zonder iets fysieks in handen blijft er van een boek niets over. Dan is het voor veel mensen (inclusief mij) helemaal niets. Woorden op een scherm, zoals dit woorden op een scherm zijn.

    En waar zeg ik dat e-boeken gratis moet zijn? Ik zeg alleen dat de prijs veel te hoog is (en kunstmatig hoog gehouden wordt naar mijn idee)

  • Klopt… maar… bij games willen mensen wel betalen en die bedragen vind ik erg hoog (€70 voor een spel, poeh).
   Aan de andere kant wordt het eBook door veel schrijvers en uitgeverijen ook gezien als een nikserig iets, iets dat je even weggeeft. Het heeft geen imago, omdat er geen marketing omheen zit. Het moet nog steeds meeliften op het “echte” boek.

   Dat een eBook niet tastbaar is, is niet helemaal waar. In plaats van het via internet/download te distribueren, zou het ook op een stickie of zo verkocht kunnen worden, met een kekke hoes eromheen (ruimte voor handtekening van de schrijver) zodat je het wel in de kast kunt zetten.
   Dat zijn werelden die de boekenmarkt nog onvoldoende heeft onderzocht.

  • Ik herken het idee dat mensen niet bereid zijn te betalen voor ‘bits and bytes’. Ik probeer dan ook vaak uit te leggen dat er bij e-boeks net zo goed redactie en promotie aan de orde komt, en dat de auteur er net zo veel tijd in heeft gestoken als bij een papieren exemplaar.

 10. Beste Marcel,

  Het idee van die site is op zich heel goed, maar het zou legaal moeten zijn. Dus met vergoedingen voor uitgever/auteur. Vroeger ging iedereen muziek downloaden via Napster. Nu neem je een abonnement op Spotify. Wil niet zeggen dat er niet meer illegaal muziek wordt gedownload, maar de ‘industrie’ heeft wel een nieuwe manier gevonden om geld verdienen.

  Zelf zou ik best deel willen uitmaken van een platform dat maandelijks goedkope e-boeken uitgeeft. De winst zit hem dan in de omzet. Een eboek maken, kost een paar uur (exclusief het schrijven dan) en geen geld.

  Denk je dat zoiets kans van slagen heeft?

  • Oh, en het is wel een feit volgens mij dat de meeste mensen een auteur ontdekken nadat ze iets (bijna) gratis hebben gekregen. Bijvoorbeeld, iemand kent een schrijver en koopt er een boek van voor iemand anders. Dus ook wij zouden een mix kunnen doen van gratis boeken en betaalde boeken. De betaalde boeken hebben natuurlijk wat meer inhoud en body.

   • Iets gratis krijgen is natuurlijk iets anders als iets zonder betalen meenemen. Auteurs en uitgeverijen hebben meestel wel iets van een marketing/promotieplan waarin “gratis uitdelen” voorkomt. Alleen is het dan dus de auteur of de uitgever die bepaalt wat gratis is en wat niet.

 11. Ook ik houd van gratis ! Maar je hebt toch een voorkeur, zoals met alles. Mijn voorkeur gaat uit naar papieren boeken, een e-book sla ik niet af als ik het win, maar ik koop vaak toch nog het papieren boek, omdat ik het wil voelen. Iedereen moet zijn/haar fatsoen bewaren en geen e-books verkwanselen. Fijn dat er e-books zijn, maar mijn hart ligt bij het papieren boek !

 12. Hee Marcel,
  Weet je wat, ik zal het eens gaan proberen. Ik zal een serie Chanelle- ebooks fors in prijs verlagen, ze zijn aardig aan de prijs voor een ebook (uit mn hoofd 9 euro). Deze serie wordt met enige regelmaat verkocht, maar wie weet maakt het nog verschil als het bijv. nog maar 3 euro per boek zou zijn – is dat de prijs die mensen opperen als redelijk?
  Moet ik eerst even uitzoeken hoe ik dat doe en of ik dat zomaar mag van het Commisariaat, dus het duurt even. Dat krijg je ervan als schrijvers hun eigen uitgevers worden. 😉 Maar het voordeel is wel dat ik het eens kan testen. Ik ben nl. ook benieuwd. De Plaza Patatta-app kost bespottelijk weinig op verzoek van maker Silvester, en staat idd altijd in de top 50 best verkocht. Wordt vervolgd! x

  • Marcel van Driel zegt

   E-books hebben geen vaste bodkenprijs, dus: go for it!

  • willeke barens zegt

   Nanda ik zou inderdaad véél sneller een boek kopen en downloaden als het 3 euro kost ipv 9.

   • Nanda Roep zegt

    Leuk, bedankt, ik ga het zeker proberen. Heb vandaag al even in de CB-gegevens geneusd, maar het moet denkelijk via ander kanaal. Ik probeer het de komende dagen, ben benieuwd of het verschil maakt.

    • Nanda Roep zegt

     Hai Marcel en Willeke,

     Het is gelukt! Ik heb nu jeugdboeken voor 3 euro, kinderboeken voor 5 en een roman voor 7,50. Inderdaad is er vanmorgen meteen een jeugdboek gedownload voor de nieuwe prijs. Ik ben benieuwd. Misschien is zelfs die 5 euro voor mensen nog teveel, maar het gaat me erg aan het hart om er dumpprijzen van te maken, dus wie weet volgt dat later… Hier zijn ze te zien: https://www.facebook.com/pages/uitgeverij-nanda
     Groetjes!

 13. Norm Bleac zegt

  Lieve mensen wat zijn jullie toch verdwaald met jullie kleinburgerlijke zorgen om centjes. Schrijf als je dat leuk vindt, vraag er geld voor, prima; er zijn er vast die je willen betalen. Maar als het je dwars zit dat het niet genoeg oplevert, verzin dan iets anders positiefs, creatiefs, nuttigs om je monetaire behoefte te bevredigen. Ga niet zitten kniezen, zeuren, peuren! Geen boze Breinen op mensen af sturen, geen gedoe met geniepige DRM’s, valstrikken, nare waarschuwingen, bedreigingen: dat is de weg naar de leegte! Schrijf en vermenigvuldig het!

  • Marcel van Driel zegt

   En wat is jouw beroep? En wordt jij daarvoor betaald?

   • Tonnie Kikkert zegt

    Ik begrijp wel wat Norm Bleac zegt.
    Want waar is de kolenboer gebleven ? en toch zitten we er warm bij.
    Een goed verhaal gaat nooit verloren, sterker nog we hebben goede verhalen harder dan nodig dan ooit!
    Bedenk iets! een nieuwe vorm om je verhaal te vertellen!

    • Rick Glorie zegt

     De kolenboer is olie gaan verkopen, probleem is nu dat schrijvers geconfronteerd worden met een situatie waarbij hun handel gejat wordt. Dat had die kolenboer ook niet over z’n kant laten gaan. De behoeft aan het product (warmte danwel verhalen) is er nog steeds, men lijkt er echter niet voor te willen betalen.

     Toen ik zelf downloade deed ik dat vooral voor het enorme aanbod, ik vond muziek die niet te krijgen was via andere kanalen, films die niet meer op TV kwamen, vertoond, verhuurd of te bestellen waren. Ik kwam van het ene op het andere, een fantastische tijd, onvoorstelbaar haast dat het ooit anders is geweest.

     Ik ben het wel zat tegenwoordig. Het nadeel van al die “gratis” downloads, is de hoeveelheid tijd die je kwijt bent met zoeken, de wisselende kwaliteit van het aanbod(in compleet, ruis) en het wisselende volume. Voor boeken geld denk ik hetzelfde. Zorg dat er een soort Spotify/Deezer/iTunes voor boeken komt, die diverse formateringen ondersteunt, desnoods met DRM(niet om de klant te pesten, maar om de verkoopkanalen te beheersen) met een onwijs aanbod en goeie kwaliteit, dan heb je handel volgens mij. Je kan ook makkelijker je boek onder de aandacht brengen, met “inkijkexemplaren” etc.

  • Hanne van Essen zegt

   Het lijkt me meer dat de gratis downloader een beetje verdwaald is in kleinburgerlijke monetaire zorgjes. Het is heel zielig dat je het idee hebt dat je boeken moet stelen om rond te komen. Schrijvers zijn niet bang dat hun boeken te weinig opleveren, nee hoor, die boeken hebben een prijs, en als je die niet wilt betalen omdat je het te duur vind, nou, dan koop je het boek niet.
   Het is alleen de stap die sommige mensen daarna nemen die schrijvers (en sommige lezers) terecht veroordelen: diefstal van hun werk.

   • Marcel van Driel zegt

    Ik denk dat je daarmee de spijker op zijn kop slaat. Ik zie mij al staan in de Mediamarkt: ‘Meneer, waarom neemt u die DVD mee zonder te betalen?’

    Ik: ‘Nou, omdat ik hem te duur vind. Als hij de helft zou zijn, dan zou ik wel voor betalen.’

    Mediamarkt: ‘O, nou dan is het goed, dan is het onze schuld.’

   • Norm Bleac zegt

    Kijk daar ga je alweer. Hanne, je blik op je medemens is verwrongen. Je roept dief! dief! tegen iemand die niet steelt – je hebt zelfs al besloten waarom ik die denkbeeldige diefstal pleeg; omdat ik anders niet rond kom?
    Nouja. Het is wel stoer dat je zegt dat het je niks kan schelen als ze je boek niet kopen.

    • Hanne van Essen zegt

     Ik ben geen schrijver. Ik ben lezer. En ik ben blij dat er schrijvers zijn die boeken schrijven. Ik beschuldig je nergens van (de je in mijn reply duidde op de illegale downloader in het algemeen, niet op jou persoonlijk). Maar mensen die illegale kopieen downloaden zijn dieven, er valt geen andere term te bedenken. Wie de schoen past, trekke hem aan.

