The Rabbit Back Literature Society van Pasi Ilmari Jäaskeläinen, een recensie

rabbit-back-3dThe Rabbit Back Literature Society is een vernuftig, verwarrend, intrigerend maar uiteindelijk ook frustrerend boek.

Rabbit Back is als het nuchtere Finse tweelingbroertje van het Amerikaanse plaatsje Twin Peaks. Ogenschijnlijk een stadje als alle andere met inwoners niet vreemder dan elders, gaan wij de mensen – en met name de schrijvers – in Rabbit Back anders bekijken door de ogen van hoofdpersoon Ella Milana.

Ella, een vervangende leerkracht en aankomend auteur die zich drukker maakt over het feit dat ze nooit kinderen kan krijgen, dan over het leven dat ze (niet) leidt, wordt onverwacht toegelaten als tiende lid tot de The Rabbit Back Literature Society, een prestigieus gezelschap van lokale schrijvers die inmiddels allemaal wereldberoemd zijn. Alle leden zijn uitgezocht en opgeleid door kinderboekenschrijfster Laura White.

Wanneer Laura White plotseling verdwijnt, gaat Ella op onderzoek uit en stuit op een nog groter mysterie waar alle andere negen leden van The Rabbit Back Literature Society bij betrokken lijken te zijn geweest.

Het boek is bij vlagen magisch realistisch, metafictie en een mysterie tegelijk. Het verhaal is prachtig geschreven – met jaloersmakend mooie zinnen – en heeft veel te melden over schrijven en schrijvers, een genot voor mensen die van boeken en taal houden. Vooral het kinnesinne tussen de auteurs is absoluut herkenbaar en hilarisch. Maar ook observaties als: We should never talk about what we’re writing, or our writing might turn into nothing but talk’ raakten een gevoelige snaar. (Zie ook mijn blog daarover op NMM).

De personages zijn fantastisch en origineel, met als absolute favoriet Martti Winter, een corpulente, volledig in zichzelf gekeerde schrijver, die belaagd wordt door weggelopen honden, en de sleutel tot het geheim van het gezelschap heeft begraven in zijn tuin. De sfeer is dromerig, de scènes zijn af en toe geladen met seksuele spanning en hoewel het tempo traag is, roept het verhaal genoeg vragen op om door te lezen.

Pasi

Pasi Ilmari Jäaskeläinen

Maar als mysterie schiet het boek te kort. Van de drie belangrijke puzzels die in het boek worden geïntroduceerd – de verdwijning van Laura White, de klassieke romans waarvan delen spontaan herschreven lijken te worden en het duistere geheim van de The Rabbit Back Literature Society – wordt er slechts een opgelost op de laatste bladzijde in de laatste zin. Daarmee voelt The Rabbit Back Literature Society aan als het laatste seizoen van een Amerikaanse tv-serie die onverwacht gecanceld is.

Een beetje als Twin Peaks dus.

The Rabbit Back Literature Society is het eerste boek van de Finse Pasi Ilmari Jäaskeläinen dat vertaald is in het Engels. Zover ik weet zijn de rechten niet aan Nederland verkocht.

Laat wat van je horen

*