WAAROM VERANDEREN NIETS OPLEVERT

‘Life’s like a movie, write your own ending. Keep believing, keep pretending.’ – Kermit de Kikker

Ken je één bedrijf dat succesvol transformeerde na een serie management- of inspiratiesessies? Is er één bank die na de crisis en de vele malversaties eieren voor haar geld koos en het bedrijf ombouwde naar een baken van integriteit? Is er één iemand die denkt dat er na de bekentenis van Armstrong iets van belang gaat veranderen in de wielersport? Is er iemand – behalve minister Plasterk – die denkt dat het fuseren van kleine gemeentes kosten gaat besparen? Is er één uitgeverij die daadwerkelijk denkt een toekomst op te bouwen door personeel te ontslaan en minder titels uit te geven?

Het is allemaal symptoombestrijding en het gaat allemaal niets opleveren.

Jaren geleden klaagde ik tegen mijn echtgenote dat mijn schrijverscarrière in het slop zat. Ik schreef gemiddeld vijf boeken per jaar voor een educatieve uitgeverij met oplage van 2.000 tot 3.000 stuks per titel. De boeken gingen naar scholen en bibliotheken. Ik werd slechts marginaal beter per boek en bereikte nauwelijks een nieuw publiek.

‘Je moet weg bij de uitgever,’ zei mijn echtgenote stellig. ‘Je moet er weg en iets heels anders gaan doen. Wat je nu doet is meer van hetzelfde, ik hoor deze klacht al jaren. Je doet steeds meer je best, maar er verandert niets. Over tien jaar zit je nog in exact hetzelfde schuitje.’

Universe

Ik probeerde mij voor te stellen hoe mijn ideale boek eruit zou zien. Wat zou ik doen als alles mogelijk was? Als alles en iedereen samenspande om mij droom uit te laten komen? De uitkomst was – niet geheel verrassend – totaal anders dan toen ik probeerde mijn huidige situatie te verbeteren. Verbeteren is: meer van hetzelfde, maar dan net even anders. Minder frustratie, meer verkopen, meer lezers. Bla bla bla. Maar daar ging het nieuwe plan helemaal niet over! Het ging niet over meer/beter/anders, Superhelden.nl was iets nieuws: een boek plus een game op mijn voorwaarden. Ik noemde het mijn Waanzinnige Plan, omdat ik er net zo door geïnspireerd werd, als dat ik er tegenop zag.

(Deze week verscheen er een blog op crossmedialog.nl over het verhaal áchter het verhaal, waarin je precies kan lezen hoe Superhelden.nl tot stand is gekomen.)

Terug naar de banken, de gemeentes, de uitgeverijen, de wielersport. Wat zij doen is wat ik deed: de oude situatie proberen te verbeteren door wat niet werkt weg te snijden en wat wel werkt uit te breiden. Daar is op zich niets mis mee, maar heb niet de illusie dat er iets door gaat veranderen. Het wordt ene beetje meer, een beetje anders, en – hopelijk – een beetje beter.

De meeste mensen leiden hun leven als een bedrijf. Ze nemen weinig risico, ze houden het veilig. Daardoor lijkt het alsof ze niets kan gebeuren.

Totdat er een crisis plaatsvindt.

Creatie is niet iets zweverigs, het is juist heel praktisch. En je kan het doen, terwijl je op de oude voet doorgaat. Eén keer per week bedenken hoe je leven er ook uit kan zien, geeft je toegang tot een toekomst waar jij verantwoordelijk bent. Een toekomst die er hoe dan ook anders uitziet dan je leven nu.

Wat is jouw Waanzinnige Plan?

Reacties

 1. Je hebt gelijk. Maar ik vind het ook zó eng! Als ik uitspreekt wat mijn waanzinnige plan is ben ik verplicht aan mezelf om het werkelijkheid te maken (vind ik). Wat als ik faal? Als mijn plan niet lukt?
  Het is makkelijker om dan maar níet te bedenken hoe mijn toekomst eruit ziet. Dan kan ik ook niet falen.

  Dat gezegd hebbende… ga ik mijn toekomst overdenken. En de was vouwen. Kan prima samen 🙂

 2. Hoe deed jij dat?

  Het nieuwe naast het oude?

  Het nieuwe zuigt aan me, ik kan bijna aan niets anders meer denken. Het laat zo weinig energie over voor het oude.

  ik merk dat nu op dit moment. Met klanten werken is okee. helemaal goed, alle energie voor.

  Maar alle geregel met instanties. UWV dat moeilijk doet. financiering die je voor klanten niet krijgt. Ik heb daar de ouf niet meer voor. al die gevechten aan te moeten.

  oeps , is een beetje een klaagreactie, terwijl ik juist zo blij ben met mijn waanzinnige plan.

  Er zit weer iets in mijn kop dat prachtig is, er uit wil. schrijven, vertellen creëren.. dat wil ik ….