  • helemaal mee eens! zoiets wilde ik ook al tikken! dank dat je me al voor was!

 14. Tja, het is en blijft een moeilijk iets. Dat iemand als Bas Stenman (wiens boek ik overigens toevallig gelezen heb, na een legale download op mijn ipad deze vakantie) wordt uitgemaakt voor een ‘non schrijver’ doet pijn. Het heeft vaak te maken met het gebrek van erkenning van kwaliteit van mensen. Veel mensen hebben inderdaad niet al te veel kwaliteiten, die zeuren ook over het feit dat iemand soms een ton verdiend, want dat doen ze niet. Als je dan vraagt of ze ooit een bedrijf hebben opgezet of wat ze bijdragen is het antwoord: ik doe mijn werk toch? EN ik heb voor iets anders gekozen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ‘hobby’ schrijvers, zoals Bas en… ikke zelf.

  Wat mensen niet willen zien is dat er meer komt bij het schrijven van een boek dan het schrijfproces en de distributie. Ooit gehoord van redactie? Kost ook geld. Nou, dan moet je maar leren spellen zullen die mensen vast zeggen. Tja… Leer jij dan een boek schrijven…

  Dat een deel altijd zal stelen is helder. Het is makkelijk. Ik denk dat itunes in de muziek industrie het aantal illegale downloads sterk heeft doen afnemen. Ik hoop dat Kindle snel naar Nederland komt, ook dat werkt. Ik reis nu al 8 weken door Zuid Oost Azie. Ik zie net zoveel ereaders als fysieke boeken bij de reizigers. En geloof me, bijna allemaal kindles en dus allemaal legale boeken erop. Dat is de wereld, helaas moet je dan internationaal gaan. Mijn vertaling is bijna klaar 🙂

 15. Miriam Wesselink zegt

  Niet willen betalen voor iets als je het ook gratis kunt krijgen, ook al is het illegaal heeft vooral in Nederland een hoge vlucht genomen. En mensen blijven het doen omdat ‘iedereen het doet’ en er ook geen actie tegen wordt ondernomen, wat een signaal geeft dat het eigenlijk wel oke is. Dit vergt dus een mentaliteitsverandering en dat is heel moeilijk maar kan wel. Ik heb geen idee of de huidige prijzen van e-books te hoog zijn of niet; ik heb er geen verstand van. Maar het verschijnsel dat een pocket van hetzelfde boek voor ongeveer een derde van de prijs van het e-book wordt aangeboden, ben ik ook tegengekomen, en dat stimuleert het legaal downloaden zeker niet.

  Ik weet ook niet wat je hiertegen kunt doen maar het moet beginnen of gepaard gaan met die mentaliteitsverandering.

  • Je slaat de spijker op zijn kop!

   Ik ken zat mensen die illegaal downloaden, en genoeg geld hebben. En mensen die weinig geld hebben, maar de dingen die ze echt mooi vinden legaal kopen waneer ze het geld hebben gespaard. Wel ook dat ze eerst de illegale download hebben. En dat zie ik niet als bezwaarlijk.

   Ik merk aan mezelf dat ik best iets legaal wil kopen, regelmatig nadat ik het van iemand heb geleend. En ook als ik al onbeperkte toegang tot het materiaal heb via een illegale download oid. En als ik het niet eerst gratis had kunnen ervaren, dan had ik het niet gekocht.

   En dan de bescherming. Soms is iets niet in een afpseelbare versie legaal te krijgen (de complete freggels bv, bestaan alleen in regio 1). Als ik een dvd koop, wil ik hem wel kunnen afspelen., Het legale product moet wel te gebruiken zijn.
   De ironie is natuurlijk, dat ik dan als koper afhaak, terwijl iemand met een lagere moraal gewoon de illegale versie download. De bescherming, hoe goed ook, wordt toch wel omzeild. En ja, best kans dat mijn moraal hierdoor ook wel gaat zakken.
   Diezelfde angst heb ik met e-books. Als ik lees dat van mensen hun e-book account geblokkeerd wordt, omdat hun naam lijkt op die van iemand die niet betaald, dan denk ik wel: “doe maar dat papieren boek”. Hetzelfde is dat je papieren boeken kunt doorgeven (bv na je dood), en e-books vaak niet. Het is meer een persoonlijk leensysteem, en dan is de bieb toch vaak goedkoper.

   Misschien kunnen we het gaan hebben over wat je gaat doen als je niks meer verdient met je kunst. Als ik graag wil dat een artiest meer kunst maakt, helpt het als ik betaal, zodat die artiest meer uren aan die kunst kan besteden (en niet een bijbaantje hoeft te nemen om rond te komen).
   Ik zeg wel eens: “als mijn baas me zegt dat ik vanaf morgen voor de helft van mijn huidige salaris mag komen werken, zoek ik snel een andere baan.”
   En als een artiest als hobby kunst maakt, betekent dat niet automatisch dat hij/zij die kunst ook gratis wil delen. Nog afgezien van de kosten die verbonden zijn met publicatie.

 16. Karel Oorts-Dromen zegt

  Kunnen we kappen met de hele goegemeente te beledigen? “NEDERLANDERS HOUDEN VAN GRATIS!” trekt geen hond over de streep, sterker het zet juist aan tot piraterij. Je hebt het al gemerkt en je gaat het alleen maar meer merken, piraterij is een daad van verzet zolang de gehele branche met dedain over hun klanten blijven spreken.

  Als we zo van gratis houden, waarom staan er dan geen rijen voor de bibliotheek? waarom tonen cijfers aan dat spotify piraterij tegengaat? waarom toont onderzoek aan dat slechts een kleine minderheid echte piraten zijn?

  Waarom loopt iedereen toch zo te focussen op piraten en niet op klanten? is het niet gewoon handiger om een dienst op te zetten die voorziet in een behoefte ipv. maar zeurstukjes te schrijven op het internet? Of zijn schrijvers gewoon verslaafd aan het zwelgen in ongeluk? en de reageerders aan hun (ingebeelde) morele superioriteit?

  • 1000 gestolen exemplaren (en mogelijk meer) tegenover 300 legaal verkochte exemplaren zie ik niet als een kleine minderheid. Ook niet als een gewone minderheid, overigens.

 17. Het grote probleem is inderdaad de prijs van het eBook. De reden dat mensen downloaden is niet omdat het gratis is, maar omdat er geen goedkopere alternatieven zijn. Ik gebruik mijn eReader voornamelijk om boeken die ik aan het lezen ben makkelijk mee te kunnen nemen, maar ik ga heus niet twee keer betalen voor een papieren versie én een eBook. Als je een net gekochte cd wilt beluisteren op je mp3-speler, ga je hem ook niet nog een keer op iTunes aanschaffen. Dan stop je hem in je PC om hem te rippen. Maar een papieren boek digitaliseren is natuurlijk veel minder evident.
  Daarom ben ik er voorstander van om eBook versies gratis bij het papieren boek te leveren, door middel van een downloadcode aan de binnenkant waarmee je het bestandje kunt afhalen. Dit wordt reeds met succes bij films toegepast: in een BluRay of DVD doosje zit vaak ook een gratis ‘digital copy’, die ofwel op de schijf zelf staat, ofwel via een code van een website te halen is.

  Het aparte eBook moet ook veel goedkoper. Tenslotte vallen er een heleboel kosten weg die de prijs van een papieren boek rechtvaardigen. Het is bewezen dat goedkope eBooks de verkoop sterk in de hand werken. Onbekende auteurs verkopen op Amazon miljoenen exemplaren, enkel en alleen omdat hun eBook amper een halve dollar kost. En in het geval van jeugdboeken, zullen jongeren ook makkelijker in hun zakgeld tasten als een boek maar evenveel kost als een ringtone en bovendien te betalen is via hun gsm. Als de koek daarbij dan 50-50 over auteur(s) en uitgever verdeeld wordt, dan tikt dat alsnog behoorlijk aan.

  • Goed idee, ik ga het meteen aan mijn uitgever voorleggen. Idd ook van mij al jaren frustratie. Geen ebook bij normale boek

  • Gekvanlezen zegt

   Ik ben het helemaal met Johan eens. Waarom kunnen uitgevers niet gewoon het eBook via een code bij het papieren boek doen. Dat moet toch niet zo’n probleem zijn. Desnoods rekenen ze daar 1 of 2 euro meer voor. Ik denk dat die manier echt zijn voordelen heeft. Mensen blijven papieren boeken kopen (wat goed is voor de boekhandel) maar tegelijkertijd hebben ze ook het gemak van het lezen op een ereader of tablet (bijv. tijdens vakantie). En wil je alleen maar eBooks? Dan koop je toch gewoon het papieren boek en geef dat cadeau aan iemand en houd zelf de code voor het eBook. Op deze manier profiteren gelijk 2 mensen van het boek en wie weet zorgt dat er ook weer voor dat diegene die het papieren boek krijgt, meer gaat lezen van deze auteur.
   En de prijs van het eBook is zeker veel te hoog. Er zijn een aantal uitzonderingen want er zijn uitgevers die dit al door hebben en hun eBooks gewoon prijzen voor € 4,99. Waarom andere uitgevers dit dan niet kunnen of willen, is me een groot raadsel.
   Je ziet het toch ook nu bij de apps. Als er een goedkope app staat voor een paar euro dan is iedereen vaak geneigd dat wel te betalen om het uit te proberen. Maar zodra het een hoog bedrag is, dan is de drempel veel hoger. Je kan toch veel beter meer downloads hebben voor een laag bedrag dan een paar downloads voor een hoog bedrag.

