LAAT MIJ NEIL GAIMAN JOUW VRAAG STELLEN

Oceaan aan het eind van het padUPDATE: ROTTERDAM IS VOL! VOOR UTRECHT MOET JE TOCH RESERVEREN!

Deze zomer komt schrijver Neil Gaiman naar Nederland om zijn nieuwe boek ‘De oceaan aan het eind van het pad’ te promoten. Behalve op Lowlands, geeft hij acte de presence in twee Nederlandse boekhandels, waar hij uit zijn nieuwe roman voorleest en door mij geïnterviewd zal worden. En jij kan daar bij zijn!

Van het vijftal schrijvers dat mij direct beïnvloed heeft, is Gaiman de enige die ik ooit ontmoette. Ik was één van de fans die tijdens de Elf Fantasy Fair in de rij stond voor een handtekening, een praatje met hem maakte en naar zijn lezing luisterde. Gaiman staat bekend als een van de meest sympathieke schrijvers uit het vak en daar bleek geen woord van gelogen. Hij nam voor iedere fan de tijd en nam zelfs zonder gene mijn debuut ‘Een elfje in de sneeuw’ in ontvangst dat ik voor hem meegenomen had.

Ik was nog jong.

Zijn nieuwe boek ‘De oceaan aan het eind van het pad’ is werkelijk prachtig! Het is een behoorlijk introvert verhaal, de terugblik van een naamloze volwassene die zich zijn bijzondere (en soms verschrikkelijke) jeugd herinnert. Het is literaire fantasy, ergens tussen zijn eigen boek Coraline en de boeken van John Green en David Mitchell in. Het slot is één van de mooiste eindes die ik de afgelopen jaren las.

De Nederlandse editie van het boek is een hele bijzondere! Niet alleen schreef Gaiman een exclusief voorwoord (met een verwijzing naar Utrecht!) , het boek bevat ook een deel van de handgeschreven versie van het oorspronkelijke manuscript. Het boek is vanaf 12 augustus in de boekhandel te vinden.

Neil signeert OceaanOp vrijdagavond 16 augustus interview ik Gaiman in boekhandel Polare Rotterdam (voorheen Donner) om 19.00 uur en op zaterdagmiddag zijn we in Polare Utrecht (voorheen Broese) om 12.00 te zien. Toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Gaiman leest uiteraard ook voor en signeert zijn nieuwe boek.

De nadruk in de interviews komt te liggen op zijn nieuwe roman, maar ik stel zeker ook vragen over zijn andere werk, zoals zijn magnum opus The Sandman (waar dit jaar een vervolg/prequel op komt), zijn jeugdboeken of zijn boekverfilmingen.

Maar misschien heb jij ook een prangende vraag die je dolgraag zou willen stellen aan de meester? Zet hem in dat geval hieronder in het commentaar. De beste/leukste/origineelste vragen neem ik mee. Ik kan niet garanderen dat ik ze stel – ik weet van te voren ook niet hoe zo’n gesprek verloopt – maar ik ga er zeker mijn best voor doen!

Ik hoop je de 16e of de 17e te kunnen begroeten!

Reacties

 1. Ik wil graag een pluk van z’n haar, voor m’n Neil worshipping altaar XD. (Just Kidding)

  Ik ben erg benieuwd wat hij van webcomics vind (als hij deze leest) en of er ooit een door Neil Gaiman geschreven webcomic gaat zijn, aangezien hij meer openstaat voor digitale ontwikkelingen in het uitgeef klimaat dan veel andere schrijvers. Ik dat het een enorme hit zou zijn. (I know I would read it)

 2. Vraag maar wat de huidige situatie omtrent de verfilmingen van zijn werk: Graveyard Book film, American Gods HBO TV serie en vooral hoe de situatie is met Death: The High Cost Of Living en of wie hij een paar jaar geleden op het oog had om de rol van Death te spelen (Kat Dennings, misschien? Ik weet dat ze elkaar kennen..)

