WAANZINNIG PLAN GEZOCHT!

Voor mijn non-fictieboek ‘Waanzinnige Plannen Realiseren’ (werktitel) ben ik op zoek geslaagde Waanzinnige Plannen. Zoals bijvoorbeeld ‘Trekhaak Gezocht’ waarin theatermaker Tjerk Ridder en journalist Peter Bijl met een caravan zónder auto (!) van Utrecht naar Istanbul trokken. Of de Twitterveiling van Jessica ‘Kaatmossel’ de Kok, waarmee ze 63.000 euro ophaalde om scholen in Afghanistan opnieuw op te bouwen. Of Suzanne Unck die een Speeltuin voor volwassen probeert te realiseren.

Mijn eigen Waanzinnige Plan, een jeugdboek schrijven en een game maken voor de Kinderboekenweek 2011, was niet mijn eerste. In 1996 opende ik binnen vier maanden ‘De Schijfwereld’ in het centrum van Utrecht, toen de grootste Cd-romwinkel van Nederland. En in 2003 bedacht en organiseerde ik de Cinemarathon, waarin we met 100 man probeerden het wereldrecord film kijken van 64 uur te verbreken. (Het lukte).

Op basis van mijn ervaringen én mislukkingen heb ik een Masterclass ‘Waanzinnige Plannen Realiseren’ ontwikkeld die ik inmiddels op verschillende plekken met succes gegeven heb. De volgende stap is het boek. Maar in het boek wil ik veel meer dan mijn eigen voorbeelden laten zien. Ik wil met andermans successen en mislukkingen laten zien hoe je de kans op succes enorm kan verhogen. Daarom deze oproep:

Ken je een Waanzinnig Plan? Heb je er zelf één gerealiseerd? Zet hem in het reactieveld hieronder en wie weet komt het plan in het boek!

(Omdat ik de veroorzakers van de plannen wil interviewen, graag alleen Nederlandse of Vlaamse plannen).

Reacties

 1. Hey Marcel, wat een gaaf initiatief! Denk je iets hebt aan ons Starwars plan? Wij zijn met een groep jonge filmmakers bezig met de realisatie van een korte Starwars film welke we compleet in een studio zullen gaan opnemen. Het is compleet open source, dat wil zeggen dat aan het einde iedereen toegang krijgt tot de 3D omgevingen waar de acteurs in rondlopen. Tevens delen we nu al bijna alle tussenstappen zoals testfilmpjes en storyboards met de mensen die dat leuk vinden!

  Ik ben benieuwd! Voor meer informatie kan je terecht op http://www.dubsteptrooper.com en we zitten ook op Twitter: @dubstp_trooper

  Ik ben benieuwd!

  Greetz,

  Koen Leerink (productieleider Dubsteptrooper)

 2. Wat dacht je van het maken van een film via Crowdsourcing met 408 vrijwilligers zonder budget?
  Een film waarin jij zelf de enige bed-scene vertolkt hebt?

 3. Beste Marcel,

  Wat een inspirerend idee! En wat heb je al leuke dingen gedaan 😛
  Zelf ben ik bezig een landelijk platform te creeeren om peuters en kleuters meer te laten leren door dans en beweging. Door beweging worden er in de hersenen meet gebieden tegelijk angesproken waardoor er sneller en beter geleerd kan worden, onder andere over taal en rekenen.

  Voor het platform komen de professionals bijeen die met deze kinderen werken, de organisaties waar deze kinderen opgevangen worden en naar school gaan en natuurlijk de dansers, sporters en educatieprofessionals in Nederland die de lessen geven. Is dit een waanzinnig idee voor jouw boek? Meer info op de site.

  Met dansgroet en buiging,

  Lenneke Scherrewitz

 4. Dag Marcel,

  Wellicht hoort KnapVilla ook in jouw boek. In 2008 zelfstandig gestart, een landhuis gehuurd en ingericht met 9 intelligentieruimtes (gebaseerd op theorie Howard Gardner).
  Voordat ik veel meer ga vertellen, kijk maar op de site http://www.knapvilla.nl
  Er is maar 1 knapvilla in Nederland! en we ontvangen nu ook al teams uit Belgie en Duitsland, vooral uit onderwijs, kindertehuizen en kinderopvang.
  Natuurlijk ben je zelf hierbij van harte uitgenodigd om de 9 intelligenties te doorlopen,ervaren, proeven, beleven.
  KnapVilla staat in Echten (30 km boven Zwolle) in de bossen in Zuid Drenthe.
  Succes met dit mooie idee!
  Hartelijke groeten

