Waarom ik een chip in mijn arm heb

Ik krijg een chipIn mijn Superhelden.nl-trilogie worden honderden kinderen ontvoerd door de mysterieuze Mr. Oz naar het eiland Pala. Daar krijgen de kinderen één voor één een chip in hun nek. De chip bevat zowel een tracker – waarmee hij exact kan zien waar zijn Superhelden zijn – en gif. Mochten de kinderen proberen te ontsnappen, dan kan hij er met één druk op de knop voor zorgen dat het hun laatste daad is.

Afgelopen week liet ik zelf een chip in mijn lichaam implanteren. Niet in mijn nek, maar in mijn hand. Dat riep nogal wat reacties op, om het voorzichtig te zeggen. Sommigen vonden het cool en stoer, anderen maakten er grappen over (De man van 6,95 was mijn favoriet), anderen verklaarden mij volstrekt voor gek. Laura Babeliowsky bijvoorbeeld, die schreef: ‘Dat meen je niet, Marcel… weet dat je een voorbeeldfunctie vervult. De bedoeling is dat we allemaal zo’n chip krijgen om ons tot slaaf te maken. Serieus, ik geloof dit echt. Er wordt veel over geschreven nu, om ons ervoor rijp te maken.’

Die reactie is niet zo vreemd. Want in iedere Hollywoodfilm is een geïmplanteerde chip een gevaar, een middel om de bevolking in de gaten en onder de duim te houden. Wat zeg ik, Hollywoodfilms? In mijn eigen boeken heeft zo’n chip zo’n functie! Vind je het gek dat mensen zo reageren?

Nee. Daarom eerst de feiten.

019848bdc9265b28fab96ed9b0c3c9c11f8958397bDe NFC chip die ik in mijn arm heb is 2 bij 12 mm en zit in een glazen capsule. Het geheel is ongeveer zo groot als een verlengde rijstkorrel en afkomstig van de Internet Start-Up Dangerous Things (what’s in a name) en is door middel van crowdfunding gefinancierd. Er zit geen vergif in de chip, wel een identifier waarmee je (achteraf) kan bekijken wat iemand gedaan heeft. (Bijvoorbeeld hoe vaak iemand met zijn hand een deur open heeft gemaakt). Belangrijkste om te weten is dat de chip passief is. De chip kan zelf niets. Zoals Kees Plattel (die tegelijkertijd met mij een chip kreeg) zegt: ‘Je kan er alleen dingen uitlezen, niet direct besturen (het is niet dat je duim of pink naar links of rechts gaat).’

In dit filmpje worden Kees en ik geïnterviewd op de Permanent Beta Dag over onze implantaties.

Eigenlijk is de chip een simpele versie van dezelfde chip die in je OV-kaart zit.

IMG_0049Wat kan je er allemaal mee doen? Nou, met deze chip in principe maar één ding. Op dit moment staat er de url van Superhelden.nl er in. Als je mijn hand scant met een (Android) telefoon dan opent hij de website van het boek. Ik kan er ook mijn visitekaartje inzetten of andere informatie, maar – zover ik weet – maar één van deze dingen tegelijk.

Wat interessanter is, is dat je er een deur mee open kan maken of een computer mee kan ontgrendelen. En vast nog veel meer dingen, maar dat ga ik – en de mensen die met mij de chip lieten implanteren – de komende tijd uitzoeken.

Watch this space.

Maar daarmee is de belangrijkste vraag natuurlijk nog niet beantwoord: waarom heb ik dit gedaan?

016e88fbe338003efbb91e211844633299a91693e1Verschillende redenen. Ten eerste uit nieuwsgierigheid. Hoe is het om een chip in je lichaam te hebben? Wat kan je er allemaal mee?

Ten tweede natuurlijk de link met mijn boeken. Ik stop in al de kinderen een chip, maar ik heb er nu echt een. Dat vind ik ook gewoon een stoer verhaal. En ik ben nou eenmaal van de verhalen.

Maar wat zeker ook meetelt is dat ik de laatste tijd vaker dingen durf te doen die ver buiten mijn comfortzone liggen. En het gekke is: het was niet de chip in mijn lichaam die ik eng vond, maar de naald! Want die was behoorlijk groot en deed behoorlijk veel pijn.

Maar ik heb het gedaan. En nu? Nu ga ik uitzoeken wat je er allemaal (nog meer) mee kan doen.

 

Reacties

 1. Ik vind het heel bijzonder wat je hebt gedaan, Marcel! De link naar (en met) Superhelden.nl is goed bedacht! Ik ben benieuwd wat de toekomst van deze chip ons gaat brengen.

  • Marcel van Driel zegt

   Dank je wel, Nathalie. Ik ben zelf ook erg benieuwd en ga er zeker nog meer over bloggen.

  • klaas van het verzet zegt

   Niks .
   Alleen maar controle van André mensen over ons .
   Laatje niet helpen en controleren.
   Kan je zelf niet meer denken .
   Of zo

 2. Ik vind dingen durven te doen niet echt een reden. Eerst zo’n ding implanteren en dan pas gaan kijken wat je er mee kunt doen vind ik een omgekeerde situatie. Impulsief lijkt me

  • Marcel van Driel zegt

   Dat hoeft ook niet, maar voor mij is dat zeker wel een reden. En ja, het was zeker impulsief (wat ik niet perse negatief vind) maar wel na een uitgebreide lezing en uitleg van anderhalf uur.