 3. Rosanne Eschweiler zegt

  Wauw, hier ben ik zeker bij! Misschien is dit wel een hele gekke vraag, maar ik wil graag weten of Neil aan kan geven hoe(veel) hij in de pubertijd veranderd is en welk deel van zijn persoon altijd al in hem zat en altijd naar buiten zou zijn gekomen. Okay, omslachtig geformuleerd, maar dat kan jij vast beter.
  Ik ben nu 20 en dit is een vraag die mij zelf erg bezig houdt en misschien kan Neil mij meer inzicht geven in deze kwestie en hemzelf als persoon.

 4. Paul van Dijken zegt

  Als schrijver van zowel kinderboeken en volwassen boeken, hoe weet hij te voorkomen dat de kinderboeken te complex en de volwassen boeken te kinderachtig worden. Als hij begint met een verhaal is het al duidelijk of het een kinderboek of een volwassen boek wordt ?

 5. Ik wil graag horen wat z’n band is met Utrecht, is natuurlijk vooral leuk om deze vraag in Utrecht te stellen 😉 In het door hem geschreven (en gezongen!) nummer The Problem with Saints zingt hij: “And to prove it she bisected three young tourists from Utrecht which rapidly displayed a lot of guts”. In The Ocean komt Utrecht in het voorwoord voor zoals je al schrijft. Dat vraagt om een verklaring 😉

 6. Ik ben benieuwd voor wie hij schrijft? (Ocean at the end of the lane heeft hij voor amanda geschreven) Dus als hij zijn first draft schrijft, schrijft hij dan voor zichzelf of zoals stephen king het noemt zijn ‘muse’?

 7. Mirella zegt

  Beste Marcel,
  Ook ik was één van die bewonderaars die meer dan 10 jaar terug tijdens Elf Fantasy Fair, de zeer vriendelijke Neil Gaiman mocht ontmoeten. Door de jaren heen heb ik alleen maar nog meer respect voor zijn werk en zijn manier van werken in verschillende media-vormen gekregen. Niet veel mensen die hem dat na doen denk ik zo.

  Vanwege zijn diversiteit vind ik het zelf moeilijk om maar met één vraag op de proppen te komen. Daarom heb ik speciaal voor jou Marcel, hier een klein lijstje ter inspiratie.

  – Je vrouw Amanda Palmer is in mijn ogen echt een vrouw met ballen. Ondanks alle kritiek die ze over zich heen krijgt omtrent wat ze zegt, doet en draagt (of beter gezegd niet draagt) 😉 laat ze zich niet van haar stuk brengen. Mede door haar lef, durf ik meer van mij en mijn kwetsbaarheid te laten zien aan anderen. Iets waar ik heel dankbaar voor ben. In hoeverre heeft haar enthousiasme en inspiratie invloed op je en zo ja waarin merk je dit terug als schrijver zijnde, maar ook gewoon als mens?

  – Als kind was je vaak in de bibliotheek te vinden en las je alles wat los en vast zat. Welke boeken uit die tijd hebben grote indrukken nagelaten op je huidige leven en weet je hierbij ook waarom?

  – Dit is een “American Gods” gerelateerde vraag: Als Virtuele en Analoge Wereldreiziger ontmoet en spreek je heel veel mensen. Wat is je algehele kijk door de tijd heen, op hoe mensen met elkaar omgaan en hoe zij zich ontwikkelen door de invloed van religie, media en technologie? Gaan we hiermee de goede kant op naar jouw mening?

  – Wat is jouw geheim om in staat te zijn om zo productief en gefocust te zijn op je werk en dan toch nog altijd tijd te hebben om te twitteren en de wereld rond te reizen?

  – Als je voor één dag “De Dokter” zou kunnen zijn, wie zou je meenemen als “Companion”, waar en naar welke tijd zou je heen gaan met de TARDIS?

  – En een wat minder serieuze vraag als afsluiter: ” Als je een smaak ijs zou kunnen zijn, welke smaak ijs zou jou het beste omschrijven?”

