Remembering The Dig

IMG_1702

Alleen onder water

Doodstil was het in het Oceanium. Alleen wij waren er, mijn kinderen en ik. En de vissen, natuurlijk. Het anders zo drukke Blijdorp was een oceaan van stilte, wat het gevoel versterkte dat we in werkelijkheid onder water waren of misschien zelfs wel op een andere planeet.

Binnen het Oceanium is een aparte ruimte gereserveerd voor de Greenpeace Expo, een serie van matzwarte kamers, fluoriderende kleuren, onderwaterbeelden en teksten over vissen en visserij. En muziek. Geen idee wie het gecomponeerd heeft, maar in gedachten werd ik onmiddellijk teruggeworpen naar 1995, naar het briljante point & click adventure ‘The Dig’.

‘The Dig’ was verzonnen door Stephen Spielberg voor zijn tv-serie ‘Amazing Stories’ maar het verhaal over een groep astronauten dat in het binnenste van een astroïde een portal vindt naar een buitenaardse planeet, bleek veel te duur voor tv. Gelukkig was het wél te realiseren als videogame. Met graphics van Industrial Light & Magic, dialogen van Orson Scott Card, acteurs als Robert Patrick (Terminator 2, X-Files) en Steven Blum en orkestrale muziek van Michael Land (Monkey Island) was een instant klassieker geboren, waar ik mijn met huisgenoot vele nachtelijke uurtjes mee heb doorgebracht.

The Dig
De Cd-rom draait niet meer op mijn pc, maar het is nog wel via STEAM te spelen. Geen app, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen, aangezien Monkey Island, Grim Fandango en binnenkort Day of the Tentacle ook te spelen zijn op onze tablets. Maar er is nog een andere manier om het verhaal mee te krijgen, en dat is als film.

Soort van.

Iemand heeft namelijk de moeite genomen om het hele spel in een keer door te spelen, op te nemen en op YouTube te zetten. Bijna drie uur duurt het en dat is tegenwoordig een acceptabele speelfilmlengte. Ja, de graphics zijn gedateerd en ja, sommige dialogen zijn een beetje cheesy. Maar de sfeer, de muziek zijn nog steeds ongeëvenaard wat mij betreft.

De muziek is overigens ook te downloaden, via deze site. Geen idee of het legaal is, maar op iTunes, Spotify of Deezer staat het in ieder geval niet.

Ik weet in ieder geval wat ik volgende week ga kijken.

Reacties

  1. Wat leuk dat jij ook The Dig hebt gespeeld!
    Ik heb het hier ook nog ergens in de kast liggen. Heb het nooit helemaal uitgespeeld. Myst is ook zo’n klassieker waar we nachten lang tunneltjes en doolhoven zaten uit te tekenen.
    Idd niet meer te spelen op de moderne pc’s hier in huis. Lang leve Steam!

  2. Leuk! Oceanium blijft altijd iets magisch houden, kom er ook graag met mijn dochter. Door jouw stukje kreeg ik een idee, soundtracks van games voor radio.. achtergrond sound… Vond het vandaag leuk om je te ontmoeten, wist niet wat ik er van kon verwachten, een schrijver in de klas, maar volgens mij vonden de kinderen het ook geweldig!!

Laat wat van je horen

*