NIET AUTHENTIEK

 

Ik kreeg de beelden van het promofilmpje dat we maakten in Rotterdam en dacht: we’re fucked.

Het filmpje is bedoeld voor Voordekunst. Daar ga ik vragen of mensen willen participeren in een crowdfundingproject voor mijn nieuwe boek. De beelden waren prachtig, het lijk lag te gek dood te wezen en ik deed het niet ook niet onaardig.

Maar toen kwam het ‘money shot’

In het filmpje zit een ‘call to action’, het daadwerkelijke moment dat ik aan de kijkers vraag of ze een donatie willen doen voor een boek dat ik daarna pas ga schrijven.

En dat stukje hé? Dat heb ik verprutst.

Koen Leerink, de filmmaker, zei dat het hem deed denken aan een verkiezingsspot. Mijn echtgenote vond het vooral heel dwingend. ‘Of je gaat er mee, omdat ze jouw passie krijgen,’ zei ze, ‘of ze haken af omdat het té is.’

‘Het lijkt wel een reclame voor het Zwitserleven gevoel,’ voegde ze er nog aan toe.

Au.

Ik was het helemaal met ze eens, overigens. Ik leek wel een tweedehands autoverkoper! Wie mij kent, prikt daar misschien doorheen, maar de rest?

I am fucked.

Weet je wat het is? Ik vind om geld vragen verschrikkelijk. Mijn echtgenote zei opgegeven moment: ‘Je vraagt gewoon nergens of ze mee willen doen, je draait er alleen maar omheen.’

Dat klopt. Ik vertel hoe geweldig het boek wordt, hoe leuk het project is, wat je krijgt als je meedoet, en dan …

Dan niks.

En wat ik wel vraag, dat acteer ik. Ik zeg een tekst op, speel de schrijver, ik ben niet, ik doe.

En dat gaat dus niet werken, voor het project niet, maar ook niet voor mij. Want die gladde verkoper wil ik niet zijn.

A.s. zaterdag gaan Koen en ik het opnieuw doen. We filmen de ‘call to action’ helemaal opnieuw, net zolang tot hij goed is. Niet goed omdat het beeld mooi is, het geluid er goed opstaat, ik me niet verspreek, maar omdat ik in de camera vertel waarom dit boek nou echt zo belangrijk voor mij is. Eerlijk, authentiek.

En dan vraag ik het gewoon: ‘Wil jij donateur worden van mijn crowdfundingproject? Wil jij er voor zorgen dat ik dat geweldige boek kan schrijven?’

Ik zweet nu al peentjes.

Reacties

 1. That’s the only thing that truly works Marcel, wat goed van je dat je dat zo goed kunt zien en toegeven (aan jezelf en anderen)!

  Des te beter voor j

 2. J.W. Alphenaar zegt

  Marcel,

  Ik heb het filmpje helaas niet gevonden om er als buitenstaander ook een oordeel over te geven.
  Je zegt dat je niet authentiek bent in de video omdat je er niet van houdt om geld te vragen. Benieuwd hoe je dat bij de nieuwe opname wilt doen dan. Waarom laat je dit niet door je echtgenote doen? Is maar een tip.

  JW

  • We zetten het fragment morgenochtend online, JW, dan voeg ik het toe aan dit blog. En het hele idee van Voordekunst is dat de ‘kunstenaar’ zijn project voorstelt. Zou een beetje een ‘cop out’ zijn, als ik het niet zelf zou doen :).

   En ik kan het wel! Denk ik … 🙂

 3. Des te beter dat je dit project aangegaan bent, juist als je zo moeilijk om geld durft te vragen. Dat vind ik pas stoer!! Petje af!

  Enne… natuurlijk gaat jouw fanbase je helpen dit boek te schrijven!

  Met pure groet uit Zweden,
  Judith

  PS m’n bericht brak iets te snel af, klein schermpje…

 4. Ik snap je frustratie, maar denk dat die wellicht te voorkomen geweest was. Zo te lezen (hier en in andere stukken) geeft je vrouw je eerlijke kritiek en heeft ze nog vaak gelijk ook. Haar reactie op je promotiefilm doet vermoeden dat zij het script niet van tevoren gezien heeft. Want dan had ze op dat moment al kunnen aangeven dat je niet to the point komt.