 8. Hoe is de relatie met de uitgevers, en is dat in de loop der jaren gewijzigd? Toen Neil ca 1996 in Den Haag was ter promotie van The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish zat er een chagrijnige man die alleen maar zat te mopperen over zijn (toenmalige) uitgevers en de financiële problemen daarmee. Zijn het nog steeds poenpakkers, of wat heeft hij gedaan om de verhoudingen te verbeteren? Heeft Neil ooit gedacht aan self-publishing? Wat is de meerwaarde van een uitgever, zelfs als je vindt dat ze (zoals toen) niet deugen?
  Overigens was de memorabele dag in Den Haag in de Haagse Stripshop en waren er maar liefst 3,5 fans op komen dagen.

  • Mirella zegt

   Graag gedaan. ^^ Overigens Jack lees ik dat goed… 3 en een halve fan. Hoe zit dat met die halve? 😛

   • Die halve was wel komen opdagen, maar stond op een afstandje te luisteren naar de drie die zich rond Neil hadden verzameld, tijdens het bladeren in de strips. De winkel was verder, op de eigenaar na, leeg.

 9. Anne Fluitman zegt

  As a huge Neil Gaiman ánd a huge Doctor Who fan, I’d like to know who Neil would see as a new Doctor and if he’s got ideas or plans for writing another episode in the future. If so, is there anything he can reveal/tease? Also, will he be in Brittain at some point partaking in the festivities around the 50th anniversiry?

  I’ll be in Utrecht, so if you ask this question, it’d be awesome if you could do it there! 😀

  • Suzanne van Heiningen zegt

   I would like to know that as well..

   Too bad I will be in Rotterdam, would have loved to see you again!

  • Anne Fluitman zegt

   Alright, so the new Doctor Who has been chosen and according to the internets, Neil WILL be writing another episode! So I suppose that changes my question: What does Neil think about Peter Capaldi as the twelfth Doctor? And could he give us a bit of a spoiler/appatizer for that episode?

 10. Sabine zegt

  Kan je even héél erg hard aandringen om zijn Belgische fans niet in de kou te laten in November en te komen naar het grootste Belgische boekenfeest van 1 tot 11 november te Antwerpen? Héél erg bedankt om erg overtuigend te zijn…
  Sabine

 11. Marcel zegt

  Ook ik was erbij tijdens de elf fantasy en heb hem toen gevraagd of er nog een vervolg komt op Good Omens. Daar kreeg ik een vaag antwoord. Nu zijn we 10 jaar verder en Pratchett heeft de ziekte van alzheimer en ben dus wel erg benieuwd of er nog een samen werking komt tussen beide heren.

  Tevens vind ik vooral zijn comic serie Sandman top, bij de start hiervan is hij erg geinspireerd door Alan Moore. Daarom zou ik wel eens willen weten ofhij het leuk zou vinden om met Alan Moore een comic te schrijven/creeren.

  Ik ben erbij in Rotterdam, dus als je daar deze vragen kunt stellen, dan zou ik dat erg waarderen!

  Groeten,

  Marcel

 12. philippe zegt

  What are Neil Gaiman and Terry Gilliam working on ? A Good Omens adaptation ? A Sandman adaptation ? Something else ? Neil Gaiman showed one photo where they were posing together, then said in an article that he has a secret tv project with Gilliam… What is going on, I’m curious.

 13. Sinds ik 10 jaar geleden voor het eerst American Gods heb gelezen heb ik maar een vraag voor Neil Gaiman: Who is the mysterious nameless god with the faint aura of money?

 14. Nice of you to offer this opportunity Marcel!
  I have read somewhere that Charles vess has made many more pictures for Stardust. What is the chance of a version with those extra pictures in it being published?

 15. Sven Kruizinga zegt

  Zou Neil Gaiman geen geweldige Zomergasten-kandidaat zijn? Ik ben benieuwd of het concept hem aanspreekt en wat hij de kijkers zou willen voorschotelen.

