SCHRIJFSTER GEEFT KLEUR AAN ZWART-WITTE PIETENDISCUSSIE

SjimmieIk vind dat de tegenstanders van Zwarte Piet een punt hebben. Piet is een knecht, zwart en heeft bloedrode lippen. Exact hoe vroeger ‘roetmoppen’ werden afgeschilderd in boeken en strips zoals bijvoorbeeld Sjors en Sjimmie. En ook die ‘roetmoppen’ waren niet zwart van het roet.

Ik heb ook begrip voor mensen die graag aan de traditie van Zwarte Piet willen vasthouden. Ik snap zelfs (een beetje) de felheid die daar bij hoort. Maar wat ik niet begrijp is de onbeschoftheid die sommige mensen etaleren. ’Als je het er niet mee eens bent dan ga je maar terug naar je eigen land’ wordt er op Facebook en Twitter geroepen tegen mensen wiens ouders al in Nederland geboren zijn. Voor sommigen heeft het Nederlanderschap dus kennelijk wél degelijk met kleur te maken.

Al een paar dagen zoek ik naar een manier om op een positieve manier een bijdrage te kunnen leveren aan de discussie. Want op de zoveelste mening zit vast niemand te wachten. Ik kon niets bedenken – vandaar mijn stilte over het onderwerp – maar mijn collega Marlies Slegers wel. Zij schreef een heerlijk voorleesverhaal over drie pieten die geweigerd worden voor de pietenopleiding, omdat ze niet zwart zijn.

In haar eigen woorden: ‘Voor wie een voorleesverhaal wil over nieuwe pieten die erbij komen. Voel je vrij om dit te printen en te gebruiken. En voor wie liever gewoon zwarte piet heeft – je hoeft het niet te lezen/gebruiken. Allemaal prima! :)’

Ik vind het een ijzersterk verhaal, goed geschreven, grappig en charmant. Een leuk verhaal om voor te lezen én een bijdrage aan discussie die dreigt uit de bocht te gaan vliegen. Als er nou nog iemand is die er een paar mooie illustraties bij wil maken, dan is het helemaal af.

Maar wel in zwart-wit, hé?

Nieuwe pieten download je hier.

Reacties

 1. Geweldig wat een heerlijk verhaal! Smullen!

 2. Alleen in sommige liedjes is Piet nog een knecht. In het dagelijks keven noem je een werknemer toch ook geen knecht?

  • Marcel van Driel zegt

   In sommige liedjes?

   ‘Zijn knecht staat te lachen’

   ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’

   • Dat is toch sommige?

    • Marcel van Driel zegt

     Wil je er meer?

     Jongens, heb je ’t al vernomen: ”t Knechtje, ja die zwarte man
     Koopt maar, koopt maar wat hij kan’

     Sinterklaas is jarig: ”t Paardje, zwaar beladen,
     trekt hij met zich voort
     en zijn knecht vertelt hem
     wat hij heeft gehoord.’

     Sinterklaas, die goede heer: ‘Pieterknecht zo zwart als roet
     die het speelgoed dragen moet’

     Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht: ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht
     En we zitten allemaal even recht’

     Zie ginds komt de stoomboot: ‘Zijn knecht staat te lachen
     en roept ons reeds toe:’

     • Dat zijn er inderdaad wel meer. Het goede is dat de term door de hedendaagse TV-Sinterklaas niet meer gebezigd wordt. Misschien dat in de nieuwe drukken het woord ‘knecht’ maar vervangen moet worden door ‘Piet’ (zijn piet staat te lachen enz.). Positieve bijdragen zijn inderdaad prettiger.

     • Marcel van Driel zegt

      Ja, helemaal mee eens.

     • Jasper Polane zegt

      Maar knecht is toch niet per definitie racistisch? Heren van stand hadden vroeger nou eenmaal knechten, en die waren niet per se zwart. Een knecht is niet hetzelfde als een slaaf, want ze worden gewoon betaald. Piet is gewoon de personal assistent van de Sint.

