Weet jij wat jouw personages geloven?

Het manuscript van Superhelden.nl dl4 is een ogenschijnlijke chaos, een onontwarbare, Gordiaanse knoop van plotlijnen, onverwachte wendingen, personages die tegen hun ware aard ingaan en manipulators die niet doorhebben dat zij het zijn die gemanipuleerd worden.

Een beetje zoals het echte leven, dus.

In die chaos zit het verhaal verstopt dat ik wil vertellen. Een verhaal over verraad, over loyaliteit, over moeilijke keuzes maken, over offers brengen voor een hoger doel, over niet weten of dat doel wel bestaat en of dat het zelfs wel het juiste doel is.

En ondertussen probeer ik de basis van de reeks niet uit het oog te verliezen: dat het spannender en meeslepender moet zijn dan de eerste drie delen bij elkaar, dat het verhaal simpel te volgen moet zijn – voor iedereen van 11 tot 111 jaar – en dat de lezer iedere plotwending niet alleen gelooft maar ook achteraf volstrekt logisch vind.

Geen sinecure, maar ook verschrikkelijk leuk om te doen! Want dit is het stadium waarin ik erachter kom welk verhaal ik wil vertellen. Daarom geloof ik ook niet in de ‘plotters’ die elk aspect van een verhaal vooraf willen bedenken, voordat ze gaan schrijven. Want het antwoord op de vraag ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’ is: allebei tegelijk en om- en-om. Schrijven/denken/plotten/personages, het is een continu proces.

De basis voor mij is de motivatie van de personages. En wanneer ik die niet helder heb, pak ik de volgende vijf vragen erbij:

 1. Wat gelooft je personage?
 2. Waarom gelooft hij/zij dat?
 3. Wat is zijn/haar doel?
 4. Wat verwacht hij/zij dat er gaat gebeuren?
 5. Wat gebeurt er echt?

Het mooie is dat de antwoorden op deze vragen heel anders waren dan toen ik anderhalf jaar geleden aan het boek begon. De acties van de personages beïnvloeden elkaar, waardoor ze andere dingen zijn gaan geloven en andere dingen zijn gaan doen. (En nee, ik geloof niet in karakters die met het verhaal aan de haal gaan, de schrijver is altijd in controle. Maar de schrijver ontwikkelt plot en personages wel tijdens het schrijven).

Het hielp mij vandaag enorm om voor de vijf belangrijkste personages deze vijf vragen opnieuw te beantwoorden, niet in m’n hoofd, maar op papier. Het verraste me in meer dan een opzicht, het werd me 100% duidelijk wat ze exact wilden en wat niet. En ineens werd de knoop ontwart, kwam er helderheid in de chaos en wist ik wat moet herschrijven en wat niet.

(De kaartjes zijn hier nog leeg om spoilers te vermijden)

De komende week ga ik iedere scène uit mijn manuscript kort beschrijven op een kaartje. Deze kaartjes komen op mijn nieuwe magneet-/schoolbordmuur te hangen, met in kleur om welk personages het gaat. Wanneer ik helemaal tevreden ben, ga ik in Scrivener de scènes in dezelfde volgorde zetten. Daarna print ik de boel uit en ga aantekeningen op papier maken wat er herschreven moet worden.

Het A4tje met de antwoorden op de vijf vragen hang ik voor me aan de muur, zodat ik tussentijds kan blijven checken of de motivaties van mijn personages nog steeds hetzelfde zijn. Want net als in het echte leven geldt: als je weet wat je wilt, wordt het leven er een stuk simpeler op.

Weet jij wat jouw personages geloven? En waarom? Wat ze willen bereiken en wat ze verwachten? En weet jij – de schrijver – wat er echt gaat gebeuren? En wat je daarmee wilt vertellen aan je personage en daarmee aan de lezer?

Meer leren over hoe je een verhaal vertelt/personages opbouwt? 29 mei geef ik een gratis workshop bij Seats2Meet in Utrecht!

(Superhelden.nl dl4 verschijnt wanneer het verschijnt)

Reacties

 1. Cool zeg! Dank je, ga ik mee aan de slag. En wat betekenen die dagen? Beslaat jouw verhaal vijf dagen?

 2. Super leuk om dit te lezen. Zou heel graag willen wanneer het deel ongeveer uitkomt? Hopelijk wordt het weer zo goed als alle anderen.

 3. Wat een leuk (en nuttig!) inkijkje in jouw denk- en schrijfproces, dank je wel daarvoor! Ik ben ook reuze benieuwd naar je workshop op 29 mei. 🙂

 4. Voeg deze geweldige tip van jou toe aan de research voor het boek dat ik aan het schrijven ben over schrijfmethoden. Fijn dat je je inzicht deelt: hoe schrijven helpt bij het schrijven. Dat je de 5 vragen al schrijvend beantwoordde en dat het daarna 100% duidelijk werd. Dank je wel, Marcel.

 5. Nina van Tuchteren zegt

  Wanneer komt het nieuwe deel zo ongeveer uit?

Laat wat van je horen

*