  • Bij Savelsbos (Dennis Rijnvis) kreeg je, als je snel was, een gratis eBook bij het papieren boek. Dat werkte goed, al was het jammer dan je dan weer persoonlijke gegevens bij de uitgever moest achterlaten (die uiteraard voor marketingdoeleinden worden gebruikt: dit zou niet nodig moeten zijn omdat je immers al een boek hebt gekocht, anoniem in de winkel).
   Het is dus wel mogelijk, de manieren zijn er, de kanalen zijn er.

   Iets anders is de prijs van de boeken. Als je in de USA een boek voor 50 cent verkoopt, heb je een veel groter publiek, waardoor je makkelijk een maandloon kunt verdienen. Om in Nederland als full-time schrijver (zonder workshops etc) de kost te kunnen verdienen moet die prijs hoger zijn. Zelfs om enigszins uit de kosten te kunnen komen moet de prijs meer zijn dan 50 cent. Of een dollar.
   Die Amerikaanse schrijvers halen hun winst namelijk niet uit kwaliteit, maar uit kwantiteit.

 18. willeke barens zegt

  Ik schrok ook van de prijzen van e-boeken toen ik mijn Kindle pas had. Ik ben totaal tegen illegaal downloaden, dus dat was geen optie. Nu heb ik ontdekt dat amazon héél vaak aanbiedingen heeft van gratis boeken dus als ik er een stuk of 10 gratis krijg, mag ik van mezelf een dure kopen van een van mijn favoriete schrijvers. Voordeel voor de schrijvers van de gratis aangeboden e-boeken is inderdaad dat je de volgende boeken ook wilt lezen, dus komen die op mijn lijstje van tegen de volle prijs aangeboden boeken.
  Ik heb géén idee hoe dat met NL titels gaat, trouwens, misschien moet ik daarvoor dan maar een andere e-reader aanschaffen als ik daar op een gegeven moment toch behoefte aan krijg
  Heb werkelijk geen woorden voor het argument dat je niet betaald hoeft te worden als schrijven – in eerste instantie – je hobby is… dus als je plezier in je werk hebt, hoef je niet betaald te worden? Het is de strijd die al decennia door boekvertalers wordt gevoerd. Dat is pas leuk werk, dat doen we voor een habbekrats want we hoeven er toch niet van te leven… arme boekvertalers die wél moeten zien rond te komen van hun werk… dat is dankzij al die prijsdrukkende beunhazerij bijna niet te doen.

  • Volgens mij kun je bij de bibliotheek ook e-books lenen. Zou wel eens de goedkoopste legale optie kunnen zijn.

   • Dat klopt, maar zover ik kan zien is het aanbod nog erg beperkt. Maar goed, het begin is er en ik verwacht dat dit zeker nog gaat groeien in de komende jaren. Mits de bibliotheken niet over de kop gaan door de bezuinigingen natuurlijk.

 19. Ik download films en ik download muziek:

  A. Omdat het kan (fout argument, ik weet ‘t; ik loop geen huizen binnen waar de deur van open staat. Maar toch).
  B. Omdat het gemakkelijk is. Ik slinger Usenet aan en heb volledige films dan wel muziek in alle vrijheid en rust voor het uitkiezen.
  C. Omdat het goedkoop is. Voornoemde Usenet kost mij €11 per maand. Voor dat geld heb ik, bijvoorbeeld on demand, als ik geluk heb drie films.

  De enige reden waarom ik geen (e-)boeken download is omdat het lezen van boeken op een scherm, PC of tablet, een drama is. Ik heb ’t echt geprobeerd maar ik kan niet anders concluderen dat het de look & feel mist van een ‘echt’ boek, het ruikt niet hetzelfde, en het moet de charme van ‘echt’ papier ontberen. Het knisperende, gedigitaliseerde geluid wat voor het omslaan van een pagina moet doorgaan, komt niet eens in de buurt van het ‘echie’.

  Als dat allemaal niet het geval was, zou ik dan boeken downloaden? Ja, ik denk het wel.

  Daarentegen kan ik melden dat ik in vroeger tijden een fervent software-downloader was; alle programma’s op mijn vakgebied wilde ik eerst proberen voordat ik daar een smak geld tegenaan gooide. Tegenwoordig betaal ik voor software. Puur vanuit praktische overwegingen; virussen, licentie’s, webcare, etc.

  Wat wil ik hier nu allemaal mee zeggen? Eigenlijk niks; want ook ik heb de oplossing niet voorhanden. Alles wat ik weet, of denk te weten, is dat ook de boek-industrie zich veel te laat in deze materie heeft gemengd. I.p.v. anticiperend een methode te bedenken waarin een ieder zich kan vinden, auteur, uitgever, lezer, loopt men nu te dweilen met de kraan wagenwijd open. En de lezer; die heeft het allemaal gedaan.

  Als men nou eerst eens het probleem erkend, stopt met jenken daarover, en de handen ineen slaat met die andere creatieve industrieën om tot een gezamenlijke oplossing te komen, denk ik dat er vast nog wel iets te redden valt (damage control). Maar om je vast te klampen aan zo’n foute club als Brein, met methode’s die tachtig jaar geleden niet hadden misstaan, is een aanfluiting. Dat heeft soortgelijke clubs in die jaren net zomin opgeleverd als dat het hedentendage doet.

  Kortom; wees creatief!

  (Excuus voor het niet erg samenhangende verhaal; ik heb pas m’n tweede koffie achter de prothese)

 20. Het Centraal Boekenhuis heeft in 2009 al het eboekhuis opgericht, dus dat hele traject is er al. Dat het niet werkt/niet gebruikt wordt is een andere zaak.

  En ik begreep van een Duitse relatie van me dat er in Duitsland sinds kort een soort Spotify voor boeken is, waar je je voor 10 euro per maand kunt abonneren. http://www.skoobe.de

  Dus er is wel wat aan de hand.

  Op de radio hoorde ik onlangs iets over een website die boeken digitaliseert die uitgevers niet meer bijdrukken. Als ik het goed begreep vallen in zo’n geval de rechten terug aan de auteur en kun je dus met je boek doen wat je wilt – corrigeer me als ik fout zit.
  Oké, je moet een deel van de digitaliseringskosten betalen, maar je krijgt wel 50% van de (netto) opbrengst.

 21. En wat zou wel een goede prijs zijn voor een e-book? Ikzelf zit aan 4.99 te denken voor mijn e-book.

 22. Mag ik zo vrij zijn op een column van de hand van Luuk Koelman te wijzen? Het had destijds een intrigerende kijk op deze materie.

  http://www.koelman.com/2011/illegaal-boeken-downloaden-is-fijn/

 23. Ha Marcel,

  dat NL’ers graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is waar. Aan de andere kant: hoeveel van die illegale downloads zullen ook daadwerkelijk gelezen worden? Ik vermoed minder dan 1%. Vele van de gratis ebooks die ik gedownload heb ‘voor later’ staan nog ergens in een hoekje van mijn laptop te staan.
  Er is overigens onderzoek waaruit blijkt dat de illegale downloader van muziek meer aan muziek uitgeeft – http://www.computeridee.nl/nieuws/onderzoek-illegale-downloaders-kopen-meer-muziek. Eerst luisteren, dan kopen?
  Deze ontwikkeling kun je niet keren. Als leek voel ik wel in waar jouw pijn zit, toch zal aanpakken en afstraffen het probleem nooit stoppen. Het gaat er toch om de juiste mate van aandacht voor je werk te creeëren. Jij bent voor mij een voorbeeld van iemand die dat heel goed doet, overigens. Zonder je Twitter account had ik nooit de papieren versie van Waanzinnige Plannen aangeschaft…

  Benieuwd trouwens wat je van Paulo Coelho’s insteek vind: hij zegt ronduit dat hoe meer van zijn boeken illegaal op internet verschijnen, hoe liever – zie http://www.theguardian.com/books/2012/feb/01/paulo-coelho-readers-pirate-books. Zijn bekendheid en hoge verkoopcijfers komt deels uit die illegale boeken voort. Een andere kant van deze medaille, die ik nog niet belicht zag.

 24. Hier staat trouwens een stuk over de prijsopbouw van het e-book. Een prijsverschil is al het BTW-tarief: 6% voor de papieren versie en 19% voor het e-book, simpelweg omdat de papieren versie als een cultuur goed wordt beschouwd en het e-book derhalve (nog) niet. http://www.eboekenhuis.com/ebook_prijs.html

 25. Beste marcel ( en medelezers)
  Ik vind het erg sneu om te lezen dat je boeken overal gratis te downloaden zijn ( en alle andere schrijvers erbij ) maar ik wil toch wel even iets zeggen. Je zegt in je stukje dat je zelf ook hebt gedownload en nu nog enkel de series de niet te verkrijgen zijn doet ! Dat is ook diefstal .. net zo goed als mensen jouw boeken downloaden.Het is dus geen excuus ! EN .. heb je de acteurs er al over zeuren? jaaa een of andere schrijver in NL download onze series boehoe nu krijgen we minder geld ? Nee .. Want downloaden en internet tja dat is de huidige realiteit. Hoeveel cd winkels zijn er nog ? Hoeveel videotheken ?? En dan word er NU ineens WEL door brein wat gedaan ?? Omdat er wat schrijver zeuren over inkomsten die misgelopen zijn ? Vertel je dat even tegen alle ex videotheek houders ? en alle ex cd winkeliers ? Is toch niet eerlijk he dat er nu WEL wat gedaan word om de boekenwinkels en dergelijke wel in stand te gaan houden terwijl bovengenoemde winkeliers met faillisementen of winkel be-eindigingen hebben moeten dealen ?!!! En dan nog even dit : http://derekenkamer.kro.nl/online_rekenmeester/wat_kost_een_digitaal_boek wil je daar helemaal onderin even kijken ???? dus Gerritsen heeft in totaal €56.550,- verdiend in Nederland … tja .. met 1 boek he 😉
  Trouwens.. even off the record wanneer komt superhelden 3 ? mijn zoon en dochter kunnen nl niet wachten 🙂

  • Marcel van Driel zegt

   Suzanne,

   Ten eerste: mijn boeken stonden er niet tussen. Ik heb geen idee of mijn boeken illegaal gedownload worden of niet, maar over mijn inkomsten heb ik niet te klagen, dus dat doe ik ook niet. Ik probeerde in het blog vooral iets te signaleren.

