SINTERKLAASTEKENFILMVERBOEKING

 

In 2014 komt de eerste grote Nederlandse tekenfilm sinds Ollie B. Bommels ‘Als je begrijpt wat ik bedoel´ in de bioscoop. Het gaat om de sinterklaastekenfilm TrippelTrappel, een film waarin een fretje, een wandelende tak en een kanarie op zoek gaan naar Sinterklaas. En voor deze film mag ik de verboeking doen, oftewel, het boek van de film schrijven!

In Amerika is een verboeking of novelization heel normaal. Daar wordt van maar liefst 80% van de films een roman gemaakt. Hier in Nederland is het nog een redelijk nieuw fenomeen. In 1983 was er de roman van De Lift naar de film van Dick Maas. En recent waren er de verboekingen van Zwartboek en de kinderfilms Lepel en Knetter. Daar komt TrippelTrappel binnenkort bij.

Het scenario van TrippelTrappel is geschreven door Arnoud Rijken en Michiel Snijders van il Luster. De regie is in handen van Albert ‘t Hooft en Paco Vink, die ook verantwoordelijk waren voor het geweldige filmpje Little Quentin, dat op Vimeo al meer dan 120.000 keer bekeken is.

 

“Trippel Trappel” gaat over de huisdieren Fretje, Kari en Takkie. Ze gaan samen op pad gaan naar Sinterklaas om te regelen dat ook de dieren voortaan Sinterklaasfeest kunnen vieren. Ze hebben haast, want wanneer ze vertrekken met de verlanglijstjes van al hun vrienden, is het is al bijna pakjesavond!

Tijdens het lezen van het script heb ik mij erg in moeten houden om niet hardop te lachen (ik zat in de trein in de stiltecoupé) zo grappig is het. Deze week heb ik de eerste twee hoofdstukken van het boek geschreven. Dat bleek nog een hele klus. Want hoewel de actie en de dialogen vast staan, kun je een script niet één op één vertalen naar een (voorlees)boek. Maar volgens mij heb ik de juiste toon inmiddels wel gevonden.

De komende tijd zal ik over de voortgang van het boek bloggen op Stoerboek. Wil je weten hoe het de film vergaat, kijk dan op hun blog of Facebookpagina.

Hier kun je luisteren naar Albert ‘t Hooft en Paco Vink die op Radio 1 vertellen over de film.

Reacties

  1. Anita Bracke zegt

    Veel succes ermee, Marcel. Ik ben nu al benieuwd naar het resultaat.

  2. Heerlijk om straks met kinderen en volwassenen te mogen genieten en veel te lachen . Ga het boek kopen voor de ‘ taal-knap-ruimte’ . Succes met schrijven!

Trackbacks

  1. […] Iedere ochtend schrijf ik een aantal pagina’s aan Trippel Trappel, het sinterklaasboek-van-de-film. ’s Middags werk ik aan het plot van Nachtmerrieman. Tegelijkertijd probeer ik Scrivener– een […]

  2. […] Iedere ochtend schrijf ik een aantal pagina’s aan Trippel Trappel, het sinterklaasboek-van-de-film. ’s Middags werk ik aan het plot van Nachtmerrieman. Tegelijkertijd probeer ik Scrivener– een […]

Laat wat van je horen

*