 16. Roland Cheung zegt

  Hi Marcel,

  I will be at the event in Rotterdam on August 16th. If possible, can you ask Neil to talk a bit about his upcoming video game Wayward Manor? Also, can you ask him to talk more about his future book about Lettie Hempstock. Can he also elaborate on the possible relationships between all of his Hempstock characters (The Ocean at the End of the Lane, Stardust, The Graveyard Book)? I would also like to know if he is continuing to write Dr. Who episodes. And as someone mentioned before, what the status is for the film adaptation of The Graveyard Book. Thanks!

 17. Als schrijver heb je natuurlijk een band met de (meeste) personages die je schrijft, maar ik ben benieuwd welke personages hij af en toe mist na het afronden van een verhaal of boek. Dat hij zich afvraagt hoe het me ze gaat, graag weer eens over ze zou willen schrijven (maar het niet doet omdat het verhaal af is), of met wie hij zich misschien het meest verbonden voelt.

 18. Vraag aan Neil Gaiman: In the (very much underrated) movie made after Stardust, Matthew Vaughn added the character of Captain Shakespeare, played by Robert De Niro. In my opinion it’s the best supporting character in the movie, and possibly the funniest scenes of the movie are when the Captain first meets Tristran and Yvaine, and later when he runs into Septimus. I know you had some mixed feelings over this addition. How did you like the end result and do you have any idea how Robert De Niro liked playing the role (I imagine he had loads of fun doing it).

 19. Ik heb niet alles hierboven gelezen, dus ik weet niet zeker of mijn vraag al gesteld is. Hij gaat over het nieuwe boek en bevat spoilers, dus misschien niet zo leuk voor degenen die het nog niet gelezen hebben. Maar ik ben wel benieuwd, dus ik stel ‘m toch:
  In de scene waarin Lettie en de hoofdpersoon (heeft hij eigenlijk een naam? :$) in Lettie’s oceaan zijn beschrijft Neil Gaiman de ervaring van de hoofdpersoon alles te weten en te begrijpen. Ik vraag me af of Neil Gaiman ook weleens zo’n ervaring heeft gehad, en zo niet, wat heeft hem geïnspireerd deze scene te schrijven?

 20. Hallo Marcel mocht je overwegen om 1 van mijn vragen te stellen zou je dit aankomende vrijdag willen doen alsjeblieft. Ik weet niet hoe de zaterdag gaat verlopen, door alle tegenstrijdige berichten en grote teleurstellingen.

 21. Stijn Hommes zegt

  Ik kan her helaas niet bijzijn aangezien alle plaatsen zijn vergeven, maar toch een vraag:

  Welke vraag heeft nog nooit iemand jou gevraagd in een interview en wat is het antwoord op die vraag?

 22. De schrijfster en illustratrice Ursula Vernon heeft hem ooit per ongeluk omver gelopen op weg naar de tortilla chips en guacamole (ze voerden alleen de A-lijst auteurs echt eten). Ze vond het echt heel genant, maar hij zag de humor er wel van in. Ze heeft hem toen moeten beloven om dat verhaal te laten groeien in het hervertellen, hopelijk tot epische proporties. Misschien vindt ie het leuk om dit in een heel ander land terug te horen en nog eens te vertellen over deze gruelling experience 🙂

  Oh en Amanda Palmer is inderdaad awesome en het zo leuk zijn als hij misschien iets zou kunnen zeggen over hoe hij haar Dear Daily Mail-ervaring heeft beleefd.

Trackbacks

 1. […] Schrijver en held Neil Gaiman komt op 16 en 17 augustus naar Nederland. Ik interview hem in Rotterdam en Utrecht en daar kun jij bij zijn! […]

 2. […] Schrijver en held Neil Gaiman komt op 16 en 17 augustus naar Nederland. Ik interview hem in Rotterdam (vol!) en Utrecht en daar kun jij bij zijn! […]

Laat wat van je horen

*