  • De vraag is niet: hoe deed ik dat, maar hoe doe ik dat? het antwoord: door iedere dag opnieuw weer te genereren waar ik het voor doe. Wat mijn einddoel is. Of ik daar nog steeds achter sta.

   Door ondersteuning te zoeken, afspraken met anderen te maken, door te delegeren, over te dragen. Door iedere dag weer met niks te beginnen.

   • iedere dag opnieuw de motor starten.
    niet erg vanuit gaan dat ie lekker stationair draait.
    elke dag even zwengelen.

    ok.

    en de ander: nu gaan uitzoeken welke hulp ik nodig heb.

    dank

 3. Je hebt helemaal gelijk, what ’s worse, je slaat de hamer precies daar waar ik zocht!! Dank voor dit artikel!

 4. Herkenbaar verhaal. Zelf startte ik – achteraf gezien wat halfslachtig – mijn eigen bedrijfje in 2003. Halfslachtig omdat ik wel een droom had wat ik voor mezelf wilde opbouwen, maar er vervolgens wel een parttime (3 dagen) baan naast hield vanwege ‘je weet maar nooit’. Resultaat is dat in die periode de voornaamste focus nog steeds vooral op het ‘vaste’ werk lag. Puur omdat ik daar nog drie dagen in de week mee bezig was. Juist dat had ik door het beginnen van een eigen bedrijf willen ontvluchten. Vandaar in 2008 het roer omgegooid. Baan opgezegd en hard gaan werken aan wat ik wel wou opbouwen voor mezelf, richten op de plannen in mijn hoofd. En natuurlijk, dat gaat met vallen en opstaan en er waren ook wel eens periodes zonder inkomen. Maar uiteindelijk bouw je aan je eigen plan en dan maakt dat niets uit.

  Weer vijf jaar verder blijkt de machine – die inmiddels lekker op gang is gekomen en waarbinnen ik een aantal mooie plannen heb verwezenlijkt – ook weer te veel op routine en op ‘veiligheid’ te draaien. Het zal de menselijke natuur zijn die daar toch toe bijdraagt dat je in een ‘veilige’ omgeving blijft hangen. Maar die routine zorgde er ook voor dat in cirkeltjes werd gelopen, werkend aan projecten die weliswaar rendabel en soms ook hele erg leuk waren, maar ook aan minder rendabele doch vaste projecten die de plannen die in mijn hoofd zitten in de weg zaten. Vandaar per 1 januari het roer weer opnieuw omgegooid. Nieuwe bedrijfsnaam, nieuwe focus, projecten die de ontwikkeling in de weg stonden stopgezet (enge stap blijft dat toch) en het motto ‘if you do what you always did, you will get what you always got’ (niet zelf verzonnen, maar geen idee van wie de quote wel is) prominent op onze site gezet om onszelf er aan te herinneren dat om een plan te verwezenlijken, je ook vooral jezelf moet blijven uitdagen en veranderen.

 5. Mooi artikel! Erg herkenbaar. Ik ben met hetzelfde bezig, alleen ging het bij mij iets natuurlijker. Mijn waanzinnige plan: met een Volkswagenbusje als huis, en mijn hond (die ik nog niet heb) door Scandinavië reizen en vanaf daar aan mijn blog Nordic Vibes werken. En daarmee en met andere freelance klussen dan mijn geld mee verdienen, als ik maar daar kan zijn en erover kan schrijven en foto’s en video’s kan maken 🙂

  Ben nu al hard aan het werk om mijn geld met freelancen te verdienen, als dat lukt is het tijd om te sparen en een busje te vinden, mijn spullen te verkopen/stallen en weg te rijden.. <3 En ja, de administratieve kant en het erg op het geld letten is minder leuk. Maar dat heb ik ervoor over 🙂
  *duimen dat het lukt*

  Heel veel succes met Superhelden, Marcel!

 6. Die sprong. Daar zit iets krachtigs achter. Een droom waarmsken. Waar een wil is is een (niet altijd even makkelijke) weg.
  Ook in het onderwijs us het leuk om sprongen te maken. Veranderen van groep, veranderen van school, veranderen van functie. -Zo kom je verder en ontdek je wat werkt, wat inspireert en wat jou en je omgeving rijker maakt.
  (en dan bedoel ik met rijker uiteraard niet financieel)
  Een sprong, een droom, een nieuwe uitdaging, het kan zo stimulerend werken. Dus ik zeg: Doen!

 7. Hmmm, ik heb eigenlijk nog geen plan. Weet niet eens wat ik eigenlijk worden wil ‘als ik later groot ben’… Ik geniet van het leven, doe wat ik leuk vindt en zie wel wat er gebeurt…
  (of ben ik nu aan het vloeken in de kerk?? 😉 )

 8. Plannen zat!
  Ik wil oa de eerste echt bloggende pedicure zijn.
  met regelmatige updates *doe ik nu al*, als een van de weinigen.
  de rest heeft een site, en that’s it.
  verder ben ik bezig, jawel, met sponsoring op de site grijnsss

Laat wat van je horen

*