  Hanneke Lokhoff
  directeur KnapVilla

 5. En uiteraard werk ik graag mee 🙂

 6. Linda van Hartingsveldt zegt

  Ik heb eens (vanuit een beweging van ouders en schooldirecteuren) een geslaagde wereldrecordpoging neergezet. (officieel met GBR)
  Het wereldrecord fietsbel bellen. 855 mensen die 2 minuten lang hun fietsbel lieten rinkelen. Dit hebben we gedaan om aandacht te vestigen op de gevaarlijke verkeerssituaties in de gemeente. Het gehele plan is met nul euro van de grond gekomen. Ieder onderdeel is gesponsord. Het heeft me zeker 2 jaar van mijn leven gekost en zou het zo weer doen.
  Het plan was waanzinnig leuk.

  Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=hGi3zjrmYTE

 7. Linda van Hartingsveldt zegt

  Trouwens: door het organiseren van de geslaagde wereldrecordpoging kwam ik erachter dat ik meer dan de helft van mijn (organisatie-) talenten nog niet aan het inzetten was. Ik kon ze niet kwijt in mijn vak. Ook kwam ik weer in aanraking met flow en passie (jaja, vagetaal). Mede die factoren hebben ervoor gezorgd dat ik in 2010 gestopt ben met mijn vak.

 8. Ken je deze inspirerende vrouw, Marcel? Op een tractor naar de Zuidpool. Moet kunnen, al kost het je een jaar of wat van je leven 🙂 http://www.tractortractor.org/home/

 9. De allereerste gecrowdsourcede bruiloft kan dan natuurlijk niet ontbreken. @jandor en @hoks die hun huwelijk helemaal via Twitter hebben geregeld en georganiseerd nadat @hoks in een tweet @jandor ten huwelijk vroeg.

  • Jannetta Dorsman zegt

   Op http://Twedding.nl is meer informatie te vinden. Er werkten 200 vrijwilligers, 130 bedrijven, 35 artiesten mee om de hele dag en vooral het feest ’s avonds met meerdere podia gratis toegankelijk te maken voor alle twitteraars. Alles is live via internet uitgezonden via meer-camera registratie en naast de landelijke pers (Radio, TV, kranten, tijdschriften, etc) was er ook veel belangstelling uit het buitenland.

 10. Hi Marcel, hier heb je misschien al eens van gehoord: http://www.diebergkomter.nl. Doel: het realiseren van een heuse berg in ons kikkerlandje! Ik vind het een briljant idee, wie weet kun jij er iets mee. Succes!

 11. Hallo Marcel,
  Neem eens contact op met kunstenaar Florentijn Hofman. Of een kijkje op zijn website. Hij is goed in waanzinnige plannen bedenken en realiseren. http://florentijnhofman.nl/
  Zo zijn er in de kunstwereld meer bijvoorbeeld:
  -http://www.flyinggrasscarpet.org/
  En wat te denken van Theo Jansen:
  http://www.strandbeest.com/
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Jansen_%28kunstenaar%29

  Mischien geven deze mensen een hoop inspiratie voor je boek!
  Groet van Aleid Landeweerd

