VERBODEN VOOR MANNEN

VerbodenDat Utrecht Centraal wordt verbouwd, zal weinig mensen zijn ontgaan. En hoewel ik regelmatig geklaag hoor over de bereikbaarheid, heb ik persoonlijk veel bewondering voor de aanpak. Het station wordt aan de ene kant opgebouwd en aan de andere kant keihard afgebroken. En dat terwijl de dienstverlening gewoon doorgaat. Wat een logistieke nachtmerrie had kunnen zijn, levert nu meestal niet meer dan een paar minuten vertraging op.

Dat komt ook door de bewegwijzering. Overal borden, mensen in gele vestjes met ‘Kan ik u helpen?’ erop, alles is er aan gedaan om de bijna 300.000 (!) mensen die dagelijks het station doorkruisen de juiste weg te wijzen.

Gisteren trof ik twee  nieuwe borden aan. Ze zijn geplaatst bij een zijingang van het station, vlak naast een fietsers- en voetgangerstunnel. Het ene bord verwijst naar de treinen, het andere naar het centrum.

Centrum

Maar als ik het laatste bord moet geloven, dan is het centrum alleen bedoeld voor vrouwen. En aangezien het centrum van Utrecht voornamelijk bestaat uit winkels, kan ik maar één conclusie trekken: het centrum is alleen voor shoppende vrouwen en dus verboden voor mannen.

Ik zette de foto op Twitter en raakte samen met Jellie Tiemersma in gesprek met @CU2030. Jellie vroeg: ‘Maar jullie begrijpen toch wel dat dit niet meer van deze tijd is en stigmatiserend?’

@CU2030 antwoordde: ‘@jellieTiemersma @MarcelvanDriel is maar net wat je er in wilt zien; winkelgebied is voor iedereen, maar iedereen op zo’n bord past niet.’

Het is maar net wat je er in ziet, natuurlijk!

‘Een vrouw met een aktetas,’ suggereerde iemand. ‘En man met een rok of een kilt!’ was een andere. ‘Ach,’ reageerde iemand, ‘Het is in ieder geval doelgroepgericht gedacht.’

Ik heb twee dingen geleerd deze week: een vrouw met een tas onder het woordje centrum kan werkelijk van alles betekenen, behalve wat iedereen denkt dat het betekent. En het plaatsen van gender-neutrale iconen op een blauw bord is een logistieke nachtmerrie vergeleken met het iedere dag de weg wijzen aan ruim 250.000 reizigers.

Logisch dat niet iedereen op zo’n bord past, overigens, want waar moet Jan anders zijn reclamesticker plakken?

Reacties

 1. Och, er is al zoveel waar mannen de boventoon voeren en er is al zoveel vage bewegwijzering dat een dame op een bord met een tas in de hand natuurlijk gewoon prima is. Stigmatiserend is het zeker niet, dat is een gedachte in het hoofd van degene die dat beweert en die dan maar beter bij zichzelf te rade kan gaan. Die man in een kilt vind in wel een leuke. Zorgelijker vind ik dat deze was los in de bol is gegeven de ruimte tussen hoofd en lijf. Dat soort mensen ben ik nl. nog niet tegengekomen.

 2. Een heleboel mannen die tegen hun vrouw zeggen: ‘schat, ik zou graag mee gaan maar het mag niet, dat zie je toch? Ik wacht daar wel in het café ..’. Sorry hoor, maar ik zie het al gebeuren. LOL !

 3. kerstster zegt

  Hoi Hoi,
  Heb toch ook best een aantal, wah wat sexistisch, en dit is toch niet meer van deze tijd reacties gezien op twitter, en iemand die aangaf zich minder thuis te voelen in haar eigen stad vanwege deze niet zo neutrale borden.

  Genderneutrale borden lijkt me inderdaad de oplossing! Moet niet zo moeilijk zijn toch?! En als dat logistiek een te grote uitdaging is dan kan er vast wel iemand een handje helpen, ik ben daartoe bijvoorbeeld wel bereid…. want voor je het weet heb je een steeds heftiger wordende, escalerende discussie hoewel dat vast ook wel weer zijn functie heeft… #zwartepiet

 4. @weggeefwinkels zegt

  Ha ha, Zo zie je maar weer hoe belangrijk perceptie is… als mijn vriend en ik gaan shoppen (voor iets dat tweedehands lastig te verkrijgen is) dan is hij het meestal die mij nog even meeneemt naar dat ene winkeltje waar ze het vast wel hebben, ik ben het vaak al sneller zat, al ga ik nog net niet in een cafe zitten wachten…

 5. Ja, heerlijk seksistisch. Zonder het vrouwtje is het ook wel duidelijk waar het centrum is. Als het woord centrum weg gehaald wordt dan zou ik het plaatje niet snappen. Een winkeltas zonder man of vrouw zou nog duidelijker zijn.

 6. Maar wat is genderneutraal dan? Want zodra je de rok weghaalt, wordt het een mannetje.

Laat wat van je horen

*