SCHRIJVEN IN DE ETALAGE (DAG 1)

In de etalageVandaag was de eerste dag dat ik in de etalage van Boekhandel H. de Vries aan mijn nieuwe boek schreef. Bij aankomst werd ik allereerst door winkelmanager (en boekverkoper van het jaar!) Daan van der Valk rondgeleid door de winkel. Wat zo bijzonder is aan de boekhandel in Haarlem, is dat het eigenlijk vijf winkelpanden zijn die met elkaar verbonden zijn. Als sinds 1905 (!) worden hier boeken verkocht. En deze week zijn een heleboel van die boeken van mij.

Ik schrijf nu meer dan elf jaar en steeds vaker vind ik mijn boeken in de boekhandel. Soms in de kast, soms op stapeltjes op de tafels. Maar vier meter met niets anders dan ‘Waanzinnige Plannen,’ ‘Superhelden.nl’ (deel 1 en 2) en de Bino-prentenboeken (plus de handpoppen, cd’s en het kaartspel) heb ik nog nooit meegemaakt! Mijn grijns ging van oor tot oor, geloof me.

Vier meter wandMaar ik kwam hier om te schrijven, niet om te grijnzen. Nadat ik nog even snel twee Superheldenboeken signeerde voor een klant (#ikkandat) plaatste ik mijn laptop op de tafel in de etalage en begon te typen.

De etalage bevindt zich half in de winkel, tussen de reisboeken, en regelmatig kwam het voor dat mensen mij pas opmerkten als ik bewoog of ‘goeiemiddag’ zei. Er ontstonden mooie gesprekken, zoals met Angelique, die ‘Waanzinnige Plannen’ vorige week al aanschafte en geen idee had dat ik hier vandaag zou zijn. Anderen moesten vooral lachen of ontweken mijn blik. Tussendoor verhoogden we de tafel met dozen boeken, zodat ik mijn benen kwijt kon, verwisselden we de houten stoel door een echte bureaustoel, plaatsten foto’s op Twitter en Facebook, dronken koffie en spraken over het boekenvak.

Polare, de nieuwe naam van de combinatie van De Slegte en Selexyz kwam ook voorbij, natuurlijk. Gisteren liet ik mij er nog door inspireren tot een persiflage, een ‘ijzingwekkende roman over het boekenvak’. Vandaag kwam alles samen, toen Remco van Straten één van de foto’s van Facebook plukte en de covers van Waanzinnige Plannen verwisselde met die van mijn spoofroman ‘Polare’.

Polare de Vries Tijd voor een biertje.

Reacties

 1. Wat een buitenkans Marcel, geniet er van ! Hartstikke leuk !!

 2. Marcel Vaarmeijer zegt

  Waanzinnige Plannen in uitvoering, zo doe je dat dus.
  Veel plezier en succes, Marcel !!

 3. Leuk om te lezen Marcel! Veel inspiratie en plezier toegewenst!

 4. Schrijven in een boekwinkel, ik zou het niet kunnen. Veel te veel afleiding, ik zou de heke dag in alle boeken willen kijken. 🙂

 5. Schrijven in een boekwinkel – misschien een beetje afleiding, maar in ieder geval zal Marcel, met het oog van winkelend Haarlem meekijkend over zijn schouder, minder tijd verspillen met op het net rondsurfen!

  Het is in ieder geval een leuk idee, en het kan geen kwaad. Mis wel een “Niet voeren, aub!”-bordje.

Trackbacks

 1. […] De eerste dag in de etalage had ik behoorlijk veel geschreven, maar vandaag waren er vooral ontmoetingen. Een oud klasgenootje die ik – op een reünie na – al twintig jaar niet gezien had, kwam met haar dertienjarige dochter twee Superhelden.nlboeken laten signeren. Mensen die ik slechts van Facebook of Twitter kende, kwamen Waanzinnige Plannen kopen – steeds twee exemplaren tegelijk, grappig genoeg  – en laten voorzien van een handtekening. […]

Laat wat van je horen

*