   Natuurlijk zit ik ook fout als ik series download. Daarom zette ik het er ook bij, ik ben niet roomser dan de paus. Ik vind het hele downloadverhaal ook niet zo zwart-wit als sommigen doen voorkomen. En ik wil ook geen downloader aan de schandpaal nagelen. Wat ik wél wilde proberen met dit blog, is aangeven dat digitaal product niet voor vol aan wordt gezien door de consument en dat dit een probleem is voor uitgevers en schrijvers. Dat blijkt ook wel uit de reacties. En dat is een probleem waar ik niet direct een oplossing voor heb, maar wel wilde aankaarten.

   Dan ga ik weer offline en verder met Superhelden3.nl, oké? 🙂

   • Owww das heel goed nieuws haha die deel 3 😉
    de rest is allemaal nog maar onzeker he , maar als je ziet wat digitaal product dus al kapot heeft gemaakt . Misschien maar geen ebooks meer 😉 maar ja dat is het zelfde als dat we weer terug moeten naar de LP of de VHS , dat lijkt me dus ook niet haalbaar 😉
    Veel succes met je blog verder, en succes ook met schrijven 🙂

   • Blijkbaar wordt een eBook door de Belastingdienst ook niet serieus genomen… geen cultuurgoed, dus hoger btw-tarief dan een papieren boek. Als ze daar eens gaan sleutelen is in ieder geval de prijs al 15% lager voor de consument.

 26. Goed blog Marcel en tegelijkertijd in en intriest dat je zoiets schrijven moet. Dat zoveel mensen niet begrijpen dat een ebook óók een boek is en geschreven werd. Overigens al wordt een ebook niet gedrukt, dat betekent niet dat het geen geld kost om het te máken.

 27. Marcel, dit is precies de reden waarom ik ben gestart met Boekenwolk: als moeder wil ik best betalen voor digitale kinderboeken (maar niet de hoofdprijs) en als auteurs wil ik ook kunnen verdienen aan digitale versies van mijn werk. Bij Boekenwolk betalen abonnees een gering bedrag per maand om online onbeperkt kinderboeken te kunnen lezen op hun tablet. De auteurs/uitgevers ontvangen een vergoeding per gelezen titel. Ik zeg niet dat dit de enige manier is, maar het is in ieder geval een poging om illegaal downloaden tegen te gaan, namelijk door een betaalbaar alternatief te bieden.

  • Tonnie Kikkert zegt

   @Rikky goed van je, dit is wel waar we naartoe groeien met z’n allen.
   Dan kan het maar beter goed geregeld zijn voordat Amazon de hele markt overneemt of dat FOX gaat beginnen met boeken…. Dat wil je toch niet.
   Om mij heen heeft iedereen een abonnement van €10,- op Spotify.
   Ik wil wel zo’n abonnement voor boeken

 28. Marc Horvat zegt

  Ik ben als uitgever maar eens lid geworden van de bovengenoemde FB groep.
  Het verbaast me eigenlijk niet dat dit zo gebeurt, wij hebben er als uitgeverij eerder mee te maken gehad, boeken die vrijwel anoniem via FB, Linkedin of Dropbox in veelvoud met elkaar worden gedeeld.
  Wat me alleen wel opvalt is de openheid waarin dit gebeurt, hoe makkelijk en openlijk Mevr. X uit de achterhoek, Stoner deelt met de mededeling: “Dit is de eerste keer dat ik dit doe, dus hopelijk doe ik het goed, Laat het me anders even weten. Bedankt”

  We kunnen het wel hebben over de prijs van e-books en of ze te duur zijn of niet, maar het gaat hier volgens mij om de onwetendheid van de FB leden, die niet weten dat het hier om materiaal gaat waar copyright van de uitgeverij op rust.

  Er moet meer besef bij de kopers, lezers en gebruikers komen, dat doorsturen en elders aanbieden van digitale boeken niet geoorlooft en strafbaar is, daar zouden het CPNB en het NUV naar een leidende en voorlichtingsrol in moeten nemen, het is immers hun eigen achterban die hun inkomsten mislopen.

 29. Anne-Laure zegt

  Verbazend hoeveel mensen het hebben over de prijs van een e-book… alsof daar het probleem ontstaat. Erg kenmerkend voor het menselijk ras om de oorzaak van het probleem in de schoenen van een ander te schuiven. Onder het motto: het is niet mijn schuld dat het te duur is, dus mag ik gerust stelen.
  Het werkelijke probleem is: gebrek aan respect. Omdat je achter je computer zit en je ongemerkt kan stelen, vergoelijkt niet dat je het doet.
  Stel: je bent in een winkel en weet 100% zeker dat je iets kan ‘meenemen’ zonder dat iemand het ziet… doe je het of doe je het niet? Ik heb een geweten… dus ik zou het niet doen.
  Het gevoel van straffeloos een boek te kunnen scoren, gewoon omdat het gratis is. Wauw. Gratis… . Dat is toch behoorlijk zielig, niet?
  Als je voldoende geld hebt om een e-reader te kopen, bedenk ik me dat je wel 5 euro kan ophoesten om een boek te kopen. Kwestie van respect voor de mensen die daar een jaar lang aan hebben gezwoegd.

 30. Fysieke boeken kun je uitlenen. En eBooks zijn soms heel duur. En zoals je noemt DRM is natuurlijk echt een verachtelijk ding.

  Ik denk dat als je op zo’n sharing site aangeboden wordt dat een teken is van populariteit. Echt stelen is het niet want velen downloaden van alles maar zouden dat niet kopen, maar doen het puur omdat het eenvoudig is. Dat is geen gemiste verkoop, die zouden het niet kopen ook al konden ze het.

  Mensen hebben nu vast en zeker meer te lezen dan ooit tevoren. De vraag is of ze het allemaal lezen. En waarom ze willen betalen.

  Het is lastig. Wellicht dat de abonnementsaanbieders er met het meeste geld vandoor gaan. Of de auteurs zelf, wat ik mag hopen, maar dan moeten zij het zelf gaan doen.

  • Het maken van een ebook kost óók geld. Dat realiseren mensen zich niet.

  • Marc Horvat zegt

   @Marco, “Echt stelen is het niet want velen downloaden van alles maar zouden dat niet kopen”
   dat argument slaat natuurlijk nergens op… als ik uit de kiosk een dagkrant pik, maar verder nooit een krant lees, dan is dat toch gewoon diefstal?! Alleen nu worden die e-books niet fysiek van iemand gestolen, maar geheeld en dat is weer inkomstenderving.

   • Dan wel, maar dat is ook echt stelen. De verkoper mist dan 1 krant welke hij zelf eerst ingekocht heeft. Digitaal is het een kwestie van kopieren en het kost het de verkoper niets.

    Ik zit in de muziek. Daar zie je Jan en allemaal software synthesizers en dergelijke downloaden. Ze zouden het nooit kopen maar omdat het zo makkelijk is doen ze het.

    Het is complex maar je moet anders tegen nieuwerwetse zaken aankijken wil je kunnen overleven in de huidige tijd. BREIN heeft het aangetoond mis. Dat werkt helemaal niet.

    • Marcel van Driel zegt

     Jullie hebben allebei een punt. Wat Marc zegt: of je het nu heling noemt of diefstal, er wordt iets ontvreemd. Of dat nu een digitale kopie is of niet, er wordt niet betaald voor iets dat geld kost. Maar wat Marco zegt is ook waar, verbieden of blokkeren heeft weinig zin. Brein pocht dat niemand meer gebruik maakt van The Pirate Bay sinds de blokkade, maar er wordt niet minder gedownload. Het is net als met ‘The War on Drugs’ een gebed zonder einde.

     Ik maak mij geen enkele illusie dat de consument op een bepaald moment gaat roepen ‘dat zou ik eigenlijk niet moeten doen, dus ik stop’, dus is de branche aan zet. Wat mij betreft met lagere prijzen voor e-books, abonnementsmodellen, 6% BTW (meneer Rutte, leest u mee?), geen consumentonvriendelijke DRM-toestanden en mooie, prachtige uitgaves op papier. En als er dan nog consumenten zijn die roepen dat alles gratis moet, dan voeren we die aan Brein.

  • Ja, Marco heeft gelijk: we moeten naar nieuwe verdienmodellen die passen bij de technische mogelijkheden. Net als in de muziek. Een abonnement voor streaming van boeken: goed idee. Bookify.

 31. Marc Horvat zegt

  Zolang een meerderheid vindt dat e-books gratis verspreid mogen worden is het een gebed zonder eind:

  Lees hieronder de zojuist online geplaatste vragenlijst van de digibieb op FB
  https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewform

  En hieronder de uitkomsten…
  https://docs.google.com/forms/d/1Wv0qMKRTnPqkL-ciLfBPe04iKha7bfndWFM5lyoh3rQ/viewanalytics

  • Marcel van Driel zegt

   OMG…

  • @Marc: de uitkomst van die vragenlijst is niet heel verwonderlijk als je hem laat invullen door mensen die e-books downloaden en verspreiden als hobby hebben. Ik heb begin 2012 een soortgelijke vragenlijst opgesteld en toen was de betalingsbereidheid groter. Opvallend: mensen zonder tablet vonden dat een digitale bieb gratis moest zijn, maar mensen met tablet wilden wel betalen en noemden 5 euro als gemiddeld betaalbedrag.

