Krijgen we binnenkort een kinderboekentvprogramma?

Logo liggendEén keer per jaar wordt er structureel aandacht besteed aan kinderboeken in Nederland en dat is tijdens de Kinderboekenweek. Eén keer per jaar staat er een interview met een schrijver in de krant, verslaat Het Jeugdjournaal het Kinderboekenbal en reizen honderden schrijvers en illustrators het land door om te vertellen over hun boeken.

Het is niet dat er de rest van het jaar helemaal niets gebeurt, maar niet structureel. Natuurlijk zijn er scholen die regelmatig schrijvers uitnodigen, maar er zijn er nog veel meer die dat niet doen. Natuurlijk zijn er kranten die het hele jaar door kinderboeken recenseren, maar het zijn er wel steeds minder. Natuurlijk zijn er websites die wekelijks aandacht besteden aan kinderboeken, maar die bereiken lang niet alle kinderen, ouders en leerkrachten.

Dat vind ik jammer. En daar wil ik graag wat aan doen.

Gips en meerAl vier jaar loop ik met het idee rond om een kinderboekeninternettelevisieprogramma (drie keer de woordwaarde) te produceren. Een programma dat maandelijks aandacht besteedt aan kinderboeken, -schrijvers en –illustrators, een programma dat op het smartboard in de klas bekeken kan worden – wanneer het de leerkracht uitkomt – met een bijbehorende website waarop de leerlingen items terug kunnen kijken en informatie over de besproken boeken kunnen vinden.

Dat programma is er nu en het heet De Boekenbaas.

De Boekenbaas is volledig bedacht en ontwikkeld door een groep studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht, in samenwerking met een studente Communication and Multimedia Design, in opdracht van ondergetekende. Zij hebben verschillende namen en concepten bedacht en kozen,  samen met mij en de begeleiders, uiteindelijk voor De Boekenbaas. Zij hebben de items gefilmd, gepresenteerd en gemonteerd. Zij hebben de structuur van de website bedacht, de site ontworpen en gebouwd.

Manon Berns

Maskers maken met Manon Berns

De Boekenbaas is een geheimzinnige kale man die zijn Boekenbuddies het land instuurt. Zij gaan op zoek naar de nieuwste boeken, de leukste schrijvers, bijzondere illustratoren en kinderen die op de een of andere manier iets met boeken of de onderwerpen uit de boeken te maken hebben. Zo wordt er in de pilot een turnster geïnterviewd, gaan we met Maren Stoffels naar het strand, vertelt Manon Berns over haar boek Het Picasso Mysterie en vertellen kinderen wat hun favoriete boeken zijn.

De pilot komt 26 juni online te staan op de site, samen met de extra items. Vanaf daar gaan we kijken hoe we verder kunnen. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat de uitzending op de scholen en bij de leerlingen terechtkomt. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat het zoveel mogelijk bekeken wordt. Hoe we kunnen veroorzaken dat het van een pilot naar een maandelijks programma gaat. Dat niemand meer zonder De Boekenbaas kan. Omdat kinderen het verdienen dat ze niet één keer per jaar maar iedere maand geïnformeerd worden over de prachtige dingen er gemaakt worden in Nederland en België.

Ik maak mij daar hard voor.

Weten wanneer de pilot online staat? Vol De Boekenbaas op Facebook, Twitter of Instagram!

Reacties

 1. Christel Rekko zegt

  Hoi Wat een super gaaf en cool idee. Mijn zoontje van 11 weet vaak niet meer welke boeken hij moet lezen. Hierdoor heb ik hem voorgesteld dat we er samen 1 konden gaan schrijven. De eerste 10 pagina s hielp hij me maar daarna was het niet meer zo interessant het ging te traag hij bleef wel mijn snelste en eerste proeflezer en de hoofdpersoon in het boek. Zo begon mijn eerste boek dus nu ligt het bij de drukker. Ik zou het super vinden als dit initiatief er komt. Heel belangrijk dat kinderen zien wat ze kunnen lezen en dat ze geprikkeld worden en blijven in lezen.

 2. TE GEK! Ik doe mee, ik kijk, ik deel, ik ben enthousiast!
  Als ik nog iets kan doen, dan zeg je het maar.

 3. Wilma van den Bosch zegt

  Wat een fantastisch idee! Houd me op de hoogte van de plannen voor de Boekenbaas, en als ik iets kan doen, graag!

 4. Super goed plan en heel leuk dat het er op deze manier al is! Uiteraard wil ik dit ook volgen en iets doen!
  Succes!

 5. ingrid Buijs zegt

  Top idee. Bekendheid en verspreiden via de bibliotheek en dbos ( de bibliotheek op school) past daar prima

 6. Held!

 7. Als je nog een klas nodig hebt hoor ik het graag!

 8. Mooi initiatief, Marcel!

 9. Janette zegt

  Goed iniatief. Wij hebben twee dochters van bijna 11 die werkelijk boeken verslinden. Ze komen nu op een punt dat ik erg diep moet graven om wat boeiends te vinden, erg moeilijk is dat. Dus tips zijn erg welkom! Ik ben erg benieuwd naar dit vervolg, erg goed dit.

 10. Corinne Drescher zegt

  Supervet! Ben benieuwd en zal het ook promoten en delen enzo 📖

 11. Goed initiatief om nieuws over lezen vaker in het nieuws te brengen. Heb vandaag met twee basisscholen in Dordrecht gesproken over de VoorleesExpress en daarmee natuurlijk over het overbrengen van voorleesplezier in de gezinnen thuis. Is er ook voor voorlezen thuis een plaatsje in jullie nieuwe initiatief? Dan zijn we van de partij en denken we graag mee! 🙂

  • Marcel van Driel zegt

   Dank je wel!

   Wacht heel even de pilot af, Ilse. Op basis daarvan willen we graag met verschillende partijen praten. En de pilot is ook om erachter te komen wat wel en niet werkt.

   • Prima hoor. Ik wacht de pilot af en ga jullie zeker volgen! Ook zal ik jullie pilot onder de aandacht brengen van al mijn contacten. Misschien dat we op een later moment verder met elkaar praten. Mag ik jou uitnodigen, Marcel, om in de tussentijd Stichting Voorlezen te volgen? Dat kan via mijn onze website, mijn Facebookpagina en via mijn Twitter account @IvanDonkelaar.

 12. Dag Marcel,

  Mooi initiatief!
  Wij volgen de pilot en wie weet is er een samenwerking mogelijk.
  Op onze website plaatsen wij leestips van onze leesTippers, een groepje leesgrage kinderen van een basisschool in Noord-Brabant.
  We zullen het programma uiteraard ook onder de aandacht brengen van de gebruikers van Jeugdbieb.

 13. Irma Land zegt

  Prachtig initiatief!! Veel succes ermee, Marcel.

 14. joje Wilshaus zegt

  Ik heb met mijn klas de pilot bekeken en de kinderen zijn erg enthousiast. Ik had gehoopt dat er nu tijdens de kinderboekenweek al een vervolg te zien zou zijn. Ik kan helaas niets vinden.

Laat wat van je horen

*