CHRISTELIJKE LEERSCHOOL VOOR PEDOFIELE GRAFSCHENNERS?

Kinderboekenschrijvers van Nederland zijn boos. Aanleiding is een interview met Anne Nijburg in het Algemeen Dagblad van jl. 20 januari, waarin de man – in hoedanigheid van voorzitter van de vereniging Bijbel & Onderwijs – kinderboeken in de ban wil doen.

Volgens Nijburg is het boek ‘De Zuurtjes’ van kinderboekenauteur Jaap Robben en illustrator Benjamin Leroy: ‘een satanisch boek dat aanzet tot grafschennis en wangedrag. Door middel van het gebruik van fantasie proberen de makers van dit boek kinderen naar de duisternis te trekken,’ aldus Nijburg.

Nijburg geeft lezingen in heel Nederland over de ‘verruwing van de kinderliteratuur.’ Voorbeelden heeft hij te over. Zo is de anti-autoritaire houding in de boeken van Annie M.G. Schmidt hem een doorn in het oog en het ‘occultisme’ in de verhalen van Paul van Loon een ‘steen des aanstoots’. ‘Een moord zoals die op Dirk Post in Urk of kinderporno is ook begonnen als een fantasie,’ zegt Nijburg in het AD.

Uitgeverijen en auteurs buitelen over elkaar om de goeie man te veroordelen. Opmerkingen als deze: “… als we deze kinderboeken toelaten dan moeten we ook pedofilie toestaan, Want er is geen verschil tussen denken en doen,’ kunnen volgens schrijvers en uitgevers absoluut niet door de beugel.

Maar wat nou als Nijburg gelijk heeft?

Een paar jaar geleden mocht ik voorlezen op een ZCS (Zwaar Christelijke School) in Rotterdam. De basisschool zou de goedkeuring van Nijburg zeker hebben kunnen wegdragen: niet alleen de boeken van Paul van Loon maar ook Harry Potter waren op verzoek van de zwaar gelovige ouders uit de schoolbibliotheek verwijderd. Ik besloot een empirisch onderzoek uit te voeren en vroeg aan de leerlingen: ‘Wie van jullie heeft Harry Potter toch gelezen, ondanks het verbod van je ouders?’ Het antwoord was niet verrassend: drieëntwintig van de zesentwintig leerlingen hadden minstens één boek van J.K. Rowling gelezen. Ter vergelijking: dat is bijna twee keer zoveel als in een ‘normale’ klas, waar je al blij mag zijn als de helft van de leerlingen überhaupt leest.

Boeken verbieden zet kennelijk aan tot lezen. Als het dan ook waar is – en dat beweert Nijkerk – dat dit soort satanische boeken aanzet tot moord en pedofilie, dan is de logische conclusie dat (zwaar) gelovige kinderen twee keer zoveel blootgesteld worden aan deze verderfelijke kinderliteratuur! Het is in dat geval niet ondenkbaar dat er twee keer zoveel satanische, pedofiele grafschenders worden afgeleverd door ZCS’en. En dat zijn er nogal wat in Nederland. Het is volkomen terecht dat de vereniging Bijbel & Onderwijs zich hier zorgen om maakt!

Gelukkig is er ook voor deze ontspoorde kinderen een oplossing: De Katholieke Kerk. Daar kunnen de verdwaalde schapen ongestoord en ongestraft hun gang gaan, zonder dat er een politieke of geestelijke haan naar kraait. Zolang er maar geen kinderboeken over geschreven worden, zal ook Nijburg daar geen problemen mee hebben, neem ik aan.

Reacties

 1. Idioot… Fantasie en creativiteit in de ban doen? In wat voor wereld komen we dan terecht? Een wereld van zombies, slechts uitvoerend wat hen opgedragen wordt. Vreselijk…

 2. Marlies Hanse zegt

  Interessant, Marcel. Toch even een kanttekening: vaak is het zo op deze scholen, dat een paar mensen beslissen over welke boeken er wel of niet in de schoolbibliotheek terecht komen. Deze beslissing is lang niet altijd representatief voor alle ouders die aan de school verbonden zijn. Ik heb ook op een ‘ZCS’ gezeten, waar inderdaad een zeer select aantal boeken in de bibliotheek stond, maar heb thuis alles gelezen wat los en vast zit.

 3. Een goed verhaal, Marcel en als je het mij vraagt een waarheid als een koe! Want niets is lekkerder dan eten van verboden vruchten….

 4. Het is een beetje sneu zoals die mensen in constante angst leven. Alles wat anders is, buiten de nauwe marge valt is “van den boze”. Nog sneuer dat kinderen en (later) volwassenen in die denkbeelden geloven.

  Toen mijn broer (35 jaar geleden) huilend terugkwam van zijn eerste dag op de kleuterschool omdat de lerares had verteld dat omdat hij niet was gedoopt hij “voor altijd zou branden in de hel!” besloten mijn ouders dat het beter was dat Keesje naar de openbare kleuterschool ging, ook al was het een dorp verderop.

  Toen ik opgroeide vond ik menigmaal woorden uit bibliotheekboeken geschrapt die blijkbaar niet door de beugel konden. Ik vond het wel koddig dat iemand had besloten dat uitroepen als “Jeetje!” en “Verdikke!” de kinderziel zouden schaden.

  Hier in Belfast meent de grootste politieke partij dat het Natuur-Historisch Museum hier niet alleen de evolutieleer moet verkondigen maar ook (oftewel: liever) de leer dat de Aarde 5000 jaar oud is en geschapen door Den Heer. Geen overdrijving! Tragisch en genant.

 5. michael van den berg zegt

  Ik weet nooit of ik moet lachen of huilen om dit soort fundamentalisten, in feite is het een vorm van kindermishandeling om kinderen tussen volwassenen met dit soort denkbeelden te laten opgroeien.

 6. Goed artikel, goeie kop!

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Mijn kinderen (net uit middelbare schooltijd) zeggen dat er op de meest christelijke middelbale school hier in de omgeving meer drugs worden gebruikt dan elders. Nergens zoveel hypocrisie als in de kerken. (waarmee ik de werkelijke christelijke waarden niet onderuit wil halen)

  één opmerking: ik zou de laatste alinea er niet bijgeschreven hebben. Het haalt de kracht uit je betoog weg. Dat is jammer.

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door MarcelvanDriel, ruud van der weele, Nico Meijer, Hans Post, Hans Post en anderen. Hans Post heeft gezegd: RT @MarcelvanDriel: Nieuwe blog: LEIDEN CHRISTELIJKE SCHOLEN LEERLINGEN OP TOT PEDOFIELE GRAFSCHENDERS? http://bit.ly/gUFnES Mijn reacti … […]

Laat wat van je horen

*