Kussende mensen: echt of nep?

first-kiss-600x450Sinds gisteren gaat er een filmpje van kussende mensen viral. Twintig wildvreemden zoenen elkaar uitgebreid op de mond, voor de camera. Ik vond het ontroerend om te zien en – ik geef het toe – ook behoorlijk opwindend.

Vandaag blijkt dat het om een reclamefilmpje gaat voor kledingmerk Wren Studio. ‘Het is nep!’ roept mijn halve timeline op Twitter en FB. Maar is dat zo? Het kledingmerk kondigde het filmpje zelf aan op Twitter: ‘We asked 20 strangers to kiss for the first time for our Fall14 collection.’  Ja, het waren voornamelijk professionele modellen en acteurs, maar ze zagen elkaar echt voor het eerst.

Melissa Coker

De zelf ook niet geheel onaantrekkelijke eigenaar van Wren Studio Melissa Coker

Eigenaresse van Wren, Melissa Coker zegt in een interview: “I emailed a bunch of people I know, though my personal life, through Wren. I tried to be diverse. Some of them are musicians. But the guy with the tattoos, he actually works at Wren.”

Dat het om alleen mooie mensen ging, dat kon je al zien. Een van hen werd ook ‘acteur’ genoemd in het filmpje. En op de aftiteling stond duidelijk dat SOKO, de zangeres van het begeleidende liedje, ook een van de zoeners was.

De vraag is natuurlijk: wat is echt en wat is nep? Wanneer worden we gemanipuleerd? Het antwoord is:

Altijd.

Iedere foto, ieder filmpje, ieder boek is een verhaal. En de verteller – of dat nou een fotograaf is, een filmmaker of een schrijver – haalt alles uit de kast om zijn of haar verhaal te vertellen. Alle technieken die wij daarvoor gebruiken zijn een vorm van manipulatie. Allemaal. Belichting, zinsconstructies, waar de camera staat en wie we ervoor zetten, alles is storytelling.

EllenDe reden waarom sommige mensen boos zijn, is omdat de context voor hen veranderd is. Eerst was het ‘spontaan’ filmpje, nu is het reclame. Hetzelfde gebeurde met de selfie van Ellen DeGeneres tijdens de Oscaruitreiking, wat later een vooropgezette reclamestunt van Samsung bleek te zijn.

Voor die mensen heb ik de volgende boodschap: alles dat online staat is manipulatie.

Alles is storytelling. Ook dit blog.

Update: De Vlamingen hebben inmiddels ‘echte’ mensen op straat met elkaar laten zoenen, om te zien wat er gebeurt. Het resultaat is niet heel anders (maar wel diverser) dan van het oorspronkelijke filmpje.

Reacties

 1. Ik heb genoten van het filmpje. Naast dat mijn dag met een super-glimlach begon, bracht mij tot een ‘onderzoek’ of ik dit zelf ook zou doen, met zomaar iedereen of dat ik nog voorwaarden zou hebben. Het resultaat verraste me.
  Ook heb ik de muziek van, de tot dan toe voor mij nog onbekende, Soko opgezocht op Spotify en zelfs een paar nummers in mijn favorieten gezet. (Ik ben zowwww beinvloedbaar 🙂 )
  Dus manipulatie of niet: door het filmpje heb ik met een glimlach meer over mezelf geleerd 🙂 De rest kan me niet zoveel schelen.

  • Marcel van Driel zegt

   Sluit ik mij volledig bij aan. En ik heb Soko ook opgezocht 🙂 (Zij speelt ook mee in het filmpje).

   En? Zou je het doen?

 2. Mooi filmpje! Bijzonder om te zien ook.
  Maarja, ook dit is inderdaad in scène gezet. Eigenlijk net zoveel als het andere filmpje, alleen dan niet met een commercieel doel (behalve kijkcijfers wellicht ;-))
  Desondanks doet het voor mij niets af aan de intentie en blijft het een bijzonder iets om te zien.

 3. Oehhh! Er wordt zelfs bij de billen gepakt! 😉 Dus je raakte er opgewonden van, Marcel.
  Nou, ik niet. Je zou maar moeten zoenen met iemand die uit z’n bek stinkt. Getverrr….
  Alleen als er een Dolph Lundgren staat! 😉 Maar ja, da’s 1 op een miljoen?….

Laat wat van je horen

*