  Wat de call to action betreft: inderdaad, juist díe moet gemeend zijn en uit je hart komen. En alles behalve geacteerd. Schrijf daar dus geen tekst voor uit, maar bedenk je in grote lijnen wat je wil gaan zeggen, welke boodschap je kwijt wilt. En als dat rode lampje aanfloept, dan zég je dat gewoon. Au naturel, met zelfvertrouwen en op een wervende manier, maar zónder autocue. Want dat geld heb je gewoon nodig, immers: zonder geld geen boek. Wedden dat je, met dat in je achterhoofd, mensen op een overtuigende, maar spontane manier (dus zoals jij bent) kunt overhalen jou te helpen?

  Veel succes zaterdag!

  • Ja, het script heeft ze wel van te voren gezien én rigoureus aangepakt. Maar je hebt wel gelijk, het was te voorkomen. Ik had de tekst met haar moeten oefenen, zodat ik zelf weerb kreeg waar het over ging. En niet een acteur is die een tekst acteert, ook al komt de tekst zelf wel uit mijn ‘hart’.

   En ja, dat laatste lijkt me een goede aanpak, Werner. Dus dat gaan we doen, dank je!

 5. Jeanine Siep zegt

  Goede woorden Marcel! Mooi dat de mensen om je heen, maar jij zelf ook, een spiegel voorhouden en eerlijk zijn. Altijd trouw blijven aan jezelf, dat is het belangrijkste 🙂 Daar hebben wij het bij ‘Stroom’ nog over gehad.

  Super stoer dat je dit er ook opzet en opnieuw gaat filmen!

  Heel veel succes zaterdag, ik heb er alle vertrouwen in!

 6. als je erin gelooft dan straal je dat wel uit. en vraag je wat je nodig hebt. poging twee gaat werken. wedden?

 7. Dit blogje is het anders wel (Authentiek) misschien kun je in je 2e poging de ‘toon’ van deze blog benaderen 😉

 8. Hai Marcel,

  Wat een goed idee om het opnieuw te doen EN deze blogpost te schrijven. Probeer vooraf voor jezelf helder te krijgen wat je precies van de donateurs wil (wellicht behalve geld ook betrokkenheid?). Vertel je vrouw dit op de manier waarop je van plan bent het in de video in te spreken en vraag of het dan wél authentiek is. Volgende fase: sta voor de spiegel en doe hetzelfde. 🙂 Als je je er dan prettig bij voelt en geen gladde verkoperttt…dan zit je goed. Succes, benieuwd naar het verhaal.

  Ciao ciao, Jojanneke

 9. Hoi Marcel,

  Ja, da’s pittig en is ook verdomde moeilijk lijkt me. Wat goed dat je het ziet en durft aan te pakken. Dat vind ik één van jouw sterke kanten. Het toont namenlijk juist de passie en het vertrouwen dat er achter je plannen en ideeën zit. En dat het niet in één keer gelukt is betekent niet dat je het niet kan.
  Succes!

  Houd me op de hoogte ajb; over een maandje of twee ga ik zelf een Voordekunstfilmpje maken… Hoop ik.

  • Dank je, Jeroen. Ik geloof er ook echt in en ook dat ik weet hoe ik het moet overbrengen. Daarom wist ik ook meteen dat dit niet werkte.

   Over een maand of twee kan ik je er nog veel meer over vertellen 🙂

 10. Maar dit gaat toch helemaal niet over geld?

 11. Goh Marcel,
  Wat is het probleem? Als het niet goed is moet het over. Net zolang tot het goed is. Maar ik zou het zelf ook een lastige klus vinden en heel veel mensen met mij (ons). Dus als je dat nou gewoon voor de camera zegt dat je het lastig vindt dan heb je al een hoop sympathie gewonnen. Succes man!
  Trouwens, ik doe gewoon mee hoor 😉

 12. Om geld vragen is lastig. Een donatie zodat jij iets kunt doen dat je graag doet, ook. Dat voelt als bedelen.
  Maar naar jouw filmpje kijken ook mensen die graag jouw toekomstige boek willen lezen. Net zo graag als jij het schrijven wilt. Geef ons de kans jou te helpen het boek te schrijven dat wij graag willen lezen. Dan ben je niet meer aan het bedelen, maar nodig je uit om mee te doen aan een geweldig project.

