WAAROM ZIJN ER IN HEMELSNAAM TWEE KINDERBOEKENEVENTS IN DEN HAAG?

Ik mocht met mijn fans op de foto.

Ik mocht met mijn fans op de foto.

De bekendste kinderboekenschrijvers vind je in het Kinderboekenmuseum, de leukste in het Atrium op de Kinderboekenmarkt,’ twitterde ik vanochtend.

Dat was natuurlijk flauwekul, mijn favoriete collega’s waren namelijk op beide locaties te vinden. En ik heb zelf zowel in het museum als in het Atrium gesigneerd. Mijn tweet was wél een poging om op een grappige manier mijn verbazing weer te geven: waarom zijn er in hemelsnaam ieder jaar weer twee events met kinderboekenschrijvers in dezelfde stad om op dezelfde dag de Kinderboekenweek af te sluiten?

Ik snap dat niet. En ik ben niet de enige. Ook mijn uitgever snapt dat niet. Mijn collega’s snappen dat niet. En het publiek snapt het al helemaal niet!

Foto Otto Wollring

Druk op de kinderboekenmarkt (foto Otto Wollring)

Op Facebook kreeg ik de volgende reactie: ‘Pas bij de Kinderboekenparade begreep ik dat de Kinderboekenmarkt heel ergens anders was. Werd weer teruggestuurd naar het station…opgebroken… naar buiten…regen…wind…Atrium Stadhuis?? Ken Den Haag niet goed….heb het dus laten zitten. Vond het echt jammer want ging speciaal naar Den Haag voor dit evenement. Graag volgend jaar één event dat versterkt elkaar!’

Het is ook niet uit te leggen. In deze tijd waar boekhandels, uitgevers, schrijvers en illustratoren extra hard moeten werken om hun prachtige boeken onder de aandacht te brengen, moeten we juist samenwerken op alle fronten. De handen ineenslaan, samen het publiek duidelijk maken hoe mooi en bijzonder het is wat we doen.

Met Loes Riphagen signeren bij De Fontein

Met Loes Riphagen signeren bij De Fontein

Wat we niet moeten doen, is onduidelijkheid scheppen. Elkaar beconcurreren door te schermen met wie de leukste heeft, of de bekendste, de best verkochte of de meest bekroonde. We moeten daar met z’n allen staan op één locatie met alle schrijvers en alle uitgevers en alle illustratoren.

Reacties

  1. Heel vreemd idd (het waren er zels drie trouwens).
    Maar de kinderboeken markt was het leukst. We zijn ook het festival in geweest (met een museum jaarkaart ook gratis) maar vonden dat een stuk minder. Beperkt mensen naar binnen en in de rij alsof het om een popster ging als je een handtekening wilde. Bij de boekenmarkt kon je je favoriete schrijver gewoon in “het wild” tegen het lijf lopen.
    Veel leuker 😉

    Maar het blijft heel vreemd.

  2. Over dit onderwerp heb ik vorig jaar al een blogje geschreven zie http://haagspraak.wordpress.com/2012/10/15/kinderboekenmarkt-in-het-atrium/

Trackbacks

  1. […] Soms schrijf ik een blog. […]

Laat wat van je horen

*