MARCEL DE AUTEUR VERSUS MARCEL DE CONSUMENT

Als auteur wil ik twee dingen: zoveel mogelijk lezers en zoveel mogelijk geld verdienen aan mijn boeken. Als consument wil ook twee dingen: zo eenvoudig mogelijk toegang tot media, voor zo min mogelijk geld. Daarom ben ik als consument ook zo blij met initiatieven als Spotify (voor muziek) en Netflix (voor series en films), of de BBC iPlayer (voor BBC series).

Op dit moment is Amazon bezig met een virtuele bibliotheek voor E-books, een initiatief dat ik als consument alleen maar kan toejuichen: voor een vast bedrag per maand lenen wat je wilt lezen, zonder dat mijn boekenkasten uitpuilen. En aangezien ik voornamelijk Engelse romans lees, is het een dienst die mij direct voordeel oplevert.

Als auteur hink ik op echter op twee gedachten. Ten eerste schrijf ik voor Nederlandse kinderen die (nog) niet in het bezit zijn van een e-reader. Ten tweede heb ik liever dat mijn lezers een mooi boek van mij in de kast hebben staan dan een elektronische versie op de reader. Ten derde heb ik geen idee hoe ik op moet vallen tussen het enorme aanbod online én of ik genoeg overhoud aan de verhuur van mijn boeken. Tenslotte zijn de bedragen die ik jaarlijks van de LIRA krijg voor mijn uitgeleende bibliotheekboeken ook niet wereldschokkend hoog.

Aan de andere kant, toen ik nog bij Albert Heijn werkte, heb ik de wijze les geleerd dat je beter tien keer tien cent kan verdienen, dan één keer een euro. Als je in het eerste geval een klant verliest, heb je nog 90 cent over, in het tweede geval blijf je met niets achter.

“Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first.” – Mark Twain

Wat ik ook wens als schrijver, er is maar één realiteit en dat is die van de klant. De kunst is om je als auteur zodanig aan te passen aan haar wensen, dat je nog steeds met plezier en de bijpassende beloning je werk uit kan voeren. In dit geval moet Marcel  de auteur nog maar eens goed luisteren naar Marcel de consument. Misschien kan hij nog wat van hem leren.

Reacties

  1. Is je vraag of er een e-versie van je boek moet verschijnen, of dat je de e-versie in uitleensysteem wil?
    Een E-versie kan wel uit, zelfs bij kinderboeken, is mijn ervaring met De Kanjerklas. Ze lezen gewoon op het apparaat van hun ouders.
    E en P bijten elkaar niet zolang de boekversie ook echt een mooie hardcover-uitgave is. Bij jouw superhelden.nl is dat dus oké.

    Vooral bij leesmonsters als mijn dochter is het niet de keus tussen aanschaf van e- of p-boek, maar tussen lenen van p-boek uit de bieb of aanschaffen van e-boek. Als er voldoende kinderboekenaanbod tegen reële prijs was. En dat is helaas nog niet het geval, dus wordt het bieb.

    Belangrijke bijkomstigheid is de toegankelijkheid van e-boeken: dankzij de e-reader kan ook een belangrijk deel van de slechtzienden je boek lezen.

  2. Tja, de eeuwige discussie tussen verkoper en consument… en daar weet je alles van af! 😉

Laat wat van je horen

*