Nederlandse e-books nu ook bij Amazon.nl

Amazon.nlVanaf vandaag is het zover: Nederlandse e-books zijn te koop bij Amazon.nl. Dat betekent dat mensen met een Kindle nu ook Nederlandstalige boeken op hun reader kunnen lezen.

Omdat ik voornamelijk Engelstalig lees, schafte ik jaren geleden een Kindle aan. Het apparaat kwam op dat moment uit de testen als één van de beste readers en was betaalbaar. Door het via een Nederlandse site te kopen, betaalde ik zelfs geen verzendkosten.

Het had nog een ander voordeel: niet alleen zijn e-books bij Amazon vaak goedkoop, de dollar staat ook een stuk lager dan de euro. Voor een boek van 8 dollar betaal ik uiteindelijk slechts 6,44. Ideaal voor een veellezer als ik.

Maar ik lees af en toe ook wel eens een Nederlandstalig boek. Die koop ik nu meestal via iTunes en lees hem op mijn iPad, maar ideaal is het niet. Ik heb de iPad niet altijd bij me, hij is een stuk zwaarder dan mijn reader en hij werkt niet bij direct zonlicht.

superhelden-nlOm de proef op de som te nemen kocht ik vanmorgen mijn eigen boek ‘Superhelden.nl dl1’ digitaal voor 6,99. Dat is dezelfde prijs als bij Bol.com. Ik drukte op aanschaffen en kregen de mededeling dat ik mijn account moest overzetten naar de Nederlandse winkel. Dat was met één klik geregeld en binnen enkele seconden stond mijn eigen boek op mijn Kindle.

Cool.

Maar betaal ik nu nog steeds de dollarprijs voor mijn Engelse boeken? Ik besloot de proef op de som te nemen en twee titels van mijn Wishlist te bekijken: Funny Girl van Nick Hornby en The Silkworm (Cormoran Strike) van Robert Galbraith alias J.K. Rowling.

En daar gebeurde iets vreemds. The Silkworm kost $ 16,18 op Amazon.com en 12,99 op de Nederlandse site. Nagenoeg dezelfde prijs als in Amerika, dus. Maar Hornby’s boek bleek in Nederland veel duurder: 16,74 dollar werd 16,25 euro ipv 13,26, een stijging van drie euro. Is dat een omrekenfout, een startupprobleem of is er iets anders aan de hand?

Ik heb geen idee. Ik weet wel dat ik voortaan bij ieder boek ga checken of het handiger is om via de Nederlandse of Amerikaanse site in te loggen.

Wat betekent dit voor de Nederlandse boekenbranche? In eerste instantie verkoopt Amazon.nl alleen maar e-books. Op dit moment gaat 60% van de e-bookverkoop via Bol.com. Het is mogelijk dat mensen overschakelen van de een naar de andere site, maar dat zal voorlopig niet om de prijs zijn. Zoals Jorrit van der Meulen, hoofd van de hardware-afdeling van Amazon op Nu.nl zegt: ‘In de meeste gevallen wordt de prijs van een boek bepaald door de uitgever of auteur.’ Voor mensen met een Kindle is het handig, die kunnen nu ook Nederlandse boeken lezen zonder gebruik te hoeven te maken van programma’s als Calibre.

Maar of het bij e-books gaat blijven is natuurlijk maar de vraag.

Reacties

 1. Ik lees veel e-books maar ik heb geen Kindle (ik heb een Autovision). Moet ik dus voor Amazon-boeken apart een Kindle aanschaffen? Zo onhandig, die verschillende formats die niet op elk apparaat te lezen zijn. Het lijkt de video-tijd wel. Zit daar een strategie achter? Klantenbinding of zo?

  Ik heb wel eens wat bij Amazon besteld – papieren boeken – en ik heb ergens gelezen dat je niet tegelijkertijd een US (of UK) account én een NL account kunt hebben. Heb jij bij je bestelling je US account moeten omzetten?

  Ben benieuwd hoe dit verder gaat lopen. Amazon schijnt berucht te zijn om het afknijpen van uitgevers en slechte werkomstandigheden. Klinkt niet als mijn ideale winkel.

  • Tim Hinterding zegt:

   Dag Miriam,
   Een Kindle leest .prc (mobipocket format) maar met het gratis programma Calibre kun je dit overzetten naar bv ePub, waar bv Kobo ereaders mee werken.
   Mijn eerste ereader, de iLiad, kon alleen .prc formats aan. Helaas werd toen vrij snel ePub ‘de’ standaard waardoor mijn iLiad waardeloos werd voor nieuwe ebooks.
   iRex (de NL producent van de iLiad) kon geen update naar iLiadgebruikers sturen, waardoor die ook ePub konden lezen.
   Maar met Calibre kun je gelukkig je bestanden omzetten.