   Ik weiger te geloven dat ‘de meerderheid’ vindt dat e-books gratis moeten zijn, maar de betalingsbereidheid valt of staat met het legale aanbod (kwalitatief en kwantitatief).

 32. Anne-Laure zegt

  marco, dit kan je niet menen…
  Niemand verplicht mensen om te lezen. Dat is hun keuze. Wanneer lezers niet betalen en iets illegaal downloaden is dus volgens jou geen diefstal omdat ze het anders niet zouden kopen?
  Dus mag ik ook muziek, films, foto’s en alles wat ik niet van plan was om te kopen, downloaden, gewoon omdat ik er eigenlijk geen geld aan wilde uitgeven?
  Er zal weliswaar niemand een exemplaar missen, maar dat geldt evengoed voor de hele dienstensector. Als ik mijn boekhouder niet betaal, omdat hij geen ‘exemplaar’ mist, gaat hij ook niet gelukkig zijn…
  Misschien mag ik dan een paar weekjes in jouw huis komen wonen, de sleutel verspreiden en dan na een paar weekjes weer naar huis gaan omdat ik toch niet van plan was om jouw huis te kopen?
  Jouw reactie was eigenlijk een perfect voorbeeld van wat ik bedoelde: schuif de schuld op iemand anders, dan kan je met een gerust geweten gaan slapen. Maar als je even nadenkt, weet je wel dat je redenering niet klopt (dat hoop ik althans, ik onderschat niet graag het menselijk intellect). Het is diefstal. Punt.

  • Marc Horvat zegt

   Juist, roerend eens!

  • Wat ik Marco hoor zeggen is dat je het niet gelijk kunt schakelen met ‘reguliere’ diefstal. En daar heeft hij gelijk in. Het is geen ‘echte’ diefstal in de zin dat er geen directe financiele schade wordt berokkend, geen daadwerkelijk iets wordt ontvreemd en dat er geen derving van inkomsten plaats vindt. Ook de regelmatig terugkerende term strafbaar is, in tegenstelling tot de voorbeelden die Anne-Laure heeft, niet van toepassing. Ebooks zonder toestemming verspreiden is een inbreuk op het auteursrecht maar dat valt niet onder het strafrecht. Anderen toegang geven tot het huis van Marco is dat wel 😉

   Overigens is in de Nederlandse Auteurswet het downloaden van muziek, films en foto’s uit illegale bron gewoon toegestaan mits je dat niet verder verspreidt.

   Als zo’n boekenclub op Facebook zou bestaan uit 2 of 3 mensen dan zou iedereen ongetwijfeld dezelfde morele verontwaardiging voelen maar zou het geheel binnen de grenzen van het eigen gebruik vallen. Zelfs met de huidige duizenden leden blijft het een schimmig gebied in hoeverre deelnemers door gebruik te maken van een gedeelde Dropbox feitelijk iets illegaals doen. Begrijp me niet verkeerd, ik zie die boekenclub op Facebook liever gaan dan komen maar het is allemaal niet zo zwart wit als sommige reacties doen suggereren.

   Ik denk dat Marcel zelf in zijn reacties de beste aanpak kiest. Laat dit een signaal zijn voor uitgevers en auteurs om met betaalbare constructies te komen en zorg dat ze niet lastig gevallen worden met onwerkbare DRM. Als dat goede en betaalbare aanbod er is kun je het aan Brein overlaten om de ongewenste sites waar materialen verspreid worden aan te pakken. Binnen de contouren van de Nederlandse wetgeving.

   • Anne-Laure zegt

    Klopt niet. De de financiële schade aan de uitgever (en dus by proxy ook aan de schrijver?)is er wel… Uitgevers maken covers, redacteuren kijken de tekst na, correctoren zetten de puntjes op de i, marketing, brochures drukken,… Dat kost ook geld. E-boek of papieren exemplaar, maakt niet uit.

    Als je besluit niet te betalen en het gaat verspreiden, dan valt het onder het strafrecht. Zelfs als je het niet verspreid kan je alsnog gedwongen worden om schadevergoeding te betalen. Uiteindelijk mag je het draaien of keren zoals je wil, je iets toe-eigenen dat niet van jou is, is diefstal.

 33. Er zijn nog steeds mandenvlechters, kuipers, leerlooiers en touwslagers :p

  Maar het zou helpen als e-books goedkoper werden. Ze zijn nu vaak nauwelijks goedkoper dan gedrukte boeken, terwijl de uitgever er veel minder kosten aan heeft. Dat doet mij niet overstappen op een e-book. Ik moet er namelijk wel een apparaat voor aanschaffen, terwijl ik uiteindelijk dus nauwelijks goedkoper uit ben… Kan ik net zo goed gedrukte boeken blijven kopen, die kan ik ook nog makkelijk uitlenen aan vrienden 🙂

  • Een uitgever heeft niet veel minder kosten. Dat is een misverstand. Van een boek een ebook maken kost geld. Bovendien willen bedrijven als bol.com ook nog eens 60% van de opbrengst hebben. Bij een gedrukt boek is dit al 40%. Terwijl ze notabene geen opslagkosten hebben.

  • Marc Horvat zegt

   @Ellen, is dat een aanname of heb je ‘inside information’ waaruit blijkt wat de correcte waarde van een e-book hoort te zijn?

   Ik verwijs nog even naar een link van suzanne: http://derekenkamer.kro.nl/online_rekenmeester/wat_kost_een_digitaal_boek

   De auteur mag dan wel ruim 50K aan royalties ontvangen, maar dat zijn bruto inkomsten, dan komt de belasting nog langs he!

   Dan nog:

   Alle informatie heeft een kostprijs, of het nou op papier of scherm staat?
   Je hebt in alle gevallen een auteur, redacteur, corrector en vormgever nodig.

   En wanneer is een e-book van 2 euro voor 2500 woorden goedkoop of een e-book van 15 euro voor 150000 woorden duur?

   En mag je verwachten dat een boek van Mulisch meer kost dan een boek van een ‘self-proclaimed’ auteur?

 34. Sorry, heb niet alles gelezen, want het is een beetje veel.
  Is het niet mogelijk om op je eigen website je e-books van goede kwaliteit te verkopen of aan te bieden voor een laag bedrag of bij wijze van donatie, Marcel? Zodat de lezer weet dat álles wat je aan de schrijver doneert, ook werkelijk in de zak van de schrijver terecht komt? Lijkt mij een win-win situatie.

 35. Er is nog een reden om een boek te downloaden. En dan heb ik het over Engelstalige boeken. Je kunt ze heel vaak niet kopen. “USA only” of “not for your country”. Zal wel iets met rechten te maken hebben. Maar ik ken heel veel lezeressen die met plezier het zo vurig begeerde boek zouden kopen als ze de kans maar kregen.

 36. Wat ik nog mis in deze discussie (alleen Irene komt in de buurt) is waar je nu eigenlijk voor betaald bij een gedrukt boek en een ebook. Vroeger was dat duidelijk: bij een gedrukt boek betaal je voor een ‘ding met letters’. Wat je daar vervolgens mee doet (lezen, uitlenen, doorgeven) maakte niet uit, want het ding was van jou en je had ervoor betaald. Het was ook duidelijk dat zo’n ding geld moest kosten, want het kost geld om het te maken.

  Bij een ebook betaal je eigenlijk voor content, dus inhoud, dus gedachtengoed, creativiteit, etc. Het ‘ding’ ebook kost zo goed als niets. Althans, qua fysieke productie. Maar bij boek of ebook, de kosten om het te maken zijn maar een fractie van de kosten van de tijd van de (professionele) schrijver. Dat zien lezers, kopers, stelers meestal niet.

  Als onze mindset verandert van ik koop inhoud ipv ik koop een ding, dan zijn we al een eind op weg. Het roept ook nieuwe vragen op: als je een boek uitleent, dan zou de volgende die het leest opbouwen moeten betalen! Of zelfs als je het verder doortrekt, als ik hetzelfde boek twee keer lees, moet ik twee keer betalen!?! Ondenkbaar natuurlijk, maar het gaat me even om de vraag waar ik mee begon: waar betaal je eigenlijk voor!?

  • Anne-Laure zegt

   Je betaalt voor het jaar dat de schrijver aan zijn werk heeft gezwoegd. Je betaalt voor de redacteuren die zich over het manuscript hebben gebogen. Je betaalt voor de corrector die foutjes uit de tekst haalt. Je betaalt voor de fotograaf die de cover van het boek heeft gemaakt. Je betaalt voor de grafische vormgever die tekst en cover mooi maakt, …
   Daar betaal je voor. Het boeklandschap zou er maar zielig uitzien zonder al deze professionals. Een goed boek maken kost tijd en geld.

  • Je betaalt bij een boek voor:
   1) Het werk dat de schrijver eraan had -vaak jaren- (zowel bij ebook als gedrukt).
   2) De drukkosten van de uitgever. (alleen bij gedrukt boek)
   3) De kosten die de uitgever maandelijks kwijt is aan het neerleggen bij het Centraal Boekhuis + de kosten die de uitgever daar per verkocht boek nog eens aan kwijt is. Let op: dit betaal je ook bij ebook
   4) De winkelier moet er ook aan verdienen dus bij gedrukt exemplaar gaat per boek 40% naar de boekhandel. Let op: Dit is óók zo wanneer de winkel het boek niet in de winkel heeft maar het voor jou bestelt en het linea recta uit magazijn van Centraal Boekhuis laat komen. (snel verdiend hè?)
   5) Wanneer jouw ebook in een ‘winkel’ als Bol.com ligt betaal je daar voor. 60% van de verkoopprijs gaat naar bol.