 12. Ha Marcel,

  Dat wordt vast een aanstekelijk boek vol inspiratie. Ook ik ben dol op waanzinnige plannen. Af en toe realiseer ik er zelf een en soms werk ik aan een waanzinnig plan van anderen mee. Om met dat laatste te beginnen: kijk maar eens op http://www.boektweepuntnul.nl. In vier maanden tijd is er, met 125 co-auteurs, een heel mooie vraagbaak tot stand gekomen voor iedereen die van internet gebruik maakt. Een crossmediale productie, met als kern een boek over sociale media, web 2.0 en webtools. Er is een algemene én een speciale onderwijseditie gemaakt. Na een oproep op Twitter hadden de twee initiatiefnemers, Tessa van Zadelhoff en Louis Hilgers, binnen vier dagen meer dan honderd
  co-auteurs uit Nederland, Vlaanderen en
  Curaçao gevonden. Mensen afkomstig uit het onderwijs,
  de zorg, de ict-sector, het bedrijfsleven en de
  overheid. Alle co-auteurs kregen een vast format voor de hoofdstukken toegestuurd. De co-auteurs ontvangen geen geld voor hun bijdrage, wel de credits en vijf exemplaren van
  het boek. Alle co-auteurs doen mee op basis van co-creatie en crowdsourcing. BoekTweePuntNul valt onder de Creative Commons Licentie BY SA. De eerste oplage bedraagt 8.000 exemplaren en loopt enorm goed. Er komen inmiddels alweer nieuwe beschrijvingen van applicaties, die niet in het boek staan. Deze zijn gratis van de bijbehorende website te downloaden. In een tweede druk van het boek worden die dan opgenomen. Zo groeit het naslagwerk.
  Ik zal je ook nog even kort vertellen over mijn eigen waanzinnige plan. Twee jaar geleden begon ik Tekstbureau Blij dat ik schrijf. Ik nam geen opdrachten mee uit mijn vorige banen, dus een tijd van acquisitie brak aan. Maar ik wilde ook schrijven. Heel ambitieus bedacht ik dat ik een boek wilde schrijven. ‘Dan maar m’n eigen opdrachtgever.’ Onderwerp: vrouwen die rond hun veertigste voor het eerst moeder worden. Na een oproep op diverse sites en fora kreeg ik per omgaande tientallen reacties. Ah, een hot item dus. In vier maanden tijd heb ik twaalf vrouwen geïnterviewd over hun levens, keuzes en ervaringen. Ik heb de vrouwen eerlijk verteld dat ik nog geen uitgever had. Dat vonden ze geen van allen een probleem. Openhartig vertelden ze me hun levensverhalen. Heel bijzonder om bij wildvreemden binnen te komen en na een uur of drie, vier alles van ze te weten. Als je de juiste toon weet te raken zijn mensen blijkbaar snel openhartig. Een bijzondere én leerzame ervaring. Toen ik acht interviews had uitgewerkt heb ik een grote uitgever aangeschreven. Mijn verbazing was groot toen ik na twee weken een uitnodiging voor een gesprek kreeg. In dat eerste gesprek liet de redacteur al merken dat de uitgeverij mijn boek graag wilde uitbrengen. Tussen de levensverhalen heb ik informatieve teksten toegevoegd. In februari 2011 is mijn boek Lastminutemama’s bij Unieboek|Het Spectrum verschenen. Op http://www.lastminutemamas.nl krijg je een indruk. Inmiddels loopt mijn tekstbureau goed, maar heb ik de smaak van het schrijven van een boek wel te pakken ….

  Succes met jouw volgende waanzinnige plan en met het komende boek.

  Hartelijke groeten,

  Brigitte

 13. Beste Marcel,

  Wat ik een waanzinnig project vind is het project van kunstenaar Ap Verheggen van Cool9e)motion.
  Hij vraagt aandacht voor de klimaatverandering door gigantische sculpturen te plaatsen op de Noord Pool. Tevens is inmiddels het idee ontstaan om een gletsjer in de woestijn te maken…. Nou als dat geen ‘Waanzinnig plan’ is, dan weet ik het niet meer. Meer info op http://www.coolemotion.org

  Succes met alles!

  Hartelijke groet,
  Debbie

 14. Het realiseren van vaardigheidspunten van gamers die gekoppeld worden aan echte maatschappelijke competenties. Je kun zo zien hoe goed mensen zijn en hoe veel tijd zij nodig hebben om een competentie te ontwikkelen.
  Op de website staan veel voorbeelden van bedrijven en onderzoekers die onderzoeken wat de effecten zijn van het spelen van spellen en het maatschappelijke effect er van.

 15. Aan de reacties hierboven te zien aan waanzinnige plannen geen gebrek. Heerlijk! Hier word ik echt blij van. Wij hadden een paar maanden geleden ook een waanzinnig plan: twee wildvreemden (we kenden elkaar niet eens van twitter) wilden een écht social media event organiseren. Met topsprekers, in een toplocatie, met € 0,- budget, en 100% via social media. Het is gelukt! het event Social Media in de Praktijk #socmedprak vond vorige week (27/10/11) plaats en was een geweldig succes. Mijn levensmotto werd weer eens bevestigd: Het kan WEL! zie hier ontstaansgeschiedenis: http://marianaoud.com/?p=196 en hier website van het event: http://www.socialmediapraktijk.nl Succes met alles wat je doet! Geweldig!

