Nieuw beroep: Voetbaltrainer

maxresdefaultIk ga er prat op dat ik niets met voetbal heb en er nog minder vanaf weet. Als er een EK of WK is, zitten mijn vrouw en kinderen aan de buis gekluisterd, en kijk ik Netflix of lees buiten in de tuin een boek. Als de buurt juicht, is er een doelpunt gemaakt.

En nu ga ik het team van mijn jongste zoon trainen.

Mijn oudste zoon zit nu twee jaar op voetbal en zijn vorige team is zelfs nog gecoacht door mijn vrouw (die mij tevergeefs uit blijft leggen hoe buitenspel werkt). Ik ga wel eens kijken en juich ik als ze een doelpunt maken of roep ‘kom op!’ en ‘jammer’ als ze een doelpunt tegen hebben. De rest van de wedstrijd probeer ik vooral in de gaten te houden waar Daniel staat, zodat hij ziet dat ik er ben en aandacht voor hem heb. Het spel zelf kan me eerlijk gezegd gestolen worden.

En nu ga ik het team van mijn jongste zoon trainen.

maxresdefault2

De (meeste?) voetbalverenigingen draaien op vrijwilligers. De coach, trainer(s) en begeleiders zijn allemaal ouders van voetballende kinderen. En die ouders hebben niet allemaal verstand van of liefde voor voetbal. Dat bleek gisteren wel toen we bij elkaar kwamen, de ouders van de F-jes die deze week aan hun gloednieuwe voetbalcarrière beginnen. Ik was niet de enige die weinig tot niets van het edele balspel wist, maar wel één van de twee ouders die structureel iedere woensdagmiddag beschikbaar is.

En wat doe je dan? Dan vorm je samen een trainersduo en ga je trainingsfilmpjes kijken op YouTube. Mijn nieuwe collega maakt een schema en zoekt oefeningen bij elkaar (zij geeft in het dagelijks leven trainingen, dus dat gaat helemaal goed komen) en heb wel wat met kinderen.

held in voetbal‘Kun je meteen inspiratie opdoen voor een boek,’ werd er gesuggereerd. Geen gek idee, want ik hoorde net van Uitgeverij Zwijsen dat ‘Een held in voetbal’ een tweede druk heeft en een uitstekende NBD Biblionrecensie kreeg, dus wie weet.

Maar het mooiste was toen ik het vanmorgen mijn jongste vertelde. ‘Echt?’ vroeg hij. Ik heb hem geloof nog nooit zo blij zien kijken.

Ik ga het voetbalteam van mijn jongste zoon trainen. Wat gaaf.

Reacties

 1. Je kunt het!

 2. Cor van Driel zegt

  Ik sta perplex. Wie had dit ooit kunnen denken. Wordt er als eerste kind een voetballer geboren blijkt hij er geen bal om te geven en van te snappen. Uiteindelijk na ca de helft van 100 jaar krijg ik toch nog mijn zin. Ik JUICH.

 3. Gaaf!

  Ook mooi voorbeeld van de uitspraak: If you want something done, ask a busy person to do it. Want je had natuurlijk helemaal niets omhanden. 😉

 4. Wat mooi. Wat je vader niet lukte, lukt je eigen zoon wel. Natuurlijk 🙂

 5. Heb je ook het idee dat de makers van het ZAPP programma ‘ lost in the game’ erg veel gejat hebben uit de superhelden reeks?

  • Marcel van Driel zegt

   Ik ken het niet. In welk opzicht lijkt het erop?

   • Npo 1 18.00 uur doordeweeks. Een groep jongeren in het bos. Ze moeten allerlei opdrachten uitvoeren. Ze mogen niet uit de groep weg. Alles word gefilmd met verborgen camera’s. één man houdt alles in de gaten en beïnvloedt de tests. De begeleiding heeft een tekentje op hun uniform. De kinderen hebben allemaal een smartwatch waarmee ze altijd zijn te traceren. Een gevalletje ‘beter goed gejat dan slecht verzonnen’ naar mijn mening.

Laat wat van je horen

*