   Omdat ik zowel schrijfster als uitgever ben, weet ik hoeveel het een uitgeverij kost om een boek uit te geven. Vaste lasten zijn hoog. En dan heb ik het nog niet over de kosten van het promoten van een boek. Een schrijver moet dat tegenwoordig vooral ook zelf doen. Dit kost heel veel tijd en energie en ja tijd kost ook geld.

  • Ik vergat nog te vermelden dat een uitgever ook een redacteur levert en deze is onmisbaar voor een schrijver. Een boek wordt niet achter mekaar en in één keer goed geschreven. Daar wordt aan gesleuteld en de hulp van een redacteur is noodzakelijk. Dat komt het boek ten goede. Omdat ik mijn boek zelf uitgegeven heb, heb ik daarvoor wel eerst een redacteur ingehuurd (auteursbegeleiding) en dat kost ook geld. Dat verwerk je ook weer in de prijs van een boek. Dat geldt voor zowel een ebook als een gedrukt boek.
   Tenminste…als je een boek van kwaliteit wilt schrijven maak je gebruik van een redacteur. Je kunt natuurlijk ook huppekee iets in elkaar flansen waarvan jij en je buurvrouw vinden dat het goed is marreh…

   • En daar zit dus precies de crux: mensen denken dat eBoeken te duur zijn omdat daar immers geen papier- verzend- en weet ik wat voor kosten aan zitten. Wat lezers vaak niet aan het verstand te peuteren is, is dat boeken (als het goed is) worden geredigeerd, gecorrigeerd, nog een keer gecorrigeerd, persklaargemaakt, gezet, en weet ik wat niet meer. En dat dit alles net zoveel kost als bij een papieren uitgave. Maar als Querido zich nu ook al inlaat met mijn bestseller.nl en boeken die ze eerst niet wilden hebben, nu wel willen uitgeven mits je je eigen redactie, correctie, etc etc wilt betalen… Kortom, hier zijn we als schrijver voorlopig niet uit. In eerste instantie geen e-versie van je boek zou een keuze kunnen zijn, maar ik denk dat uitgevers dat intussen niet meer willen. Ik zou ’t zelf wel een stunt vinden. Gewoon de stekker eruit. Maar dat moeten alle uitgevers dan doen, en dat gebeurt vast niet. Dus. Ach. Tja.

    • PeaceLovinCat zegt

     Zo moet dat ook. Gewoon de stekker eruit bij eBooks. Wil je het papieren boek niet, dan lees je maar niets. Iedereen vergeet dat eBooks de hele markt slopen, zoals boekhandels, etc.

     • Marcel van Driel zegt

      Dat zou ik als e-booklezer toch erg jammer vinden… (om het nog maar niet te hebben over alle papieren boeken die dan ingescand worden). Stoppen met E-books is het paard achter de wagen spannen. Het publiek is er, de e-books zijn er. Zorg er dus voor dat het rendabel is voor iedereen.

 37. paul rikmans zegt

  Een voorbeeld in het kader van vrije markt denken:
  Er is een belangwekkend boek uit, Eisenstein: sacred Money. Ik zag het boek bij een kennis en wilde het direkt hebben. Op zijn website (charleseisenstein.net) kon het hele boek onmiddellijk en gratis! downloaden. MAAR, en hier komt de clou: Je mag vrijwillig een bijdrage overmaken! en ik heb direkt $ 10 overgemaakt. Dit vind ik nu een heel goed verdienmodel! Overigens gaat dit boek juist over een andere manier om samen-te-leven!

 38. Belangrijker dan de ‘schuldvraag’ vind ik de vraag wat er gebeurt als veelgelezen schrijvers geen geld meer kunnen verdienen met hun werk. Is dat wat we als lezers willen? Als schrijvers kunnen leven van hun werk kunnen ze méér boeken schrijven dan wanneer ze dat naast een baan moeten doen. Ze kunnen ook betere boeken schrijven, doordat ze veel meer vlieguren maken. En betere teams om zich heen kunnen verzamelen: redacteuren, vormgevers etc (of dat nu bij uitgever of in eigen beheer is).
  Ik maak me geen zorgen om het lot van uitgevers – ik ben er zelf een en vind dat ondernemers zelf moeten zorgen dat ze waarde toevoegen voor de klant. Als uitgevers de mandenvlechters en trekschuitschippers van deze tijd zullen blijken te zijn, so be it. Maar als lezer maak ik me wél zorgen. Omdat ik nog lang wil genieten van veel en goede boeken.

  • Ik deel je zorgen Marieke.Zie mijn reactie onder opmerking van Jan Peter. Het kost de uitgever veel geld om een boek uit te geven en verkocht te krijgen en het kost de schrijver veel tijd (=geld) om te schrijven.

 39. Ik ben eigenlijk iemand die niet snel haar mening geeft. Meningen worden namelijk niet altijd gewaardeerd. Toch wil ik hier even een poging wagen.
  Ik schrijf en wil gelezen worden, zo simpel is het. Het liefst wil ik dat miljoenen mijn verhalen lezen en ik hoef daar niet rijk van te worden, maar… en daar is hij dan: de maar…
  Voor sommige dingen moet je wel betalen. Je huis bijvoorbeeld. Auteurs worden graag gelezen en als het ene boek uit is, moet het andere weer klaar liggen in de winkel, zo gaat dat bij de lezers. Er is echter wel iets dat goed begrepen moet worden. De tijd die een auteur besteedt aan zijn nieuwe boek, is tijd die hij/zij niet bij een baas kan werken voor een salaris en aangezien auteurs ook graag wonen, eten en leuke dingen doen, moet dat geld ergens vandaan komen en dan het liefst van de boeken die hij/zij schrijft. Dat kan toch niet teveel gevraagd zijn? Of e-boeken wel of niet illegaal gedownload mogen worden, zou niet eens een discussie moeten zijn. Auteur zijn is een beroep en voor een beroep word je keurig betaald voor het werk dat je levert.

 40. Marcel van Driel zegt

  Lees hier veel mensen die willen dat er een ‘Spotify voor e-books’ komt. Maar Spotify draait nog steeds met verlies en verlies neemt toe. http://www.emerce.nl/nieuws/verlies-spotify-neemt-verder-toe

 41. Maak jullie E-books maar eerst eens betaalbaar voor de gewone mens met een gewoon doorsnee inkomen, n nieuw e-book kost al gauw € 17,50, zijn gewoon letters op n scherm, niks om te ruiken en vast te houden, als je dan ook nog een veellezer bent is het vrijwel onbetaalbaar om te kopen, zoveel geld voor niks is toch ook belachelijk, en als de PC dan ook nog eens chrascht ben je alles kwijt, ook je dure geld .€ 5,00 zou n redelijke prijs kunnen zijn voor een e-book. ik heb ongeveer 15.000 e-books x jullie prijzen dan zou ik wel een heel erg goede baan moeten hebben om dat te bekostigen. Mijn usb stick heeft nu (volgens de boekwinkel )een waarde van € 262.500, voor dat bedrag kun je een huis kopen. Zolang die hoge prijzen blijven, zolang zal ik blijven proberen E-books op een illegale wijze te verkrijgen, net zo goed als dat ik naar de kringloop ga voor een mooi boek, wat ik daar al kan aanschaffen voor € 1,00, en op de markt voor 2 kwartjes, voor die prijs heb ik ook nog eens iets wat tastbaar is.

  • Marcel van Driel zegt

   Ik ben het er helemaal mee eens. Vanaf nu ga ik mij alles wat ik te duur vind ook gewoon toe-eigenen.

  • Als je iets niet kan betalen, moet je ervoor sparen heb ik altijd geleerd. Als prijzen structureel te duur zijn, moet je iets niet kopen. Door marktwerking dalen prijzen vanzelf.

   Aan de behoefte om iets te willen bezitten, kan niemand rechten ontlenen.

   • Ik heb geen behoefte aan bezit, wel aan lezen, dus iemand die geen geld heeft moet maar dom blijven en mag niet lezen, u leeft nog in de middeleeuwen, zeiden ze dat ook, en er worden boeken genoeg verkocht, normale en e-books, de enige die hiervan nog rijker wordt zijn de uitgevers, villa, dikke auto, auteurs kunnen nog net aan de boterham beleggen (misschien) of je moet wel n hele goede zijn en daarvan zijn er niet zoveel in Nederland.

    • Marcel van Driel zegt

     Laten we het erop houden dat u er een ander wereldbeeld op na houdt dan ik…

    • PeaceLovinCat zegt

     Auteurs kunnen nog net de boterham beleggen. Bent u wel helemaal oké. Bent u niet één van de mensen die er voor zorgt dat deze mensen straks droog brood kunnen vreten. Ik hoop dat u snel van uw USB stick verlost wordt en voor elk exemplaar dat erop staat een flinke som aan zowel de auteur als uitgever mag betalen.

