ODE AAN JACK VANCE (EN AAN MIJN VADER)

Tschai de waanzinnige planeetMijn vader liet mij op vrij jonge leeftijd Jack Vance lezen. Ik denk dat Tschai, de waanzinnige planeet het eerste boek was dat ik van de Amerikaanse grootmeester las. Daarna kwamen de vijf Duivelsprinsen en natuurlijk het hoogtepunt in Vance’s carrière: Lyonesse. Ik durf te stellen dat zonder deze trilogie er geen sprake zou zijn van Game of Thrones. (Het is ook niet vreemd dat schrijver George R. Martin een anthologie samenstelde met verhalen die zich in Vance universum afspeelde).

De boeken van Vance waren een amalgaam van science fiction, fantasy, space opera en sociale satire. Vooral de gebruiken van de wezens op andere planeten maakten diepe indruk op mij als kind. Gezichtsverf om je gemoed uit te drukken, schermen waarachter je een hap nam, zodat je tafelgenoot niet in je mond hoefde te kijken, muziek die een hele andere functie had dan vermaak. Maar daarnaast waren de boeken ook gewoon vreselijk spannend! Nachtenlang heb ik liggen lezen in de beduimelde exemplaren van mijn vader, leefde ik mee met Adam Reith en Kirth Gersen. Mijn eerste verhalen als tiener waren regelrechte imitaties van de boeken van Vance.

Mijn vader bracht mij de liefde voor science fiction en fantasy bij. Door mij en mijn zus mee te nemen naar Star Wars en Indiana Jones en door mij de boeken van Tarzan, Jules Verne en Jack Vance toe te schuiven. Boeken die hij al eerder verslonden had. Ik las ze stuk! En ik begreep mijn vaders frustratie toen ik hoorde dat hij jaren had moeten wachten op de laatste twee delen. (Tussen het derde en vierde deel zat maar liefst twaalf jaar!) Ik had de luxe dat ik alle vijf delen achter elkaar door kon lezen.

Wij waren niet de enige fans. In Nederland heeft Vance altijd al een schare loyale volgers gehad.  Gek genoeg was Vance hier populairder dan in zijn thuisland. Als je op zijn Amerikaanse website kijkt, waar je zijn boeken als e-books kan bestellen, dan zie je dat een aantal covers gemaakt door onze Nederlandse held Tais Teng.

Jack VanceAfgelopen zondag is Vance in zijn slaap overleden. Hij werd maar liefst 96. Jack Vance zweeft nu ergens tussen de sterren. Zijn boeken blijven op aarde. Voor ons. Zodat ze generatie na generatie verslonden kunnen worden.

Meulenhoff overweegt momenteel om zijn oude titels opnieuw als e-book aan te bieden. Welke titels mogen er volgens jou absoluut niet ontbreken?

Reacties

 1. Cor van Driel zegt

  Voor mij hoeft dat niet, want ik heb ze nog allemaal en kan ze zo pakken.
  Voor nieuwe lezers een goed idee. Welke titels? Ik zou het niet weten. Het is al zo lang geleden dat ik ze heb gelezen. Zo oud ben ik nu al. Misschien toch een moment om ze maar weer eens op te pakken.

 2. Ik heb ze geen van allen. Ik vind het heel mooi te lezen hoe je vader je de liefde voor SF en fantasy bij bracht. Mooi geschreven!

 3. patrick brannigan zegt

  De verhalenbundel ‘Morreion’ mag niet ontbreken! Net als ‘Blauwe wereld’ en nog een tiental andere titels:). Wist jij trouwend dat Wonderwaan een themanummer aan Vance heeft gewijd (ongeveer een jaar geleden?).

 4. Miriam Wesselink zegt

  Jaaa, Jack Vance! Een van mijn favoriete SF-schrijvers! Inderdaad, al die vreemde wezens met al die vreemde culturen en gewoontes. Ik herinner me ook nog – welk boek was dat? – een planeet waar je je identiteit uitdrukte met een masker, en de hoofdpersoon, van elders, begon met een ongevaarlijk, lage-statusmasker van een vlinder. En er werd via zingen gecommuniceerd, geloof ik.
  Ik ga meteen mijn boekenkast checken op titels.
  Wat jammer dat hij overleden is.

 5. Annette Jongen zegt

  Marcel, wat verwoord je dat weer prachtig. In mijn geval was het mijn oom die me een boek van Jack Vance toeschoof, ook in mijn tienerjaren en ook, samen met Asimov, mijn eerste kennismaking met het genre. Vervolgens heb ik alles, echt alles, achter elkaar uit de bieb geleend om ze te kunnen lezen. Het is mooi maar ook vreemd hoe helder de boeken die je leest als tiener je bijblijven. Welke titels? Allemaal! Zodat de jongeren van nu kennis kunnen maken met de pionier en grootmeester van speculatieve fictie. En wee de literaire snobs die zijn werk afdoen als ‘genre lectuur’! Zo, ik heb gezegd.

