ODE AAN DE BOEKWINKEL

Ik hou van winkels en van winkelen. Het liefste dwaal ik rond in boekhandels. Als ik naar Amsterdam ga, is het altijd de vraag of ik eerst naar Waterstone’s ga en dan naar de American Book Center of andersom. En altijd kom ik met een stapel boeken naar buiten, hoeveel ongelezen titels ik ook nog thuis heb liggen.

Boekhandels hebben het niet makkelijk op dit moment. Van de ca 1.800 verkooppunten in Nederland, sluiten er ongeveer twee per maand. Uitgeverijen klagen over teveel retouren en te weinig schapruimte. Consumenten kopen steeds vaker online omdat de lokale boekenzaak de gevraagde titel niet op voorraad heeft. En futuristen bloggen op internet dat iedereen straks toch overstapt op het e-book en de boekhandels ten dode opgeschreven zijn.

Ik kreeg een tweet van De Drvkkerij uit Middelburg – één van de mooiste boekhandels van Nederland – waarin ze vertelden dat ze er soms zo moe van worden dat ze enkel afgeschilderd worden als dinosaurussen, terwijl ze zo hun best doen een assortiment aan te bieden dat afgestemd wordt op vraag én aanbod. Hubert van Belois – van boekhandel Plantage Benissimo in Rotterdam – roept uitgevers juist op om te digitaliseren. De Literaire boekwinkel in Utrecht heeft de volgende tekst in de winkel hangen en gaat effectief de strijd aan met internetwinkels als Bol.com.

Kinderboekwinkels Kakelbont en De Utrechtse Kinderboekhandel lezen bijna alle (!) kinderboeken die ze binnenkrijgen en prijzen ze vervolgens zelf aan. (En met effect, want deze winkels verkopen soms vijf exemplaren van Superhelden.nl per dag!). Ze sturen nieuwsbrieven met aanbevelingen naar duizenden klanten, maken de prachtigste etalages, nodigen schrijvers uit voor lezingen en organiseren feesten, premières en schoolbezoeken.

Het zijn maar een paar voorbeelden van winkels die er alles aan doen om hun winkels aantrekkelijk te maken én te houden.

‘Iedereen zal altijd verhalen willen horen,’ zegt regisseur Steven Spielberg in een recent interview. ‘Iedereen zal altijd geëntertaind willen worden. Het enige dat verandert, is dat het medium meer en meer digitaal wordt,’ aldus Spielberg. De boekhandels verkopen niet meer automatisch wat er aangeboden wordt. Ook zij moeten een verhaal vertellen. Ook zij moeten entertainen. Bovenstaande voorbeelden lagen zien hoe goed dat mogelijk is een veranderende markt. In plaats van de handdoek in de digitale ring te gooien, veranderen deze boekhandels mee, en met succes.

Dat heb ik dinosaurussen nog nooit zien doen.

Heb jij ook een voorbeeld van een boekhandel die met haar tijd meegaat en blijvend klanten weet te trekken en te boeien? Of ben/heb je zelf zo’n boekwinkel? Zet het in de reacties!

Reacties

 1. Cathelijne zegt:

  De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam verdient hier ook een vermelding. (@DeNweBoekhandel) Maar dat weet iedereen al. Toch?

 2. Ik vind het altijd heerlijk om naar Selexyz te gaan. Dan ben ik net een kind in een snoepwinkel… en tóch bestel ik mijn boeken altijd via internet. Geen verzendkosten, dus even duur als in de boekhandel en ik hoef er niet voor naar de stad. Ideaal, want door de openingstijden van de stad en het gebrek aan koopzondagen heb ik lang niet altijd tijd genoeg om naar de stad te gaan… Eigenlijk zou ik wat vaker de tijd moeten nemen om richting de stad te gaan als ik een nieuw boek wil hebben.

  • In Amsterdam en Almere zijn de winkels van Selexyz elke zondag open! In Amsterdam door de week tot 19.00 uur. Toch jammer om je boeken dan via internet te bestellen!!

   • In Tilburg zijn ze helaas nog niet zo ver! Al heb ik op de twitter v/d gemeente Tilburg wel iets gelezen over dat er vanaf 2012 de winkels elke dag open mogen, dus ik hoop dat dat doorgaat! Dat zou voor mij echt zeer goed uitkomen 🙂

  • Beste Rianne en andere internetkopers,

   Als je ervoor kiest om je boeken of e-books via internet te bestellen, doe het dan via je eigen favoriete boekhandel. Want die biedt die service óók. Weliswaar zijn de marges dan lager, maar liever een beetje marge dan alles naar de concurrent. Zo hou je de lokale boekhandel in stand en kan je als je tijd hebt blijven snuffelen en krijg je je boeken thuisbezorgd, als je geen tijd hebt om naar de winkel te gaan.

 3. Ik snap die wens van klanten ook niet altijd. Als ik een boek zie, wil ik het meteen hebben en er niet een dag op zitten wachten. Bovendien bezorgt de post altijd als ik er niet ben en dan zadel ik mijn buurman met een pakketje op. Kortom, adverteer nog sterker: bekijk je boek en neem hem direct mee!

 4. Boekhandel Roodbeen in Nijkerk is ook zo’n toptent. Een winkel met heel veel beleving en activiteiten, nauwe samenwerking met de bibliotheek en scholen en altijd wat te beleven. Feestje organiseren? Goed doel of club promoten, je kan altijd terecht. Jaarlijks een speurtocht voor alle groepen vd basisschool om de kinderboekenweek te vieren en nog veel meer. Advies en tips en steeds een wisselend assortiment.