   • Ha Tim, jij bent dus ook een e-readergebruiker van het eerste uur! 🙂 Ik had ook een iLiad, ook met de bedoeling om die te gebruiken voor aantekeningen tijdens overleggen, workshops e.d. Maar daar bleek het veel te traag voor. Ik had er ook een abonnement voor de digitale NRC op – ook geen succes. En dan ook nog vanwege het verkeerde formaat geen e-books kunnen lezen. Ik heb hem aan een liefhebber gegeven.

    Calibre ken en heb ik; dat je daarop .prc kunt omzetten wist ik niet. Daar zal Amazon erg blij mee zijn. 😉 Ik zie me niet snel .prc-boeken aanschaffen maar toch dank voor de tip!

 2. ik koop ook via google books (met behulp van de google playstore) waar ebooks vaak ook voordelig geprijst is. Ook vind ik dit fijner dan Itunes (waar ik zowiezo geen fan van ben) en amazon. ook koop ik mijn ebooks vaak bij Bruna.nl en Bol.com.

 3. Amazon.nl is creditcard afhankelijk dat is dan wel weer jammer.

 4. Beste Miriam,

  Amazon bedient klanten alleen vanuit eigen perspectief.

  Alle eBooks die via de Libris boekhandel worden verkocht zijn in één beweging te plaatsen op bijvoorbeeld een Autovision. Heel veel leveranciers in Nederland verkopen eBooks met watermerk, waarmee u helemaal vrij bent om te lezen op welk apparaat u maar wilt. http://www.libris.nl

 5. Hallo beste Libris,

  Bedankt voor je reactie. De e-books die ik koop zijn inderdaad allemaal met watermerk, waardoor ik een Adobe-programma nodig heb om ze te kunnen lezen, en wat m.i. bedoeld is om te voorkomen dat ik ze verspreid. Op zich kan ik me voorstellen dat de auteur en de uitgever willen voorkomen dat één gekocht e-book onbeperkt aan jan en alleman wordt doorgegeven. Daar kunnen jullie niet van leven. Maar ik kan het e-book nu ook niet uitlenen (zonder de e-reader mee uit te lenen waardoor ik zelf geen e-books meer kan lezen) terwijl dat met papieren boeken wel kan en mag.

  Ik heb daar ook niet zomaar een oplossing voor, maar het is wel een nadeel voor e-books.

  Lezen op welk apparaat ik maar wil: dat klopt (denk ik – ik heb ze niet allemaal uitgeprobeerd), maar met uitzondering van de Kindle dus.

  Hoe de toetreding van Amazon op de NL-markt zal uitpakken voor boekenwinkels en uitgevers is afwachten, maar ik vermoed dat hun situatie er niet florissanter op wordt.

 6. Joke Staal zegt:

  Hoi Miriam,

  je kunt je e-books niet uitlenen, omdat je als gebruiker, geen eigenaar bent van je e-book. Als je makkelijk boeken wil uitlenen, zit je voorlopig vast aan papieren boeken, die wel je eigendom zijn.
  Ik ben absoluut geen fan van Amazon, maar dat komt, omdat ik geen fan ben van koppelverkoop.
  Het is belachelijk, dat je om bij AMAZON e-books te kopen, eerst een Kindle ereader aan moet schaffen. Verder is het bleid van Amazon ten opzichte van uitgevers, auteurs en personeel vaak te schandalig voor woorden, daarom koop ik daar nooit iets.
  Mijn tip; de KOBO reader, en nl e-books bij LIBRIS kopen, dan steunen we de Nederlandse boekhandels.

 7. Hoi Joke,

  Ja, die gedwongen winkelnering van Amazon bevalt me niet en hun houding tov hun klanten en leveranciers – nota bene hun levenslijnen – al helemaal niet.

  Bedankt voor je tip. Ik heb al een e-reader dus de KOBO hoef ik voorlopig niet te kopen. Tegenwoordig koop ik e-books zoveel mogelijk bij boekenwinkels. Alleen als iets daar (nog) niet verkrijgbaar is ga ik nog naar Bol.

 8. Tim Hinterding zegt:

  Zelf heb ik in eigen beheer een ebook uitgegeven. Verkrijgbaar in .prc, ePub en .PDF. Toen ik enige tijd geleden hoorde van Amazon en een NL verkooppunt wilde ik wel eens weten hoe dat ging en heb een account aangemaakt en de hele procedure (tax info, bank info etc.) doorlopen.
  Toen ik vervolgens mijn ebook uploadde en het in ‘de etalage zag staan’ bleek dat Amazon eigenhandig de verkoopprijs flink had opgeschroefd.
  Ik wilde het voor 1 euro verkopen, maar Amazon maakte daar ongevraagd 9 euro van. Absurd.
  Omdat ik het niet kon wijzigen, heb ik mijn ebook daar uit de verkoop gehaald.
  Oja, een van de voorwaarden van Amazon, is ook dat je op geen enkele andere (web)shop je ebooks mag aanbieden. Kleine lettertjes…

Laat wat van je horen

*