 6. Wil Ceron zegt

  Als e er iemand wil beginnen met Jack Vance, dan kan ik aanbevelen (niet perse in deze volgorde):
  Serie De Duivelsprinsen
  Sterrenkoning, De / 1
  Moordmachine, De / 2
  Paleis van de liefde, Het | (Alt. Title: Duivelsprins, De / 3
  Lens Larque / 4
  Boek der dromen, Het / 5

  Serie Cadwal Kronieken
  Cadwal Kronieken #1: Station Araminta /
  Cadwal Kronieken #2: De oude aarde /
  Cadwal Kronieken #3: Throy /

  Lyonesse Serie
  Lyonesse #1: De tuin van Suldrun /
  Lyonesse #2: De groene parel /
  Lyonesse #3: Madouc /

  Alastor Serie
  Marune, sterrenwereld 933: De man zonder verleden | (Alt. Title: Marune: Alastor 933
  Trullion, Alastor 2262 | (Alt. Title: Trullion: Sterrenwereld 2262 /
  Wyst, Alastor 1716 /

  Drakenruiters, De

  Grote Planeet /
  Spelevaren op Grote Planeet | (Alt. Title: Circuswereld /

  Durdane /

  Magnus Ridolph | (Alt. Title: Wonderbaarlijke avonturen van Magnus Ridolph, The /

  Lokkende Verte, De /
  Wilde vaart, De /

  Tschai, de waanzinnige planeet /

  Zoon van Boom, De /

  Emphyrio /

  Huizen van Iszm, De

  Vijf gouden banden, De /

  Nachtlamp /

  Voor diegene die van “Jeugdsentiment” houdt: het eerste boek dat in Nederland uitgegeven is van Jack Vance: Vrijbuiters in het heelal | (Alt. Title: Vandalen van de ruimte /

  Wonderlijke reis van de Phoebus, De | (Alt. Title: Space opera /

  Zoon van de boom, De /

  Al deze boeken zijn met wat meer of minder moeite bij de volgende internetsites te koop:
  http://www.sf-boeken.nl/ >>> Gespecialiseerd op Jack Vance
  http://www.essef.nl/
  http://www.boekwinkeltjes.nl/

  Als je van de Originele Versie (ENGELS) houdt, zoals Jack Vance ze echt geschreven heeft; Via de officiele internetsite van Jack Vance http://www.jackvance.com/ zijn al zijn verhalen als Epub of Mobi formaat te koop. per boek betaal je ongeveer $ 6. De meeste series zullen zelfs als één boek worden uitgegeven, dan ben je nog goedkoper uit.

  Bijna al zijn boeken zijn bij HEEL GOED ZOEKEN trouwens ook als Ebook in het Nederlands te vinden. Ik ben ze ooit op Torrent sites tegen gekomen.

  Wil je al de titels (incl Alternatieve titels) van AL zijn verhalen weten, geef even een seintje, dan stuur ik een overzicht met Al de Nederlandse en Engelse titels. Ook de titels zoals ze in 2002 bij het maken van de VIE (Vance Integral Edition) zijn vermeld

 7. Wil Ceron zegt

  Nieuwe Nederlandse Boeken van Jack Vance.

  Sind augustus 2015 is er begonnen met het uitgeven van alle Nederlands titels van Jack Vance. Ze zullen ter zijner tijd allemaal te koop zijn. Ze worden uitgegeven als ‘ouderwets’ papieren boek maar ook als Ebook. Zelf titels die voorheen niet uitgegeven zijn–waaronder bijna al zijn detective-mysterie verhalen–zullen worden uitgegeven.
  Alle titels zijn opnieuw ge(re)digitaliseerd en zijn allemaal opnieuw proefgelezen. Velen ervan zijn zelfs door de oorspronkelijke vertaler opnieuw bekeken en hier en daar gemoderniseerd.
  Ik heb aan deze nieuwe edities meegewerkt, en kan zeggen dat het resultaat er mag wezen. De kosten vallen erg mee (15 tot 20 euro voor een gewoon papieren boek en 4 tot 5 euro voor de digitale versie)

  Hier de site waar je informatie kunt vinden en waar je via deze site doorgelinkt kunt worden naar de juiste sites waar ze besteld kunnen worden.
  http://www.spatterlight.nl/

Laat wat van je horen

*