 13. Wauw: ik vind je kei-stoer. Een held dat je dit zo schrijft!
  Zouden meer mensen mogen doen, oprecht zichzelf zijn 😉

  Ja, ik wilde al graag donateur worden. Nu nóg liever. Omdat ik je zo lekker oprecht vind. Ook zonder dat filmpje 😀

 14. en mogelijk staat het in het script, geen idee, maar wat wel een idee is, is om ook dát: ‘ik kom erachter dat iets in mij het een zwaktebod vind om om geld te vragen’ (of andere/eigenwoorden) etc … enne durven wachten …de stilte eerst verdragen en dan liefhebben… mij en de andere ‘onbekenden opzoeken en aankijken door de camera heen #durvenwachten.

  Succes!

 15. Stoer! gewoon vanuit je hart spreken, dan komt het goed. Ben benieuwd naar het eindresultaat 😉

 16. Zeg eerlijk in het filmpje dat je het lastig vindt om als een gladde reclamejongen om geld te vragen, maar dat je echt gelooft in jouw project. Gewoon vanuit je hart! Dan komt het goed!

 17. Bedenk ook eens waarom je om geld vragen zo moeilijk vindt. Zeer waarschijnlijk kom je er achter dat je er een aantal ideeën over hebt (bv. “het is bedelen en dat is niet niet mijn stijl”) die niet gelden voor dit project. Of die gewoon helemaal niet waar zijn. Succes ermee.

 18. Ik zie dat “gewone” mensen vaak stug of anders voor de camera worden. Het is ook niet niks, in zo’n lens kijken. De tip is dus: zet wat echte mensen vlak achter de camera en praat tegen de echte mensen, niet tegen de camera; probeer die mensen te overtuigen, niet de mensen die je niet ziet omdat ze pas later de clip zien. Of doe met hen een soort interview/peptalk waarna je hun eruit knipt en alleen je eigen authentieke antwoord overblijft.

 19. Toen ik voor het eerst in Plum Village kwam, het boeddhistische retraite-centrum van Thich Nath Hahn ergens 10-12 jaar geleden leerde ik iets van onschatbare waarde. Misschien heb je er iets aan. Het is iets wat ik toen leerde wat NU maakt dat ik geen bezwaren meer voel bij ‘vragen’ (om hulp, steun, geld, goede prijzen voor mijn werk). Deze ervaringen zijn uiteindelijk zelfs een onderdeel geworden van mijn Deep Impact Program. Achterliggende gedachte: “it all starts with a thought.”

  In Plum Village krijgt iedereen een werkmeditatie-taak. Ik had in 2001 gekozen om 7 weken af te wassen (in stilte, 3 x per dag….een HEEEEELE HOOP borden;-). Omdat ik destijds mijzelf saboteerde – in taken die ik niet leuk vond – door te laat te komen (mijn manier van stil verzet – onbewust destijds nog) kwam ik ook daar de 1e week steeds te laat op mijn afwasbeurt. Nooit precies op tijd; dat was veel te braaf en ik was nog zo in verzet.

  De monnik die de werkmeditatie leidde gaf me de – voor mij onvergetelijke – terugkoppeling: “thank you for being late, so I can practice my patience”. Hij was met zijn eigen beoefening bezig om ongeduld te transformeren naar geduld (“Kshanti paramita”). Zijn voorbeeld van het leren zien van mijn ‘stelselmatige te laat komen’ als zijn les die hij op dat moment op kon pakken was voor mij van onschatbare waarde. Als een les niet je vriend is, dan is hij misschien je meester. Mijn les van ‘te laat komen’ en de reden ervan heb ik toen terstond begrepen in het ontmoeten van iemand die het niet persoonlijk nam en die er met de mentale flexibiliteit van een Tai Chi-er mee om ging. Mijn les kaatste meteen terug naar mij. Die les kun jij NU misschien ook geven aan anderen, door jouw les eerst zelf op te pakken. Ik zal je zelf tegen het einde van dit stuk vertellen wat mijn les is bij het schrijven van dit stukje….dit is mijn les die ik nu pak.

