STREETVIEW VOOR SCHRIJVERS

Pikes PeaksAlexander Klöping interviewde voor DWDD University Chris Anderson – de ex-hoofdredacteur van Wired, die nu drones maakt – waar de vliegende fotografen in de toekomst voor gebruikt kunnen worden. Chris Anderson gaf het volgende – uitermate interessante antwoord – ‘Als ik eerlijk ben, is dat als in de jaren ‘70 vragen wat je met computers kan doen. […] Technologen verzinnen niet wat je met technologie kunt. Wij maken de techniek […] zodat de gewone burger er in het dagelijks gebruik een doel aan kan geven.’

Daar moest ik vandaag aan denken, toen ik vanmorgen over de Pikes Peak Highway reed in Colorado.

Nee, ik heb niet ineens een rijbewijs en nee, ik stapte vanmorgen ook niet op het vliegtuig naar Amerika. Maar ik reed – voor mijn gevoel –van Colorado Springs naar Pikes Peak en genoot onderweg van het uitzicht. Wat ik zag, zag ik door de ogen van Alex, een van de personages in Superhelden3.nl.

Hoe ik dat deed? Via Google Streetview natuurlijk.

Zouden ze bij Google ooit beseft hebben hoe essentieel Streetview is voor schrijvers? Zou er iemand in Silicon Valley überhaupt weten dat schrijvers uit de hele wereld samen met hun hoofdpersonen door verre landen en steden reizen, zonder er ooit daadwerkelijk te komen?

Vast niet. En dat hoeft ook niet. Want wat Anderson zegt, klopt, het zijn niet de technologen die verzinnen wat je met techniek kunt doen, maar de consument. En het zijn de schrijvers die wat ze zien weer vertalen naar verhalen. Zodat de lezer die straks Superhelden3.nl leest, zich in Colorado waant, naast Alex op de passagiersstoel de berg oprijdt en met hem mee mijmert over een verloren verleden en een onzekere toekomst.

Reis je mee naar de top?

Reacties

 1. Leuk, ook het huis van de ouders van CircusPatz’s Kick Fearless is op Google Maps te vinden. Streetview was nog niet langgewenst :-). Grappig eigenlijk dat juistheid vaak zo’n grote rol speelt bij fictie. Denk jij ook niet dat het meer een ‘ding’ is voor de auteur (een soort van houvast?) dan een must voor de lezer?

  • Marcel van Driel zegt

   Ja, absoluut! Of het wel of niet klopt, vind ik niet zo interessant. Maar als ik lees dat een cliff ‘De Krater’ heet en naast de ‘Abyss of Desolation’ ligt, terwijl ik daar een illegale straatrace laat rijden, nou dan smul ik, hoor, als schrijver! 🙂

 2. Verdorie, Marcel! Dat is toch iets wat je geheim moet houden? Hahaha!
  Ik vraag me ook af hoe schrijvers vroeger zonder Google (Afbeeldingen), Wikipedia en Word hele boeken konden schrijven. Dat waren blijkbaar de echte (research) bikkels 🙂

 3. Ik deel je mening maar moet toch ook even denken aan Karl May die z’n cowboyklassiekers schreef zonder ooit maar in de buurt te zijn geweest.

  Ik moet ook denken aan een stuk dat ik ooit las over dat een schrijver van volwassenenfictie online dagelijks het nieuws las van een plaatsje ver weg dat in zijn of haar verhalen een belangrijke rol speelde.

 4. Ik ben er wel geweest. Mooie gebied.

 5. In De verrekijker van Kees van Kooten is een van de thema’s het verdwijnen van de verbeelding. Als je iets in de echte wereld situeert, gaat iedereen gelijk op bijvoorbeeld Streetview kijken of het klopt. Waardoor je als schrijver gedwongen wordt om meer feiten in je fictie te verwerken, en dat je altijd de kans loopt dat mensen zeggen dat het niet klopt omdat ze wat je aan je verbeelding hebt overgelaten niet kunnen vinden.
  Niet alleen voor schrijvers is de research eenvoudiger geworden, ook de lezer weet zijn weg er beter in te vinden.
  Ik gebruik een hulpmiddel als Streetview liever voor het scheppen van een sfeer binnen de verbeelding dan voor het beschrijven van een werkelijkheid. Maar misschien heb ik het geluk dat het ontwerpen van steden en regio’s mijn vak is…

  • Marcel van Driel zegt

   Dat is zeker een risico. Daarom schreef ik altijd door de ogen van een personage. Wat hij/zij opvalt, is niet per definitie hetzelfde als wat ik zou zien. En hij/zei vindt zeker iets anders dan ik, reageert anders dan ik zou doen. Ik kan mij wel in jouw beschrijving vinden ‘het scheppen van een sfeer binnen de verbeelding’.

   Mooi gezegd, ook.

 6. Als lezer zou ik gewoon zeggen: schrijf wat je wil schrijven zonder echt accuraat te zijn. Ik ga gewoon altijd mee met wat de schrijver mij verteld. Als schrijver mix ik echt en niet echt door elkaar. Dus veel gaat over mijn stad Woerden, maar ik pik er maar een paar elementen uit die ooit indruk op mij hebben gemaakt, zoals een park, een flat en een huis. De sfeer is hetzelfde, maar alles is niet exact hetzelfde als het echte huis bv.

 7. margot zegt

  Leuk, ik had er helemaal niet aan gedacht dat je streetview ook zo kan gebruiken. 😉
  Marcel, wanneer komt eigelijk superhelden3.nl uit? ik ben erg nieuwsgierig hoe het verder gaat.

 8. margot zegt

  sorry voor mijn reactie hier boven.
  ik heb op je facebook pagina gekeken en nu weet ik dat het in november uitkomt. 😀
  bedankt

Laat wat van je horen

*