 5. Janny Middelbeek-Oortgiesen zegt:

  Boekhandel Quist – @Quistboeken – verdient hier beslist ook een vermelding.

 6. Ik wil met trots deze gespecialiseerde boekhandel melden, waar ik parttime werk: International Theatre and Film Books. Deze bijzondere winkel bevindt zich al 30 jaar in de Amsterdamse Stadsschouwburg op het Leidseplein. http://www.theatreandfilmbooks.com/
  Voorop staat een uniek aanbod van boeken, dvd’ s en tijdschriften over theater, film en dans. Dat aanbod is de belangrijkste troef, en het levert ons vaak complimenten op, ook van buitenlandse klanten en toeristen. Maar een mooi assortiment is niet genoeg, zoals Marcel zegt. We zoeken steeds naar manieren om klanten naar de winkel toe te krijgen en aan ons te binden, we hebben een webshop en maken actief gebruik van Facebook en Twitter. Of dat succes heeft is moeilijk te peilen, maar… we zijn er nog steeds!

 7. Nelly Hofman zegt:

  Tomey & Verstegen te Culemborg! 🙂

 8. Dekker van de Vegt in Nijmegen, daar kon je jaren geleden (toen dat echt nog niet heel gewoon was) midden in de winkel al lekker gaan zitten en een cappuccino bestellen 🙂

  • Marjolijn zegt:

   Lekkere koffie, ja. En ook prachtige kaarten. Maar BOEKEN, die koop ik er nog maar zelden. Ze weten ze ook zo goed te verstoppen achter alle boekgerelateerde hebbedingetjes! Gelukkig heeft Nijmegen ook nog Roelants ´voorheen De Oude Mol´. En natuurlijk de onvolprezen Arnhemse en Nijmeegse kinderboekwinkel http://www.lezenisleuk.nl

  • cathelijne zegt:

   Dekker van de Vegt verdient wat mij betreft geen aanbeveling maar een afbeveling. Ik grijp vaak mis. Ook bij Selexyz Amsterdam, trouwens. 🙁

 9. Jeroen W zegt:

  Boekhandel Bouwman @BouwmanBoeken op de Hessenweg in De Bilt. Grote selectie en belezen personeel maken dit een heerlijke winkel om een boek te kopen of te bestellen. Kan geen Bol tegenop.

 10. Boekhandel @Plukker in Schagen. Bestaat al meer dan 100 jaar. Heeft een super mooie nieuwe inrichting. Naast geweldige collectie ook koffie en thee. Fantastisch personeel. Je voelt je daar echt welkom. Zo ook bij de boekpresentatie van @IKHEETDAAN, mijn 2e kinderboek, aanstaande woensdag 5 oktober.

 11. Mijn favoriete boekwinkel is de Tribune in Maastricht. Vriendelijke en deskundige mensen, heel veel boeken, en wat ze niet hebben bestellen ze gelijk. Een super plek om naar toe te gaan.

 12. De Vries in de binnenstad van Haarlem. Ik denk de mooiste van NL, omdat het om een samentrekking van diverse oude panden gaat waarvan de muren doorgebroken zijn, zodat het net lijkt of er verschillende boekwinkels aan elkaar zitten. Reisboekwinkel, kookboekwinkel, kinderboekwinkel (oké, daarvoor ga ik speciaal naar Kiekeboek om die te supporten want kinderboekwinkels moeten sowieso blijven bestaan), historische en filosofieboeken etc. En heel aardig personeel. Ze sturen de boeken ook op als je via de site bestelt. Dus leve de lokale middenstand! (En als ik toch via internet koop, doe ik dat via Youbedo omdat die 10% van de omzet aan goeie doelen geeft).

 13. MeesterGuido zegt:

  Roemer en Walinga in Ermelo is nog een ouderwetse Boekhandel. In de winter brandt er een knapperend haardvuur. Heerlijk sfeertje en deskundig personeel. Een vermelding waard !

 14. Marjolijn zegt:

  De Arnhemse en Nijmeegse kinderboekhandel, die mag zeker ook (nog een keer apart)in je rijtje! Ik kom bijna altijd met (veel) meer boeken naar buiten dan ik van plan was. Omdat ze zo’n fantastisch aanbod hebben. En de medewerkers zo enthousiast suggesties aandragen. Als ik niet al vantevoren lekker gemaakt was op hun site, vol recensies en aanraders… http://www.lezenisleuk.nl

 15. Ik ben dol op boekhandels, maar mijd ze meestal omdat ik nooit zonder minstens één boek naar buiten kom. Als ik dan toch bij een boekhandel moet zijn, dan graag mijn “eigen” boekhandel in Heerenveen: Binnert Overdiep en als hele goede volgende de Selexyz Dominicanen in Maastricht. Binnert Overdiep vanwege het goede aanbod en het attente personeel en Selexys Dominicanen vanwege hun prachtige aanbod op een geweldige en unieke locatie.

Trackbacks

 1. […] van Driel schreef laatst een interessante blog: “Ode aan de boekwinkel“, dat me aan het denken zette. Ik vind het heerlijk om in boekenwinkels te snuffelen, maar […]

Laat wat van je horen

*