  Jouw zoektocht naar het authentiek verwoorden van je ‘verkoop-boodschap’ is wellicht je grootste meester op dit moment, ook al voelt dat waarschijnlijk helemaal nog niet zo (aangezien je nog peentjes zweet). De meeste van onze gevoelens zijn begonnen met een gedachte. Ik kan jouw gedachten niet beïnvloeden, maar jij zelf wel: door een ander idee te krijgen over wat je aan het doen bent. Mag ik het volgende aan je voorleggen ter overdenking, indachtig mijn voorgaande alinea?

  A) Als jij zelf ten diepste gelooft in dat wat jij te bieden hebt goed en waardevol is dan help je mij als potentiële ‘aanschaffer’ alleen maar met jouw boodschap. Het verschil tussen motivatie en manipulatie is je zuivere intentie. Jouw intentie is om de wereld volgens mij iets mooier te maken met je werk and not ‘to rip us off’. Right? Thank you for helping me decide.

  B) In het Boeddhisme is er ‘the practice of giving and receiving’. Beide zijn oefeningen en beide zijn volkomen zuiver. Is dit ‘leren vragen’ misschien jouw meester? Kun je deze opdracht zien als een prachtige les? Wat maakt het zo moeilijk voor je om te vragen? Kun je misschien heel goed geven en roept vragen schuldgevoel op? Welke gedachten heb je daarover (hoef je mij niet te schrijven, het is een vraag aan jouw ‘mind’).

  C) Het moment dat je leert om te (durven) vragen om geld, steun, antwoorden, hulp EN je intenties zuiver zijn EN je product bijdraagt aan andermans levensgeluk (allemaal hartstikke subjectief,…maar als we daar in duiken is dit blog niet genoeg) dan is jouw vraag om steun en geld voor ONS als mogelijke aanschaffers DE kans om te leren GEVEN. Dan is de les wederzijds. In het Boeddhisme heet dit Dana: een practice van monniken (dus niet ‘bedelen’ maar vragen om ONS in staat te stellen om te leren GEVEN) is voor hen dagelijkse beoefening. Voel je het verschil in intentie? En wat dat doet met je gedachten? En wat dat doet met je emoties? En wat dat doet met je gedrag? Als het goed is wordt het makkelijker zo.

  D) de lastigste is misschien nog (maar te oefenen met een mantra) is je los te maken van de uitkomst van je verzoek. Als je van die ‘hechting’ loskomt dan is je verzoek volkomen vrij. Zo zal het dan ook echt ervaren worden: niet alleen door jou zelf maar ook door anderen.

  Punt D is een enorme beoefening; als het je lukt realiseer je dan dat je al je lichaamscellen op dat niveau gaan meevibreren; dat is niet zichtbaar, maar dat is wel voelbaar. Als jij met die oprechte intentie dat vibreert, ga ik meevibreren op jouw golflengte.

  Mijn les van het WEL schrijven van dit stukje is: mijn spirituele kant meer in het licht zetten. Ik ben geneigd om mijn eigen spirituele lessen niet altijd onbeschroomd te delen uit de ‘gedachte’ dat mensen me een geitenwollensok zouden vinden. Ik maak me op dit moment, terwijl ik bijna op ‘verzend reactie’ druk, los van de uitkomst van de gedachten van anderen over mij.

  Klik. Verzend.
  Daag! En succes met je filmpje!

 20. Succes, Marcel. Als je al zoveel gekund hebt, kan dit er ook wel bij, vind ik.

 21. Herl veel succes!

 22. Het vervolg op deze blog vind je hier: http://stoerboek.nl/index.php/2012/08/falen-en-opstaan/

Trackbacks

 1. […] lijk zag er inderdaad fantastisch uit, dankzij de filmkunsten van Koen Leerink, maar ik klonk als een gladde verkoper uit een reclamefilmpje. No way dat iemand die mij niet kende, mij op basis van dit filmpje ging helpen om mijn eerste […]

 2. […] het blog van Marcel van Driel, waarin hij zijn geworstel met het vragen om geld voor zijn nieuwe project […]

Laat wat van je horen

*