VERBODEN VOOR VADERS

UPDATE: Inmiddels is de tekst op de site van Mama Gezocht aangepast en is het helemaal duidelijk waar de zoektocht naar mama’s vandaan komt. Hulde aan het CPNB!

Gezocht: Voorleesmoeders (m/v) staat erop de site mamagezocht.nu, een wedstrijd in het kader van de Nationale Voorleesdagen die 18 januari weer beginnen. Voorlezen is kennelijk voorbehouden aan moeders, want vaders worden niet geacht mee te doen. Dat is althans de indruk die deze lezer krijgt bij de volgende tekst:

Mama gezocht (m/v)! Wie is De Beste Voorleesmoeder (m/v) van Nederland? En hoe word je De Beste Voorleesmoeder van Nederland? In januari 2012 komen we hier achter tijdens een spannende en hilarische zoektocht waarin alle moeders van Nederland worden opgeroepen hun voorleeskunsten te vertonen.

Mama (m/v)? Wat is dat? Een omgebouwde moeder? Een vader in vrouwenkleren?

Nou weet ik ook wel dat het leeuwendeel van de voorleesvrijwilligers op school bestaat uit vrouwen (thuis ligt dat waarschijnlijk anders). Maar de Nationale Voorleesdagen zijn dan toch een uitgelezen (!) kans om vaders te motiveren? Mannen zijn tenslotte gek op wedstrijden! En misschien denken ze daarna ook wel: dat moet ik eens vaker doen.

Maar geen vader gaat natuurlijk meedoen aan een wedstrijd waar een mama (m/v) voor wordt gevraagd, net zo goed als weinig mannen zullen solliciteren op de baan van secretaresse (m/v). Zelfs niet nu de Stichting CPNB en de Stichting Lezen in de gauwigheid aan de site hebben toegevoegd: ‘Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, alle voorlezers zijn van harte welkom.’

Ik stel voor dat we hoofdprijs gunnen aan tante Es:

 

Tante Es leest niet alleen

Tante Es leest niet alleen

Reacties

 1. He Marcel,
  Dit is de gebruikelijke manier van berichten opstellen. Om ze niet al te ingewikkeld te maken. Meestal staat er een oproep voor een ‘man’ en dan staat er achter m/v. Directeur m/v, bedrijfsleider m/v, huisarts m/v en vele varianten worden nog vaak gezocht. We hebben daar als vrouwenbeweging jarenlang tegen geknokt en dus verschijnen er ook steeds meer leerkrachten m/v, secretariaatsmedewerkers m/v enzovoort. Sekse-neutraal dus. Ik ben blij dat een man nu aangeeft dat het storend is als je ogenschijnlijk er maar een beetje bijhangt in een oproep. Maar het verbaast me dat het je nu pas opvalt.

  • Wie zegt dat het mij nu pas opvalt? 🙂

   Ik ben het overigens niet helemaal met je eens. Leraar en directeur zijn tegenwoordig m/v, mede door jullie acties van vroeger is de functieomschrijving onzijdig geworden. Zo sprak ik eergisten de directeur van het Nederlands Film Festival, een vrouw voor alle duidelijkheid, die zich ook als zodanig voorstelt.

   Maar een mama m/v is toch echt onmogelijk, hoor…

 2. Op woensdag 18 januari lees ik (m) in het bijzijn van illustrator Annette Fienieg (v) voor uit o.a Vliegensvlugge Vlieg(m),De Rat van Weinig Woorden Woorden(m)en De man in de wolken (m)voor kinderen (m/v), hun ouders (m/v) en grootouders (m/v). Toegang gratis. Prof. A. Mayerlaan 23, Utrecht. Om 2 en om 4 uur.

  Groeten, Koos (m)

 3. Hahaha
  Je blog maakte me aan het lachen Marcel.
  Ik geef je trouwens wel groot gelijk hoor, ook Netty. Ja, het speelt al een tijdje en doordat er zoveel reactie iedere keer komt op gender-discriminatie (bewust of niet) wordt het voor iedereen steeds moeilijker om een politiek correct stukje te schrijven. Ik word er ook al helemaal gek van.
  Soms moeten mensen zich wat minder druk maken.
  Al moet ik zeggen dat ik me ook voel afgewezen om mee te doen, aangezien ik immers geen mama, papa, opa of oma(hihihihi) ben.

