Recensie Broken Monsters van Lauren Beukes

broken-monstersUPDATE: De winnaars van de wedstrijd zijn inmiddels bekend! Ink Kroon, Josef en Ingrid winnen de Nederlandse editie en Stephanie, Miriam en Willem de Engelse! Met dank aan de American Book Centre en De Bezige Bij!

Lauren Beukes zette zichzelf definitief op de kaart met haar ijzingwekkende thriller ‘The Shining Girls’ (in het Nederlands verschenen als ‘Stralende meisjes’ en hier door mij gerecenseerd). Het beste aan dat boek is niet eens het geweldige uitgangspunt – een tijdreizende seriemoordenaar wordt opgejaagd door een van zijn bijna slachtoffers – maar de aandacht die Beukes besteed aan de slachtoffers. Ieder meisje straalt dusdanig dat het echt pijn doet als ze het loodje legt. De vrouwen zijn geloofwaardiger dan menig hoofdpersoon in een andere roman en hebben allemaal een ander soort relatie met hun uiteindelijke moordenaar.

Hoe de slachtoffers in ‘The Shining Girls’ beschreven zijn, speelde een cruciale rol in mijn eigen proces bij het schrijven van mijn thriller ‘Nachtmerrieman‘.

They make it sexy in the movies,’ klaagt een bloedverwant van één de slachtoffers in het boek. En dat is wat Lauren Beukes nou precies niet doet. Haar moordscènes zijn niet sexy maar gruwelijk en haar seriemoordenaar is een zielige mislukte man en geen kwaadaardig genie, zoals in de meeste films.

30 mei interview ik Lauren Beukes live in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en om te reserveren.

Als er een overeenkomst is tussen ‘Broken Monsters’ en ‘The Shining Girls,’ is dat de moorden opnieuw niet sexy zijn en de moordenaar mogelijk nog pathetischer. Het gaat over de impact die de moorden hebben op de gemeenschap – in dit geval Motor City Detroit. Het boek volgt een aantal personen – rechercheur Gabi Versado, haar tienerdochter Layla, vlogger Jonno en niet te vergeten, de moordenaar – die Beukes om en om een hoofdstuk geeft, waardoor we dicht op de huid van de personages komen te zitten. Het plot – over menselijke lijken die gecombineerd worden met delen van dode dieren en zo groteske kunstwerken opleveren – is slechts de gruwelijke aanleiding, het boek draait om de personages en hun hoe de moorden het beste en het slechtste in hun naar boven brengen.

Hoewel haar schrijfstijl en structuur volstrekt anders zijn, is er een overeenkomst te ontdekken tussen Lauren Beukes en Stephen King in hoe realistisch hun personages zijn en hoe mogelijke bovennatuurlijke elementen onderdeel uit kunnen maken van het dagelijkse leven.

broken-monsters-quote

Beukes is ook duidelijk een schrijver van deze tijd, die snapt hoe social media werkt (Het idee van een tijdreizende seriemoordenaar begon als een tweet) en die het internet een cruciale rol laat spelen in haar boek. Dat maakt het boek pijnlijk actueel.

‘Broken Monsters’ is een literaire horrorroman en ondanks het gruwelijke onderwerp het meest toegankelijke boek dat Beukes tot nu schreef.

Wil je erbij zijn als ik Lauren interview op 30 mei? Reserveer dan hier een stoel (vol is vol!)

Ik mag drie Engelse en drie Nederlandse vertalingen van ‘Broken Monsters’ weggeven van de American Book Center en uitgeverij De Bezige Bij. Zet hieronder waarom  jij perse het boek moet hebben (en vermeld even in welke taal) en wij kiezen een winnaar. (Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden op straffe van mutilatie).