 16. Hi!
  Wat een inspirerend plan!
  Ik zou daar graag mijn documentaire FAN aan toe voegen.
  Als vers afgestudeerde kunstacademie student vatte ik in 2002 het plan op om een film te maken over de vrouw die mijn leven veranderd had; mijn jeugdidool doctor Chris (gespeeld door actrice Liz Burch) uit het Australische jaren tachtig TV programma Flying Doctors.
  Toen bleek dat Liz niet meer werkte als actrice werd mijn doel met mijn debuut film haar come back film te maken.
  Zeven en een half jaar werkte ik zonder enig budget aan de film. En twee jaar geleden zond NCRV Dokument de documentaire uit en bij de première op het Nederlands Film Festival kon ik mijn voormalig jeugdidool, nu mijn collega en vriendin, Liz Burch, mee nemen op de rode loper in Utrecht!
  Je jeugddroom laten uitkomen; ik kan het iedereen aanraden!
  Meer info op http://www.eyethink.nl ,
  Uitzending gemist: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1013406
  en DWDD uitzending met Liz en mij: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/Video-detail.628.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=12505&tx_ttnews%5BbackPid%5D=626&tx_ttnews%5Bcat%5D=148&kalender=1253809320&cHash=1c7792420f

  Groet! Nienke Eijsink

 17. Ik weet niet wat precies onder een ‘waanzinnig plan’ valt, maar hierbij een voorbeeldje van een plan waarvan ik dacht: dit gaat nooit lukken. Ik woonde in Bulgarije en mijn droom was om journalist te worden. Toen werd ik verliefd op een Nederlander. Eenmaal in Nederland dacht ik: je droom kan nooit meer lukken, want je kunt dit gekke taaltje niet eens uitspreken, laat staan journalist worden. Ik ging wat anders studeren. Maar na een jaar zag ik een advertentie in de krant: “verslaggever gezocht”. Toen begon het weer te kriebelen. Ik stuurde een sollicitatiebrief op roze papier, want ik wilde het snel doen en ik had niets anders in huis. Van de krant mocht ik een proefopdracht maken: een verslag van een bijeenkomst met PvdA-Kamerleden. Ik wist op dat moment niet eens of de PvdA een linkse of een rechtse partij was. Maar ik heb een verslag geschreven en dat was vrij goed. De rest is geschiedenis: ik heb van mijn grootste handicap mijn werk gemaakt. Nooit gedacht dat het zou lukken.

 18. Merlijn Witteveen zegt

  Waanzinnige plannen boek, een geweldig idee en net zo inspirerend als het project superhelden:)
  De weg naar een succes of mislukking is voor mij persoonlijk net zo boeiend als het doel bereiken(mischien wel boeiender) omdat het vaak een langer intensieve periode betreft waarbij je in strijd bent met een innerlijke en externe krachtmeting van doorzettingsvermogen, visie ontwikkeling, andere enthousiast houden, planning e.d. een zeer complex en intensieve tijd
  maar zeker de moeite waard voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

  Een waanzinnig plan kan zijn om de hoogste en gevaarlijkste punt
  op aarde te bereiken.
  Maar een ander waanzinnig plan kan zijn om een intensief betrokken ouder te zijn voor je kinderen als je het daarvoor niet was.

  Deze beide ideeën van een waanzinnig plan kunnen in de basis net zo intensief zijn en dezelfde ingredienten bevatten om tot succes te komen.

  en als je in die tocht om iets te creeëren anderen zover kunt krijgen ook bezig te gaan hun dromen te verwezelijken dan is dat voor mij persoonlijk op dit moment mijn waanzinnige plan,

  ik zou graag mijn kennis, en ervaring als ondernemer, denker, dromer beschikbaar stellen aan iedereen die daar behoefte aan heeft, wat ik er voor terug krijg is waarschijnlijk inzicht, kennis en netwerk van enthousiaste gepassioneerde mensen
  waardoor ik een gelukkig mens wordt.

 19. Hallo Marcel, door een oude vriendin werd ik op je blog geattendeerd. Wij, drie ouders, hebben het waanzinnige plan gekregen om de sportkantines in Nederland gezonder te krijgen. Het kan volgens ons namelijk niet dat kinderen buiten gezond aan het sporten zijn maar in de kantine niets gezonds te vinden is en bij een kampioenshuldiging friet met mayo krijgen. Inmiddels is de voetbal club van twee van onze zonen al om met ook gezonde producten, en is onze Stichting Gezonde Vereniging een feit. Met de gemeente zijn we nu aan het praten om dit project ook bij andere clubs uit te rollen. De interesse is er al, nu nog wat geld maar de eerste sponsor is ook al over de brug gekomen.

  gr, Monique Croes

Trackbacks

 1. […] hoe je succes meet), wat er mis kan gaan, hoe je resources verzamelt. Gelardeerd met interviews en voorbeelden van geslaagde (en een paar mislukte) Waanzinnige […]

Laat wat van je horen

*