 4. Heerlijk voorleesmoeder m/v. Wat kan er mooier zijn dan voorleesmoeder zijn? Of voor je eigen kinderen, of voor onbekende kinderen? Het enthousiasme voor het lezen begint hiermee.
  Raar is het inderdaad dat we zo nodig het onderscheid moeten maken (m/v). Ik zal niet solliciteren op de functie Kleuterjuf (m/v) maar niet vanwege de naam, gewoon omdat ik niet tegen kleuters kan.

 5. Susan Venings zegt

  Ik ben het helemaal met je eens Marcel. Door de oproep zo te stellen ´voorleesmoeder´ bevestig je ímpliciet het beeld dat er vooral van moeders verwacht wordt dat ze voorlezen.Ik snap echt niet dat het CPNB niet gewoon oproept tot een wedstrijd ´wie is de beste voorlezer?´. Trouwens,ik heb er sowieso wat op tegen om in het kader van de voorleesdagen op zoek te gaan naar de ´beste voorlezer´ laten ze toch vooral promoten dat iedereen kan voorlezen.

 6. Michelle zegt

  Had toch gewoon voorleesouders kunnen zijn?

 7. Wilma de Jong zegt

  Zou het niet gewoon alles te maken hebben met het feit dat het prentenboek van het jaar ‘MAMA kwijt’ heet?
  Iemand heeft een aardige, aansluitende actie bedacht, krijg je dit…

 8. Ik vind het eerlijk gezegd een sterk gekozen benaming.

  Het constrasterende gebruik van een traditionele rolnaam (“overblijfmoeder” is er ook zo één) gevolgd door “m/v” is in mijn ogen een perfecte knipoog naar overtrokken politieke correctheid en is juist door dat contrast een extra uitnodiging voor voorleesvaders.

  Ludiek!

 9. Cathelijne zegt

  Die link met ‘Mama kwijt’ was mij ook duidelijk. 🙂

 10. Cathelijne zegt

  @Marcel Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is: Mama kwijt. >> bij mij wordt mamagezocht.nu direct doorgelinkt naar http://www.nationalevoorleesdagen.nl/mamagezocht Bij jou niet? En daar staat heel duidelijk de button ‘prentenboek van het jaar’. Buiten dat de mascotte ook nog bovenaan de pagina staat afgebeeld.

  • Ik zie wel de button ‘Prentenboek van het jaar’ maar word ik (en iedereen die op Facebook en onderaan de site) commentaar geeft, nu geacht daar eerst op te klikken, voordat we mogen snappen dat er een link is met de titel?

   Datzelfde geldt voor de mascotte, pas als je bekend bent met het prentenboek, zie je dat het figuurtje daaruit komt. Ik ben vader van kinderen in de doelgroep, maar heb nog nooit van het prentenboek gehoord…

   Waarom niet de tekst bovenaan de site beginnen met: ‘Het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen 2012 is “Mama Kwijt”, daarom hebben wij een voorleeswedstrijd georganiseerd onder de noemer “Mama gezocht” (waar uiteraard ook papa’s, oma’s en opa’s aan mee mogen doen.”

   Het is echt zo moeilijk niet…

 11. Cathelijne zegt

  Als ik zie dat CPNB voorleesmoeders zoekt, denk ik automatisch: dat zal wel met het boek te maken hebben, en met de campagne, want de CPNB is heus geen organisatie die bewust seksediscrimineert. En alleen moeders oproepen (of alleen vaders of oma’s), zonder reden, zou gek zijn. Dat maakt mij nieuwsgierig en dan kijk ik verder en dan blijkt: het was een knipoog naar een prentenboek.

 12. Cathelijne zegt

  Nieuwsgieriger misschien.
  Wat ik me afvroeg: heb je je ongenoegen en tips eerst aan het adres van cpnb geuit? En hebben ze daar niet op gereageerd?

  • Nee, en het is ook niet per se mijn ongenoegen. Maar de discussie op Facebook en op hun eigen pagina viel me op, en ik vond het een goed onderwerp voor een blog. Heb het CPNB hoog zitten, en ken ze goed goed om te weten dat ze een open discussie op prijs stellen. Dat blijkt ook uit het feit dat ze netjes reageren op de reacties op hun site en niets censureren.

 13. Hoi Marcel,

  We hadden de context inderdaad niet goed uitgelegd met deze – begrijpelijke – reacties tot gevolg. Blij dat het voorlezen zo bij iedereen leeft (mama, papa, juf, kinderloos of anders)!

  De site http://www.mamagezocht.nu is hopelijk nu helder genoeg voor een leuke actie.

  Hartelijk groet,
  Victor

 14. By the way: jullie doen toch allemaal wel mee?

Laat wat van je horen

*