KINDERBOEKWINKEL TE KOOP

Mijn favoriete kinderboekenwinkel staat in Utrecht. Niet alleen als consument kom ik er graag, maar ook als schrijver. Eigenaresse Lia Reedijk is een – kritische – fan van mijn werk en heeft (bijna) al mijn boeken op voorraad. Van mijn laatste jeugdroman Superhelden verkoopt ze zulke grote stapels dat ze nog steeds iedere week moet bijbestellen. En door haar bemiddeling mocht ik twee jaar geleden op schrijversbezoek in Oman. Je begrijpt, ik ben een fan.

En nu staat haar winkel te koop… Nee, dit is geen klaagverhaal over teruglopende omzetten, ontlezing of verslechterend ondernemingsklimaat. Integendeel! De winkel loopt namelijk als tierelier! Maar na dertig (!) jaar is het tijd voor Lia om een opvolger te zoeken.

Ik schreef op Twitter: ‘Kinderboekwinkel in Utrecht te koop. Deze ex-winkelier komt bijna in de verleiding…’ Meteen stroomden de reacties binnen van collega’s. Schrijver/illustrator Kate Schillinger zei: ‘Ja, leuk! met z’n allen kopen (1e kinderboeken-schrijvers-en illustratorentweetFF-ers -winkel)!’ En Simone Foekens wilde meteen meedoen, net als bibliothecaris Wilma en Marlies Slegers en…

Zou dat niet geweldig zijn? Een kinderboekenwinkel gerund door schrijvers en illustrators? Ik zag het meteen voor me, met iedere dag een andere schrijver?

Wat weinigen weten, is dat ik oorspronkelijk opgeleid ben tot supermarktmanager en dat ik anderhalf jaar de eigenaar was van cd-romwinkel ‘De Schijfwereld’ was in hartje Utrecht. Winkels zitten wat dat betreft in mijn bloed. Maar ik weet daarom ook uit ervaring dat een winkel runnen een enorme klus is. Niet iets om het schrijversschap mee te combineren. Maar als er nou een koper is geinteresseerd is in de winkel, dan weet ik nog wel een paar schrijvers en illustratoren die ieder  een dag in de week willen komen werken…

Meer informatie over de verkoop vind je hier.

Reacties

 1. Haha, zoiets zou ik ook wel geweldig vinden. Ik ben net afgestudeed en werk nu als freelance illustrator maar ik werk daarnaast parttime in een een warenhuis. In een winkel werken vind ik ook gewoon leuk, het zou helemaal geweldig zijn omdat te combineren met mijn illustratie interesse! Maarja, ook ik heb te weinig geld en ervaring om zo’n dergelijke winkel over te nemen….hoop dat het wel goedkomt!

 2. Helga Warmels zegt

  Ha! Zet mij ook maar op dat lijstje! 🙂

 3. Peter Bos zegt

  Ik kan alleen maar zeggen DOEN! De kinder en jeugdboeken gedijen het best met een speciale aanpak. Als je hulp nodig hebt, advies is gratis en geld heb ik niet.

 4. Goed verwoord, Marcel. Precies hetzelfde gevoel bij deze oud-boekhandelaar. Misschien moeten we eens praten.

  Groet,
  Nico

 5. Beste Marcel,
  Hartelijk dank voor je wervende stuk! Vandaag zijn er al verschillende belangstellenden langsgekomen in de winkel. Maar ook veel mensen die bijzonder aardige dingen over de winkel en mij kwamen zeggen.
  Meestal gaan overnames er nogal geheimzinnig aan toe. Door het nieuws via Boekblad en onze website naar buiten te brengen hoop ik veel mensen te bereiken en zo de kansen te vergroten dat de Utrechtse Kinderboekhandel op een nieuwe manier zal worden voortgezet.
  Ik ben heel benieuwd of dat zo ook gaat werken!

Laat wat van je horen

*