 42. Reggie Naus zegt

  Maak jullie gerechten maar eerst eens betaalbaar voor de gewone mens met een gewoon doorsnee inkomen, n bord spaghetti kost al gauw € 15,- is gewoon pasta op een bord, wat je ook in de supermarkt kunt halen. als je dan ook nog een grote eter bent is het vrijwel onbetaalbaar om te betalen, zoveel geld voor bijna niks is toch ook belachelijk, en als je dan naar de wc gaat ben je alles kwijt, ook je dure geld .€ 5,00 zou n redelijke prijs kunnen zijn voor een bord spaghetti. ik eet ongeveer 15.000 keer uit per jaar x jullie prijzen dan zou ik wel een heel erg goede baan moeten hebben om dat te bekostigen. Mijn maag heeft nu (volgens het restaurant )een waarde van € 225000, voor dat bedrag kun je een huis kopen. Zolang die hoge prijzen blijven, zolang zal ik blijven proberen restaurants uit te sluipen zonder te betalen.

  • Marcel van Driel zegt

   Best. Post. Ever.

  • Briljante reactie. Ha ha ha!

   Ik zie hier op e-book gebied overigens veel parallellen met de muziekdownloadproblematiek zoals die pakweg een jaar of tien geleden was. Types zoals C.P. Pauwels downloadden zich een ongeluk. Graaien wat er te graaien viel en opscheppen dat ze ‘wel voor een jaar aan continue muziek hadden’ . Tot na enige tijd het besef kwam dat die harde schijf vol muziek onmogelijk allemaal te beluisteren was. Waarna de consumptiedrift wel iets afnam.

   Dat gebeurt nu – zo lijkt het – ook met boeken. Van die 15.000 boeken die Pauwels heeft, hoe veel zijn daarvan echt gelezen? Of is het ‘hebben om het hebben omdat het gratis is’? Ik ben een flinke lezer, maar aan 150 boeken per jaar kom ik echt niet. En dan zou ik rond de 120 jaar oud moeten worden om er 15.000 weg te werken…

   Zelf download ik alleen televisieseries. Hier praat ik voor mezelf recht wat krom is door te redeneren dat ik de tijd niet heb om elke week een aflevering af te wachten die – zo zie ik het tenminste – toch ook al ‘gratis’ op televisie is. In feite laat ik het opnemen dus aan een ander over, want ik kijk alle afleveringen veelal direct in enkele dagen, zodra een seizoen is afgelopen. Om dan maanden later alsnog de dvd-set aan te schaffen. Wat hier eerder wel al is gezegd is dat het een frustratie voor veel mensen is dat iets wat ze al aangeschaft hebben nogmaals aangeschaft dient te worden, willen ze het op een andere manier consumeren. Mijn favoriete muziek heb ik soms wel vier of vijf keer opnieuw gekocht (LP>cd>deluxe-cd>remaster>etc). Films hetzelfde. Ik heb de originele Star Wars trilogie drie maal opnieuw op VHS gekocht, twee maal op dvd en eenmaal op Blu-ray. Dus er (los van de bioscoopkaartjes) zes maal voor betaald. Nu werk ik zelf binnen de branche en snap ik wel hoe en wat. Maar bij de gewone consument is het niet uit te leggen dat ze steeds weer opnieuw de volle mep moeten betalen voor een ‘upgrade’ of andere distributiemanier van dat ze al gekocht hebben. Hetgeen eerder al werd aangehaald dat een e-boek gewoon (net als bij films) met een fysiek exemplaar mee zou moeten komen (of tegen geringe meerkosten) zou wellicht al veel oplossen. Al is er natuurlijk ook een promotionele waarde die onderzocht moet worden. Heb zelf het e-book van Waanzinnige Plannen gekocht en gelezen. Om vervolgens vanwege de inhoud in de winkel het fysieke exemplaar te kopen om aan een kennis cadeau te doen. Wellicht werkt dat bij mensen die een illegaal exemplaar hebben ook zo… lang verhaal kort, ik heb ook het antwoord niet :-S

 43. Jullie moeten gewoon arrogant blijven en blijven denken boven de gewone mens te staan, komt het vanzelf goed met de E-books, ga liever de discussie, op n normale manier.

  • Ga jij eerst die 15.000 boeken maar eens allemaal lezen, C. P. Dan word je misschien nog wat wijzer.

  • Marcel van Driel zegt

   Ik geef toe dat mijn reactie wat flauw was, excuus daarvoor. Maar hoe kom je erbij dat wij geen gewone mensen zijn? Ik ben getrouwd, woon in een rijtjeshuis en heb twee schoolgaande kinderen. Net als iedereen moet ik maandelijks de hypotheek betalen en eten kopen en kleren. Mijn inkomsten komen uit de royalties van mijn boeken. Een gekopieerd boek levert geen geld op. Geen geld betekent geen inkomen, betekent geen hypotheek, geen eten en geen geld.

   Dat wil niet zeggen dat je geen punt hebt dat e-books te duur zijn, of in ieder geval zo worden ervaren door de consument. En ik vind ook dat de boekenbranche daar veel kansen laat liggen. Maar ik zal nooit begrijpen dat ‘te duur’ een excuus is voor diefstal. Nooit.

  • Ik zie niet hoe ik de discussie niet normaal aanging. U downloadt illegaal en geeft daar als reden voor op dat u die boeken niet kan betalen. Hieruit trek ik de conclusie dat u vindt dat u recht heeft op goedkope e-books. Klopt die conclusie?

   • Nee, ik vind dat er goedkopere E-books moeten komen, een E-book van € 17,50 is toch wel erg prijzig, vind u van niet. , en voor Bianca, meer dan de helft komt van schrijvers die denken dat ze kunnen schrijven, en dan ook nog denken dat ze God zijn. kunnen dus meteen de vuilnisbak in.

    • Marcel van Driel zegt

     Ik vind een e-book van 17,50 ook (te) prijzig. En dus koop ik geen e-book van 17,50. Net zo goed als ik geen Porsche koop, want die kan ik ook niet betalen.

    • Anne-Laure zegt

     @pauwels:
     Laten we dan goedkopere e-books uitgeven… even denken, hoe kunnen we kosten besparen?
     -schrap de redactierondes
     -schrap de correctierondes
     -schrap grafische vormgeving
     Vermoedelijk wordt het moeilijk om een leesbaar boek te vinden, indien we dit schrappen. Maar het zal wel goedkoper worden. Als u nu het niveau van boeken nu al niet fantastisch vindt, vrees ik dat na deze fictieve besparingsronde het nog erger zal worden.
     En schrijvers bestempelen als Goden hoeft niet hoor, het zijn ook maar mensen -die graag betaald worden voor hun werk.

    • Ok, ik zou ook graag zien dat er goedkopere e-books komen maar ik weet niet of dit realiseerbaar is. Tot die tijd schaf ik gewone boeken aan omdat ik daarbij de prijs/kwaliteit verhouding beter vind.
     Ik geloof er niet in dat illegaal downloaden de juiste manier is om aan te geven dat iets te duur is.

  • Het heeft ook met prioriteiten te maken. Ik ben ook een ‘gewoon mens’ (tenminste, zo beschouw ik mezelf wel) en als ik iets niet kan kopen, dan vind ik niet dat ik daar alsnog ‘recht’ op heb. Dan is het jammer, maar dan wacht zo’n aankoop maar een maand. Of als het tegenzit langer. Zoals vroeger in de tijd van voor het internet ook gewoon gebeurde. Toen pakte je toch ook geen boeken uit de boekwinkel omdat ze te duur waren? Daar geef ik je overigens wel gelijk, een en ander IS duur. Maar het hele leven is duur en dat is wat ik bedoelde met prioriteiten. Eerst dak boven mijn hoofd en voedsel, dan pas kijken wat er over is voor ‘luxe’.

   En weet je wat het ook is? Als je spaart voor een boek. Of cd. Of film. Dan geniet je uiteindelijk meer van zo’n aanschaf dan dat je het zomaar ergens vandaan gritst.

 44. Reggie Naus zegt

  Ik denk dat ik te subtiel was. Ik probeerde duidelijk te maken dat het argument ‘ik vind iets te duur, dus ik mag het stelen’ nogal mank is.
  Meneer/mevrouw Pauwels zegt: ‘Ik heb geen behoefte aan bezit, wel aan lezen, dus iemand die geen geld heeft moet maar dom blijven en mag niet lezen’.
  Nee, daarvoor zijn nu de bibliotheken. Geweldige instanties die nu wegbezuinigd worden door Den Haag, dus daar is ook nog een boosdoener te vinden.
  Meneer/mevrouw Pauwels begrijpt blijkbaar wel dat de meeste schrijvers weinig verdienen. Sterker nog; het inkomen van de gemiddelde schrijver ligt een stuk lager dan dat van de ‘gewone mensen’. Maar dat maakt het toch juist nóg erger om hun werk te stelen?

 45. Marc Horvat zegt

  Heeft iemand dit artikel op HPdetijd gelezen?
  http://www.hpdetijd.nl/2013-08-18/waarom-wij-geen-boeken-meer-kopen-2/

  Voor alle ‘seeders’ van illegale kopieen een motivatie om lekker door te gaan!

 46. Het gaat allemaal nog veel ingewikkelder worden nu er overal gratis bibliotheekjes opduiken. Van tastbare boeken. En niet alleen boeken gaat men gratis uitlenen, weggeven, doorgeven of ruilen, maar dat geldt voor alle artikelen en voorwerpen. Mensen gaan steeds meer zelf voedsel verbouwen, zaden ruilen, stroom opwekken, water zuiveren, klussen voor elkaar doen, bij elkaar eten. Heel veel mensen met specifieke beroepen hebben daar last van. Mensen willen geen dingen meer ‘hebben’, maar lenen en doorgeven.

  Kan je dan niet alleen een donatieknop op je website plaatsen Marcel? Niet voor een specifiek boek, maar om je te ondersteunen in je unieke werk en als waardering. Of kom je dan ook al in de knoop met verkochte rechten? Ik kan me namelijk goed voorstellen dat wanneer iemand een boek van jou gedownload heeft en het geweldig vindt, zijn waardering wil laten blijken.