 3. het was voor mij inderdaad vooral die naald! jees, wat zag dat er pijnlijk uit. maar inderdaad heel benieuwd hoe en wat verder.
  Voor mijn nieuwsgierigheid nog een paar vragen:
  – voel je hem?
  – laat je hem zitten of gaat hij er uiteindelijk uit?
  – weet je zeker dat ie niet gaat zwerven?

  • Marcel van Driel zegt

   Ik voel hem alleen als ik hem opzoek. Ik heb geen idee of ik hem laat zitten of niet. Hij schijnt te kunnen zwerven, maar niet ver.

 4. o, en: waar is je ava? 😉

 5. Ik vind het stoer en gaaf! Door nieuwsgierige en enthousiaste voorlopers zoals jij krijgt vooruitgang een boost. En je was het natuurlijke verplicht aan je Superhelden. ;-). Ik had het zelf willen doen (maar dan zou ik thuis ruzie krijgen :-p).

 6. Cor van Driel zegt

  Ik heb je in een vroeg stadium met SF laten kennismaken. Dat je ging schrijven is wellicht een gevolg daarvan. Een chip in je lichaam had ik toen toch niet kunnen bedenken.

 7. Poeh wat zag dat er eng uit.
  Ik ben ook niet zo van de naalden ..viel altijd flauw als ze eens een keer bloed moesten prikken. Deze naald is echt gigantisch!! Ik denk dat ik het niet gedurfd had en was weggelopen. Knap dat je toch hebt doorgezet!
  Inmiddels kunnen we allemaal met ons pasje langs een apparaat om te betalen en ook met je mobiel. Met je arm betalen lijkt me heel bijzonder! Ben heel benieuwd naar je ervaringen.

 8. Ik zou het zelf nooit doen, maar dit past wel bij de bijzondere acties waar je blijkbaar een voorliefde voor hebt : ) Ik ben benieuwd wat je nog allemaal met de chip gaat beleven!

 9. Alleen zo’n chip in je hand is al voer voor een goed verhaal al a grootmeester stephen king. Wel heel stoer dat je het gedaan hebt. Als we jou als een zombie over de oude gracht zien lopen weten wij waar dat door komt. 🙂

 10. Leuke blog. Ik snap het nu een beetje. Het is een intrigerend idee, een chip in je arm. Eigenlijk biedt het ongekende mogelijkheden als je er goed over nadenkt. Jammer dat die chip geen sensors heeft dat zou het nog interessanter maken. Wat dacht je van gekoppeld aan je smartphone.
  Ik vroeg me wel af hoe de informatie er in komt. Zoals de link naar de website. Doe je dat zelf of is daar speciale apparatuur voor nodig? En hoe zit het met bijvoorbeeld een magnetisch veld of zoiets? Kan dat de informatie wissen?

  • Marcel van Driel zegt

   Je kunt dat zelf doen, gewoon met een telefoon. Maar helaas niet met een iPhone, dus de url is erin gezet met een Android toestel. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe en waarme je het zelf kan.

 11. Krijg je geen problemen als je door de beveiliging moet op een luchthaven? Gaat apparaat af en zo ja? Hoe weten ze dat het echt om een chip gaat en niet om iets anders?

  Goeie actie. Betekent dit dat ik nou naar Syrië moet afreizen als in maart 2015 mijn volgende jeugdthriller uitkomt? 😛

 12. ik vind het erg cool dat je dit doet ik ben zelf 11 en ben verslaaft aan Superhelden.nl ! deel 1 & 2 al uit zit nu te wachten op deel 3! 😉 Ik houd mijn spreekbeurt over Superhelden.nl deel 2 en ik heb het boek in een dag uitgelezen!:) echt spenend met YunYun die bijna dood gaat!

  • Marcel van Driel zegt

   Dank je wel, Eefje! Dan ben ik erg benieuwd wat je van het derde deel gaat vinden, want dat is de beste!

   Wanneer is je spreekbeurt?

 13. Mooie blogartikel Marcel. Ikzelf heb o.a. ook een xNT RFID/NFC chip, van de crowdfunding campagne. Zelf geïmplanteerd begin juni 2014. Ik gebruik hem om mijn visitekaartje te delen en het elektronisch deurslot van de deur van mijn appartement te openen.
  Een tweede RFID chip implantaat gebruik ik om de slagboom en elektronische deuren te openen op mijn werk, dit komt doordat hun elektronisch toegangssysteem een andere frequentie (125 kHz) gebruikt dan NFC (13,56 MHz). Een derde RFID chip implantaat heeft een temperatuursensor en toont mijn lichaamstemperatuur zodra die uitgelezen wordt.

  • Marcel van Driel zegt

   Oh, wat gaaf!

   • Ik weet niet of je er zelf al achtergekomen bent. Maar een manier om meerdere velden op 1 NFC chip te programmeren is met de “NFC Tools” app voor Android. De goedkoopste Android smartphone die NFC ondersteund die ik heb gevonden is een Samsung Galaxy Young II, heb ik gekocht met als doel om eenvoudig de NFC chip uit te lezen en te programmeren.
    Voor iOS apparaten zijn er accessoires beschikbaar om het toestel te voorzien van een NFC module. Bijvoorbeeld “flojack” die de koptelefoon aansluiting gebruikt voor communicatie.

Laat wat van je horen

*