Vakantie, wat een nachtmerrie, man!

Wijn bij de Utrechtse Kinderboekwinkel

Wijn bij de Utrechtse Kinderboekwinkel

Normaal ben ik de eerste week van de vakantie nog druk bezig met van alles af te ronden, maar vorige week besloot ik spontaan zelfs een week eerder vrij te nemen. Mijn laatste boek ‘Geen Tijd, Geen Geld, Toch Doen’ ligt (werkelijk overal!) in de winkel, het kinderboekentelevisieprogramma ‘De Boekenbaas’ staat online en op een paar mailtjes na (en een radio-interview bij NTR Academie) ben ik klaar!

Vakantie!

Dus ik genoot van de zon, las een boek, bezocht de Tour en dronk een fles wijn (of twee) voor de etalage van De Utrechtse Kinderboekenwinkel met collega Anna Woltz en eigenaresse Dorothé Cras. En voor het eerst in jaren kon ik gewoon vrij zijn, zonder dat ik eerst mijn werk los hoefde te laten.

Dat komt misschien ook wel omdat ik iedere ochtend nog gewoon aan ‘Nachtmerrieman’ schrijf.

Waar blijft dat boek?!

Waar blijft dat boek?!

Afgelopen week ging ik op bezoek bij Uitgeverij Meulenhoff Boekerij om te praten over de langverwachte thriller. En vertelde ik wie de hoofdpersoon is, hoe het plot zich ontvouwt (inclusief het einde) en wie de dader is.

Ik geloof niet dat ik twee mensen ooit zo breed heb zien grijnzen als mijn twee uitgevers.

‘Ik geloof niet dat dit verhaal ooit eerder verteld is,’ zei de één. ‘Het is eigenlijk meerdere genres,’ zei de ander. ‘Wanneer lever je het in?’ vroeg de eerste.

‘Eind van het jaar,’ zei ik.

Mijn kinderen hebben zes weken vrij en ik acht. We gaan hele leuke dingen doen tijdens onze vakantie. Naar Madurodam, twee weken kamperen op de Veluwe, een paar dagen naar Den Haag. Maar iedere ochtend, terwijl zij tv kijken of een game spelen, óf ´s avonds (wanneer ze slapen) schrijf ik anderhalve pagina aan ‘NMM’. Dat is het moment van de dag dat helemaal van mij is, dat ik ongestoord kan schrijven over moordenaars en slachtoffers in Rotterdam. De rest van de dag ben ik vrij.

Leesvoer voor tijdens de vakantie?

Leesvoer voor tijdens de vakantie?

Heerlijk.

Eind september heb ik mijn eerste versie van ‘NMM’ af en leg ik het een maand weg. Dat moet ook, want dan begint de kinderboekenweek, gevolgd door de herfstvakantie. In november en december staat de herschrijf op de planning en eind 2015 lever ik het manuscript in bij Meulenhoff. En dan gaan we kijken of het al goed genoeg is of herschreven moet worden, bepalen we een verschijningsdatum, laten we het omslag maken, schrijven we de flaptekst en bedenken we de marketing.

Maar dat is voor volgend jaar. Nu eerst acht weken (schrijf)vakantie! Wat een nachtmerrie, man!

Reacties

  1. Doe mij ook zo’n nachtmerrie…

    Serieus: het is je gegund, Marcel, geniet ervan!

  2. Doe mij maar zo’n leven, geniet er van!

  3. Nou, een exemplaar van Nachtmerrieman bestel ik alvast graag. Voorbestelling in december, zodat hij op de verlanglijstjes (Sinterklaas en Kerst) kan? Geniet van je vakantie! En het schrijven!

Laat wat van je horen

*