 3. Goed. Vooruit dan maar. Ik had me er nog buiten willen houden…
  Mijn schoonzuster, op Facebook, ‘liked’ een pagina met de foto “100% tegen racisme, 100% voor Zwarte Piet” – gaat naar de Facebook pagina https://www.facebook.com/welzwartepiet . En als je daar dan in de comments kijkt dan wordt er over de mensen die Piet wel als een probleem zien gesproken als “raddraaiers”, “Hunnie … terwijl wij normale blanke Nederlanders…”, “rotnegers”… Meningen als “en met al dat multi-culti gaat onze eigen cultuur kapot”, het onvermijdelijke “als het ze niet bevalt, dan gaan ze toch lekker terug naar hun eigen land?”, de burgemeester van Amsterdam staat open voor debat en wordt dus een “wigger” genoemd…

  Dus – dit bewijst voor mij dat deze discussie wel degelijk naar de oppervlakte haalt wat onderhuids speelt: er zijn dus nog zat mensen die de niet-blanke Nederlander nog steeds als “hunnie” zien, nog steeds niet als volwaardige Nederlander, ook al zijn ze 3, 4, 5de generatie. En blijkbaar is hun mening daardoor dus minder waard. En waarom kan wat onze immigranten meebrengen niet deel worden van ‘onze cultuur’, zoals ‘onze cultuur’ honderden, duizenden jaren heeft geabsorbeerd? Van de Romeinen, van de Franken, van de Amerikanen… Wat is eigenlijk puur Nederlandse cultuur? Volendam? Wanneer heb jij voor het laatst op klompen gelopen, en wanneer droeg je vrouw voor het laatst een kanten kap met zijspiegeltjes?

  Om even aan de andere kant van het water te kijken, in GB laait elke zoveel jaar de discussie rond de Golliwog op. “Waarom mag dat nou niet?” en “Het is toch een onschuldige kinderpop?” “Het is toch onze cultuur? Waarom willen hunnie dat wegnemen?” en “Waarom moeten wij wel alles van hun accepteren, en moeten wij alles maar opgeven?” … En dan blijkt dat de maatschappelijke stroming/politieke groepering die het meeste garen spint bij de ‘discussie’ is: De BNP – British National Party (zeg maar: Eigen Volk Eerst, Grenzen Dicht).

  Toen ik een kleine jongen was, was Hans Janmaat een beetje een clown en werd de Centrumpartij algemeen als verwerpelijk beschouwd. Die tijd zijn we sinds Fortuyn en Wilders helaas voorbij… En ik weet niet of ik wel zo blij ben met dat stukje eigengereidheid dat dus duidelijk De Nederlandse Cultuur is.

 4. Zo droevig dat een kinderfeest, want dat is het, alweer aanleiding is voor zoveel hulliezullie. Ik hoop dat er vlot een oplossing komt, al was het alleen maar omdat nu iedereen zijn eigen oplossing probeert te bedenken. Ik bijvoorbeeld vind een schoorsteenpiet een zeer voor de hand liggende keuze, omdat ik ben opgegroeid met een Piet zwart van t roet. En ik zie ook wel wat in het Duitse voorbeeld van helemaal geen Piet maar engeltjes. Anderen willen een kleurenpiet of een blanke Piet of uit alle macht die zwarte piet, want zullie…

  Maar ik wil vooral een discussie-stoppende oplossing omdat ik het zo sneu zou vinden voor talloze kinderen als dit feest voor hun ogen uit elkaar knalt, omdat de volwassen het niet eens kunnen worden. Dus, TV schrijvers, sint commissies: kom maar op met die beslissing.

 5. Het lijkt erop dat de ‘traditie’ van zwarte Piet helemaal niet zo oud is: http://youtu.be/65ERQNg_Fcc

Laat wat van je horen

*