Onze kinderen zijn de echte superhelden

01a8a1b5573900eaf899e6d1b8fddfef67d1735f10Het waren de laatste schooloptredens voordat de vakantie begint. Op woensdag reisde ik naar Voorburg naar een school met een echte boekenclub. De kinderen van de bovenbouw van ‘De Vijverhof’ hadden mijn Superheldenboeken uitgekozen als ‘boek van het jaar’! Allemaal hadden ze een exemplaar en allemaal waren ze superbenieuwd naar het laatste deel. Exclusief voor hen las ik voor uit Superhelden3.nl, die volgende week naar de persklaarmaker gaat.

01252eef330a2e4123c5afb5bfff4e2c958f622691

Ik wist niet wat ik meemaakte. De kinderen waren zo enthousiast over mijn boek en over de karakters! Ze waren zo benieuwd naar hoe het allemaal af ging lopen! Ze stelden geweldige vragen, wilden allemaal een handtekening in hun boek, wilden weten of er een film kwam, waarom ik het boek zo geschreven had en waarom er zoveel in gevloekt werd.

Die laatste vraag liet ik ze zelf beantwoorden. En ze kwamen allemaal met het juiste antwoord.

Het waren twee klassen vol Superhelden en ik realiseerde mij hoe dankbaar ik ben voor mijn trouwe lezers. Lezers die de boeken vijf, soms wel tien keer gelezen hebben. Die iedere gebeurtenis kennen, ontwikkelingen voorspellen, meeleven met de personages die ik bedacht heb. Ze leven op dezelfde manier mee met Iris, Alex en Fiber, als ik vroeger met Tiuri, Dolf, Bastiaan, Krabat en Mijnewel en Jouweniet.

En ik bedacht me dat het nog geen drie jaar geleden is dat Superhelden.nl uitkwam en niemand van mij gehoord had.

0116695c0ad7808fdef20ddde7dedecc0264d8224c ‘s Middags mocht ik met twintig kleuters dansen en zingen en vertellen over ‘Billy de Kip’ in de prachtige kinderboekwinkel ‘In de Wolken’ en sprak ik met een zestal tieners over de Superheldentrilogie.

Donderdag kwamen de kinderen naar mij toe in de bibliotheek van Coevorden. Het is een prachtig gebouw waar bieb en museum in elkaar overlopen. De klassen hadden allemaal een kist met mijn boeken gekregen en zich gedegen voorbereid. Sommige hadden wel twaalf (!) van mijn boeken gelezen en ze stelden  geweldige vragen over hoe personages ontstaan en of ik nog een boodschap probeer mee te geven in mijn boeken. Vragen die mij én de leerkrachten verrasten, die je niet zou verwachten van negen en tien jarige kinderen uit groep zes en zeven.

En ik realiseerde mij nog iets. De kinderen die nu op school zitten, dat zijn onze superhelden. Zij hebben het allemaal in huis, de kennis, de compassie, de visie om de wereld te veranderen. Niet op de manier van Mr. Oz, met geweld en bedreiging, maar met passie en vastberadenheid.

Onze kinderen, onze superhelden, onze toekomst.

Laat wat van je horen

*