 

Reacties

 1. Yvette Neuschwanger zegt

  Als….
  – inspiratie voor de Harland Awards
  – tijdverdrijf totdat Nachtmerrieman verschijnt
  – gewoon omdat jij m tipt. Dat gaf eigenlijk direct de doorslag 😊

 2. Tja, waarom zou ik dat boek niet moeten winnen? Ik, seriemoordenaar bij uitstek! Honderden lieden heb ik op de meest gruwelijke wijze vermoord. Wees gerust: als schrijver. In het echt ben ik de zachtheid zelve ;-). Eigenlijk kan Beukes mij dus niets meer leren, hoewel… Ik ben benieuwd. Je bent tenslotte, ook met 47 jaar, nooit te oud om te leren. Dus, kom maar op. Toon mij haar wanstaltigheid, haar horror, haar wilde fantasieën, haar schrijven. Please. En graag in het Nederlands…

  Groet,
  Brad/Alex

 3. Op straffe van mutilatie? Dat brengt me op een idee voor een experiment: tart de schrijver van dit stuk! Hoever kan ik gaan voordat…
  Tenzij je mij natuurlijk het Engelstalige boek stuurt. Bovennatuurlijke elementen in een verhaal zijn aan mij zeker besteed, dus dan neem ik wel genoegen met de horrorroman die Lauren Beukes bedacht.
  Hoewel… ook een winnaar mag niet over de uitslag corresponderen op straffe van mutilatie. Dat brengt me op een idee…

 4. Ik ben hartstikke benieuwd en doe graag mee voor een exemplaar in de Nederlandse taal.
  Warme groet 🙂

 5. Hoe vaak verrast een boek je nog als je er velen per week leest. Bijna alleen nog maar als het een vrij slechte betreft en je hem uit het tuimelraam naar buiten smijt. Maar ik wil getriggerd worden door een bijzonder boek, zoals jij hier in je recensie schrijft. Haar eerste vorige boek blies me om ver. Origineel, apart, bijzonder: fijn eens anders dan anders. Ik wil weer om geblazen worden. Liefst in de Nederlandse versie. Al zou ik voor de omslag de Engelse bijna kiezen. Maar dan doe ik twee maanden over een boek.

 6. Het lijkt me een erg mooi boek,ik wil het graag lezen.
  Nederlandse versie graag.

 7. Willem Molemaker zegt

  Redenen waarom ik graag ik het boek van Lauren Beukes ontvang:
  * ik heb nog niets gelezen van Lauren Beukes
  * ik heb wel over Lauren Beukes gelezen
  * ik lees graag werk van Afrikaanse schrijvers
  * ik ken het genre van Lauren Beukes nauwelijks
  En dan ontvang ik graag de Engelstalige versie.

 8. Ik wil graag een van deze boeken winnen omdat ik hou van spannende boeken en ik deze schrijfster nog niet heb ontdekt. O ja, en omdat mijn boekenverzameling heeeeeel klein is en ik deze nog steeds wil uitbreiden.

  (Nederlandse versie)

 9. Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt naar deze schrijfster dus ik wil haar graag lezen. Maakt niet uit in welke taal (geen Swahili graag). Nog een reden: het maken van kunstwerken van de lijken van de slachtoffers, door die te combineren met dieren en andere zaken, heb ik volgens mij ook gelezen in een boek van Dean Koontz; ik weet niet meer welke.

  • Willem zegt

   Een vertaling in het Swahili zou wel mooi zijn 😉 miljoenen Swahili lezers in oostelijk Afrika.

 10. Omdat ik nu eindelijk, na jaaaaaren recenseren weer volop boeken voor mijn lol lees. Recenseren was leuk hoor, maar het is ook leuk om boeken te lezen die ik wil lezen en zonder er iets over te moeten schrijven. That said… Momenteel schrijf ik van elk boek wat ik lees alsnog een recensie. Hmm… maar het is wel eens leuk om iets buiten de fantasy te lezen (in het Engels graag).

 11. Onbekend is onbemind, reden genoeg om kennis te maken met Lauren Beukes, dacht ik. De Nederlandse, graag.

 12. Inge van den berg zegt

  haar ijzingwekkende thriller ‘The Shining Girls’ nodigt mij uit om meer over haar boek te weten te komen. Ik ben een enorme thriller liefhebber en het review lezende: Haar moordscènes zijn niet sexy maar gruwelijk en haar seriemoordenaar is een zielige mislukte man en geen kwaadaardig genie is dit een thriller van allure. Broken Monsters ken ik ook nog niet en ik doe graag mee voor één van de boeken in het Nederlands. Ik wens Stoerboek hele fijne Pinksterdagen.

Trackbacks

 1. Stuff happening! schreef:

  […] kunt ook nog steeds haar laatste boek ‘Broken Monsters’ winnen (in het Nederlands of in het Engels) en mijn […]