VERSLAG VAN EEN FILMDAG – ‘Ze is niet dood!’

 

Op 4 september gaat het crowdfundingproject voor mijn eerste volwassenenroman van start op Voordekunst.nl. Daarom toog ik vandaag met Koen Leerink naar Rotterdam om er een lijk te filmen voor ons bijbehorende promofilmpje.

Foto: Ronald de Jong

We begonnen met onze ‘scream queen’ Jeanine Siep op een verhoging te leggen, zodat ik het teken van NMM op haar rug aan kon brengen met kunstbloed. Daarna mocht ze witte lenzen in doen, wat vreselijk pijnlijk bleek te zijn. Met tranende ogen ging ons slachtoffer op de grond liggen en omringende we haar met cassissiroop dat vervaarlijk veel op echt bloed leek.

Foto: Ronald de Jong

Ons lijk leverde veel bekijks op. ‘Ze is niet echt dood,’ riep ik iedere keer als er weer iemand langs kwam rijden of wandelen. Eén iemand geloofde het niet. Een moeder – die langs de kade woonde waar wij filmden – kwam met haar peuter naar buiten en vroeg of het ‘lijk’ een teken van leven wilde geven. Haar dochter was bang dat ze echt dood was. Nadat Jeanine haar vrolijk had toegewuifd, ging het meisje gerustgesteld weer naar binnen.

Filmen in Rotterdam is sowieso een bijzondere ervaring. Je hebt er fantastische locaties maar het waait er flink en werkelijk overal komen er boten langs. Rivierboten, rondvaartboten, watertaxi’s, speedboten, waterscooters en zelfs een pannenkoekenboot. En allemaal maken ze veel lawaai, precies wanneer er een zin tekst gezegd moest worden, tot groot verdriet van Koen.

Foto: Debbie Peteri

Koen nam een ‘rider’ mee uit Groningen zodat hij één shot kon maken, zoals hij dat in zijn hoofd had. De rest van dag sjouwde hij het ding mee, van locatie naar locatie, zonder hem verder nog te gebruiken. Maar dat ene shot was het dubbel en dwars waard, want het is zo gaaf geworden.

Wat ook mooi was om te zien, was hoe Koen tijdens het filmen het filmpje in zijn hoofd al aan het monteren was. Hij bedacht de overgangen, maakte tussenshots, verzon een voice over en deed alles om mijn script te visualiseren.

Foto: Ronald de Jong

We hebben geprobeerd een sfeer te creëren die doet denken aan The Killing en Twin Peaks. Of ons dat gelukt is, mag je op 4 september zelf beoordelen. Aan de inspanningen van Jeanine en Koen. zal het in ieder geval niet liggen. Want als je twee uur onder het bloed op kleine, harde steentjes ligt, met lenzen in die vreselijk irriteren, zonder één keer te klagen, dan ben je geen lijk, dan ben je een held.

Reacties

  1. Cassissiroop heeft zijn onschuld verloren … Gaaf gedaan!

  2. Hè Marcel wat leuk! Ik was al benieuwd hoe het gegaan was. En nu nog benieuwder hoe het eruit zal zien. Gaaf.

Trackbacks

  1. […] kreeg de beelden van het promofilmpje dat we maakten in Rotterdam en dacht: we’re […]

  2. […] verslag van deze dag is natuurlijk te lezen op de site van Marcel. Hierbij heeft hij vier foto’s geplaatst, waarvan eentje van mij! Hoe cool is dat?! Ga die foto […]

  3. […] begon met euforie. We filmden een lijk in Rotterdam voor mijn promofilmpje voor op Voordekunst.nl en kregen ter plekke kippenvel. Dit moest goed komen, […]

Laat wat van je horen

*