  • Marcel van Driel zegt

   Dat is heel lief, Anne, maar dit blog ging niet over mij of mijn boeken, maar over wat ik aantrof in de ‘digibieb’ op Facebook. Ik verdien gelukkig gewoon mijn geld met schrijven, optredens en ja, zelfs met royalties.

   Er zijn gelukkig nog genoeg mensen die graag betalen voor mooie boeken 🙂

 47. Reggie Naus zegt

  Net als Marcel ben ik ook (nog) niet in de problemen geraakt door e-books. Ik kan gelukkig ook (min of meer) leven van royalties en optredens. Als ik afkeurend spreek over illegale e-books is dat uit liefde voor boeken en respect voor schrijvers, die het dankzij het wegbezuinigen van bibliotheken, bedreiging van boekhandels etc toch al erg moeilijk hebben. Momenteel is het bij mij nog zo dat mijn e-books nauwelijks verkopen vergeleken met mijn ‘echte’ boeken. Als er 2000 papieren exemplaren van een van mijn boeken worden verkocht, worden er tegelijk ongeveer vier (!) e-books verkocht. Misschien heeft dat iets met kinderboeken te maken.
  Maar dit is voor mij het enge van e-books: de kopieerbeveiliging is gemakkelijk te omzeilen. Als één van die vier e-book kopers dat boek vervolgens in de dropbox gooit waar Marcel het over had en alle leden van die groep zouden het vervolgens downloaden, zwerven er opeens 6000 gratis exemplaren van dat ene e-book rond. En dat zou nog maar het begin zijn. Dat zie ik met papieren boeken niet gebeuren. Daarom rammelt de vergelijking met het uitlenen of tweedehands kopen van papieren boeken nogal. Een tweedehands boek is één boek, waarvoor de schrijver al ooit zijn royalties van maar liefst 1 euro heeft ontvangen. Dat is niet grootschalig en geen bedreiging. Dat kan ik van gecopypaste e-books niet zeggen.

 48. Goed nieuws voor alle schrijvers hier denk ik, de pagina met meer dan 6000 leden digitale e-books van Vincenza Sammora is verwijderd

 49. We hebben er een maand aan gewerkt om deze verwijderd te krijgen, ook diverse malen aangegeven bij Brein, Maar ik blijf bij mijn idee dat e-books veel te duur zijn, t zijn maar 2e rangs boeken, een slap aftreksel van een echt boek, en om daarvoor de hoofdprijs te moeten betalen kan er bij mij nog steeds niet in.

 50. Marcel van Driel zegt

  Kijken of jullie nou ook zo enthousiast worden van een positief blog. Over een kip. Kippiejajee Moddertokkers!

  http://stoerboek.nl/kippiejajee-moddertokkers/

 51. Illegaal downloaden is idd diefstal, ongeacht alle ‘tegenargumenten’. Dat we van Gratis ebooks houden, kan ik onderschrijven uit eigen ervaring: via https://www.smashwords.com/books/search?query=jack+broscie is de verhouding van de downloads van mijn zelf uitgegeven e-books: gratis versus betaald = 3.000 versus 250 (12:1).
  De prijs van mijn eerste twee e-books (€ 9,99) is bijna de helft van de gedrukte versie (ook daarvan 250 exemplaren verkocht, wat is de logica?); of dat te hoog is? Ik zal deel 3 begin volgend jaar nog een stuk goedkoper maken (€ 0,99 of € 4,99??) en eens zien of dat wat uitmaakt in de aantallen.
  Waarom een bedrag vragen voor een hobby? Aan de ene kant hoef ik er niet van te leven, aan de andere kant is een kleine extra inkomstenbron in deze tijd nooit weg. En een cover kost ook geld, ed.
  Voor een soort Bookify: ik meld mijn boeken bij deze aan voor een schappelijke vergoeding…

 52. En wat let de schrijvers van dit soort boeken om zelf een zaak tegen die Vincenza op te starten? Waarom wachten op brein?

 53. Het is in deze discussie slechts zijdelings aan bod gekomen, namelijk het lenen van e-books. Ik ben een grote lezer en wil e-books selectief kopen, net als ik gewone boeken beperkt koop. Ik hoef ze niet allemaal te hebben, 1x lezen is voor veel titels voldoende. Dus ik wil ze LENEN, gewoon voor 3-4 weken. Ben fervent bibliotheekgebruiker – en bibliotheken dragen leenrecht af voor auteursrechten en terecht. Waarom blokkeren uitgevers toch bibliotheken de toegang tot e-books?

 54. annemieke zegt

  Ik zie het niet als illegaal , als je een boek wat je in prive bezit hebt wil delen, of weggeven. en boeken die je op de tweedehand winkels of sites koopt daar wordt door de verkooper aan verdiend, daar krijgen de schrijvers ook geen cent van te zien. als je een ebook deelt of ruilt met iemand waar je alleen iemand blij mee kan maken die je zelf al hebt gelezen, is dat dan ook strafbaar?

 55. Hoi,

  Het grote probleem is de prijs van ebooks. Ik stond letterlijk op het punt een Kobo Aura te kopen totdat ik de prijs van de ebooken zag. Die kosten gewoon net zoveel of soms zelfs meer dan een gedrukte versie. Belachelijk. Feit is dat je ebooks niet kunt uitlenen zoals je dat met een normaal boek zou kunnen. Dus winst voor de uitgevers. Een ebook kan je verliezen, doordat het digitaal is. Winst uitgevers. Ebooks zouden niet meer mogen kosten dan 3 tot 5 euro, als dat het geval zou zijn dan binnen nu en 5 jaar 50% op ebooks zitten. Dit is gewoon exact dezelfde hebberige discussie als in de muziek industrie, pas nadat Napster had laten zien hoe het moest begreep iTunes dat er geld viel te verdienen mits er redelijke prijzen gevraagd werden. Het resultaat? De muziek industrie verdient meer dan ooit te voren.

  Ik heb een broertje dood aan illegaal downloaden, maar ik moet zeggen dat het huidige ebook beleid dit gedrag stimuleert, zo erg dat ik zelfs overweeg dan maar illegaal te downloaden.

  Feitelijk zouden de auteurs de ebooks los van de uitgevers moeten koppelen en een zelfstandig platform op moeten richten.

  • Marcel van Driel zegt

   Ik ben het helemaal met je eens, maar de oplossing is niet zo simpel.

   E-books hebben 21% BTW (papieren boeken 6%) Dat maakt e-books extra duur. Dan gaat er 40% marge naar de tussenhandel. Als auteurs hun e-books via hun eigen website zouden verkopen, zouden ze die eruit kunnen laten, maar dan bereiken ze hun publiek niet. Zodra Bol.com e.d. de e-books verkopen, willen ze (terecht) een marge op. Of de aanbieder dan de auteur zelf is of de uitgever, maakt voor de prijs niks uit.

 56. Verlaag de BTW, verminder de marge, schrap verzendkosten, etc.

  Ik vrees dat het allemaal niet werkt. Afgelopen jaar heb ik geexperimenteerd met de prijsstelling van mijn ebooks en het enige dat zorgt voor een echt grote afname is als je de prijzen dramatisch verlaagt.

  Omdat eind 2014 ‘Magische Wetenschap, deel 3 van Kronieken van Nieuwe Aarde’ wordt uitgegeven, heb ik de prijs van het eerste deel van Kronieken van Nieuwe Aarde – De Doembrenger – deze week op € 0,00 gezet en is het vanaf nu GRATIS als EBOOK te downloaden op onder andere Smashwords:
  https://www.smashwords.com/books/view/299309
  En raad eens: >100 downloads per dag! Nederland is dus gewoon een land van GRATIS en zegeltjes (dat laatste heb ik nog niet geprobeerd 🙂 ). De enige manier om illegale downloads te bestrijden is een legale download op hetzelfde prijsniveau brengen, zucht.

 57. Ik snap het allemaal prima. Er moet natuurlijk wel geld verdiend worden. Toch heb ik ook een aantal illegale ebooks op mijn e-reader staan. Ik ruil mijn ebooks met anderen. Net zoals ik dat vroeger deed met mijn papieren boeken. Eenmaal uit vond ik dat een ander er ook van mocht genieten. Het nadeel van ebooks is dat ze enorm duur zijn. En je kunt ze dus niet tweedehands kopen. Toen ik nog geen e-reader had, kocht ik mijn boeken altijd bij een tweedehands winkel. Boeken voor een euro of 3 per stuk en weer uren leesplezier. Volgens mij zag de auteur daar ook niets van terug. En toch is het volstrekt legaal. Of tweedehands boeken kopen op de rommelmarkt. Dat mag toch ook gewoon? Ik hoop nu dat de bibliotheek straks lekker veel e-books heeft. Dan word ik weer lid en lees mijn boeken gewoon legaal.

 58. Miriam zegt

  Met al die cijfertjes die worden genoemd in de paniekerige berichten over ontlezing, e-books e.d. wordt nogal eens vergeten dat niet elk boek/e-book dat gekocht/gedownload is wordt gelezen en niet elk boek/e-book dat gelezen wordt is gekocht/gedownload.

Trackbacks

 1. […] Klik hier om het bericht te lezen. […]

 2. […] honderden e-books met elkaar te delen via een gezamenlijke dropbox. Dat triggerde Marcel om er een gepeperde blogpost aan te wijden want hij is het er niet mee […]

 3. […] mondjesmaat. Maar ondertussen hoor ik op verjaardagen steeds meer mensen trots vertellen over de ‘gratis’ e-books die ze hebben gedownload voor hun tablet of e-reader. Digitale boeken die ze ook daadwerkelijk lezen […]

Laat wat van je horen

*